Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmena právnej formy podnikania z hľadiska daní a účtovníctva (2. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Zmena právnej formy podnikania z hľadiska daní a účtovníctva

Podnikateľ môže pôsobiť ako fyzická osoba alebo ako právnická osoba. Toto je rozhodujúce kritérium pre výber právnej formy. Právna forma môže mať potom podobu podniku jednotlivca (v prípade fyzickej osoby) alebo podobu obchodnej spoločnosti, družstva alebo štátneho podniku. Ďalej uverejňujeme dokončenie článku, ktorého prvú časť ste mohli čítať v predošlom čísle.

Predaj podniku fyzickej osoby obchodnej spoločnosti
Podnikom podľa § 5 Obchodného zákonníka je súbor hmotných, ako aj osobných a nehmotných zložiek podnikania. K podniku patria veci, práva a iné majetkové hodnoty, ktoré patria podnikateľovi a slúžia na prevádzkovanie podniku alebo vzhľadom na svoju povahu majú tomuto účelu slúžiť.
Predaj podniku je upravený v ustanoveniach § 476 až § 488 Obchodného zákonníka. Predaj podniku sa môže realizovať na základe
zmluvy o predaji podniku
, v ktorej sa predávajúci zaväzuje previesť na kupujúceho vlastnícke právo k veciam, iné práva a iné majetkové hodnoty, ktoré slúžia prevádzkovaniu podniku, a kupujúci sa zaväzuje prevziať záväzky predávajúceho súvisiace s podnikom a zaplatiť kúpnu cenu.
Podľa § 10 ods. 1 zákona o DPH sa za dodanie tovaru a dodanie služby nepovažuje predaj podniku alebo jeho časti tvoriacej samostatnú organizačnú zložku, v prípade, ak nadobúdateľ je platiteľom dane alebo sa stáva platiteľom dane podľa § 4 ods. 4 zákona o DPH.
Príjem z predaja podniku na základe zmluvy o predaji podniku je príjmom z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 5 písm. c) ZDP. Podnikateľ predávajúci podnik alebo jeho časť je povinný zahrnúť príjem z predaja do základu dane po vykonaných úpravách základu dane, v tom zdaňovacom období, v ktorom nastane účinnosť zmluvy o predaji podniku.
Zaúčtovanie predaja podniku fyzickej osoby alebo jeho časti do základného imania obchodnej spoločnosti v jednoduchom účtovníctve zahŕňa:
-
vznik pohľadávky vyplývajúci z predaja podniku a pri inkase kúpnej ceny zánik pohľadávky,
-
vyradenie hmotného a nehmotného majetku v knihách dlhodobého majetku,
-
vyradenie zásob v knihe zásob,
-
vyradenie (postúpenie) pohľadávok v knihe pohľadávok,
-
vyradenie (prevod) záväzkov v knihe záväzkov,
-
prevod finančných prostriedkov v pokladničných knihách a v knihách účtov v banke,
-
príjem kúpnej ceny v peňažnom denníku,
-
úpravu základu dane podľa § 17a ods. 1 ZDP v peňažnom denníku v rámci uzávierkových účtovných operácií.
Daňovník predávajúci podnik, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva alebo vedie daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP je povinný v súlade s § 17a ods. 8 ZDP vykonať úpravu základu dane v zdaňovacom období, v ktorom nastane účinnosť zmluvy o predaji podniku alebo jeho časti, bez ohľadu na skutočnosť, či v tomto zdaňovacom období dohodnutú kúpnu cenu prijal alebo neprijal. Úpravu základu dane je povinný vykonať postupom podľa § 17a ods. 1 ZDP, bez ohľadu na to, či po predaji podniku svoju činnosť ukončí alebo v činnosti pokračuje.
Daňovník, ktorý predáva podnik
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály