Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňovo-účtovný aspekt sponzorského

Dátum:

Na základe ustanovenia § 50 ods. 1 zákona č. 440/2015 Z.z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej iba "zákon o športe") sa zmluvou o sponzorstve v športe sponzor zaväzuje poskytnúť priame alebo nepriame peňažné plnenie alebo nepeňažné plnenie (ďalej iba "sponzorské") športovcovi, športovému odborníkovi alebo športovej organizácii, ktorí sú členmi národného športového zväzu, národnej športovej organizácie alebo medzinárodnej športovej organizácie (ďalej len "sponzorovaný"), a sponzorovaný sa zaväzuje využiť sponzorské na dohodnutý účel súvisiaci so športovou činnosťou vykonávanou sponzorovaným. Tiež platí, že ak sú sponzorovaným športovec alebo športový odborník, ktorí sú členmi národného športového zväzu, národnej športovej organizácie alebo medzinárodnej športovej organizácie, cieľom sponzorského nesmie byť ich mzda alebo odmena za vykonávanie športu alebo inej športovej činnosti, ani úhrada nákladov na ich osobnú potrebu nesúvisiacich s vykonávaním ich športovej činnosti.
Sponzorovaný môže podľa spomínanej zmluvy uvádzať názov alebo obchodné meno, sídlo, logo sponzora alebo logo jeho výrobku v spojení s účelom, na ktorý bolo sponzorské poskytnuté. Náklady na uvádzanie sponzora však nesmú presiahnuť 10 % hodnoty sponzorského.
Platí tiež, že ak sponzorské nebolo použité do konca obdobia, na ktoré bola zmluva o sponzorstve v športe uzavretá, alebo ak nebolo použité v súlade s dohodnutým účelom, je sponzorovaný povinný vrátiť sponzorovi nevyčerpanú sumu sponzorského alebo sumu, ktorá bola použitá v rozpore s dohodnutým účelom. Sponzor má právo žiadať informácie o použití sponzorského a doklady preukazujúce použitie sponzorského a sponzorovaný je povinný mu ich bezodkladne poskytnúť.
Príjmy vo forme sponzorského z hľadiska zákona o dani z príjmov
Športovci - fyzické osoby, môžu mať v zásade postavenie zamestnancov alebo samostatne zárobkovo činných osôb (ďalej len "SZČO"). Od tohto ich statusu sa odvíja aj režim zdaňovania prijatého sponzorského.
Na základe ustanovenia § 6 ods. 2 písm. e) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej iba "ZDP") sa medzi príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ak nepatria do príjmov uvedených v § 5 ZDP zaraďujú aj príjmy z činnosti športového odborníka podľa § 4 ods. 3 písm. c), ods. 4 písm. a), b) a d) a § 6 ods. 1 písm. a) až d) a § 45 zákona o športe, pri ktorých daňovník uplatnil postup podľa § 43 ods. 14 ZDP, a príjmy z činnosti športovca vrátane príjmov športovca alebo športového odborníka na základe zmluvy o sponzorstve v športe podľa § 50 a § 51 zákona o športe. Zmena v predmetnom ustanovení účinná od 1.1.2024 znamená, že príjmy športového odborníka podliehajú dani vyberanej zrážkou podľa § 43 ods. 3 písm. u) ZDP, ak športový odborník neuzatvorí dohodu o nezrážaní dane zrážkou podľa § 43 ods. 14 ZDP.
Pri SZČO je rozhodujúca tá skutočnosť, či daňové výdavky uplatňujú na základe jednoduchého účtovníctva, podvojného účtovníctva, daňovej evidencie alebo si vyberú paušálne výdavky. V prípade paušálnych výdavkov sa sponzorské zdaňuje v tom zdaňovacom období, v ktorom je prijaté. V ostatných prípadoch sa postupuje v súlade s ustanoveniami o zisťovaní základu dane (resp. daňovej straty) zákona o dani z príjmov, zákonom č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve") a súvisiacimi opatreniami Ministerstva financií SR.
V prípade, ak príjmy na základe zmluvy o sponzorstve v športe podľa § 50 a § 51 zákona o športe, plynú profesionálnemu športovcovi, ktorý vykonáva šport na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu, ak výkon jeho činnosti spĺňa znaky závislej práce podľa § 1 ods. 2 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. alebo na základe pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu podľa osobitného predpisu v rezortnom športovom stredisku, tieto podliehajú daňovému režimu na základe § 8 ods. 1 písm. p) ZDP ako tzv. ostatné príjmy (ak samozrejme nejde o príjmy podľa § 5 až § 7 ZDP). V takýchto prípadoch sa za výdavky fyzickej osoby považujú všetky jej výdavky preukázateľne vynaložené na základe zmluvy o sponzorstve v športe. Príjem zo zmluvy o sponzorstve v športe na obdobie presahujúce zdaňovacie obdobie, sa zahrnie do základu dane postupne v období čerpania príjmov na základe zmluvy o sponzorstve v športe do výšky vynaložených výdavkov v príslušnom zdaňovacom období podľa § 50 ods. 3 písm. d) zákona o športe.
V prípade, ak je prijímateľom sponzorského právnická osoba (napr. občianske združenie - športový klub) je v oblasti posudzovania predmetu dane z príjmov potrebné vychádzať predovšetkým z ustanovenia § 12 ods. 2 ZDP, na základe ktorého predmetom dane daňovníkov, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie, sú príjmy z činností, ktorými dosahujú zisk alebo ktorými sa dá zisk dosiahnuť, a to okrem iného aj vrátane príjmov na základe zmluvy o sponzorstve v športe. Následne na uvedené, v zmysle § 13 ods. 1 písm. a) ZDP sú od dane z príjmov právnických osôb oslobodené také príjmy daňovníkov uvedených v § 12 ods. 3 ZDP plynúce z činnosti, na ktorej účel títo daňovníci vznikli alebo ktorá je ich základnou činnosťou vymedzenou osobitným predpisom, pričom okrem iných príjmov sa do tohto oslobodenia od dane nezahŕňajú ani príjmy na základe zmluvy o sponzorstve v športe.
Príklad č. 1:
Športový klub - občianske združenie,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály