Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ubytovacie služby a znížená sadzba dane

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Nájom v ubytovacích zariadeniach - ubytovacie služby, podliehajú zdaneniu (nie sú oslobodené od dane). Na účely DPH sa za ubytovacie zariadenie považuje hotel, motel, botel, penzión, turistická ubytovňa alebo iná ubytovňa pri poskytnutí krátkodobého ubytovania, ktorým sa rozumie ubytovanie na obdobie kratšie ako tri mesiace, chata, kemping a ubytovanie v súkromí.
Ubytovacie zariadenia podľa vyhlášky č. 277/2008 Z.z. majú väčší rozsah, ako je uvedený na účely DPH v § 38 ods. 4 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH"). Podľa § 27 zákona o DPH základná sadzba dane je 20%, znížená sadzba je 10 %. Podľa § 27 o ods. 2 zákona o DPH znížená sadzba dane 10 % zo základu dane sa uplatní na tovary uvedené v prílohe č. 7 a služby uvedené v prílohe č. 7a zákona o DPH.
Ubytovacie služby podľa smernice o DPH a zákona o DPH
Podľa článku 135 písm. lsmernice Rady 2006/112/ESz 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len "smernica o DPH"), členské štáty oslobodia od dane nájom nehnuteľností. Uvedené ustanovenie sa neuplatní na poskytovanie ubytovania v hotelovom sektore alebo v sektoroch s podobnou funkciou, vrátane poskytovania ubytovania v prázdninových táboroch, alebo na miestach upravených na stanovanie.
Článok 135 smernice o DPH je transponovaný do ustanovenia § 38 zákona o DPH. Z ustanovenia § 38 ods. 4 zákona o DPH je zrejmé, že zákon ustanovuje iba lehotu v dĺžke troch mesiacov na posúdenie, o aké ubytovanie v prípade inej ubytovne ide, či o krátkodobé ubytovanie alebo o dlhodobé ubytovanie, ktoré je oslobodené od dane.
Zákon o DPH a ani smernica o DPH neriešia, ako postupovať v prípade zmeny krátkodobého nájmu na dlhodobý nájom a naopak. Vzhľadom na skutočnosť, že oslobodenie od dane predstavuje výnimku zo všeobecného pravidla zdaňovania, je nevyhnutné, aby sa ustanovenia, ktoré sa týkajú oslobodenia, vykladali striktne.
Cieľom ustanovenia § 38 zákona o DPH je zabezpečiť, aby bolo oslobodené od dane ubytovanie aj v iných zariadeniach, ako sú uvedené v § 38 ods. 4 zákona o DPH. Ak doba trvania uvedená v dohode o prenájme nepremieta skutočný úmysel strán, v takom prípade by sa skôr mala brať do úvahy skutočná celková doba trvania ubytovania, než doba trvania uvedená v dohode o prenájme.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály