Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň vyberaná zrážkou (IV.)

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Daň vyberaná zrážkou (I. - IV.)

Od dane z príjmov fyzickej osoby sú oslobodené výhry v lotériách a iných podobných hrách prevádzkovaných na základe povolenia vydaného podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 30/2019 Z. z. o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Príjmy z výhier podliehajúce zrážkovej dani
Dani vyberanej zrážkou podliehajú
peňažné
ceny a výhry vyplatené fyzickej osobe výhercovi, ak nie sú od dane oslobodené, a to v prípadoch, ak ide o:
-
peňažnú výhru v lotériách a iných podobných hrách a peňažnú výhru z reklamných súťaží a žrebovaní [§ 8 ods. 1 písm. i) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP")], okrem výhier oslobodených od dane podľa § 9 ZDP,
-
peňažnú cenu z verejných súťaží, zo súťaží, v ktorých je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže, alebo ak ide o súťažiacich vybraných usporiadateľom súťaže, a zo športových súťaží [§ 8 ods. 1 písm. j) ZDP] s výnimkou cien oslobodených od dane podľa § 9 ZDP.
______________________________
Podľa § 3 ods. 1 zákona o hazardných hrách sú hazardnými hrami hry, v ktorých hráč po zaplatení vkladu môže získať výhru v peniazoch, veciach alebo právach, ak splní herným plánom vopred určené podmienky. Výsledok hazardnej hry závisí výlučne alebo prevažne od náhody alebo od vopred neznámeho výsledku určitej okolnosti alebo udalosti. Výsledok okolnosti alebo udalosti, ktorá určuje výsledok hazardnej hry, nesmie byť vopred nikomu známy a nesmie byť nikým ovplyvniteľný a nesmie byť v rozpore s pravidlami hazardnej hry.
Hazardnými hrami sú napr.
lotériové hry [žrebové lotérie, tomboly, číselné lotérie (napr. LOTO a doplnková hra JOKER, LOTO 5 z 35, EUROMILIÓNY, KENO 10, KLUB KENO), bingo, okamžité lotérie (napr. Zlaté vajce, Srdcové eso, Čarovná skrinka, Šťastná 7, KENO, Ruku na to, Vianočná lotéria)], hazardné hry v kasíne, stávkové hry (najmä totalizátor, kurzové stávky a dostihové stávky).
Za hazardné hry sa podľa zákona o hazardných hrách nepovažujú napr. športové súťaže s cenami pre účastníkov, hry relaxačného alebo športového charakteru, aj keď na účasť na nich je potrebný vklad, ktorý sa účastníkovi takejto hry, ak prehrá, nevracia, a žrebové vecné lotérie a tomboly, ak herná istina neprekročí sumu na úrovni 1 500 €.
Hazardné hry možno prevádzkovať len na základe licencie udelenej alebo vydanej podľa tohto zákona a za podmienok ustanovených týmto zákonom, pričom niektoré zákonom určené hazardné hry možno prevádzkovať len na území obce, na ktorom ich prevádzkovanie nie je obmedzené všeobecne záväzným nariadením obce.
______________________________
Od dane z príjmov fyzickej osoby sú oslobodené prijaté ceny alebo výhry neuvedené v § 9 ods. 2 písm. l) ZDP, ak ich hodnota neprevyšuje 350 € za cenu alebo výhru. Pod pojmom cena alebo výhra sa rozumie:
-
Cena
z
verejnej súťaže
, cena zo súťaže, v ktorej je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže alebo ak ide o súťažiacich vybratých usporiadateľom súťaže, okrem odmeny zahrnutej do tejto ceny za použitie diela alebo výkonu, ak je súčasťou tejto ceny;
Znaky
verejnej súťaže
sú vymedzené v § 847 a nasl. zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. Vyhlasovateľom verejnej súťaže môže byť fyzická osoba alebo právnická osoba. Súťaž predpokladá potenciálnu možnosť pre viaceré subjekty, a to podľa vopred určených pravidiel zúčastniť sa a dosiahnuť požadovaný výsledok - dielo (hmotný alebo nehmotný výsledok ľudskej činnosti, vytvorenie alebo zhotovenie ktorého bolo predmetom súťaže) alebo výkon (akákoľvek ľudská činnosť, ktorou sa dosahuje cieľ určený súťažou).
Cena z verejnej súťaže môže spočívať v peňažnom aj nepeňažnom plnení. Ak je súčasťou ceny z verejnej súťaže odmena za použitie diela alebo výkonu, na túto odmenu sa nevzťahuje oslobodenie podľa § 9 ods. 2 písm. m) ZDP. Odmena za použitie diela alebo výkonu je zdaniteľným príjmom a považuje sa za príjem podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP. Pre
súťaž, v ktorej je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže,
je charakteristické, že účasť v nej je viazaná na určité podmienky, prostredníctvom ktorých sa obmedzuje okruh súťažiacich (osobná kvalifikácia, vek a pod.) napríklad Miss SR, Mama roka.
-
Výhra z reklamnej súťaže alebo zo žrebovania;
Podmienkou účasti na takýchto súťažiach je zakúpenie určitého tovaru, služby alebo iného plnenia. Výhry sú spravidla nepeňažné.
-
Cena zo športovej súťaže
, okrem ceny zo športovej súťaže prijatej daňovníkom, ktorého športová činnosť je inou samostatnou zárobkovou činnosťou.
______________________________
Pri uplatňovaní oslobodenia podľa citovaného ustanovenia je potrebné každú cenu a výhru posudzovať jednotlivo. Ceny a výhry v rámci jednej súťaže a ani v rámci zdaňovacieho obdobia nie je možné sčítavať. Cena alebo výhra prevyšujúca sumu 350 € v plnej výške podlieha zdaneniu.
______________________________
Cena alebo výhra, ktorá nie je oslobodená od dane, sa považuje za zdaniteľný príjem. Pre správny spôsob zdanenia cien a výhier je potrebné tieto príjmy správne zaradiť k jednotlivým druhom príjmov tak, ako sú vymedzené v ZDP.
Pre ceny a výhry sú v ZDP ustanovené dva spôsoby zdanenia, pričom:
-
Pri taxatívne vymedzených cenách a výhrach uvedených v § 8 ZDP, ak boli vyplácané ako:
-
peňažné, je daň povinný zraziť prevádzkovateľ alebo organizátor hry, súťaže alebo žrebovania, alebo poskytovateľ ceny alebo výhry,
-
nepeňažné, prizná ich výherca v podanom daňovom priznaní k dani z príjmov fyzickej osoby.
-
Pri cenách a výhrach, ktoré sa zahŕňajú medzi príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z týchto si daňovú povinnosť musí vyrovnať daňovník (výherca) sám prostredníctvom daňového priznania.
-
Pri cenách a výhrach plynúcich ako kapitálový majetok, ak plynú:
-
zo zdrojov na území SR, sú vysporiadané zrážkou podľa § 43 ZDP,
-
ak plynú zo zdrojov v zahraničí, sú súčasťou príjmov podľa § 7 ZDP uvádzaných v daňovom priznaní.
V prípade, ak by takýto príjem bol vyplácaný daňovníkovi s ODP, tento je ako zdroj príjmu na území SR zadefinovaný v § 16 ods. 1 písm. e) siedmy bod ZDP ako príjem, ktorým je výhra v lotériách a iných podobných hrách, výhra z reklamných súťaží a zo žrebovania, cena z verejných súťaží a zo športových súťaží, ktorá plynula nerezidentovi SR z úhrad od rezidenta SR a od stálej prevádzkarne nerezidenta SR.
Zdanenie týchto príjmov na našom území závisí v prípade zmluvných štátov od znenia článku "ostatné príjmy" (zvyčajne článok 21) v príslušnej zmluve o ZDZ. Vo väčšine zmlúv je právo zdaniť takýto príjem udelené štátu, v ktorom je príjemca daňovým rezidentom.
Ak by bol poberateľom takého príjmu rezident nezmluvného štátu, zdanenie tohto príjmu na území SR bude podliehať výlučne ustanoveniam ZDP.
Ak je nerezident SR podľa slovenskej legislatívy a súčasne aj zmluvy povinný predmetnú výhru alebo cenu zdaniť v SR, svoju daňovú povinnosť v SR si v prípade zdaniteľných nepeňažných výhier a cien vysporiada podaním daňového priznania, a v prípade zdaniteľných peňažných výhier a cien vyberie daň zrážkou platiteľ takejto výhry alebo ceny.
Príklad č. 6:
Rezident ČR vyhral na území SR vo verejnej súťaži peňažnú výhru v hodnote 200 €. V ktorom štáte je povinný zdaniť tento príjem?
Ak daňový rezident ČR vyhrá na Slovensku vo verejnej súťaži 200 €, právo na zdanenie tejto výhry má podľa článku 20 zmluvy o ZDZ medzi SR a ČR (príjmy rezidenta jedného zmluvného štátu z výhier v lotériách, stávkach a iných podobných hrách, z výhier v súťažiach a žrebovaniach, ktoré majú zdroj v druhom zmluvnom štáte, sa však môžu zdaniť aj v tomto druhom štáte) a podľa § 16 ods. 1 písm. e) siedmy bod ZDP aj SR. Podľa § 9 ods. 2 písm. m) ZDP sú prijaté ceny z verejnej súťaže oslobodené v hodnote neprevyšujúce
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály