Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Technické zhodnotenie hmotného majetku

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Technické zhodnotenie patrí medzi obťažnejšie kategórie daňového a účtovného práva. V praxi totiž hranice medzi technickým zhodnotením hmotného majetku a jeho opravou nie sú vo všetkých prípadoch jasné a jednoznačné. Správne posúdenie, či ide o technické zhodnotenie alebo opravu nie je dôležité len z hľadiska účtovania alebo prípadnej daňovej kontroly a sankcií zo strany správcu dane, ale predovšetkým má veľký vplyv na výšku základu dane. Daňový základ daňovníka sa o technické zhodnotenie zníži prostredníctvom odpisov až v určitom časovom horizonte, a to od 2 do 40 rokov s ohľadom na druh zhodnocovaného hmotného majetku. Naproti tomu vecne blízke opravy sú okamžite daňovo účinnou položkou znižujúcou základ dane. Je preto celkom prirodzené a očakávané, že podnikatelia majú snahu minimálne v spornejších prípadoch, ktoré sú na rozhraní opráv a technického zhodnotenia, kvalifikovať danú záležitosť ako opravu. Ak však podnikatelia posúdia danú záležitosť správne, vedia dopredu očakávať, čo si môžu v danom účtovnom období uznať ako daňový výdavok v plnej výške a čo len postupne.

Oprava

Ešte skôr, ako sa začneme zaoberať technickým zhodnotením, je potrebné bližšie sa oboznámiť s naznačenou priaznivejšou alternatívou - s daňovo účinnou opravou. Daňovú účinnosť opravy netreba hľadať v taxatívnom výpočte § 19 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"), je totiž obsiahnutá vo všeobecnom ustanovení § 2 písm. i), podľa ktorého sú daňovo uznané výdavky (náklady) na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov preukázateľne vynaložené daňovníkom a zaúčtované v účtovníctve daňovníka v súlade s účtovnými predpismi alebo zaevidované v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11 ZDP. A čo už preukázateľnejšie prispieva k dosiahnutiu tržieb, ako oprava napr. pokazenej výrobnej linky? V spojitosti s vymedzením daňového výdavku nemá azda zmysel rozoberať tento problém až natoľko, aby sa výslovne uviedlo, že daňovo účinná nie je napr. oprava hmotného majetku, ktorý daňovník nezaložený alebo nezriadený na podnikanie používa iba na činnosť, z ktorej príjmy nie sú predmetom dane, podobne ako oprava súkromného vozidla konateľa s. r. o. alebo oprava zariadenia na uspokojovanie potrieb zamestnancov alebo iných osôb, kde je určujúce až celkové porovnanie nákladov s dosiahnutými príjmami. Rovnako tak daňovo účinná nie je oprava majetku, ktorý má charakter osobnej potreby a využíva sa aj na súkromné účely, a to vo výške nad paušálnu sumu (80 %) alebo nad preukázanú výšku v závislosti od pomeru používania tohto majetku na zabezpečenie zdaniteľného príjmu podľa § 19 ods. 2 písm. t) ZDP.
Daňové predpisy, napriek tomu že termín oprava v mnohých súvislostiach používajú, tento pojem nedefinujú. Preto sa na účely zákona o dani z príjmov používa definícia tohto pojmu uvedená v iných všeobecne záväzných predpisoch.
Podľa § 652 ods. 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len Občiansky zákonník") opravou veci je činnosť, ktorou sa najmä odstraňujú vady veci, následky jej poškodenia alebo účinky jej opotrebenia. Úpravou veci je činnosť, ktorou sa najmä mení povrch vecí alebo jej vlastností. Túto definíciu opravy použijú tí daňovníci, ktorí nie sú účtovnou jednotkou.
Pre daňovníkov, ktorí sú účtovnou jednotkovou, je záväznou definícia opravy v postupoch účtovania [napr. v § 35 ods. 2 písm. f) opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ")]. Je tomu tak, vzhľadom na § 17 ods. 1 ZDP, podľa ktorého sa pri zistení základu dane vychádza z výsledku hospodárenia alebo z rozdielu medzi príjmami a výdavkami. Podľa Postupov účtovania v PÚ:
-
Opravou
sa odstraňuje čiastočné fyzické opotrebenie alebo poškodenie majetku za účelom jeho uvedenia do predchádzajúceho alebo prevádzkyschopného stavu. Pretože nie je možné vždy uviesť majetok do pôvodného (predchádzajúceho) stavu, lebo v súčasnosti už nie sú k dispozícii pôvodné materiály alebo ich použitie je neobvyklé, za opravu sa považuje aj uvedenie majetku do prevádzkyschopného stavu s použitím iných než pôvodných materiálov, náhradných dielcov, súčastí alebo technológií, a to v prípade, že nedôjde k zmene technických parametrov alebo k zvýšeniu výkonnosti majetku a ani k zmene účelu použitia.
-
Udržiavaním
sa spomaľuje fyzické opotrebenie, predchádza jeho následkom a odstraňujú sa drobnejšie závady.
Za opravu majetku treba teda považovať také zmeny vyvolané fyzickým opotrebením (čiže pozvoľným procesom prirodzeného starnutia) alebo poškodením (spravidla jednorazový výnimočný proces znižujúci hodnotu majetku, resp. jeho schopnosť zabezpečovať zdaniteľné príjmy), ktoré ho vracajú do akéhokoľvek
predchádzajúceho stavu
, v ktorom sa už nachádzal. Ak napríklad budova, postavená medzi svetovými vojnami, mala pôvodne podľa dokumentácie pozlátené vežičky, malo by byť za jeho opravu považované aj opätovné pozlátenie týchto stavebných prvkov. Alebo, ak kúpený dom má pomerne zachovanú fasádu, nič zrejme nebráni jeho "oprave" pre jeho uvedenie do akéhokoľvek lepšieho predchádzajúceho stavu.
O opravu ide aj vtedy, ak sa majetok uvedie
do prevádzkyschopného stavu.
Takýto stav nemusí zodpovedať ani stavu predošlému, ani pôvodnému. Ak je napr. pri výrobnej linke poškodené automatické podávacie zariadenie, môže sa nahradiť dopravníkovým pásom. Nie je to síce pôvodný stav, avšak prevádzka linky vďaka tomuto lacnejšiemu variantu je aspoň na čas zabezpečená.
Medzi
opravami a udržiavaním
nemá význam hľadať rozdiely, resp. ich precízne rozlišovať, pretože účtovne aj daňovo sú posudzované rovnako, ako náklad patriaci na účet
511 - Opravy a udržiavanie
, ktorý je až na okrajové výnimky daňovo účinný. Rozdiel je zhruba v tom, že pravidelná, bežná údržba má majetok skutočne len "udržiavať" v stave prevádzkyschopnom (preventívne sa napr. vymení popraskaný hnací remeň alebo čudne vibrujúce ložisko) a predlžovať tak jeho životnosť, zatiaľ čo oprava odstraňuje prevádzkové ťažkosti s majetkom spôsobené mechanickým opotrebením (výmena zodratých podláh, zasklenie rozbitého skla), poruchou (elektrický skrat v starej izolácii), haváriou (do firemného auta nabúra nepozorný vodič), chybným pracovným postupom (strojník nepoužije spojku pri preradení na nižšiu rýchlosť, čím obrúsi prevody) a pod. Nadnesene povedané, udržiavanie zmierňuje chátranie majetku a opravy liečia poškodenie majetku. Avšak ani jedno ani druhé nesmie prispieť k zlepšeniu parametrov majetku oproti stavu, aký mal v dobe obstarania. Našťastie sa zadefinovalo, že iba samotná zámena použitého materiálu, či náhradného dielca, súčasti alebo technológie sa za zmenu technických parametrov nepovažuje (ak tým nedochádza k zmene technických parametrov, k zvýšeniu výkonnosti majetku, k zmene účelu jeho použitia), preto oprava hrdzavej pozinkovanej strechy za hliníkovú zostáva opravou, rovnako ako výmena drevených okien za plastové.
Ako príklad možno uviesť u stavieb udržiavacie práce vymedzené v § 139b ods. 16 zákona č. 50/1967 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len "stavebný zákon"), na ktoré sa nevyžaduje stavebné povolenie ani ohlásenie, ktoré sa vo väčšine prípadov považujú za opravy. Ide o bežné udržiavacie práce najmä:
-
opravy fasády, opravy a výmena strešnej krytiny alebo povrchu plochých striech, výmena odkvapových žľabov a odtokových zvodov, oprava oplotenia a výmena jeho častí, ak sa tým nemení jeho trasa,
-
opravy a výmena nepodstatných stavebných konštrukcií, najmä vnútorných priečok, omietok, obkladov stien, podláh a dlažieb, komínov, okien, dverí a schodišťových zábradlí,
-
údržba a opravy technického, energetického alebo technologického vybavenia stavby, ako aj výmena jeho súčastí, ak sa tým zásadne nemení jeho napojenie na verejné vybavenie územia ani nezhorší vplyv stavby na okolie alebo na životné prostredie, najmä výmena klimatizačného zariadenia, výťahu, vykurovacích kotlov a telies a vnútorných rozvodov,
-
výmena zariaďovacích predmetov, najmä kuchynských liniek, vaní, vstavaných skríň,
-
maliarske a natieračské práce.
Ak niečo možno opraviť, znamená to okrem iného aj to, že
nejde o škodu
, ktorej daňová uznateľnosť je značne podmienená. Škodou sa rozumie neodstrániteľné poškodenie, zničenie, odcudzenie alebo strata majetku vo vlastníctve daňovníka, pokiaľ je majetok v dôsledku škody vyradený ?§ 19 ods. 3 písm. d) a g) ZDP]. Ak sa však majetok opravuje, znamená to, že nebol vyradený a namiesto skúmania daňovej účinnosti škodovej udalosti je tu daňovo uznaná oprava. Niektorí detailisti síce môžu namietať, že opravou sa podľa účtovných postupov rozumie len odstránenie čiastočného poškodenia, takže napr. oprava totálne zničeného auta po havárii by už za opravu v účtovnom ani daňovom chápaní nemala byť považovaná. Keď však možno auto po havárii dať do poriadku, tak zrejme nebolo zničené úplne všetko, ale len značná časť celku. Za opravu však nemožno považovať "opravu" typu výmeny úplne všetkých súčiastok totálne havarovaného auta. Pri podobne sporných prípadoch je najlepšie nechať si názor odobriť určitou autoritou. Napríklad u vozidiel sa núka vyjadrenie príslušného orgánu v oblasti cestnej dopravy, že "opravený" automobil je stále ešte pôvodným automobilom.
V súvislosti s obstarávaním dlhodobého majetku je treba pamätať aj na to, že opravy a udržiavanie
do doby uvedenia majetku do užívania
nie sú priamo účtovným, tým menej daňovým nákladom, a povinne sa stávajú súčasťou obstarávacej ceny daného majetku. Opravovať a udržiavať možno samostatne až "dlhodobý majetok", t.j. hotový majetok v používaní.
V praxi sa často stávajú prípady, keď si daňovník obstará majetok, pri ktorom
pre jeho uvedenie do prevádzkyschopného stavu je potrebné vynaložiť ďalšie náklady.
V tomto prípade náklady vynaložené pred uvedením majetku do užívania je nutné zahrnúť do nákladov na jeho obstaranie. Je potrebné vychádzať napríklad z § 33 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ, podľa ktorého na účte
02 - Dlhodobý hmotný majetok - odpisovaný
sa účtuje o majetku, ktorý je uvedený do užívania. Uvedením do užívania sa rozumie zabezpečenie všetkých technických funkcií tohto majetku potrebných na jeho užívanie a splnenie povinností podľa osobitných predpisov. Ak te
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály