Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočet nákladov resp. výdavkov na výskum a vývoj

Dátum:

Možnosť uplatniť odpočet nákladov alebo výdavkov na výskum a vývoj je predovšetkým podmienená posúdením, či v danom prípade skutočne ide o výskumno-vývojové činnosti. Zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej iba "ZDP") definíciu pojmov výskum a vývoj neobsahuje. Vymedzenie týchto pojmov možno nájsť v zákone č. 172/2005 Z.z. o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja a o doplnení zákona č. 575/2001 Z.z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 172/2005 Z.z.").
Podľa § 2 zákona č. 172/2005 Z.z.sa výskumom rozumie systematická tvorivá činnosť uskutočňovaná v oblasti vedy a techniky pre potreby spoločnosti a v záujme rozvoja poznania. Výskum sa pritom skladá zo základného a aplikovaného výskumu.
Základný výskum
predstavuje systematickú tvorivú činnosť, ktorej hlavným cieľom je získavanie nových poznatkov
bez ohľadu na možnosti ich priameho praktického využitia, a aplikovaný výskum
predstavuje systematickú tvorivú činnosť zameranú na získavanie nových poznatkov
s cieľom priameho využitia získaných výsledkov v hospodárskej praxi a v spoločenskej praxi. Vývoj je definovaný ako systematická tvorivá činnosť v oblasti vedy a techniky využívajúca zákonitosti a poznatky získané prostredníctvom výskumu alebo vychádzajúce z praktických skúseností pri tvorbe nových materiálov, výrobkov, zariadení, systémov, metód a procesov alebo ich zlepšení.
Pri vymedzení pojmov výskum a vývoj na daňové účely je potrebné však vychádzať z opatrenia MF SR č. MF/23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ"), na ktoré sa odvoláva ustanovenie § 30c ZDP.
Vychádzajúc z ustanovenia § 37 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ pojem vývoj zahŕňa aplikáciu zistení výskumu alebo iných znalostí na plánovanie alebo návrh výroby nových alebo významne zlepšených materiálov, zariadení, výrobkov, procesov, systémov alebo služieb pred začatím ich sériovej výroby alebo používania, dizajn, zhotovenie a testovanie prototypov a modelov, zhotovenie nástrojov, šablón, foriem a čipov využívaním novej technológie, zhotovenie a činnosť skúšobnej prevádzky, ktorá nie je v etape ekonomickej realizovateľnosti výroby, zhotovenie a prevádzka vybranej alternatívy pre nové alebo zlepšené materiály, zariadenia, výrobky, procesy, systémy alebo služby.
V kontexte s ustanovením § 37 ods. 5 Postupov účtovania v PÚ sa výskumom rozumie pôvodné a plánované zisťovanie vykonávané s cieľom získať nové vedecké poznatky alebo technické poznatky. Ide pritom predovšetkým o činnosti zamerané na získanie nových poznatkov, skúmanie, zhodnotenie a konečný výber aplikácií zo záverov výskumu alebo iných poznatkov, hľadanie alternatívnych materiálov, zariadení, výrobkov, procesov, systémov alebo služieb, formulácia, dizajn, hodnotenie a konečný výber možných alternatív nových alebo zlepšených materiálov, zariadení, výrobkov, procesov, systémov alebo služieb.
Výskum a vývoj v zákone o dani z príjmov
Odpočet výdavkov resp. nákladov na výskum a vývoj je v ZDP obsiahnutý v rámci ustanovenia § 30c. Toto ustanovenie predstavuje určitý typ daňového zvýhodnenia pre takých daňovníkov, ktorí vykonávajú výskum a vývoj, pričom by ich malo motivovať vynakladať viac prostriedkov na účel výskumu a vývoja, tvoriť pracovné miesta pre odborníkov, zvýšiť vlastnú konkurencieschopnosť a prispievať k rozvoju vedomostnej ekonomiky. Tento odpočet môže využiť daňovník, ktorý realizuje projekt výskumu a vývoja, v súvislosti s ktorým mu vznikajú výdavky (náklady), ktoré za ustanovených podmienok môže opätovne odpočítať od základu dane.
Z doteraz uvedeného je zrejmé, že výdavky resp. náklady na výskum a vývoj, ktoré možno odpočítať od základu dane, sú charakterovo tie, ktoré ustanovuje § 37 Postupov účtovania v PÚ. Podľa § 37 ods. 2 Postupov účtovania v PÚsa na účte
012 - Aktivované náklady na vývoj
účtuje o vývoji, ak ide o aplikáciu zistení výskumu alebo iných znalostí na plánovanie alebo návrh výroby nových alebo významne zlepšených materiálov, zariadení, výrobkov, procesov, systémov alebo služieb pred začatím ich sériovej výroby alebo používania. Ako vývoj sa účtuje najmä dizajn a zhotovenie:
-
a testovanie prototypov a modelov,
-
nástrojov, šablón, foriem a čipov využívaním novej technológie,
-
a činnosť skúšobnej prevádzky, ktorá nie je v etape ekonomickej realizovateľnosti výroby,
-
a prevádzka vybranej alternatívy pre nové alebo zlepšené materiály, zariadenia, výrobky, procesy, systémy alebo služby.
Pre úplnosť možno uviesť, že náklady na vývoj sa aktivujú len v prípade, ak ich suma neprevýši sumu, u ktorej je pravdepodobné, že sa získa z budúcich ekonomických úžitkov po odpočítaní ďalších nákladov vývoja, predaja a administratívnych nákladov, ktoré sa týkajú priamo marketingu výrobkov alebo procesov. Ak sa v kontexte s ustanovením § 37 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ
nepreukáže možnosť aktivovania nákladov na vývoj, účtujú sa do nákladov účtovných období, v ktorých vznikli.
Príklad č. 1:
Môže spoločnosť do odpočtu nákladov v súlade s § 30c ZDP zahrnúť aj účtovné resp. daňové odpisy aktivovaných nákladov na vývoj účtovaných na účte 012 - Aktivované náklady na vývoj?
Na základe ustanovenia § 37 ods. 5 Postupov účtovania v PÚ sa náklady na výskum neúčtujú na účtoch dlhodobého nehmotného majetku, ale sa účtujú do nákladov v účtovných obdobiach, v ktorých vznikli. Ak po ukončení vývoja a splnení podmienok podľa § 37 ods. 1 Postupov účtovania v PÚdaňovník zaradil výsledky vývojových prác do dlhodobého nehmotného majetku na ťarchu účtu
012 - Aktivované náklady na vývoj
,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály