Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nezdaniteľná časť základu dane na manželského partnera

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Nezdaniteľná časť základu dane na manželského partnera je upravená je § 11 ods. 3 až 5 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"). Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku alebo na manžela možno uplatniť až po uplynutí zdaňovacieho obdobia a v prípade, že podmienky na jej uplatnenie neboli splnené na začiatku každého kalendárneho mesiaca daného roka, daňovníkovi vznikne nárok len na pomernú časť, a to vo výške jednej dvanástiny za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené všetky podmienky na jej uplatnenie.
Uplatnenie nároku na nezdaniteľnú časť základu dane na manžela/manželku
Ak si chce zamestnanec uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku/manžela (ďalej len "na manželku"), musí splniť uvedené podmienky:
1.
Dosiahnuť (kladný) základ dane
z aktívnych príjmov, keď ide o príjmy podľa § 5 ZDP alebo podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP; ak takéto príjmy daňovník nedosiahol, nárok na uplatnenie NČZDM v príslušnom zdaňovacom období mu nevzniká.
2.
Žitie v spoločnej domácnosti s manželom/manželkou,
pričom podľa § 115 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby; na účely uplatnenia tejto daňovej úľavy sa nevyžaduje podmienka rovnakého trvalého pobytu manželov, a nemožno ju uplatniť v prípade vzťahu druh-družka.
3.
Splnenie aspoň jednej zo špecifických zákonných podmienok
, ktoré sú uvedené v § 11 ods. 4 písm. a) ZDP, t.j. manželka v príslušnom zdaňovacom období:
-
sa starala o vyživované maloleté dieťa do 3 rokov/6 rokov (dieťa s nepriaznivým zdravotným stavom) žijúce s daňovníkom v domácnosti,
-
poberala peňažný príspevok na opatrovanie,
-
bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie,
-
sa považuje za občana so zdravotným postihnutím,
-
sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím.
4.
Požiadať zamestnávateľa
o vykonanie ročného zúčtovania dane zamestnávateľa na tlačive predpísanom FR SR, v ktorom si zamestnanec uplatní nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na manželku a preukáže príslušnými dokladmi, že spĺňa podmienky na uplatnenie tejto daňovej úľavy.
V prípade, ak ide o zamestnanca, ktorý je
daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou
(daňového nerezidenta), musí pri uplatnení nároku na nezdaniteľnú časť základu dane na manželku splniť ešte jednu podmienku a tou je, že jeho zdaniteľné príjmy zo zdrojov na území Slovenskej republiky tvoria najmenej 90 % z jeho celosvetových príjmov.
______________________________
Užitočná rada: Pod pojmom domácnosť sa rozumie spolužitie aspoň dvoch alebo viacerých osôb, ktoré spoločne uhrádzajú náklady do domácnosti na svoje potreby a charakter tohto spolužitia je trvalý. Spolužitie spravidla predpokladá spoločné bývanie. Pre existenciu spolužitia nie je podmienkou rovnaký trvalý pobyt, t.j. prihlásenie podľa právnych predpisov o evidencii obyvateľstva, pretože toto samo o sebe spolužitie osôb nezakladá. Spoločná domácnosť môže trvať aj v prípade rozvedených manželov, ak sa naďalej podieľajú na nákladoch domácnosti. U maloletých detí sa pre spolužitie v domácnosti vyžaduje dohoda zákonných zástupcov (rodičov) alebo rozhodnutie súdu. Spolužitie sa spravidla prechodným pobytom nepreruší, napr. po dobu výkonu zamestnania mimo bydliska, počas štúdia, či počas študijného pobytu v zahraničí alebo počas liečenia mimo bydliska.
______________________________
Špecifické zákonné podmienky u manželky/manžela
Na akú výšku NČZDM má daňovník nárok (plná výška alebo krátená), závisí od dosiahnutého základu dane daňovníka z aktívnych príjmov, od vlastného príjmu manželského partnera, od doby trvania manželstva v príslušnom zdaňovacom období a od splnenia aspoň jednej zo špecifických zákonných podmienok
určených pre manželku
, ktorá žije s daňovníkom v domácnosti. Medzi tieto osobitné podmienky patrí, že sa manželka:
1.
Starala o vyživované maloleté dieťa
podľa zákona č. 571/2009 Z.z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o rodičovskom príspevku"), ktoré žije s daňovníkom v domácnosti.
______________________________
Poznámka: V súlade s § 3 ods. 4 zákona o rodičovskom príspevkupodmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú vtedy, ak oprávnená osoba zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa osobne alebo právnickou osobou alebo
inou plnoletou fyzickou osobou
, napr. starý rodič, otec dieťaťa [MP FR SR č. 24/2023]. Na účely NČZDM sa nerozlišuje právna alebo faktická starostlivosť o dieťa, rozhodujúci je vek dieťaťa.
______________________________
2.
Poberala peňažný príspevok na opatrovanie
podľa zákona č. 447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu").
3.
Bola evidovaná ako uchádzač o zamestnanie
podľa § 33 zákon č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o službách zamestnanosti").
______________________________
Poznámka: Podmienka nie je splnená vtedy, ak bola manželka v súlade so zákonom o službách zamestnanosti zaradená do tzv. evidencie záujemcov o zamestnanie.
______________________________
4.
Považovala sa za občana so zdravotným postihnutím
podľa § 9 zákona o službách zamestnanosti.
______________________________
Poznámka: Za občana so zdravotným postihnutím sa na tieto účely považuje občan uznaný za invalidného podľa zákona o sociálnom poistení, tzn., že podmienka je splnená aj vtedy, ak je manželka už v dôchodkovom veku a poberá starobný dôchodok, ale na základe rozhodnutia Sociálnej poisťovne je naviac uznaná za invalidnú.
______________________________
5. Považovala sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím
podľa § 2 ods. 3 zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu.
______________________________
Poznámka: Za občana s ťažkým zdravotným postihnutím sa na tieto účely považuje občan so zdravotným postihnutím s mierou funkčnej poruchy najmenej 50 %, ktorému vznikol nárok na kompenzáciu podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.
______________________________
Príklad č. 1:
Peter a Anna uzatvorili manželstvo 29.6.2023. Manžel pracoval počas roka 2023 v pracovnom pomere, z ktorého dosiahol z príjem zo zamestnania. Manželka bola počas celého roku 2023 nezamestnaná a bola evidovaná na úrade práce. Nemala žiadny vlastný príjem (nevznikol jej nárok na podporu v nezamestnanosti). Môže si zamestnanec uplatniť NČZD na manželku?
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály