Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vznik a existencia tzv. "klasickej stálej prevádzkarne" v kontexte opatrení projektu OECD BEPS (II.)

Dátum: Rubrika: Medzinárodné zdaňovanie Zo seriálu: Vznik a existencia tzv. "klasickej stálej prevádzkarne" v kontexte opatrení projektu OECD BEPS

Príspevok poskytuje výklad v oblasti medzinárodného zdaňovania ziskov podnikov. Podniky, ktoré sú rezidentmi druhých zmluvných alebo nezmluvných štátov a vykonávajú svoju činnosť na území Slovenskej republiky, podliehajú špecifickým pravidlám. Okrem iného sa v článku dočítate, ako sa aplikujú zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia a posudzuje vznik tzv. "klasickej stálej prevádzkarne" v súlade s aktualizáciou Modelovej zmluvy OECD o daniach z príjmov a z majetku.
Článok 5 ods. 1 Modelovej zmluvy OECD - všeobecné pravidlo (tzv. klasická stála prevádzkareň)
V ods. 1 je vymedzená definícia vzniku tzv. "klasickej stálej prevádzkarne". Na účely vzniku tzv. "klasickej stálej prevádzkarne" musia byť splnené nasledovné tri podmienky:
-
existencia miesta alebo zariadenia na výkon činnosti,
-
trvalosť miesta na podnikanie,
-
výkon činnosti prostredníctvom tohto miesta.
Predmetné ustanovenie je často definované ako všeobecné pravidlo vzniku stálej prevádzkarne.
Existencia miesta alebo zariadenia na výkon činnosti
Pojem "miesto alebo zariadenie na výkon činnosti" (ďalej len "miesto na výkon činnosti") má veľmi široký význam. Akýkoľvek priestor alebo zariadenie, ktoré má podnik k dispozícii, a ktorý podnik používa na výkon činnosti, môže byť považovaný za "miesto na výkon činnosti". Podnik môže mať určité miesto k dispozícii aj vtedy, ak toto miesto nevlastní, alebo ho nemá prenajaté, nemusí mať formálny právny nárok na určité miesto, stačí ak toto miesto skutočne využíva.
Na druhej strane iba samotná prítomnosť podniku na určitom mieste neznamená, že podnik má toto miesto k dispozícii. Komentár obsahuje štyri príklady, kde zástupcovia jedného podniku sú prítomní v priestoroch druhého podniku.
Príklad č. 1:
Prvý príklad sa týka obchodníka, ktorý pravidelne navštevuje významného zákazníka za účelom získania objednávok a stretnutia sa s riaditeľom nákupu v jeho kancelárii. V tomto prípade, priestory zákazníka nie sú k dispozícii podniku, pre ktorý tento obchodník pracuje, a preto nie sú považované za trvalé miesto podnikania, prostredníctvom ktorého podnik vykonáva činnosť (v závislosti od okolností, môžu byť pre vznik stálej prevádzkarne splnené podmienky článku 5 ods. 5 Modelovej zmluvy OECD - tzv. "agentskej stálej prevádzkarne").
Príklad č. 2:
Druhý príklad sa týka zamestnanca jednej spoločnosti, ktorá môže dlhé časové obdobie používať kanceláriu v centrále druhej spoločnosti (napr. novonadobudnutá pobočka) za účelom ubezpečenia sa, že táto druhá spoločnosť plní povinnosti vyplývajúce z uzatvorenej zmluvy s prvou spoločnosťou. V tomto prípade, zamestnanec vykonáva činnosti týkajúce sa podnikania prvej spoločnosti a kancelária, ktorú má k dispozícii v centrále druhého podniku, vytvorí stálu prevádzkareň jeho zamestnávateľa za podmienky, že táto kancelária je k dispozícii dostatočne dlhé obdobie, tak aby vytvorila "trvalé miesto na podnikanie" a že činnosti tam vykonávané sú nad rámec činností definovaných v článku 5 ods. 4 Modelovej zmluvy OECD (pomocné a podporné činnosti).
Príklad č. 3:
Tretí príklad sa týka podniku, ktorý sa zaoberá cestnou dopravou, ktorý môže používať nakladaciu plošinu v zákazníkovom sklade každý deň určitý počet rokov za účelom doručovania tovarov nakúpených týmto zákazníkom. V tomto prípade skutočnosť, že podnik, ktorý sa zaoberá cestnou dopravou môže využívať nakladaciu plošinu neznamená, že má túto plošinu k dispozícii, takže stála prevádzkareň tomuto podniku nevzniká.
Príklad č. 4:
Štvrtý príklad sa týka maliara, ktorý dva roky trávi tri dni v týždni vo veľkej kancelárskej budove svojho hlavného klienta. V tomto prípade, prítomnosť maliara v tejto kancelárskej budove, kde vykonáva hlavné funkcie svojho podnikania (t.j. natieranie), vytvára vznik stálej prevádzkarne tohto maliara.
Fyzická prítomnosť nerezidenta
V súlade so všeobecne akceptovanými princípmi "miesto na výkon činnosti" existuje, ak nerezident je fyzicky prítomný v štáte zdroja. "Miesto na výkon činnosti" by malo mať charakter hmotného majetku, ktorý má podstatný význam na účely podnikania.
Podľa uvedeného napr. cenné papiere, bankové účty, poštová schránka, emailová adresa sa nepovažujú za "miesto na výkon činnosti". Rovnako internetová stránka sama o sebe nevytvára "miesto na výkon činnosti".
Miesto na výkon činnosti bez zamestnancov a iného personálu
V špecifických prípadoch je miesto považované za "miesto na výkon činnosti" aj bez účasti ľudského faktora. Napr. predajné automaty, hracie automaty, antény a satelitné prijímače, vodné potrubie, elektrické káble, transformačné stanice, čerpacie stanice a podzemné telekomunikačné káble môžu byť považované za "miesto na výkon činnosti" bez ohľadu na to, či tieto zariadenia sú obsluhované personálom. V súlade s uvedenou analógiou tiež server môže byť považovaný za "miesto na výkon činnosti".
Širší význam pojmu miesto na výkon činnosti
Pojem "miesto", chápané v kontexte pojmu "miesto na výkon činnosti", je potrebné vykladať čo najširšie.
Takže podľa uvedeného za "miesto na výkon činnosti" môže byť považované akékoľvek miesto na svete, akýkoľvek priestor v lese, kde je umiestnené zariadenie na ťažbu dreva; prístav patriaci podniku, v ktorom tento podnik prevádzkuje lodnú dopravu; akékoľvek plavidlo; pracovný stôl a skriňa s pracovnými dokladmi, ktoré sú umiestnené aj v priestoroch súkromného obydlia; dostihová dráha; stroje a zariadenia, tiež počítačový hardvér.
"Miesto na výkon činnosti" môže byť umiestnené aj pod zemou, napr. baňa, kameňolom, podzemné potrubie, ropovod.
Zvieratá ako miesto na výkon činnosti
Z hľadiska výkladu pojmov je potrebné posúdiť, či zvieratá môžu byť považované za "miesto na výkon činnosti". Táto otázka je bezpredmetná v súvislosti s posudzovaním živého inventáru, pretože tieto zvieratá spadajú do rámca článku 6 Modelovej zmluvy OECD. Avšak, ak zvieratá (napr. kôň alebo pes) sú účastníkom súťaže, je posudzovanie predmetnej problematiky aktuálne. V takýchto situáciách samotné zviera, dráhu, stajňu, resp. iné zariadenia súvisiace so súťažou, je možné považovať za "miesto na výkon činnosti".
Na účely posudzovania vzniku stálej prevádzkarne musia byť splnené aj ďalšie podmienky článku 5 Modelovej zmluvy OECD.
Trvalosť miesta na výkon činnosti
Na účely vzniku stálej prevádzkarne miesto musí byť geograficky trvalé, musí byť spojené s určitým ge
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály