Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny zákona o DPH účinné od júla 2021

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zmeny, ktoré priniesla posledná novela zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), nadobúdajú účinnosť v dvoch termínoch. Vo februárovom vydaní časopisu sme uverejnili príspevok o zmenách zákona o DPH, ktoré nadobudli účinnosť od januára 2021. V tomto príspevku sa zameriame na zmeny, ktoré nadobudnú účinnosť od 1. júla 2021.

Od 1. júla 2021 nadobudnú účinnosť ustanovenia, ktoré sa týkajú:

-
Zadefinovania predaja tovaru na diaľku v rámci EÚ (náhrada za pojem "zásielkový predaj"), predaja tovaru dovážaného z tretích území alebo tretích krajín, zmeny pravidiel pri určení miesta dodania pri týchto predajoch.
-
Zavedenia nových pravidiel pri predaji tovaru prostredníctvom využitia elektronického komunikačného rozhrania, ako je elektronické trhovisko, elektronická platforma, elektronický portál alebo podobný elektronický prostriedok.
-
Zrušenia oslobodenia od dane pri dovoze zásielok, ktorých hodnota nepresahuje 22 eur.
-
Rozšírenia pôsobnosti doterajších osobitných úprav uplatňovania dane pre telekomunikačné služby, služby rozhlasového vysielania a televízneho vysielania a elektronické služby a zavedenia ďalšej osobitnej úpravy uplatňovania dane na predaj tovaru na diaľku dovážaného z územia tretích štátov.
-
Zavedenia osobitnej úpravy na priznávanie a platbu dane pri dovoze tovaru.
Osobitná úprava, ktorú uplatňuje zdaniteľná osoba so sídlom alebo prevádzkarňou v SR, a registračná povinnosť z iného dôvodu (§ 4 ods. 3, § 7 ods. 3 a § 7a ods. 3)
Podľa nového ustanovenia § 68b ods. 2 zákona o DPH daňový úrad pridelí zdaniteľnej osobe usadenej v tuzemsku
IČ DPH na účely uplatňovania osobitnej úpravy
, ak táto osoba zatiaľ nie je registrovaná podľa § 4 uvedeného zákona ako platiteľ dane.
Ak táto zdaniteľná osoba (ktorá nemá zatiaľ postavenie platiteľa dane) dosiahne obrat pre registráciu podľa § 4 zákona o DPH, prípadne požiada o dobrovoľnú registráciu pre DPH, daňový úrad rozhodne o registrácii, avšak nepridelí jej nové IČ DPH, ale ako platiteľovi dane jej bude pridelené to isté IČ DPH, ako jej bolo pridelené na účely uplatňovania osobitnej úpravy
.
Podobne platí, že ak zdaniteľná osoba usadená v SR registrovaná na účely uplatňovania osobitnej úpravy dosiahne, resp. má dosiahnuť obrat z nadobudnutia tovaru z iného členského štátu 14 000 eur, musí podať žiadosť o registráciu podľa § 7 zákona. Daňový úrad rozhodne o registrácii, avšak
nepridelí jej nové IČ DPH, ale jej pridelí na účely § 7 ods. 3 zákona o DPH to isté IČ DPH, ako jej bolo pridelené na účely uplatňovania osobitnej úpravy
.
Rovnako daňový úrad pridelí rovnaké IČ DPH aj v prípade, ak sa zdaniteľná osoba, ktorej bolo pridelené IČ DPH podľa § 68b ods. 2 zákona o DPH, musí zaregistrovať pre DPH z dôvodov uvedených v § 7a uvedeného zákona.
Registračná povinnosť zo zákona - platforma (§ 4 ods. 4 a 8)
Zdaniteľná osoba usadená v tuzemsku nadobudne
postavenie platiteľa dane zo zákona, keď táto zdaniteľná osoba uľahčuje dodanie tovaru na území EÚ (platforma)
uskutočnené zdaniteľnou osobou neusadenou na území EÚ a súčasne táto platforma neuplatňuje osobitnú úpravu podľa § 68b zákona o DPH.
Uvedenou úpravou sa zabráni nezdaneniu tovaru dodaného prostredníctvom tejto platformy zahraničnou osobou neusadenou v EÚ. Dani bude podliehať už prvá takto uskutočnená dodávka tovaru prostredníctvom platformy, ktorá sa na účely zákona považuje za osobu, ktorá tovar prijala a dodala.
Výnimka z registrácie zahraničnej osoby uplatňujúcej režim One Stop Shop [§ 5 ods. 1 písm. f)]
Zahraničná osoba nie je povinná podať žiadosť o registráciu pre daň, ak dodáva tovar alebo služby v rámci osobitnej úpravy (režimu OSS) s miestom dodania v tuzemsku. Tieto dodávky zahrnie zahraničná osoba do osobitného daňového priznania, ktoré podáva v členskom štáte identifikácie.
Registrácia zahraničnej osoby uplatňujúcej režim osobitnej úpravy (§ 5 ods. 2)
Zdaniteľná osoba neusadená v tuzemsku, ktorá uplatňuje režim osobitnej úpravy a ktorá má podľa nového ustanovenia § 68b ods. 2 zákona o DPH pridelené v tuzemsku ako členskom štáte identifikácie IČ DPH na účely uplatňovania osobitnej úpravy, ak začne vykonávať činnosť, ktorá je predmetom dane a ktorá nespadá pod osobitnú úpravu, požiada o registráciu podľa § 5 zákona o DPH.
Daňový úrad rozhodne o registrácii, avšak nepridelí jej nové IČ DPH, ale ako platiteľovi dane registrovanému podľa § 5 jej bude pridelené to isté IČ DPH, ako jej bolo pridelené na účely uplatňovania osobitnej úpravy podľa § 68b zákona o DPH.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály