Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zostavenie priebežnej účtovnej závierky v osobitných prípadoch

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Rozsah, spôsob a preukázateľnosť vedenia účtovníctva, rozsah a preukázateľnosť účtovnej závierky účtovných jednotiek upravuje zákon č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve" alebo "tento zákon").
Tento zákon upravuje aj informačný systém verejnej správy, ktorým je register účtovných závierok (ďalej len "RUZ") na zverejňovanie účtovných závierok a ostatných dokumentov súvisiacich s účtovníctvom účtovnej jednotky, ktoré majú povinnosť zverejňovať účtovnú závierku RUZ vo verejnej alebo v neverejnej časti RUZ v súlade s § 23 tohto zákona.
Účtovná závierka (ďalej len "UZ") predstavuje podľa § 17 ods. 1 zákona o účtovníctve základný štruktúrovaný dokument (tlačivo), v ktorom sa odrážajú skutočnosti, ktoré sú predmetom účtovníctva účtovnej jednotky.
Účtovná jednotka zostavuje ÚZ v prípadoch, ktoré ustanovuje tento zákon a v štruktúre, ktoré nadväzuje na sústavu účtovníctva používanú účtovnou jednotkou, pričom ÚZ tvorí jeden celok.
______________________________
Poznámka: Zostavenie priebežnej UZ sa vzťahuje na účtovné jednotky ktoré zostavujú UZ v sústave podvojného účtovníctva.
______________________________
ÚZ v sústave podvojného účtovníctva okrem všeobecných náležitostí obsahuje aj súvahu, výkaz ziskov a strát a poznámky. Podľa zákona o účtovníctve účtovná jednotka zostavuje riadnu (§ 17 ods. 6 zákona) alebo mimoriadnu (§ 17 ods. 6 zákona) alebo priebežnú ÚZ (§ 18 zákona). Účtovná jednotka (ďalej len "ÚJ") zostavuje UZ vždy, keď uzavrie účtovné knihy. Ak ÚJ uzavrie účtovné knihy k poslednému dňu účtovného obdobia, zostavuje riadnu UZ; v ostatných prípadoch, uzavretia účtovných kníh, napr. ku dňu vstupu ÚJ do likvidácie alebo rozhodný deň pri zániku bez likvidácie, zostavuje ÚJ mimoriadnu ÚZ.
K zostaveniu priebežnej účtovnej závierky
Zostavenie priebežnej ÚZ upravuje § 18 zákona o účtovníctve. Už samotný názov priebežnej ÚZ vyjadruje, že ide o zostavenie ÚZ v priebehu účtovného obdobia, pričom sa účtovné knihy ku dňu jej zostavenia neuzavierajú v porovnaní s postupom ako je to pri riadnej a mimoriadnej ÚZ, keď sa účtovné knihy uzatvárajú k poslednému dňu účtovného obdobia. Ak deň, ku ktorému ÚJ zostavuje riadnu ÚZ alebo mimoriadnu ÚZ, je totožný s dňom priebežnej ÚZ, potom sa priebežná ÚZ nezostavuje. Ustanovenia zákona o účtovníctve, ktoré upravujú riadnu ÚZ platia rovnako aj na zostavenie priebežnej ÚZ.
Príklad č. 1:
Kedy účtovná jednotka zostavuje priebežnú účtovnú závierku?
ÚJ zostavuje priebežnú ÚZ v priebehu účtovného obdobia len v osobitných prípadoch, ak to vyžaduje osobitný predpis, ako je napr. zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"); v tomto prípade ide o zostavenie priebežnej účtovnej závierky, ktorú požaduje zákon o dani z príjmov:
-
pre daňovníka, ktorý je v likvidácii podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály