Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vznik a existencia tzv. "klasickej stálej prevádzkarne" v kontexte opatrení projektu OECD BEPS (III.)

Dátum: Rubrika: Medzinárodné zdaňovanie Zo seriálu: Vznik a existencia tzv. "klasickej stálej prevádzkarne" v kontexte opatrení projektu OECD BEPS

Posledná časť príspevku sa venuje, okrem iného, posúdeniu či príklady stálych prevádzkarni, ktoré sú vymedzené v zmluve, sú považované za stálu prevádzkareň bez ohľadu na to, či sú splnené ďalšie podmienky ich vzniku alebo či sa tieto príklady posudzujú ako príklady vzniku stálej prevádzkarne, len ak sú splnené ďalšie podmienky vzniku stálej prevádzkarne.
Článok 5 ods. 2 Modelovej zmluvy OECD: Príklady stálych prevádzkarní (pozitívny zoznam)
V článku 5 ods. 2 Modelovej zmluvy OECD sú uvedené typické príklady stálych prevádzkarni. Tento zoznam nie je taxatívny a pri posudzovaní vzniku stálej prevádzkarne nenahrádza podmienky vymedzené v ods. 1. Príklady stálych prevádzkarni sú najmä:
-
miesto vedenia podniku;
-
pobočka;
-
kancelária;
-
továreň;
-
dielňa, a
-
baňa, nálezisko ropy alebo plynu, lom alebo akékoľvek iné miesto ťažby prírodných zdrojov.
Článok 5 ods. 2 ako "príkladné" ustanovenie
Základná otázka, ktorú je potrebné v prvom rade vyriešiť je posúdenie či príklady stálych prevádzkarni, ktoré sú vymedzené v zmluve sú považované za stálu prevádzkareň bez ohľadu na to, či sú splnené ďalšie podmienky vzniku stálej prevádzkarne (napr. časový test), alebo či sa tieto príklady posudzujú ako príklady vzniku stálej prevádzkarne, len ak sú splnené ďalšie podmienky vzniku stálej prevádzkarne.
Znenie Modelovej zmluvy OECD neposkytuje priamo odpoveď na túto otázku. Avšak na základe výkladu zmluvy a za použitia komentára, možno dospieť k záveru, že pokiaľ článok 5 ods. 1 definuje stálu prevádzkareň na základe splnenia všeobecných podmienok, tak článok 5 ods. 2 uvádza len napríklad, čo stálou prevádzkarňou môže byť (t.j. za súčasného naplnenia všeobecných podmienok ods. 1). Pozitívny zoznam "stálych prevádzkarni" definovaný v ustanovení článku 5 ods. 2 nie je v zmluve uvedený ako výnimka zo všeobecného pravidla. Naopak, zoznam len konkretizuje všeobecné pravidlo v ods. 1 uvedením niektorých príkladov.
Napokon, aj podľa komentára by medzinárodné zmluvy uzatvorené na základe Modelovej zmluvy OECD mali byť interpretované tak, že tento "pozitívny" zoznam vyžaduje, aby boli splnené aj ďalšie všeobecné podmienky vzniku stálej prevádzkarne vymedzené v článku 5 ods. 1 Modelovej zmluvy OECD, ak štát nevyjadril výhradu k Modelovej zmluve OECD, resp. pripomienku ku komentáru, čo nie je príklad SR. Takže napr. pobočka nie je považovaná za stálu prevádzkareň, ak daňovník prostredníctvom tohto miesta skutočne úplne alebo čiastočne nevykonáva svoju činnosť.
V súlade s uvedeným, samotná registrácia organizačnej zložky (pobočky), ktorá je v súlade s príslušnými slovenskými právnymi predpismi potrebná pre výkon určitých činností na území SR, nie je dostatočná pre splnenie základných podmienok vzniku stálej prevádzkarne.
V závere je možné konštatovať, že na účely vzniku stálej prevádzkarne je dôležité, aby okrem existencie miesta na výkon činnosti, boli splnené aj ďalšie všeobecné podmienky (t.j. trvalosť tohto miesta a skutočný výkon činností prostredníctvom tohto miesta) vzniku stálej prevádzkarne vymedzené v článku 5 ods. 1 Modelovej zmluvy OECD.
Rozsah Pozitívneho zoznamu
Vo všeobecnosti je prijatý konsenzus, že "miesto na výkon činnosti", ktoré spĺňa podmienky definované v článku 5 ods. 1 Modelovej zmluvy OECD, nemusí byť uvedené v "pozitívnom" zozname v článku 5 ods. 2 Modelovej zmluvy OECD, keďže tento zoznam je otvorený, uvádza typy stálych prevádzkarní len napríklad a stálou prevádzkarňou môžu byť iné trvalé miesta alebo zariadenia. Uplatňuje sa tu princíp "
ejusdem generis"
(t.j. svojho druhu), čiže pokiaľ sú splnené všeobecné podmienky pre vznik stálej prevádzkarne podľa ods. 1, považuje sa táto za stálu prevádzkareň svojho druhu bez toho, aby musela byť zaradená pod niektorý príklad uvedený v ods. 2.
Miesto vedenia
"Miesto vedenia" je miesto, prostredníctvom ktorého sú v skutočnosti vykonávané kontrolné a riadiace činnosti.
Pojem "miesto vedenia", ktoré je vymedzené v "pozitívnom" zozname stálych prevádzkarní, je odlišné od pojmu "miesto skutočného vedenia", ktorý sa používa na riešenie konfliktu dvojitej rezidencie osoby inej ako fyzickej osoby (spoločnosti). "Miesto vedenia" nemusí byť miesto, kde sú prijímané hlavné rozhodnutia, na tomto mieste môžu byť vykonávané parciálne riadiace činnosti, takže podnik môže mať viac "miest vedenia". Vo všeobecnosti podnik môže mať iba jedno "miesto skutočného vedenia", ale môže mať viac "miest vedenia".
Na účely posúdenia, či existuje "miesto vedenia" je potrebné posúdiť, či podnik vykonáva riadiace činnosti prostredníctvom "miesta na výkon činnosti". Takže, ak je zrejmé, že existuje "miesto vedenia", je možné predpokladať, že je splnená podstatná podmienka pre vznik stálej prevádzkarne, existuje "miesto na výkon činnosti" a je možné konštatovať, že "lokalizačný" test je splnený. V tomto prípade je ešte potrebné posúdiť či takéto "miesto na výkon činnosti" je považované za trvalé, teda je potrebné posúdiť "časový test".
Pobočka
Pojem "pobočka" zahŕňa akékoľvek "miesto na výkon činnosti" a akúkoľvek lokalizáciu tohto miesta. Rovnako nie je obmedzený typ činností, ktoré môžu byť vykonávané prostredníctvom pobočky, môžu to byť hlavné, resp. pomocné alebo podporné činnosti, resp. žiadne činnosti, ak pobočka je registrovaná iba na účely splnenia zákonných povinností (registrácia organizačnej zložky zahraničného podniku podľa § 21 ods. 4 Obchodného zákonníka na účely získania licencie podľa príslušných právnych predpisov). Je potrebné poznamenať, že samotná registrácia pobočky ne je dostatočná pre splnenie podmienky existencie "miesta na výkon činnosti", na splnenie "lokalizačného testu".
Podľa uvedeného "pobočka" môže byť považovaná za stálu prevádzkareň, iba ak sú splnené všetky podmienky vzniku stálej prevádzkarne.
Kancelária
Existencia "kancelárie" podporuje splnenie testu pre existenciu "miesta na výkon činnosti". Za normálnych okolností "kancelária" je umiestnená v priestoroch nejakej nehnuteľnosti, takže je možné predpokladať, že v súvislosti s existenciou kancelárie je splnený aj lokalizačný test. Avšak na účely vzniku stálej prevádzkarne je potrebné, aby boli splnené všetky podmienky vzniku stálej prevádzkarne, hlavne aby podnikateľská činnosť bola vykonávaná prostredníctvom tohto miesta.
<
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály