Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Poskytnutie služieb za protihodnotu - plnenia týkajúce sa tovaru v záruke

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežnej otázke, či sú plnenia týkajúce sa tovaru v záruke predmetom dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH“) – C-605/20 Suzlon Wind Energy Portugal – Energia Eólica Unipessoal Lda proti Autoridade Tributária e Aduaneira.

Predmet sporu
Portugalská spoločnosť Suzlon Wind Energy Portugal - Energia Eólica Unipessoal Lda (ďalej len "Suzlon PT"), registrovaná pre DPH účely v Portugalsku, je 100% dcérskou spoločnosťou dánskej spoločnosti Suzlon Wind Energy A/S (ďalej len "Suzlon DK"). Suzlon PT pôsobí v odvetví veternej energie a jej predmetom činnosti je výroba, montáž, prevádzka, predaj, inštalácia, vývoj, mechanizácia, chod a údržba, ako aj poskytovanie služieb.
V roku 2006 uzavrela indická spoločnosť Suzlon Energy Limited (ďalej len "Suzlon IN") so svojou 100% dcérskou spoločnosťou Suzlon DK dohodu o podmienkach predaja veterných turbínových generátorov a príslušenstva (ďalej len "dohoda"). Táto dohoda upravovala podmienky dodávok týchto zariadení medzi dodávateľom, spoločnosťou Suzlon IN, a kupujúcim, spoločnosťou Suzlon DK, ako aj medzi spoločnosťou Suzlon DK a jej dcérskymi spoločnosťami. Podľa tejto dohody poskytol dodávateľ dvojročnú záruku na výrobné vady všetkých ním vyrobených dielov a zaručil sa zaplatiť všetky náhradné diely, opravy a dopravu chybných dielov. Náklady na prácu pri výmene týchto chybných dielov však znášal kupujúci. K dielom vyrobeným tretími osobami mal dodávateľ kupujúcemu poskytnúť zmluvy o dodávkach, aby sa kupujúci mohol na týchto dodávateľov priamo obrátiť a uplatniť si platnú záruku, pričom súvisiace náklady mal znášať kupujúci.
V rokoch 2007 a 2008 spoločnosť Suzlon PT nadobudla priamo od spoločnosti Suzlon IN 21 veterných turbínových generátorov, každý s troma lopatkami, ktoré boli určené pre veterné parky v Portugalsku patriace tretím osobám. Od septembra 2007 sa na niektorých lopatkách, ktoré boli ešte v záruke, začali objavovať trhliny, ktoré si vyžadovali opravu alebo výmenu.
Dňa 25. januára 2008 uzatvorili spoločnosti Suzlon PT a Suzlon IN zmluvu o poskytovaní služieb opravy alebo výmeny 63 chybných lopatiek (ďalej len "zmluva"), na základe ktorej mala spoločnosť Suzlon PT v Portugalsku zriadiť opravovňu veterných turbínových generátorov a príslušenstva, pričom náhradné lopatky mali byť prepravené do Portugalska z Indie. Spoločnosť Suzlon IN sa zaviazala poskytovať spoločnosti Suzlon PT logistickú podporu a pomáhať jej pri oprave alebo výmene lopatiek. Spoločnosť Suzlon PT mala poskytnúť spoločnosti Suzlon IN zariadenia k opravám a služby spojené so skladovaním a manipuláciou s lopatkami. Bola tiež povinná na účet spoločnosti Suzlon IN obstarávať všetko vybavenie a materiál potrebné na opravu poškodených lopatiek, organizovať prepravu náhradných lopatiek a na vlastné náklady poskytovať spoločnosti Suzlon IN všetky požadované informácie alebo podporu. Podľa tejto zmluvy mali tieto spoločnosti dodávateľsko-odberateľský vzťah, pričom spoločnosť Suzlon IN konala na svoj vlastný účet a nie v záujme spoločnosti Suzlon PT.
Od septembra 2007 do marca 2009 spoločnosť Suzlon PT vymenila alebo opravila chybné lopatky a rôzne diely veterných turbínových generátorov. Na tento účel nakúpila od subdodávateľov potrebný materiál a služby, z ktorých si odpočítala DPH na vstupe.
V roku 2009 spoločnosť Suzlon PT vystavila spoločnosti Suzlon IN tri oznámenia o dlhu, ktoré neobsahovali DPH ani informáciu o oslobodení od DPH. Tieto oznámenia uvádzali popis "hlásenie vád/podrobný zoznam [hlásenie vád] v prílohe" a "odstránenie vád lopatiek v Portugalsku/a) náklady na odstránenie vád lopatiek, b) náklady
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály