Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nadhodnotená suma DPH na doklade o predaji pre konečného spotrebiteľa

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zákon č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o DPH"), platný v Slovenskej republike, aktuálne upravuje základnú sadzbu DPH na tovary a služby vo výške 20 % zo základu dane. Ďalej upravuje, že na týmto zákonom taxatívne vymedzené tovary a služby, sa uplatňuje znížená sadzba dane. Zákon o DPH aktuálne definuje dve znížené sadzby dane, a to 5 % a 10 % zo základu dane.
V určitých prípadoch je aplikovateľná sadzba dane 0%, ak sú splnené podmienky pre oslobodenie od dane. Zoznam tovarov a služieb podliehajúcich jednotlivým zníženým sadzbám dane ako aj samotná sadzba dane môže podliehať zmenám v rámci novelizácií zákona o DPH. Nesprávna kategorizácia tovaru alebo služby z hľadiska zákonnej sadzby dane, opomenutie prípadných zmien v praxi, alebo ich oneskorená aplikácia môžu mať za následok aj situáciu, že predávajúci, platiteľ DPH, uplatní na tovar alebo službu v pokladničných dokladoch vyššiu sadzbu dane než je zákonná sadzba.
Môže predávajúci po zistení uvedenej nesprávnosti znížiť DPH na výstupe, ktorú uviedol vo svojom daňovom priznaní k DPH v nadhodnotenej výške a žiadať daňový úrad o vrátenie rozdielu dane v prípadoch, keď predávajúci fakticky nemôže opraviť faktúry na zákazníkov?
Fakturačná povinnosť podľa zákona o DPH
Zákon o DPH vymedzuje kto je osobou povinnou vyhotoviť faktúru a aké povinné náležitosti má táto faktúra obsahovať. V určitých prípadoch predaja tovaru alebo poskytnutia služieb, postačuje vyhotovenie zjednodušených faktúr, ktoré nemusia obsahovať údaje o príjemcovi tovaru alebo služby.
Pri dodaní tovaru alebo služby s miestom dodania v tuzemsku fyzickej osobe nepodnikateľovi nie je platiteľ dane povinný vyhotoviť faktúru vôbec, nakoľko zákon o DPH túto povinnosť v § 72 ods. 1 písm. a) obmedzuje len na situáciu, ak sa dodanie uskutočňuje inej zdaniteľnej osobe alebo právnickej osobe, ktorá nie je zdaniteľnou osobou. Povinnosť odviesť DPH do štátneho rozpočtu z uskutočneného zdaniteľného plnenia však ostáva zachovaná aj v takejto situácii, keď zákazníkom je fyzická osoba nepodnikateľ.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály