Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Intrastat hlásenia v roku 2024

Dátum: Rubrika: Z praxe

Intrastat - predstavuje štatistický systém, prostredníctvom ktorého sa sledujú tovarové obchodné operácie medzi členskými štátmi Európskej únie. V podmienkach Slovenskej republiky to znamená štatistické zisťovanie o dovozoch a vývozoch tovarov uskutočnených medzi Slovenskou republikou a členskými štátmi na základe mesačných hlásení v štatistickom zisťovaní Intrastat-SK podľa prílohy č. 1 kódu 2103 vyhlášky Štatistického úradu SR č. 425/2023 Z.z., ktorou sa vydáva Program štátnych štatistických zisťovaní na roky 2024 až 2026.
Pod dovozom tovaru v rámci EÚ sa rozumie vstup tovaru na územie Slovenskej republiky, ktorý bol pôvodne vyvezený z iného členského štátu, pričom ide o:
-
tovar EÚ, okrem tovaru, ktorý je v tranzite medzi členskými štátmi,
-
tovar, ktorý nie je tovarom EÚ, pôvodne prepustený v členskom štáte vývozu do colného režimu aktívny zušľachťovací styk, ktorý v Slovenskej republike zotrvá v colnom režime aktívny zušľachťovací styk alebo je v Slovenskej republike prepustený do voľného obehu.
Vývoz tovaru v rámci EÚ je definovaný ako výstup tovaru z územia Slovenskej republiky na miesto určenia v inom členskom štáte, pričom ide o:
-
tovar EÚ, okrem tovaru, ktorý je v tranzite medzi členskými štátmi,
-
tovar, ktorý nie je tovarom EÚ, prepustený v členskom štáte vývozu alebo v Slovenskej republike do colného režimu aktívny zušľachťovací styk.
Povinný subjekt
Povinným subjektom pre štatistické zisťovanie Intrastat-SK (v rámci príslušných štatistických predpisov označovaný pojmom "spravodajská jednotka") sú zdaniteľné osoby a právnické osoby, ktorá nie sú zdaniteľnými osobami, registrovanými pre DPH v Slovenskej republike, teda právnické, fyzické osoby, skupiny registrované pre DPH v Slovenskej republike, ako aj zástupcovia pre DPH [podľa § 69aa zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba "zákon o DPH")], ktorí spĺňajú súčasne nasledovné podmienky:
-
vykazujú nadobudnutie tovaru v tuzemsku alebo dodanie tovaru z tuzemska podľa platného zákona o DPH, alebo ak transakcia nie je nadobudnutím tovaru v tuzemsku alebo dodaním tovaru z tuzemska, tak:
-
uzavreli zmluvu, na základe ktorej sa tovar dováža na Slovensko alebo vyváža zo Slovenska,
-
prepravia tovar na Slovensko / zo Slovenska alebo zabezpečia jeho dovoz na Slovensko / vývoz zo Slovenska,
-
majú v držbe tovar, ktorý je predmetom dovozu na Slovensko / vývozu zo Slovenska,
-
v období od 1. októbra roka, ktorý dva roky predchádza sledovanému roku, do 30. septembra roka, ktorý bezprostredne predchádza sledovanému roku, alebo ktorí od začiatku sledovaného roka doviezli alebo vyviezli v rámci Európskej únie tovar v súhrnnej hodnote vyššej ako prah oslobodenia.
V úhrne možno konštatovať, že povinnosť pre štatistické zisťovanie Intrastat-SK sa vzťahuje na všetky subjekty, ktoré prekročili prah oslobodenia.
Prekročenie prahu oslobodenia sa sleduje zvlášť pre dovoz a zvlášť pre vývoz tovaru v rámci EÚ. Táto povinnosť sa pri dovoze tovaru týka aj právnických osôb (napr. verejnoprávnych inštitúcií, štátnych orgánov, orgánov samosprávy), ktoré nie sú zdaniteľnými osobami podľa zákona o DPH, ale vznikla im povinnosť registrovať sa pre DPH z titulu nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu.
Predmet vykazovania na Intrastat hláseniach
Súčasťou štatistiky obchodu s tovarom medzi členskými štátmi, teda aj predmetom vykazovania v rámci štatistických zisťovaní Intrastat-SK, sú informácie o tovare, ktorý sa fyzicky pohybuje (okrem špecifických tovarov alebo pohybov) medzi Slovenskom a členskými štátmi EÚ a medzi Slovenskom a územím Severného Írska, okrem tovaru v tranzite. Tovar v tranzite je tovar, ktorý na svojej ceste do iného členského štátu EÚ cez Slovensko len prechádza. Ak sa na Slovensku zastaví, potom len z dôvodov súvisiacich s prepravou, napr. kvôli prekládke na iný dopravný prostriedok.
Pre štatistické zisťovanie Intrastat-SK je tovarom všetok hnuteľný majetok vrátane elektrickej energie a zemného plynu. Ide teda o fyzické predmety, ktoré možno vlastniť, a vlastníctvo ktorých je možné previesť na iný subjekt. Aj určité typy takzvaných produktov zachytávajúcich znalosti uložené na fyzických nosičoch (napr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály