Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) určuje účtovnej jednotke povinnosť viesť účtovníctvo správne, úplne, preukázateľne, zrozumiteľne a spôsobom, zaručujúcim trvalosť účtovných záznamov. Inventarizácia je jednou z podmienok preukázateľnosti účtovníctva. Podľa § 8 ods. 4 zákona o účtovníctve je účtovníctvo účtovnej jednotky preukázateľné, ak všetky účtovné záznamy sú preukázateľné (§ 32) a účtovná jednotka vykonala inventarizáciu. To znamená, ak účtovná jednotka nevykoná inventarizáciu, jej účtovníctvo nie je preukázateľné. Povinnosť inventarizovať majetok, záväzky a rozdiel majetku a záväzkov podľa § 29 a § 30 ustanovuje pre účtovnú jednotku zákon o účtovníctve aj v § 6 ods. 3. Ustanovenia § 29 a § 30 zákona o účtovníctve sú obsahom celej šiestej časti zákona o účtovníctve, pričom upravujú definíciu inventarizácie, termíny jej vykonania, jednotlivé jej kroky, ako aj dokumenty a ich obsah, ktoré sa v rámci inventarizácie vyhotovujú.

Vykonanie inventarizácie majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov - teda overenie vecnej správnosti účtovníctva, a to či stav a aj ocenenie majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov v účtovníctve zodpovedá skutočnosti, je jednou z najdôležitejších prác pred zostavením účtovnej závierky.

Rozdiel majetku a záväzkov v obchodných spoločnostiach predstavuje vlastné imanie účtovnej jednotky.
Prehľad ustanovení zákona o účtovníctve upravujúce inventarizáciu 
Úprava Ustanovenie zákona o účtovníctve
Povinnosť vykonania inventarizácie majetku, záväzkov a vlastného imania § 6 ods. 3
Inventarizácia ako podmienka preukázateľnosti účtovníctva § 8 ods. 4
Úprava postupu pri zisteniach z ocenenia majetku, záväzkov a vlastného imania pri inventarizácii § 26
Cieľ (definícia) inventarizácie § 29 ods. 1
Určenie dňa, ku ktorému sa vykonáva inventarizácia § 29 ods. 2
Lehoty vykonávania inventarizácie § 29 ods. 3
Druh inventúr § 30 ods. 1
Inventúrny súpis § 30 ods. 2
Inventarizačný zápis § 30 ods. 3
Lehoty výkonu inventúr § 30 ods. 4
Inventarizačný rozdiel § 30 ods. 5
Kategórie rozdielov, ktoré sa nepovažujú za inventarizačný rozdiel § 30 ods. 6
Určenie účtovného obdobia, do ktorého sa inventarizačný rozdiel zaúčtuje § 30 ods. 7
Definícia inventarizácie a termíny jej vykonania
Inventarizáciou overuje účtovná jednotka, či stav majetku, záväzkov a vlastného imania v účtovníctve zodpovedá skutočnosti.
Cieľom inventarizácie je vykázanie správnych zostatkov majetku, záväzkov a vlastného imania v účtovnej závierke, preto podľa § 29 ods. 2 zákona o účtovníctveúčtovná jednotka vykonáva inventarizáciu
vždy ku dňu, ku ktorému zostavuje riadnu alebo mimoriadnu účtovnú závierku
(ďalej aj "súvahový deň").
______________________________
Poznámka:
Účtovná jednotka pre potreby zostavenia priebežnej účtovnej závierky vykonáva inventarizáciu len na účely vyjadrenia ocenenia podľa § 26 ods. 3 zákona o účtovníctve, t.j. na základe zásady opatrnosti zistenia prípadného prechodného zníženia majetku a jeho zobrazenia prostredníctvom tvorby opravných položiek, zistenia existencie záväzkov, o ktorých nebolo účtované a ich účtovanie prostredníctvom rezerv, a tiež zaúčtovania odpisov.
______________________________
V zákone o účtovníctve sa tiež uvádza, že ustanovenia o vykonaní inventarizácie podľa osobitných predpisov nie sú týmto dotknuté. Osobitným predpisom v tomto prípade je zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p., konkrétne § 184 cit. zákona. Tieto ustanovenia súvisia predovšetkým s hmotnou zodpovednosťou zamestnancov.
Prehľad ustanovení o vykonaní inventarizácie podľa § 184 Zákonníka práce 

Úprava

Ustanovenie Zákonníka práce

Inventarizácia sa musí vykonať pri uzatvorení dohody o hmotnej zodpovednosti, pri jej zániku, pri preradení zamestnanca na inú prácu alebo na iné pracovisko, pri jeho preložení a pri skončení pracovného pomeru.

§ 184 ods. 1

Na pracoviskách, kde pracujú zamestnanci so spoločnou hmotnou zodpovednosťou, musí sa inventarizácia vykonať pri uzatvorení dohôd o hmotnej zodpovednosti so všetkými spoločne zodpovednými zamestnancami:

§ 184 ods. 2

  • pri skončení všetkých týchto dohôd,
  • pri preradení na inú prácu alebo preložení všetkých spoločne zodpovedných zamestnancov,
  • pri zmene vo funkcii vedúceho alebo jeho zástupcu,
  • na žiadosť ktoréhokoľvek zo spoločne zodpovedných zamestnancov pri zmene v ich kolektíve,
  • pri odstúpení niektorého z nich od dohody o hmotnej zodpovednosti.

Ak zamestnanec so spoločnou hmotnou zodpovednosťou, ktorého pracovný pomer sa skončil alebo ktorý bol preradený na inú prácu alebo iné pracovisko, alebo bol preložený, zároveň nepožiada o vykonanie inventarizácie, zodpovedá za prípadný schodok zistený najbližšou inventarizáciou na jeho predchádzajúcom pracovisku.

§ 184 ods. 3

Ak zamestnanec, ktorý sa zaraďuje na pracovisko, kde pracujú zamestnanci so spoločnou hmotnou zodpovednosťou, zároveň nepožiada o vykonanie inventarizácie, zodpovedá, ak od dohody o hmotnej zodpovednosti neodstúpil, za prípadný schodok zistený najbližšou inventarizáciou.

§ 184 ods. 4

Výnimku z inventarizácie vždy k súvahovému dňu (ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka) ustanovuje § 29 ods. 3 zákona o účtovníctvepri hmotnom majetku okrem zásob, a to tak, že lehota nesmie prekročiť
4 roky
.
Prehľad termínov vykonania inventarizácie 
Majetok, záväzky a vlastné imanie Inventarizované obdobie
Dlhodobý hmotný majetok raz za 4 účtovné obdobia
Dlhodobý nehmotný majetok raz za účtovné obdobie – k súvahovému dňu
Dlhodobý finančný majetok raz za účtovné obdobie – k súvahovému dňu
Zásoby raz za účtovné obdobie – k súvahovému dňu
Krátkodobý finančný majetok raz za účtovné obdobie – k súvahovému dňu
Hotovosť raz za účtovné obdobie – k súvahovému dňu
Pohľadávky raz za účtovné obdobie – k súvahovému dňu
Záväzky raz za účtovné obdobie – k súvahovému dňu
Vlastné imanie raz za účtovné obdobie – k súvahovému dňu
Určenie dňa, ku ktorému sa vykonáva inventarizácia, zákonom o účtovníctve nemá za dôsledok nemožnosť vykonávať "navyše" inventarizáciu aj k iným dňom, a to podľa požiadaviek osobitných predpisov (§ 184 Zákonníka práce) alebo na základe špecifických potrieb účtovnej jednotky.
Inventúra a termíny jej vykonania
Pojmy
inventúra a inventarizácia
sú často zamieňané, pričom ide o rozdielne pojmy.
Inventúra predstavuje jeden z krokov inventarizácie
- kým
inventarizáciou sa overuje, či stav majetku, záväzkov a vlastného imania v účtovníctve zodpovedá skutočnosti,
samotný skutočný stav majetku, záväzkov a vlastného imania sa zisťuje inventúrou.
Zákon o účtovníctve vymedzuje tri spôsoby vykonania inventúry, a to:
-
fyzická inventúra
- zisťuje sa skutočný stav majetku hmotnej povahy a nehmotnej povahy spočítaním, zmeraním, vážením alebo iným spôsobom, napr. pri peňažných prostriedkoch, zásobách, dlhodobom hmotnom majetku;
-
dokladová inventúra
- zisťuje sa skutočný stav záväzkov, vlastného imania a tých druhov majetku, pri ktorých nemožno vykonať fyzickú inventúru na základe dokladov, napr. pohľadávky, účty časového rozlíšenia, záväzky;
-
kombinácia
fyzickej a dokladovej inventúry - používa sa, ak je to možné vzhľadom na charakter majetku, najmä pri majetku, pri ktorom je potrebné overiť fyzickú existenciu majetku, pričom účtovná jednotka musí mať aj doklad o vlastníctve daného majetku napr. pozemky, stavby.
Ustanovenie § 30 ods. 4 zákona o účtovníctveustanovuje
termíny na vykonanie inventúr.
Fyzickú inventúru hmotného majetku
okrem zásob, ktorú nemožno vykonať ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, možno vykonávať v
priebehu posledných troch mesiacov účtovného obdobia, prípadne v prvom mesiaci nasledujúceho účtovného obdobia.
Fyzickú inventúru zásob
môže účtovná jednotka vykonávať
kedykoľvek v priebehu účtovného obdobia
.
V obidvoch prípadoch sa musí preukázať stav hmotného majetku ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, údajmi fyzickej inventúry upravenými o prírastky a úbytky uvedeného majetku za dobu od skončenia fyzickej inventúry do konca účtovného obdobia, prípadne za dobu od začiatku nasledujúceho účtovného obdobia do dňa skončenia fyzickej inventúry v prvom mesiaci tohto účtovného obdobia.
Novela zákona o účtovníctve
, ktorej účinnosť je navrhnutá od 1.1.2022, upravuje fyzickú inventúru zásob v § 30 ods. 4 tak, že ju bude možné vykonávať aj v priebehu prvého mesiaca nasledujúceho účtovného obdobia (obdobne ako pri fyzickej inventúre hmotného majetku). Prechodné ustanovenie k navrhovanej zmene nie je ustanovené, preto je predpoklad, že bude možné nové znenie § 30 ods. 4 aplikovať už za účtovné obdobie, ktoré končí 31.12.2021.
Ďalej uvádzame znenie § 30 ods. 4 zákona o účtovníctve po 1.1.2022 po zapracovaní navrhovanej zmeny:
"Fyzickú inventúru hmotného majetku okrem zásob, ktorú nemožno vykonať ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, možno vykonávať v priebehu posledných troch mesiacov účtovného obdobia, prípadne v prvom mesiaci nasledujúceho účtovného obdobia. Fyzickú inventúru zásob môže účtovná jednotka vykonávať kedykoľvek v priebehu účtovného obdobia,
prípadne v prvom mesiaci nasledujúceho účtovného obdobia
. Pritom sa musí preukázať stav hmotného majetku ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, údajmi fyzickej inventúry upravenými o prírastky a úbytky uvedeného majetku za dobu od skončenia fyzickej inventúry do konca účtovného obdobia, prípadne za dobu od začiatku nasledujúceho účtovného obdobia do dňa skončenia fyzickej inventúry v prvom mesiaci tohto účtovného obdobia."
Prehľad termínov vykonania inventúry 

Majetok, záväzky
a vlastné imanie

Termíny inventúry

Dlhodobý hmotný majetok

  • v priebehu posledných 3 mesiacov účtovného obdobia alebo
  • v prvom mesiaci nesledujúceho účtovného obdobia.

Musí sa preukázať stav hmotného majetku k súvahovému dňu údajmi fyzickej inventúry upravenými o prírastky a úbytky uvedeného majetku za dobu od skončenia fyzickej inventúry do konca účtovného obdobia, prípadne za dobu od začiatku nasledujúceho účtovného obdobia do dňa skončenia fyzickej inventúry v prvom mesiaci tohto účtovného obdobia.

Dlhodobý nehmotný majetok

k súvahovému dňu.

Dlhodobý finančný majetok

k súvahovému dňu.

Zásoby

  • kedykoľvek v priebehu účtovného obdobia.

Musí sa preukázať stav zásob k súvahovému dňu údajmi fyzickej inventúry upravenými o prírastky a úbytky zásob za dobu od skončenia fyzickej inventúry do konca účtovného obdobia.

Krátkodobý finančný majetok

k súvahovému dňu.

Hotovosť

k súvahovému dňu.

Pohľadávky

k súvahovému dňu.

Záväzky

k súvahovému dňu.

Vlastné imanie

k súvahovému dňu.

Postup pri vykonaní inventarizácie
Spôsob vykonania inventarizácie má účtovná jednotka určený v
internej smernici
. Samotný postup inventarizácie možno zhrnúť do nasledujúcich bodov:
1.
Určenie zamestnancov pre konkrétne vykonanie inventúrnych prác (inventúrnych komisií).
2.
Určenie zamestnancov pre vykonanie inventarizácie (inventarizačná komisia). Inventarizačná komisia:
-
určí druhy majetku, záväzkov a vlastného imania, ktoré budú predmetom inventúry, a rozdelenie inventúrnym komisiám,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály