Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Otvorenie a uzavretie účtovných kníh u právnických osôb

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Podľa ust. § 4 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) v nadväznosti na § 3 ods. 1 cit. zákona účtovná jednotka, ktorá je právnickou osobou vedie účtovníctvo odo dňa svojho vzniku do dňa svojho zániku počas jednotlivých účtovných období. Na začiatku každého účtovného obdobia účtovná jednotka musí otvoriť účtovné knihy a na konci účtovného obdobia ich uzatvoriť. Otvorenie a uzavretie účtovných kníh k určitým dňom ustanovuje § 16 zákona o účtovníctve, pričom osobitne sú tieto dni ustanovené pre právnické osoby a osobitne pre fyzické osoby, ktoré sú účtovnou jednotkou. V príspevku sa budeme venovať právnickým osobám.

Otvorenie účtovných kníh
Stanovenie dňa, ku ktorému sa otvárajú účtovné knihy
V § 16 ods. 1 zákona o účtovníctve je určený deň, ku ktorému účtovná jednotka, ktorá je právnickou osobou, otvorí účtovné knihy, čím sa zároveň určuje začiatok účtovného obdobia.
Účtovná jednotka, ktorá je právnickou osobou, otvorí účtovné knihy vždy:
-
Ku dňu svojho vzniku
, okrem prípadu, ak vznikla ako právny nástupca. V prípade vzniku ako právny nástupca sa uplatňuje postup podľa § 16 ods. 1 písm. c).
______________________________
Poznámka:
V súvislosti so vznikom účtovnej jednotky právnickej osoby je potrebné upozorniť na skutočnosť, že termín založenia spoločnosti a vznik spoločnosti nemá ten istý význam.
Akt založenia spoločnosti
(§ 57 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. - ďalej len "Obchodný zákonník") je vymedzený
podpísaním spoločenskej zmluvy, resp. zakladateľskej listiny. Spoločnosť vzniká
dňom, ku ktorému bola zapísaná do obchodného registra, pričom návrh na zápis do obchodného registra sa musí podať do 90 dní od založenia spoločnosti alebo od doručenia listiny, ktorou sa preukazuje živnostenské alebo iné podnikateľské oprávnenie (§ 62 Obchodného zákonníka). Z uvedeného vyplýva, že akt založenia spoločnosti a samotný vznik spoločnosti sú odlišné nielen vo svojej skutkovej podstate, ale sú rozdielne aj z hľadiska
času
. Vzniku spoločnosti teda predchádza jej založenie. Od momentu založenia spoločnosti uplynie čas, ktorý je potrebný na vykonanie ďalších nevyhnutných krokov, ktoré je potrebné zrealizovať pre zápis spoločnosti do obchodného registra, teda pre samotný vznik spoločnosti (účtovnej jednotky). Zároveň zo zákon o účtovníctve vyplýva (§ 4), že
bez ohľadu na dĺžku obdobia
, ktoré je
medzi aktom založenia
spoločnosti
a vznikom
tejto spoločnosti, sa
účtovníctvo vedie až odo dňa vzniku spoločnosti
, t.j.
odo dňa, ku ktorému bola spoločnosť zapísaná v obchodnom registri
.
______________________________
Otvoreniu účtovných kníh ku dňu vzniku účtovnej jednotky predchádza zostavenie otváracej súvahy [§ 17 ods. 7 písm. a) zákona o účtovníctve].
Príklad č. 1:
Spoločnosť D, s. r. o. bola založená 15.1.2021 podpísaním spoločenskej zmluvy dvoma spoločníkmi. Vklady do základného imania, každý 3 500 €, splatili peňažne, a to na účet založenej spoločnosti. Pri založení spoločnosti vynaložili 200 € na právne služby, ktoré spoločníci požičali spoločnosti a v budúcnosti budú tieto prostriedky požadovať vrátiť. Zápis spoločnosti (vznik) do obchodného registra sa uskutočnil 1.2.2021. Ku dňu vzniku k 1.2.2021 spoločnosť zostaví otváraciu súvahu:
Otváracia súvaha k 1.2.2021
Strana AKTÍV Strana PASÍV
účet suma v € účet suma v €
221 7 000 411 7 000
381 200 365 200
Spolu: 7 200 € Spolu: 7 200 €
Po zostavení otváracej súvahy, ku dňu vzniku otvorí účtovné knihy v súlade s § 16 ods. 1 písm. a) zákona o účtovníctve nasledovnými účtovnými zápismi:
Účtovný prípad MD D
Začiatočný stav 221 701
Začiatočný stav 701 365
Začiatočný stav 381 701
Začiatočný stav 701 411
-
K prvému dňu účtovného obdobia
- prvý deň účtovného obdobia v súvislosti s otvorením účtovných kníh znamená prvý deň bežného účtovného obdobia, ktorým je kalendárny rok alebo hospodársky rok, prípadne obdobie, ktoré je kratšie ako 12 kalendárnych mesiacov pri zmene účtovného obdobia z kalendárneho roka na hospodársky rok a naopak podľa § 3 ods. 5 zákona o účtovníctve. Medzi jednotlivými účtovnými obdobiami platí povinnosť dodržať tzv. zásadu bilančnej kontinuity (§ 16 odsek 12 zákona o účtovníctve). Inými slovami, konečné zostatky účtov, ktoré sa vykazujú v súvahe k poslednému dňu účtovného obdobia, musia byť zhodné so začiatočnými stavmi týchto účtov k prvému dňu bezprostredne nasledujúceho účtovného obdobia. To platí aj pre analytické účty a účty vedené v knihe podsúvahových účtov.
-
K rozhodnému dňu
, ak vznikla ako právny nástupca účtovnej jednotky zanikajúcej bez likvidácie (zlúčením, splynutím, rozdelením). Rozhodný deň je určený v zmluve o zlúčení alebo splynutí, alebo v projekte rozdelenia. Podrobnejší postup je ustanovený v § 16 ods. 2 zákona o účtovníctve, ktorému je venovaný text ďalej.
-
Ku dňu zmeny právnej formy na právnu formu s inou rámcovou účtovou osnovou.
Uvedený titul na otvorenie účtovných kníh je doplnený do zákona o účtovníctve od 1.1.2018. Ide o prípady, keď právnická osoba v priebehu účtovného obdobia zmení právnu formu, pri ktorej sa na účely účtovania používa iná rámcová účtová osnova. Cieľom tejto zmeny bolo odstránenie technických problémov pri zmene právnej formy najmä účtovných jednotiek v oblasti školstva, ktoré prechádzajú z príspevkovej organizácie na právnu formu neziskovej organizácie v priebehu účtovného obdobia. Príspevková organizácia postupuje pri účtovaní podľa opatrenia MF SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p., nezisková organizácia podľa opatrenia MF SR č. MF/24342/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a účtovej osnove pre účtovné jednotky, ktoré nie sú založené alebo zriadené na účel podnikania v z. n. p. Obidve tieto opatrenia ustanovujú samostatnú rámcovú účtovú osnovu, preto keď príspevková organizácia zmení právnu formu na neziskovú organizáciu, je potrebné, aby ku dňu predchádzajúcemu dňu zmeny právnej formy uzatvorila účtovné knihy [podľa § 16 ods. 4 písm. e) zákona o účtovníctve v znení účinnom od 1.1.2018] a tým ukončila účtovanie podľa opatrenia MF SR č. MF/16786/2007-31 (pre príspevkové organizácie). Po uzavretí účtovných kníh účtovná jednotka nasledujúci deň, tzn. ku dňu zmeny právnej formy otvorí účtovné knihy, čím začne účtovať podľa opatrenia MF SR č. MF/24342/2007-74 (pre neziskové organizácie).
Tak ako je uvedené v § 16 ods. 2 zákona o účtovníctva sa podrobnejšie upravuje postup otvárania účtovných kníh podľa § 16 ods. 1 písm. c) nástupníckou účtovnou jednotkou (právnym nástupcom). Aj v tomto prípade otvoreniu účtovných kníh k rozhodnému dňu predchádza zostavenie otváracej súvahy [§ 17 ods. 7 písm. d) zákona o účtovníctve].
K rozhodnému dňu otvorí účtovné knihy nástupnícka účtovná jednotka.
Rozhodný deň nastáva zvyčajne skôr ako vznik nástupníckej účtovnej jednotky
(zápis do obchodného registra). Zákon o účtovníctve v § 4 ods. 3 ustanovuje, že rozhodný deň na účely účtovníctva je deň určený podľa Obchodného zákonníka, ktorý nesmie byť neskorší ako deň nadobudnutia účinkov zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia. Podľa § 69 ods. 6 písm. d) Obchodného zákonníka (na ktorý sa zákon o účtovníctve odvoláva) ide o deň, od ktorého sa úkony zanikajúcich spoločností považujú z hľadiska účtovníctva za úkony vykonané na účet nástupníckej spoločnosti, pričom tento deň môže byť určený najskôr spätne k prvému dňu účtovného obdobia, v ktorom je vypracovaný návrh zmluvy o splynutí alebo zmluvy o zlúčení spoločností alebo návrh projektu rozdelenia spoločnosti za predpokladu, že účtovná závierka zostavená ku dňu, ktorý predchádza tomuto dňu, nebola schválená príslušným orgánom.
Ak nástupnícka účtovná jednotka ešte nevznikla (len pri
splynutí alebo rozdelení
), zostaví otváraciu súvahu a otvorí účtovné knihy za nástupnícku účtovnú jednotku zanikajúca právnická osoba. To znamená, že k rozhodnému dňu zostaví otváraciu súvahu účtovná jednotka, ktorá zaniká bez likvidácie, pričom otváraciu súvahu označí "otváracia súvaha spoločnosti XY (XY - právny nástupca)". Platí totiž, že ak nástupnícka účtovná jednotka ešte nevznikla, zanikajúca účtovná jednotka ešte nezanikla, pretože zápis o výmaze zanikajúcich spoločností a zápis o vzniku právneho nástupcu sa v obchodnom registri vykonáva v ten istý deň. Zároveň sa v zákone o účtovníctve (§ 4 ods. 3) ustanovuje, že od rozhodného dňa skutočnosti, ktoré sú predmetom účtovníctva zanikajúcej právnickej osoby, sú súčasťou účtovníctva a účtovnej závierky nástupníckej účtovnej jednotky.
Príklad č. 2:
Spoločnosť A s účtovným obdobím kalendárny rok splynula so spoločnosťou B, pričom vznikla spoločnosť C. Rozhodný deň bol v zmluve o splynutí určený na
15.2.2021
. Spoločnosti A a B zanikajú bez likvidácie, právnym nástupcom sa stáva novovzniknutá spoločnosť C. Výmaz spoločností A a B z obchodného registra a zápis spoločnosti C do obchodného registra sa uskutočnil dňa 28.2.2021.
Účtovné obdobia zanikajúcich spoločností A a B:
Účtovné obdobie pred splynutím: od 1. 1. 2021 do 14. 2. 2021 (otvorenie účtovných kníh k prvému dňu účtovného obdobia k 1. 1. 2021 a uzavretie účtovných kníh ku dňu predchádzajúcemu rozhodnému dňu
k 14. 2. 2021).
Účtovné obdobie po splynutí: od 15. 2. 2021 ekonomicky neexistujú, nemajú ďalšie účtovné obdobia, o prípadných účtovných prípadoch spoločností A a B uskutočnených až do ich zániku účtuje vo svojom účtovníctve spoločnosť C.
Účtovné obdobie spoločnosti C:
Účtovné obdobie po splynutí: od 15. 2. 2021 do 31. 12. 2021, a to bez ohľadu na skutočnosť, že spoločnosť C vznikne až 28. 2. 2021 (otvorenie účtovných kníh k rozhodnému dňu k 15. 2. 2021 a uzavretie účtovných kníh k poslednému dňu účtovného obdobia k 31. 12. 2021).
* * *
Pri zlúčení
nová nástupnícka účtovná jednotka nevzniká, existuje už pred zlúčením. Nástupnícka účtovná jednotka ekonomicky prevezme zanikajúcu spoločnosť tak, že stavy podľa jednotlivých účtov vzťahujúcich sa na zanikajúcu účtovnú jednotku vykázané v otváracej súvahe sa zaúčtujú do účtovníctva nástupníckej spoločnosti, po doplnení účtov z podkladov otváracej súvahy nástupnícka spoločnosť pokračuje vo vedení svojich účtovných kníh.
Príklad č. 3:
Spoločnosť A s účtovným obdobím kalendárny rok sa zlúčila so spoločnosťou B. Rozhodný deň bol v zmluve o zlúčení určený na
1.2.2021
. Právnym nástupcom sa stáva spoločnosť B, spoločnosť A zanikla bez likvidácie - výmazom z obchodného registra zo dňa 15.2.2021.
Účtovné obdobie spoločnosti A:
Účtovné obdobie pred zlúčením: od 1. 1. 2021 do 31. 1. 2021 (otvorenie účtovných kníh k prvému dňu účtovného obdobia k 1. 1. 2021 a uzavretie účtovných kníh ku dňu predchádzajúcemu rozhodnému dňu 31. 1. 2021).
Účtovné obdobie po zlúčení: od 31. 1. 2021 ekonomicky neexistuje, nemá osobitné účtovné obdobie, o prípadných účtovných prípadoch spoločnosti A uskutočnených až do jej zániku účtuje vo svojom účtovníctve spoločnosť B.
Účtovné obdobie spoločnosti B:
Zlúčenie nemá vplyv na účtovné obdobie: účtovné obdobie spoločnosti B trvá od 1. 1. 2021 do 31. 12. 2021 (otvorenie účtovných kníh k prvému dňu účtovného obdobia k 1. 1. 2021 a uzavretie účtovných kníh k poslednému dňu účtovného obdobia k 31. 12. 2021).
* * *
Postup otvorenia účtovných kníh
Postup otvorenia účtovných kníh upravuje § 7 opatrenie MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ").
Účty hlavnej knihy sa otvoria účtovnými zápismi. Konečné zostatky jednotlivých súvahových účtov majetku, záväzkov a vlastného imania sa zaúčtujú ako začiatočné stavy jednotlivých súvahových účtov majetku, záväzkov a vlastného imania k prvému dňu bezprostredne nasledujúceho účtovného obdobia. Začiatočné stavy súvahových účtov sa pri otvorení účtovných kníh účtujú účtovnými zápismi:
-
na ťarchu účtu
701 - Začiatočný účet súvahový
a v prospech príslušných novootvorených účtov záväzkov a vlastného imania a
-
v prospech účtu
701 - Začiatočný účet súvahový
a na ťarchu príslušných novootvorených účtov majetku.
______________________________
Poznámka:
Začiatočný účet súvahový je zrkadlovým obrazom konečného účtu súvahového k poslednému dňu predchádzajúceho účtovného obdobia. Slúži teda na prevod zostatkov účtov pri prechode účtovných období, žiadnu inú úlohu nemá.
______________________________
Účtovné súvzťažnosti pri otvorení účtovných kníh uvádzame v tabuľke.
 
Interný doklad – otvorenie účtovných kníh Účtovné súvzťažnosti
Prevod zostatku účtu pri otváraní účtovných kníh – účty pasív 701 / účty pasív
Prevod zostatku účtu pri otváraní účtovných kníh – účty aktív účty aktív / 701
 
Začiatočné stavy aktívnych súvahových účtov
pri otváraní účtovných kníh
Začiatočné stavy pasívnych súvahových účtov
pri otváraní účtovných kníh
MD D MD D
012, 013, 014, 015, 019, 021, 022, 025, 026, 029, 031, 032, 041, 042, 043, 051, 052, 053, 061, 062, 063, 065, 066, 067, 069, 097, 098, 111, 112, 119, 121, 122, 123, 124, 131, 132, 133, 139, 211, 213, 221, 251, 252, 253, 255, 256, 257, 259, 261, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 335, 341, 342, 343, 345, 346, 347, 351, 353, 354, 355, 358, 371, 373, 374, 375, 376, 378, 381, 382, 385, 398, 414, 415, 416, 419, 429, 431, 481, 491 701 701 015, 072, 073, 074, 075, 079, 081, 082,085, 086, 089, 091, 092, 093, 094, 095, 096, 097, 098, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 221, 231, 232, 241, 249, 261, 291, 316, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 331,333, 336, 341, 342, 343, 345, 346, 347, 361, 364, 365, 366, 367, 368, 372, 373, 377, 379, 383, 384, 391, 398, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 421, 422, 423, 427, 428, 429, 431, 451, 459, 461, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 478, 481, 491
Je zrejmé, že rámcová účtová osnova obsahuje účty charakterom aktívne, pasívne, ale aj tzv. zúčtovacie, ktoré môžu mať aktívny aj pasívny zostatok v závislosti od okolnosti účtovného prípadu. Napríklad účty
261, 481, 336
a niektoré ďalšie.
Postupy účtovania v PÚ v § 7 ods. 3upravujú účtovanie výsledku hospodárenia predchádzajúceho účtovného obdobia pri otvorení účtovných kníh. Výsledkom hospodárenia účtovnej jednotky za bežné účtovné obdobie je účtovný výsledok hospodárenia, ktorý predstavuje rozdiel medzi výnosmi a nákladmi účtovanými na účte
710 - Účet ziskov a strát
a rozdiel medzi aktívami a pasívami účtovanými na účte
702 - Konečný účet súvahový
. Výsledkom hospodárenia môže byť účtovný zisk alebo účtovná strata.
Pri otvorení účtov
v novom účtovnom období sa výsledok hospodárenia bezprostredne predchádzajúceho účtovného obdobia zaúčtuje na
účet
431 - Výsledok hospodárenia v schvaľovaní
:
-
účtovný zisk sa zaúčtuje na ťarchu účtu
701 - Začiatočný účet súvahový
a v prospech účtu
431 - Výsledok hospodárenia v schvaľovaní,
-
účtovná strata sa účtuje v prospech účtu
701 - Začiatočný účet súvahový
a na ťarchu účtu
431 - Výsledok hospodárenia v schvaľovaní.
Účtovný predpis MD D
v prípade zisku 701 431
v prípade straty 431 701
Účet
431
nesmie mať ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, zostatok. Je to z dôvodu povinnosti účtovnej jednotky usporiadať výsledok hospodárenia za predchádzajúce účtovné obdobie v bežnom účtovnom období, a to podľa znenia spoločenskej zmluvy a rozhodnutia akcionárov, spoločníkov (formou uskutočnenia valného zhromaždenia), prípadne rozhodnutím jediného akcionára alebo spoločníka. Ustanovenie § 7 ods. 4 Postupov účtovania v PÚuvádza detailné účtovanie na účte
431
, pričom ide o účtovné prípady vznikajúce počas účtovného obdobia (nie pri otvorení účtovných kníh).
Uzavretie účtovných kníh
Stanovenie dňa, ku ktorému sa uzatvárajú účtovné knihy
Po otvorení účtovných kníh účtovná jednotka počas účtovného obdobia účtuje vzniknuté účtovné prípady. Na konci účtovného obdobia musí tieto informácie doplniť, zhrnúť a systematicky spracovať, aby ich mohla poskytnúť v požadovanej štruktúre a forme používateľom informácií z účtovníctva, tzn. zostaviť účtovnú závierku. Pred zostavením účtovnej závierky účtovná jednotka uzatvára účtovné knihy, čo vyplýva z § 17 ods. 6 zákona o účtovníctve, podľa ktorého účtovná jednotka zostavuje účtovnú závierku vždy, keď uzavrie účtovné knihy podľa § 16 zákona o účtovníctve.
V § 16 ods. 4 zákona o účtovníctve je určený deň, ku ktorému účtovná jednotka, ktorá je právnickou osobou, uzatvorí účtovné knihy, čím sa zároveň určuje koniec účtovného obdobia.
Účtovná jednotka, ktorá je právnickou osobou, uzatvorí účtovné knihy vždy:
a)
Ku dňu zániku
v prípadoch, ktoré ustanovuje osobitný predpis (napríklad § 12 zákona č. 147/1997 Z.z. o neinvestičných fondoch a o doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 207/1996 Z.z.).
b)
K poslednému dňu účtovného obdobia
- v súvislosti s uzavretím účtovných kníh posledný deň účtovného obdobia znamená posledný deň bežného účtovného obdobia, ktorým je kalendárny rok alebo hospodársky rok, prípadne obdobie, ktoré je kratšie ako 12 kalendárnych mesiacov pri zmene účtovného obdobia z kalendárneho roka na hospodársky rok a naopak podľa § 3 ods. 5 zákona o účtovníctve.
c)
Ku dňu predchádzajúcemu rozhodnému dňu
- ide o prípady zániku bez likvidácie (splynutie, rozdelenie, zlúčenie), keď zanikajúca účtovná jednotka uzatvára účtovné knihy deň predchádzajúci rozhodnému dňu
(pozri skôr uvedené)
. Pred uzavretím účtovných kníh účtovná jednotka zanikajúca bez likvidácie musí vykonať špecifické účtovné operácie, ktoré sú ustanovené v § 26 ods. 1 a 2 Postupov účtovania v PÚ.
d)
Ku dňu predchádzajúcemu deň vstupu do likvidácie alebo deň účinnosti vyhlásenia konkurzu
- ide o tzv. ukončenie účtovného obdobia pred vstupom do likvidácie alebo pred účinnosťou vyhlásenia konkurzu
(pozri ďalej časť "Špecifiká otvorenia a uzavretia účtovných kníh").
e)
Ku dňu predchádzajúcemu dňu zmeny právnej formy na právnu formu s inou rámcovou účtovou osnovou
- uvedené je popísané v časti "
Stanovenie dňa, ku ktorému sa otvárajú účtovné knihy
", a to v súvislosti s otvorením účtovných kníh ku dňu zmeny právnej formy na právnu formu s inou rámcovou účtovou osnovou.
f)
Ku dňu zverejnenia oznamu o nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku
(§ 20 ods. 5 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. - ďalej len "zákon o konkurze a reštrukturalizácii").
g)
Ku dňu výmazu
účtovnej jednotky z obchodného registra (ustanovenia § 309d až 309h zákona č. 161/2015 Z.z. Civilného mimosporového poriadku v z. n. p. - ďalej len "CMP" a § 68 a § 68b Obchodného zákonníka), ak bolo vydané rozhodnutie o zrušení účtovnej jednotky a zverejnené oznámenie o predpoklade úpadku účtovnej jednotky a nebol podaný návrh na ustanovenie likvidátora spolu so zloženým preddavkom a nebol ani podaný návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok účtovnej jednotky (§ 309d až § 309h CMP, § 68 a § 68b Obchodného zákonníka).
Posledné dva tituly uvedené v písm. f) a g) na uzavretie účtovných kníh boli do zákona o účtovníctve doplnené od 1.10.2020. Doplnenia boli vyvolané v nadväznosti na ustanovenia osobitných predpisov. Odkazy v poznámkach pod čiarou sú na ustanovenia osobitných predpisov uvedené ďalej.
Ustanovenie § 20 ods. 5 zákona o konkurze a reštrukturalizácii
- v uvedenom ustanovení sa ustanovuje, že ak súd zastaví konkurzné konanie pre nedostatok majetku, účinky začatia konkurzného konania zanikajú až zverejnením oznamu o nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku v Obchodnom vestníku. Súd zverejní oznam o nadobudnutí právoplatnosti tohto uznesenia v Obchodnom vestníku bezodkladne po tom, čo uznesenie nadobudne právoplatnosť. Ak je dlžník zapísaný do obchodného registra, súd právoplatné uznesenie o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku doručí príslušnému registrovému súdu.
Ustanovenie § 309d až § 309h CMP
- tieto ustanovenia upravujú konanie o zrušení obchodnej spoločnosti alebo družstva. V nasledujúcich bodoch uvádzame "zjednodušený" postup zrušenia obchodnej spoločnosti alebo družstva podľa uvedených ustanovení CMP:
-
Rozhodnutie súdu o zrušení spoločnosti a doručenie rozhodnutia spoločnosti (možnosť odvolania)... § 309d CMP.
-
Zverejnenie oznámenia o zrušení spoločnosti v Obchodnom vestníku... § 309e CMP.
-
Ak spoločnosť do 90 dní od zverejnenia oznámenia o zrušení spoločnosti v Obchodnom vestníku nevstúpi do likvidácie, predpokladá sa, že je v úpadku... § 309f CMP.
-
Ak sa predpokladá úpadok.... zverejnenie oznámenie o predpoklade úpadku spoločnosti v Obchodnom vestníku.
-
Ak do 6 mesiacov od zverejnenia tohto oznámenia v Obchodnom vestníku nebude podaný návrh na ustanovenie likvidátora spolu so zložením preddavku alebo nebude podaný návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok spoločnosti, spoločnosť bude vymazaná z obchodného registra.... § 309g CMP.
-
Po uplynutí 6 mesiacov od zverejnenia oznámenia o predpoklade úpadku spoločnosti v Obchodnom vestníku rozhodne o výmaze spoločnosti z obchodného registra bez likvidácie (nie je prípustné odvolanie)....§ 309h CMP.
Ustanovenie § 68 Obchodného zákonníka
- toto ustanovenie upravuje
zrušenie, neplatnosť a zánik spoločnosti:
-
spoločnosť zaniká ku dňu výmazu z obchodného registra.
-
zániku spoločnosti predchádza jej zrušenie s likvidáciou alebo bez likvidácie - bez likvidácie buď s právnym nástupcom alebo, ak po jej zrušení súdom nebol zložený preddavok na úhradu odmeny a výdavkov likvidátora (tzn. pred likvidáciou musí byť zložený preddavok 1 500 €),
-
likvidácia začne zápisom likvidátora do obchodného registra (ak nebude zložený preddavok, nebude ustanovený ani likvidátor),
-
likvidácii spoločnosti predchádza jej zrušenie:
-
Dobrovoľné
(§ 68 ods. 3), a to uplynutím času, na ktorý bola založená alebo odo dňa uvedeného v rozhodnutí spoločníkov alebo príslušného orgánu spoločnosti o zrušení spoločnosti a o ustanovení likvidátora, inak odo dňa, kedy bolo toto rozhodnutie prijaté.
-
Nútené
(§ 68 ods. 4):
-
právoplatnosťou rozhodnutia súdu o neplatnosti spoločnosti,
-
odo dňa uvedeného v rozhodnutí súdu o zrušení spoločnosti, inak odo dňa, keď toto rozhodnutie nadobudne právoplatnosť,
-
ukončením konkurzného konania z dôvodu nedostatku majetku alebo ukončením konkurzu, okrem zrušenia konkurzu z dôvodu, že tu nie sú predpoklady pre konkurz, alebo
-
z iného dôvodu, ak tak ustanoví tento zákon alebo osobitný zákon.
Ustanovenie § 68b Obchodného zákonníka
- toto ustanovenie upravuje
zrušenie spoločnosti rozhodnutím súdu.
Dôvody na nútené zrušenie spoločnosti súdom sú:
-
Zanikli predpoklady ustanovené zákonom pre vznik spoločnosti, napríklad nedostatočný počet spoločníkov.
-
Orgány spoločnosti nie sú ustanovené v súlade so spoločenskou zmluvou, zakladateľskou zmluvou, zakladateľskou listinou, stanovami alebo týmto zákonom viac ako tri mesiace (ide o nefunkčnosť základných orgánov spoločnosti).
-
Nespĺňa podmienky sídla spoločnosti. Podľa nového znenia § 2 ods. 3 je sídlom právnickej osoby adresa, ktorá je ako sídlo zapísaná v obchodnom registri alebo v inej evidencii ustanovenej osobitným zákonom. Právnická osoba musí preukázať, že má k nehnuteľnosti alebo jej časti, ktorej adresa je ako jej sídlo zapísaná v obchodnom registri, alebo v inej evidencii ustanovenej osobitným zákonom, vlastnícke právo alebo užívacie právo, ktoré užívanie nehnuteľnosti alebo jej časti ako sídla nevylučuje, alebo písomný súhlas vlastníka nehnuteľnosti alebo jej časti s úradne osvedčeným podpisom alebo písomný súhlas väčšiny podielových spoluvlastníkov nehnuteľnosti alebo jej časti, ak ide o podielové spoluvlastníctvo k nehnuteľnosti alebo jej časti počítanej podľa veľkosti ich podielov, s úradne osvedčenými podpismi so zápisom nehnuteľnosti alebo jej časti ako sídla alebo miesta podnikania do obchodného registra alebo inej evidencie ustanovenej osobitným zákonom; to neplatí, ak právo na užívanie nehnuteľnosti alebo jej časti ako sídla vyplýva z katastra nehnuteľností.
-
Spoločnosť poruší povinnosť vytvoriť alebo doplniť rezervný fond podľa tohto zákona.
-
Spoločnosť je v omeškaní s plnením povinnosti podľa § 40 ods. 2 viac ako šesť mesiacov, tzn. je v omeškaní s uložením účtovnej závierky do zbierky listín obchodného registra, resp. do registra účtovných závierok viac ako 6 mesiacov [oproti súčasnému stavu sa upúšťa od pravidla viažuceho sa na 2 účtovné závierky po sebe - súčasné znenie § 68 ods. 4 písm. f) Obchodného zákonníka].
Ust. § 40 ods. 2 Obchodného zákonníka: "Osoba podľa odseku 1 je povinná uložiť riadnu individuálnu účtovnú závierku a mimoriadnu individuálnu účtovnú závierku do zbierky listín do deviatich mesiacov odo dňa jej zostavenia; to neplatí, ak sa do zbierky listín ukladá podľa osobitného predpisu." Osobou podľa § 40 ods. 1 je a.s., j. a.s., s. r. o., družstvo a štátny podnik.
-
Tak ustanoví tento zákon alebo osobitný zákon.
Ku dňu výmazu z obchodného registra účtovná jednotka uzavrie účtovné knihy a k tomu dňu zostaví mimoriadnu účtovnú závierku.
Postup uzavretia účtovných kníh
Uzavretie účtovných kníh je jeden z krokov procesu prebiehajúcich koncoročných prác, ktoré možno rozdeliť do troch etáp takto:
1.
prípravné práce pred uzatvorením účtovných kníh,
2.
uzatvorenie účtovných kníh a
3.
zostavenie účtovnej závierky.
Samotné
uzavretie účtovných kníh
, predstavuje uzavretie všetkých účtov hlavnej knihy, na ktoré sa počas účtovného obdobia účtovalo. Postup uzavretia účtovných kníh upravuje § 8 Postupov účtovania v PÚ, podľa ktorého sa:
-
Zisťujú obraty strán Má dať a Dal jednotlivých účtov.
-
Zisťujú konečné stavy výsledkových účtov a konečné zostatky súvahových účtov.
-
Zisťuje
výsledok hospodárenia pred zdanením daňou z príjmov
; mimo účtovníctva sa zistí základ dane z príjmov a vyčíslená daň z príjmov sa zaúčtuje na ťarchu účtu
591 - Splatná daň z príjmov
a v prospech účtu
341 - Daň z príjmov
. Podľa § 9 ods. 2 Postupov účtovania v PÚsa výsledok hospodárenia pred zdanením daňou z príjmov za účtovné obdobie vypočíta ako rozdiel výnosov a nákladov okrem účtov
591, 592, 595
a účtov vnútroorganizačných výnosov a vnútroorganizačných nákladov.
-
Účtujú konečné stavy účtov nákladov v prospech týchto účtov (na stranu Dal) a na ťarchu (stranu Má dať) účtu
710 - Účet ziskov a strát
a konečné stavy účtov výnosov na ťarchu týchto účtov a v prospech účtu
710 - Účet ziskov a strát
.
-
Účtujú konečné zostatky účtov majetku v prospech týchto účtov a na ťarchu účtu
702 - Konečný účet súvahový
a konečné zostatky účtov záväzkov a vlastného imania na ťarchu týchto účtov a v prospech účtu
702 - Konečný účet súvahový.
-
Zisťuje výsledok hospodárenia a účtuje sa, ak ide o účtovný zisk na ťarchu účtu
710 - Účet ziskov a strát
a v prospech účtu
702 - Konečný účet súvahový
, ak ide o účtovnú stratu v prospech účtu
710 - Účet ziskov a strát
a na ťarchu účtu
702 - Konečný účet súvahový
. Ide o
výsledok hospodárenia po zdanení daňou z príjmov,
ktorý sa nazýva účtovný výsledok hospodárenia, ktorým môže byť účtovný zisk (zvyšuje vlastné imanie účtovnej jednotky) alebo účtovná strata (znižuje vlastné imanie účtovnej jednotky) a zistí sa ako rozdiel výnosov účtovaných na účtoch účtovej triedy
6
a nákladov účtovaných na účtoch účtovej triedy
5.
Zaúčtovanie účtovného výsledku hospodárenia je posledný zápis bežného účtovného obdobia a po jeho uskutočnení sú účtovné knihy uzavreté a môže sa zostaviť účtovná závierka.
Účtovné jednotky, ktorými sú
verejné obchodné spoločnosti
, pri uzavretí účtovných kníh neúčtujú o výsledku hospodárenia účtovnými zápismi MD
710
/ D
702
alebo MD
702
/ D
710
, ale
účtujú o nároku spoločníkov na podiele na výsledku hospodárenia
. Ak výsledok hospodárenia je zisk, účtuje sa na ťarchu účtu
596 - Prevod podielov na výsledku hospodárenia spoločníkom
a v prospech účtu
364 - Záväzky voči spoločníkom a členom pri rozdeľovaní zisku
. Ak výsledok hospodárenia je strata, účtuje sa na ťarchu účtu
354 - Pohľadávky voči spoločníkom a členom pri úhrade straty
a v prospech účtu
596 - Prevod podielov na výsledku hospodárenia spoločníkom
. Rovnako sa postupuje v účtovaní aj pri účtovnej jednotke, ktorá je komanditnou spoločnosťou, a to vo vzťahu ku komplementárom. Dôvodom je skutočnosť, že verejná obchodná spoločnosť a komanditná spoločnosť sa z hľadiska Obchodného zákonníka nepovažujú za kapitálové, ale za osobné spoločnosti. Netvoria povinne základné imanie a dosiahnutý výsledok hospodárenia vykázaný v účtovníctve sa zdaňuje spoločníkom ako fyzickým osobám.
Prehľad účtovania prevodu výsledku hospodárenia spoločníkov v. o. s. a komplementárov k. s.
TEXT MD D
Prevod podielov na výsledku hospodárenia:
ak výsledok hospodárenia je zisk 596 364
ak výsledok hospodárenia je strata 354 596
Prevod konečného stavu účtu pri uzavieraní účtovných kníh:
ak konečný stav účtu je na strane Má dať 710 596
ak konečný stav účtu je na strane Dal 596 710
Špecifiká otvorenia a uzavretia účtovných kníh
Ustanovenie § 16 okrem uvedených dní otvorenia a uzavretia účtovných kníh určuje aj uzavretie účtovných kníh pri zmene právnej formy, otvorenie a uzavretie účtovných kníh pri likvidácii a pri konkurze.
Zmena právnej formy
Podľa § 16 ods. 5 zákona o účtovníctve sa pri zmene právnej formy obchodnej spoločnosti podľa § 69b Obchodného zákonníka neuzavrú účtovné knihy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
______________________________
Poznámka:
Podľa § 69b ods. 1 Obchodného zákonníka spoločnosť môže zmeniť svoju právnu formu na inú právnu formu spoločnosti alebo na družstvo, ak zákon neustanovuje inak. Zmenou právnej formy spoločnosť ako právnická osoba nezaniká.
______________________________
Inak ustanovuje uzavretie účtovných kníh pri zmene právnej formy § 41 ods. 7 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"), ktorý znie:
"Pri zmene právnej formy daňovníka sa končí zdaňovacie obdobie dňom predchádzajúcim dňu zápisu zmeny do obchodného registra. Nové zdaňovacie obdobie sa začína dňom zápisu zmeny do obchodného registra a trvá do dňa, keď by sa skončilo zdaňovacie obdobie daňovníka, ak by k zmene právnej formy nedošlo. V týchto prípadoch sa ku dňu predchádzajúcemu dňu zápisu zmeny do obchodného registra zostavuje účtovná závierka podľa osobitného predpisu (§ 16 ods. 4 a § 17 ods. 6 zákona o účtovníctve). Toto ustanovenie sa nevzťahuje na zmenu právnej formy spoločnosti s ručením obmedzeným na akciovú spoločnosť alebo na družstvo, akciovej spoločnosti na spoločnosť s ručením obmedzeným alebo na družstvo, jednoduchej spoločnosti na akcie na akciovú spoločnosť, alebo družstva na spoločnosť s ručením obmedzeným alebo na akciovú spoločnosť."
To znamená v prípadoch, keď dochádza k zmene právnej formy na inú právnu formu a zároveň
sa u novej právnej formy uplatňuje rozdielny spôsob vykazovania základu dane a zdaňovania daňou z príjmov oproti pôvodnej právnej forme
, zákon o dani z príjmov určuje ukončenie zdaňovacieho obdobia ku dňu predchádzajúcemu deň zápisu zmeny právnej formy do obchodného registra a začatie nového zdaňovacieho obdobia odo dňa zápisu zmeny právnej formy. Zo znenia § 41 ods. 7 ZDP vyplýva, že:
-
Ustanovenie § 41 ods. 7 ZDP
sa nevzťahuje
na zmenu právnej formy:
-
spoločnosti s ručením obmedzeným na akciovú spoločnosť alebo na družstvo,
-
akciovej spoločnosti na spoločnosť s ručením obmedzeným alebo na družstvo,
-
jednoduchej spoločnosti na akcie na akciovú spoločnosť alebo
-
družstva na spoločnosť s ručením obmedzeným alebo na akciovú spoločnosť.
-
Ustanovenie § 41 ods. 7 ZDP
sa vzťahuje
na zmenu právnej formy:
-
verejnej obchodnej spoločnosti na spoločnosť s ručením obmedzeným na akciovú spoločnosť alebo na družstvo a naopak,
-
komanditnej spoločnosti na spoločnosť s ručením obmedzeným, na akciovú spoločnosť alebo na družstvo a naopak,
-
komanditnej spoločnosti na verejnú obchodnú spoločnosť (§ 103 Obchodného zákonníka).
Účtovné obdobia a zdaňovacie obdobia pri zmene právnej formy v nadväznosti na § 41 ods. 7 ZDP uvádzame v tabuľke.
Zmena právnej formy: Účtovné a zdaňovacie obdobia
na ktorú sa vzťahuje § 41 ods. 7 ZDP od začiatku účtovného obdobia (kalendárneho roka alebo hospodárskeho roka) = otvorenie účtovných kníh k prvému dňu účtovného obdobia,do dňa predchádzajúceho deň zápisu zmeny právnej formy do obchodného registra = uzavretie účtovných kníh peň predchádzajúci zápisu zmeny právnej formy do obchodného registra,
ďalšie účtovné obdobie začína odo dňa zápisu zmeny do obchodného registra = otvorenie účtovných kníh ku dňu zápisu zmeny právnej formy do obchodného registra,do dňa, kedy by sa skončilo účtovné obdobie (kalendárny rok alebo hospodársky rok), ak by k zmene právnej formy nedošlo = uzavretie účtovných kníh k poslednému dňu účtovného obdobia,
na ktorú sa nevzťahuje § 41 ods. 7 ZDP jedno účtovné obdobie, ktorým je kalendárny rok alebo hospodársky rok, zmena právnej formy nemá vplyv na účtovné obdobie.
Príklad č. 4:
Spoločnosť s ručením obmedzeným sa rozhodla zmeniť právnu formu na akciovú spoločnosť. Táto zmena bola zapísaná do obchodného registra k 1.9.2021.
Účtovným zdaňovacím obdobím spoločnosti je kalendárny rok 2021, zmena právnej formy tohto typu nemá vplyv na trvanie účtovného obdobia. (Spoločnosť s ručením obmedzeným aj akciová spoločnosť majú rovnaký spôsob vykazovania základu dane a zdaňovania.)
* * *
Príklad č. 5:
Spoločnosť s ručením obmedzeným sa rozhodla zmeniť svoju právnu formu na verejnú obchodnú spoločnosť. Táto zmena bola zapísaná do obchodného registra 1.7.2021.
Bežným účtovným a zdaňovacím obdobím spoločnosti je kalendárny rok. Účtovným a zdaňovacím obdobím spoločnosti sa rozdelí na dve časti:
-
Účtovné a zdaňovacie obdobie počas právnej formy - spoločnosť s ručením obmedzeným, od 1.1.2021 do 30.6.2021 (otvorenie účtovných kníh k prvému dňu účtovného obdobia k 1.1.2021 a uzavretie účtovných kníh ku dňu predchádzajúcemu zápisu zmeny právnej formy do obchodného registra k 30.6.2021).
-
Účtovné a zdaňovacie obdobie počas právnej formy - verejná obchodná spoločnosť, od 1.7.2021 do 31.12.2021 (otvorenie účtovných kníh ku dňu zápisu zmeny právnej formy do obchodného registra k 1.7.2021 a uzavretie účtovných kníh k poslednému dňu účtovného obdobia k 31.12.2021).
Zmena tohto typu právnej formy má vplyv na trvanie účtovného obdobia. [Rozdielny spôsob vykazovania základu dane a zdaňovania: spoločnosť s ručením obmedzeným vykazuje základ dane a zdaňuje sa na úrovni s. r. o., verejná obchodná spoločnosť vykazuje základ dane (len po riadok 400) vo výške 0; zdanenie sa vykonáva na úrovni spoločníkov prostredníctvom nimi podaných daňových priznaní.]
* * *
Likvidácia a konkurz
V § 16 ods. 7 a 8 zákona o účtovníctve sú upravené účtovné obdobia účtovnej jednotky v likvidácii a účtovnej jednotky v konkurze ako jedno účtovné obdobie počas trvania likvidácie a jedno účtovné obdobie počas trvania konkurzu bez ohľadu na to, že môže ísť o trvanie v priebehu viacerých rokov:
-
účtovná jednotka v účtovnom období odo dňa vstupu do likvidácie do dňa skončenia likvidácie otvorí účtovné knihy ku dňu vstupu do likvidácie a uzavrie účtovné knihy ku dňu skončenia likvidácie,
-
účtovná jednotka v účtovnom období odo dňa účinnosti vyhlásenia konkurzu do dňa právoplatnosti uznesenia o zrušení konkurzu otvorí účtovné knihy ku dňu účinnosti vyhlásenia konkurzu a uzavrie účtovné knihy ku dňu právoplatnosti uznesenia o zrušení konkurzu.
Podľa § 17 ods. 6 zákona o účtovníctve účtovná jednotka zostavuje otváraciu súvahu, okrem iného, ku dňu vstupu do likvidácie a ku dňu účinnosti vyhlásenia konkurzu.
Likvidácia
Obdobie, v ktorom je účtovná jednotka v likvidácii, je jedno samostatné účtovné obdobie.
Zdaňovacie obdobia a účtovné obdobie v
prípade likvidácie od určitého momentu nie sú totožné.
Ustanovenia ZDP a trvanie zdaňovacieho obdobia počas likvidácie uvádzame v tabuľke.
Likvidácia a obdobia po ukončení likvidácie Ustanovenie ZDP Trvanie zdaňovacieho obdobia (ZO)
§ 41 ods. 3 od začiatku ZO do dňa predchádzajúceho vstup do likvidácie
§ 41 ods. 4 odo dňa vstupu do likvidácie do dňa skončenia likvidácie (ak sa likvidácia skončí do 31. 12. druhého roku nasledujúceho po roku, v ktorom daňovník vstúpil do likvidácie)
§ 41 ods. 4 odo dňa vstupu do likvidácie do 31. 12. druhého kalendárneho roka nasledujúceho po roku, v ktorom daňovník vstúpil do likvidácie (ak sa likvidácia neskončí do 31. 12. druhého roku nasledujúceho po roku, v ktorom daňovník vstúpil do likvidácie)
§ 41 ods. 4 kalendárny rok (až do skončenia likvidácie, ak sa likvidácia neskončí do 31. 12. druhého roku nasledujúceho po roku, v ktorom daňovník vstúpil do likvidácie)
§ 41 ods. 4 ZO sa končí dňom predchádzajúcim deň vyhlásenia konkurzu (ak sa na daňovníka v likvidácii vyhlási konkurz)
Účtovná jednotka v súvislosti so vstupom do likvidácie:
-
Uzatvára účtovné knihy ku dňu predchádzajúcemu deň vstupu do likvidácie a zostavuje mimoriadnu účtovnú závierku.
-
Otvára účtovné knihy ku dňu vstupu do likvidácie, čím sa jej začína obdobie likvidácie. Počas obdobia likvidácie účtovná jednotka zostavuje priebežné účtovné závierky ku koncu jednotlivých kalendárnych rokov počas trvania likvidácie na účely určenia základu dane z príjmov (podľa § 14 ods. 2 ZDP). Vzhľadom na to, že pri priebežnej účtovnej závierke sa účtovné knihy neuzavrú (§ 18 ods. 1 zákona o účtovníctve), priebežnej účtovnej závierke sa viac nebudeme zaoberať.
-
Uzatvára účtovné knihy ku dňu skončenia likvidácie a zostavuje mimoriadnu účtovnú závierku.
Príklad č. 6:
Spoločnosť s. r. o., vstúpila do likvidácie dňa 15.6.2021.
Účtovné knihy uzatvorí ku dňu predchádzajúcemu deň vstupu do likvidácie, t.j. k 14.6.2021 a otvorí účtovné knihy ku dňu vstupu do likvidácie t.j. k 15.6.2021.
* * *
Od 1.1.2018 sa v § 16 ods. 7 zákona o účtovníctvedopĺňa uzavretie a otvorenie účtovných kníh v prípade,
ak je na účtovnú jednotku v likvidácii vyhlásený konkurz
, a to obdobne ako je upravené zdaňovacie obdobie v § 41 ods. 4 a ods. 8 písm. b) ZDP. Podľa § 44 ods. 6 zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ak je konkurz vyhlásený na majetok právnickej osoby v likvidácii, vyhlásením konkurzu sa likvidácia právnickej osoby až do zrušenia konkurzu prerušuje. Preto je potrebné obdobie konkurzu, ktorý je vyhlásený na majetok právnickej osoby v likvidácii, "oddeliť" od obdobia likvidácie. Ku dňu predchádzajúcemu účinnosti vyhlásenia konkurzu účtovná jednotka uzavrie účtovné knihy a zostaví mimoriadnu účtovnú závierku. Odo dňa účinnosti vyhlásenia konkurzu do dňa právoplatnosti uznesenia o zrušení konkurzu ide o jedno účtovné obdobie, a to obdobie konkurzu, tzn. účtovná jednotka ku dňu účinnosti vyhlásenia konkurzu otvorí účtovné knihy a uzavrie ich ku dňu právoplatnosti uznesenia o zrušení konkurzu, kedy zostaví mimoriadnu účtovnú závierku. Ak sa po skončení konkurzu pokračuje v likvidácii, účtovné obdobie likvidácie sa začína dňom nasledujúcim po skončení konkurzu a končí sa ku dňu skončenia likvidácie. Ku dňu skončenia likvidácie sa zostavuje mimoriadna účtovná závierka.
Od 1.10.2020 je § 16 ods. 7 zákona o účtovníctvedoplnené uzavretie a otvorenie účtovných kníh v prípade nariadenia
dodatočnej likvidácie
podľa § 75k Obchodného zákonníka. Ak bola nariadená dodatočná likvidácia, účtovné obdobie sa začína dňom obnovenia zápisu účtovnej jednotky v obchodnom registri a končí sa dňom výmazu účtovnej jednotky z obchodného registra z dôvodu skončenia dodatočnej likvidácie.
Konkurz
Obdobie, v ktorom je účtovná jednotka v konkurze, je jedno samostatné účtovné obdobie.
Zdaňovacie obdobia a účtovné obdobie v
prípade konkurzu od určitého momentu nie sú totožné.
Ustanovenia zákona o dani z príjmov (ZDP) a trvanie zdaňovacieho obdobia počas konkurzu uvádzame v tabuľke.
Konkurz a obdobia po ukončení konkurzu Ustanovenie ZDP Trvanie zdaňovacieho obdobia (ZO)
§ 41 ods. 5 od začiatku ZO do dňa predchádzajúceho deň vyhlásenia konkurzu
§ 41 ods. 6 odo dňa vyhlásenia konkurzu do dňa zrušenia konkurzu
§ 41 ods. 6 odo dňa vyhlásenia konkurzu do 31. 12. druhého kalendárneho roka nasledujúceho po roku, v ktorom bol na daňovníka vyhlásený konkurz (ak konkurz nebol zrušený do 31. 12. druhého roku nasledujúceho po roku, v ktorom bol na daňovníka vyhlásený konkurz)
§ 41 ods. 6 kalendárny rok (až do zrušenia konkurzu, ak nebol konkurz zrušený do 31. 12. druhého roku nasledujúceho po roku, v ktorom bol na daňovníka vyhlásený konkurz)
§ 41 ods. 6 odo dňa nasledujúceho po zrušení konkurzu do 31. 12. roka, v ktorom bol zrušený konkurz
§ 41 ods. 8 písm. a) ak sa po skončení konkurzu začne likvidácia – ZO daňovníka v likvidácii sa začína dňom vstupu do likvidácie a končí sa podľa § 41 ods. 4, t. j.:dňom ukončenia likvidácie, ak sa likvidácia skončí do 31. 12. druhého roku nasledujúceho po roku, v ktorom daňovník vstúpil do likvidácie31. 12. druhého roku nasledujúceho po roku, v ktorom daňovník vstúpil do likvidácie, ak sa likvidácia skončí do 31. 12. druhého roku nasledujúceho po roku, v ktorom daňovník vstúpil do likvidácie
§ 41 ods. 8 písm. b) ak sa po skončení konkurzu pokračuje v likvidácii – ZO daňovníka v likvidácii sa začína dňom nasledujúcim po skončení konkurzu a končí sa 31. 12. toho roka, v ktorom skončil konkurz
§ 41 ods. 9 pri zrušení daňovníka zamietnutím návrhu na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku sa ZO končí dňom predchádzajúcim dňu zamietnutia návrhu na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku
Účtovná jednotka v súvislosti s konkurzom:
-
Uzatvára účtovné knihy ku dňu predchádzajúcemu deň účinnosti vyhlásenia konkurzu a zostavuje mimoriadnu účtovnú závierku.
-
Otvára účtovné knihy ku dňu nadobudnutia účinnosti vyhlásenia konkurzu, čím sa jej začína obdobie konkurzu. Počas obdobia konkurzu účtovná jednotka zostavuje priebežné účtovné závierky ku koncu jednotlivých kalendárnych rokov počas trvania konkurzu na účely určenia základu dane z príjmov (podľa ustanovenia § 14 ods. 2 zákona o dani z príjmov).
-
Uzatvára účtovné knihy ku dňu zrušenia konkurzu a zostavuje mimoriadnu účtovnú závierku.
S účinnosťou od 1.1.2021 sa do § 16 ods. 8 zákona o účtovníctve dopĺňa zostavenie priebežnej účtovnej závierky v prípade zmeny malého konkurzu na "štandardný" konkurz. Pri zmene malého konkurzu podľa osobitného predpisu účtovná jednotka zostaví priebežnú účtovnú závierku. Osobitným predpisom je § 106j zákona o konkurze a reštrukturalizácii v znení zákona č. 421/2020 Z.z.
Pri splnení predpokladov podľa § 106j zákona o konkurze a reštrukturalizácii v znení zákona č. 421/2020 Z.z. súd na návrh prihláseného veriteľa zruší malý konkurz a vyhlási konkurz podľa prvej hlavy druhej časti zákona o konkurze a reštrukturalizácii, tzn. štandardný konkurz. Zmena malého konkurzu na štandardný konkurz nie je dôvodom na ukončenie účtovného obdobia, preto sa v § 16 ods. 8 zákona o účtovníctve ustanovuje povinnosť zostaviť priebežnú účtovnú závierku.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály