Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Osoby povinné vyhotoviť faktúru

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Vo všeobecnosti predstavuje faktúra najčastejší doklad, ktorý svojim dokumentačným charakterom do určitej miery vypovedá o obchodných vzťahoch podnikateľov. Zjednodušene možno skonštatovať, že faktúrou sa v aplikačnej praxi nazýva doklad o dodaných tovaroch a službách. Okrem údajov o množstve a cene dodaných tovarov a služieb obsahuje faktúra aj mnohé ďalšie údaje (najčastejšie údaje o dodávateľovi a odberateľovi, o dátume dodania tovarov a služieb, o dátume vystavenia faktúry, o dátume splatnosti faktúry, poradové číslo faktúry, platobné údaje pre odberateľa a podobne).

Zákon č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“) je jediným zákonom, ktorý upravuje pojem faktúry ako aj jej náležitosti. Podľa zákona o DPH je faktúrou každý doklad alebo oznámenie, ktoré je vyhotovené v listinnej forme alebo elektronickej forme podľa zákona o DPH alebo zákona platného v inom členskom štáte Európskej únie upravujúceho vyhotovenie faktúry. Potrebné je tiež spomenúť, že fakturačné pravidlá sú do zákona o DPHtransponované na základe smernice Rady 2010/45/EÚ z 13. júla 2010, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2006/112/ESo spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty, pokiaľ ide o pravidlá fakturácie (ďalej len „fakturačná smernica“). Význam faktúry z hľadiska zákona o DPH spočíva predovšetkým v tom, že plní predovšetkým funkciu kontroly dane z pridanej hodnoty, slúži na kontrolu DPH, ktorú je povinný odviesť dodávateľ z dodania tovaru alebo služby ako aj na kontrolu odpočítania DPH uplatňovanej príjemcom tovaru alebo služby.
Vymedzenie osôb povinných vyhotoviť faktúru s predpísanými náležitosťami je obsiahnuté v rámci ustanovenia § 72 zákona o DPH. Tato povinnosť sa vzťahuje za podmienok ustanovených zákonom o DPH na platiteľov DPH, zdaniteľné osoby, ktoré nie sú platiteľmi DPH, všetky osoby, ktoré dodajú nový dopravný prostriedok z tuzemska do iného členského štátu ale aj v zákone o DPH ustanovených prípadoch na zahraničné osoby.
Uplatňovanie pravidiel fakturácie v rámci členských štátov
V záujme zabezpečenia právnej istoty pre zdaniteľné osoby v súvislosti s ich povinnosťami fakturácie fakturačná smernica v článku 219a jednoznačne určuje pravidlá, ktorého členského štátu sa majú v prípade fakturácie uplatniť. Do úvahy prichádzajú dve pravidlá fakturácie, a to pravidlá uplatňované v členskom štáte, kde je miesto dodania tovarov alebo služieb, alebo pravidlá uplatňované v členskom štáte, kde je usadený dodávateľ. Faktúry totiž nie je možné vyhotovovať podľa legislatívy ľubovoľného členského štátu.
Pravidlá členského štátu, v ktorom je miesto dodania
Vo všeobecnosti platí, že fakturácia podlieha pravidlám uplatňovaným v členskom štáte, v ktorom sa dodanie tovaru alebo poskytnutie služby uskutočnilo, teda kde je miesto dodania zdaniteľného obchodu. Jednoznačne teda podľa zákona o DPH vyhotovuje faktúru platiteľ dane, ak dodáva tovar alebo službu s miestom dodania v tuzemsku. Ak je dodanie tovaru alebo služby s miestom dodania v tuzemsku oslobodené od dane podľa § 28 až 42 zákona o DPH, podľa § 72 ods. 8 zákona o DPH nie je povinnosť vyhotoviť faktúru. Povinnosť vyhotoviť faktúru neplatí aj v prípade dodania poisťovacích služieb podľa § 37 zákona o DPH a finančných služieb podľa § 39 zákona o DPH s miestom dodania v inom členskom štáte alebo treťom štáte.
Príklad č. 1:
Platiteľ dane A so sídlom v Slovenskej republike dodáva platiteľovi dane B rovnako so sídlom na Slovensku reklamnú službu.
Miesto dodania služby je v tuzemsku. Platiteľ dane A uplatní pri vyhotovení faktúry zákon o DPH platný v tuzemsku.
* * *
Príklad č. 2:
Platiteľ dane, ktorý je registrovaný pre DPH aj v Českej republike, poskytuje českému podnikateľovi poradenské služby. Tieto služby poskytuje zo svojej prevádzkarne, ktorú má zriadenú v Českej republike. Miesto dodania služby je v Čechách.
Pri fakturácii služby sa uplatnia fakturačné pravidlá platné v Českej republike, kde je miesto dodania služby. Osobou povinnou platiť daň v Českej republike je platiteľ dane prostredníctvom svojej prevádzkarne z dôvodu, že sa prevádzkareň zúčastnila na dodaní služby. Z uvedeného dôvodu sa aj faktúra vyhotoví podľa predpisov platných v Českej republike.
* * *
Zahraničná osoba, ktorá je platiteľom dane v tuzemsku, je povinná vyhotoviť faktúru podľa zákona o DPH v prípade dodania tovaru alebo služby s miestom dodania v tuzemsku (to však neplatí, ak má táto osoba na území Európskej únie prevádzkareň, ktorá sa zúčastňuje na tomto dodaní). Na základe ustanovenia § 72 ods. 6 zákona o DPH ďalej vyplýva, že ak faktúru vyhotovuje odberateľ, vždy sa uplatnia fakturačné pravidlá členského štátu, v ktorom je miesto dodania tovaru alebo služby.
Príklad č. 3:
Platiteľ dane dodáva tovar „na diaľku“ do Českej republiky osobám neidentifikovaným pre DPH. Miesto dodania tovaru je vzhľadom na dosiahnutý obrat stanovený Českou republikou v Českej republike.
Pri fakturácii tovaru platiteľ dane nepostupuje podľa zákona o DPH platného v tuzemsku.
* * *
Pravidlá členského štátu, v ktorom je dodávateľ tovarov alebo služieb usadený
Odchylne od predchádzajúceho pravidla podlieha fakturácia pravidlám uplatňovaným v členskom štáte, v ktorom:
a)
má dodávateľ zriadené sídlo ekonomickej činnosti alebo prevádzkareň, z ktorých sa poskytuje plnenie, alebo ak takéto miesta neexistujú, v ktorom má trvalý pobyt alebo v ktorom sa obvykle zdržiava (kde je usadený), ak:
-
dodávateľ nie je usadený v členskom štáte, v ktorom je miesto dodania tovaru alebo služby, alebo prevádzkareň, ktorú má zriadenú v tomto členskom štáte, nezasahuje do dodávky, a osobou povinnou platiť daň je príjemca, s výnimkou situácie, keď faktúru vyhotovuje nadobúdateľ,
-
miesto dodania tovaru alebo služie
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály