Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň vyberaná zrážkou (II.)

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Daň vyberaná zrážkou (I. - IV.)

V predchádzajúcom príspevku boli rozobraté nielen všeobecné povinnosti pri dani vyberanej zrážkou, spôsob jej vybratia, sadzby dane, sťažnosť na nesprávne zrazenú daň, ale aj vzťah zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia (ďalej len „zmluvy o ZDZ“) na vybratie dane zrážkou a v tejto súvislosti aj koncept konečného príjemcu/skutočného vlastníka príjmu.

Práve vzťah zmlúv o ZDZ má význam v prípade vyplácania príjmov zo zdrojov na území SR daňovníkovi s obmedzenou daňovou povinnosťou (ďalej len "daňovník s ODP"), ktorý má bydlisko alebo sídlo v štáte, s ktorým má SR uzatvorenú takúto zmluvu o ZDZ, pričom v § 43 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") sú vymedzené výlučne príjmy plynúce zo zdroja na území SR daňovníkom s ODP. Najvýznamnejšie z týchto príjmov budú uvedené v tomto príspevku.
V ust. § 43 ods. 2 ZDP sú špecificky vymedzené len príjmy zo zdrojov na území SR, z ktorých sa daň vyberá zrážkou, a ktoré sú vyplácané, poukázané alebo pripísané daňovníkovi s ODP.
Ide o príjmy plynúce daňovníkom s ODP uvedené v § 16 ods. 1 ZDP,
okrem príjmov plynúcich stálej prevádzkarni týchto daňovníkov (§ 16 ods. 2), ktorá je zaregistrovaná podľa
§ 49a ods. 5 ZDP. Uvedené znamená, že platiteľ dane musí, okrem iného, zistiť aj to, či pri príjmoch uvedených v § 43 ods. 2 ZDP, z ktorých má daňovníkovi s ODP vybrať daň zrážkou, nemá tento na území SR zaregistrovanú stálu prevádzkareň. Ak by takúto stálu prevádzkareň daňovník s ODP mal zaregistrovanú, z príjmov uvedených v § 43 ods. 2 ZDP sa daň nevyberie zrážkou, ale vykoná sa zabezpečenie dane podľa § 44 ZDP, tam, kde to ZDP umožňuje a daňovník s ODP si bude tieto príjmy priznávať v daňovom priznaní ako súčasť zdaniteľných príjmov dosahovaných svojou stálou prevádzkarňou umiestnenou na území SR.
Vznik stálej prevádzkarne
je upravený v § 16 ods. 2 až 4 ZDP, pričom je možné rozlíšiť medzi:
-
klasickou stálou prevádzkarňou, ktorá vzniká, ak zahraničný daňovník
má na území SR trvalé miesto
(najmä kanceláriu, pobočku, dielňu, pracovisko...),
-
prostredníctvom ktorého opakovane a sústavne vykonáva úplne alebo sčasti svoju činnosť na území SR, a to vrátane digitálnej platformy, ktorá sa posudzuje len vo väzbe na poskytovanie prepravných a ubytovacích služieb,
-
pričom pri jednorazovo vykonávanej činnosti sa za trvalé považuje, ak doba výkonu činnosti presiahne šesť mesiacov, a to súvisle alebo v niekoľkých obdobiach v akomkoľvek období dvanástich po sebe nasledujúcich mesiacov,
-
staveniskom, miestom vykonávania stavebných projektov a montážnych projektov, pri ktorých stála prevádzkareň vzniká, ak činnosť daňovníka s ODP alebo jeho závislých osôb na nich presiahne 6 mesiacov,
-
službovou stálou prevádzkarňou, ak činnosť daňovníka s ODP alebo osobami pre neho pracujúcimi presiahne 183 dní, a to súvisle alebo v niekoľkých obdobiach v akomkoľvek období dvanástich po sebe nasledujúcich mesiacov,
-
agentskou stálou prevádzkarňou, kde daňovník s ODP vykonáva svoju činnosť na území SR prostredníctvom agenta/závislého zástupcu.
Za príjem dosahovaný v stálej prevádzkarni sa považuje aj príjem spoločníkov v. o. s. a komplementárov k. s. (rovnako aj členov európskeho zoskupenia hospodárskych záujmov), ktorí sú daňovníkmi s ODP a ktorý im plynie z účasti v týchto spoločnostiach a z úverov a pôžičiek poskytnutých týmto spoločnostiam. Tu sa však vždy použije systém zabezpečenie dane podľa § 44 ods. 2 ZDP.
______________________________
Registračná a oznamovacia povinnosť je upravená v § 49a ZDP.
______________________________
Podľa § 49a ods. 1 ZDP, fyzickú alebo právnickú osobu, ktorá je zapísaná do registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, na základe údajov z tohto registra, ktoré boli prevzaté do tohto registra z obchodného registra, zo živnostenského registra a z iných registrov podľa oznámenia finančného riaditeľstva uverejneného na jeho webovom sídle, zaregistruje správca dane v lehote a spôsobom ustanoveným osobitným predpisom.
Príklad č. 1:
Český rezident (daňovník s ODP na území SR), z dôvodu vykonávania podnikateľskej činnosti na území SR, získal na tomto území živnostenské oprávnenie na podnikanie (štatistický úrad mu predelil aj IČO). Má byť tento daňovník zaregistrovaný pre daň z príjmov?
Áno. Podľa § 49a ods. 1 ZDPfyzická osoba, ktorá
na území SR získa oprávnenie na podnikanie
, a je uvedená v živnostenskom registri, bude správcom dane zaregistrovaná z úradnej moci.
* * *
Podľa § 49a ods. 2 ZDP fyzická osoba, ktorá nie je registrovaná podľa § 49a ods. 1, je povinná v lehote do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom na území SR začala vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo v ktorom na území SR prenajala nehnuteľnosť okrem pozemku, požiadať správcu dane o registráciu.
Príklad č. 2:
Rezident, ktorý je na daňové účely rezidentom Rakúska (daňovník s ODP na území SR), na území SR dosahuje len príjmy z prenájmu nehnuteľnosti (bytu), ktorá je tu umiestnená. Má povinnosť sa z tohto dôvodu registrovať na daňovom úrade v SR?
Áno. Fyzická osoba, ktorá na území SR prenajala nehnuteľnosť okrem pozemku, je povinná požiadať správcu dane (daňový úrad) o registráciu, a to v lehote do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom prenajala predmetnú nehnuteľnosť.
* * *
Podľa § 49a ods. 4 ZDP, ak fyzickej alebo právnickej osobe, ktorá nie je registrovaná podľa § 49a ods. 1 až 3, vznikla na území SR stála prevádzkareň, je povinná požiadať správcu dane o registráciu do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom vznikla stála prevádzkareň. Ak táto fyzická alebo právnická osoba už je registrovaná podľa § 49a ods. 1 až 3, je povinná správcovi dane oznámiť vznik stálej prevádzkarne v lehote do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po uplynutí mesiaca, v ktorom tejto fyzickej alebo právnickej osobe vznikla stála prevádzkareň.
Príklad č. 3:
Poľský rezident si na území SR otvoril kanceláriu, v ktorej začne poskytovať poradenské služby v oblasti IT technológii. Plánuje túto činnosť vykonávať v SR minimálne dva roky. Je povinný sa z tohto dôvodu registrovať v SR?
V predloženom prípade sa dá konštatovať, že daňovému rezidentovi Poľska vznikne na území SR stála prevádzkareň. Z tohto dôvodu je podľa § 49a ods. 4 ZDP povinný v lehote do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom mu na našom území vznikla stála prevádzkareň, požiadať správcu dane o registráciu (ak nie je registrovaný podľa § 49a ods. 1 a 2).
Stála prevádzkareň v tomto prípade daňovníkovi vznikne od začiatku vykonávania činností na území SR.
* * *
V nadväznosti na možný vznik stálej prevádzkarne je podľa § 49a ods. 5 ZDP daňovník s NDP a daňovník s ODP, ktorý má na území SR stálu prevádzkareň, povinný oznámiť miestne príslušnému správcovi dane uzatvorenie zmluvy s daňovníkom so sídlom alebo s bydliskom v zahraničí, na základe ktorej môže daňovníkovi so sídlom alebo s bydliskom v zahraničí vzniknúť na území SR stála prevádzkareň alebo daňová povinnosť zamestnancov alebo osôb pre neho pracujúcich na území SR, a to do 30 dní po uzatvorení takejto zmluvy.
______________________________
Poznámka: Oznámenie o vzniku stálej prevádzkarne aj o uzavretí zmluvy, ktorá by mohla viesť k vzniku stálej prevádzkarne sa podávajú na tlačivách, ktorých vzory určuje finančné riaditeľstvo a uverejňuje ich na svojom webovom sídle. Rovnako uverejňuje aj tlačivá k registrácii pre daň z príjmov.
______________________________
Dani vyberanej zrážkou podľa ustanovenia § 43 ods. 2 ZDP podliehajú príjmy uvedené v § 16 ods. 1 písm. c) až e) prvého, druhého, štvrtého bodu, desiateho a dvanásteho bodu, § 16 ods. 1 písm. e) deviateho bodu, ak plynú daňovníkovi nespolupracujúceho štátu podľa § 2 písm. x) ZDP a o príjmy uvedené v § 16 ods. 1 písm. k), úroky a iné výnosy z poskytnutých úverov a pôžičiek a z derivátov podľa zákona o cenných papieroch.
______________________________
Medzi tieto príjmy patria v období od 1.1.2023 do 17.4.2023 aj výnosy z dlhopisov, ak plynú daňovníkovi s ODP právnickej osobe podľa § 2 písm. e) tretieho bodu ZDP, okrem výnosov zo štátnych dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok, ktoré sú zadefinované v tomto období ako zdroj príjmov na území SR v § 16 ods. 1 písm. e) tretí bod ZDP.
Poznámka: Uvedené príjmy plynúce daňovníkovi s ODP - fyzickej osobe sú rovnako ako zdroj príjmov riešené v § 16 ods. 1 písm. e) tretí bod ZDP a daň vyberaná zrážkou je nastavená v § 43 ods. 3 ZDP.
Daňovníkom s ODP podľa § 2 písm. e) tretí bod ZDP je právnická osoba, ktorá na území SR nemá sídlo alebo miesto skutočného vedenia (miestom skutočného vedenia je miesto, kde sa vytvárajú alebo prijímajú zásadné riadiace rozhodnutia a obchodné rozhodnutia pre právnickú osobu ako celok, aj ak adresa tohto miesta nie je zapísaná v obchodnom registri) alebo právnická osoba, ktorá má na území SR sídlo alebo miesto skutočného vedenia [§ 2 písm. d) druhý bod ZDP], ktorá sa v dôsledku uplatnenia medzinárodnej zmluvy považuje za daňovníka s NDP v inom zmluvnom štáte.
______________________________
Daň vyberaná zrážkou z príjmov plynúcich daňovníkovi s ODP zo služieb
Podľa § 43 ods. 2 ZDP sa daň vyberá zrážkou daňovníkovi s ODP, ktorý nemá na území SR stálu prevádzkareň registrovanú podľa § 49a ZDP, a to aj:
-
zo služieb vrátane obchodného, technického alebo iného poradenstva, z riadiacej a sprostredkovateľskej činnosti, zo stavebných a montážnych činností a projektov a podobných činností poskytovaných na území SR, aj keď nie sú vykonávané prostredníctvom stálej prevádzkarne podľa § 16 ods. 1 písm. c) ZDP,
-
za poskytnutie služieb obchodného, technického alebo iného poradenstva, za spracovanie dát, za marketingové služby, z riadiacej činnosti a sprostredkovateľskej činnosti vo výške, v akej je táto odplata súčasne uznaná za daňový výdavok podľa § 19, ak plynie od daňovníkov s NDP a od stálych prevádzkarní nerezidentov podľa § 16 ods. 1 písm. e) bod 10 ZDP.
______________________________
Kým v prvom prípade, a to v prípade poskytovania služieb podľa § 16 ods. 1 písm. c) ZDP je podmienkou zdrojovosti a zdaniteľnosti príjmov skutočnosť, že samotná služba je poskytovaná na území SR, v druhom prípade, t.j. v prípade poskytovania služieb podľa § 16 ods. 1 písm. e) bod 10 ZDP, nie je podmienkou zdrojovosti a zdaniteľnosti poskytovanie (vymedzených typov) služieb na území SR, ale jeho vyplatenie osobou platiteľa dane, ktorou je daňovník s NDP alebo daňovník s ODP so stálou prevádzkarňou umiestnenou na území SR, ale len v prípade, že si platiteľ dane príslušnú odplatu skutočne uplatní v daňových výdavkoch (nákladoch).
______________________________
Pozor: Uvedené sa však aplikuje výlučne na daňovníka s ODP, ktorý má bydlisko alebo sídlo v štáte, s ktorým SR nemá uzatvorenú zmluvu o ZDZ a do vzniku stálej prevádzkarne podľa § 16 ods. 2 až 4 ZDP.
Podľa všeobecne dostupných zdrojov sa službou označujú činnosti nev
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály