Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príplatky za prácu cez víkend, v noci a za sťažený výkon práce v roku 2024

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Od 1.1.2024 došlo k zvýšeniu minimálnej mzdy. Výška minimálnej mzdy v roku 2023 predstavovala sumu 700 € a od 1.1.2024 predstavuje sumu vo výške 750 €. Minimálna mzda predstavuje najnižšiu možnú sumu, ktorú možno zamestnancovi zaplatiť za jeho prácu, pritom zamestnávateľ nie je oprávnený túto sumu znížiť.
Sumu minimálnej mzdy upravuje osobitný predpis, zákon č. 663/2007 Z.z.o minimálnej mzde v z. n. p. (ďalej len "
Zmena minimálnej mzdy neovplyvňuje len výšku minimálnych mzdových nárokov pre rôzne stupne náročnosti práce, ale premieta sa aj do rôznych príplatkov poskytovaných v rámci pracovného pomeru, napr. do príplatkov poskytovaných za prácu cez víkend, vo sviatok, za sťažený výkon práce, nočnú prácu, či pracovnú pohotovosť.
Tento článok pojednáva o tom, ako zvýšenie minimálnej mzdy od 1.1.2024 ovplyvní výšku rôznych príplatkov poskytovaných zamestnancom podľa zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce").
Minimálne mzdové nároky
Podľa § 120 ods. 1 Zákonníka práce má zamestnávateľ, u ktorého nie je odmeňovanie zamestnancov dohodnuté v kolektívnej zmluve, povinnosť poskytnúť zamestnancovi mzdu najmenej vo výške minimálneho mzdového nároku, ktorý je určený pre stupeň náročnosti práce daného pracovného miesta. Ak by mzda zamestnanca v danom kalendárnom mesiaci nedosiahla sumu minimálneho mzdového nároku, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi doplatok v sume rozdielu medzi dosiahnutou mzdou a sumou minimálneho mzdového nároku ustanoveného pre stupeň patriaci príslušnému pracovnému miestu.
V praxi to znamená, že zamestnávateľ musí najprv každému pracovnému miestu priradiť stupeň náročnosti, pričom pri zaraďovaní musí vychádzať z charakteristík stupňov, ktoré sú uvedené v prílohe č. 1 k Zákonníku práce. Práca sa podľa náročnosti delí do šiestich základných stupňov. Platí, že čím je práca náročnejšia, tým má zamestnanec nárok na vyššiu odmenu. Po priradení stupňa náročnosti musí zamestnávateľ vyplatiť zamestnancovi minimálnu mzdu, ktorá prislúcha danej práci a jej náročnosti.
Oznámením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 372/2023 Z.z. bola na rok 2024 ustanovená suma minimálnej mzdy vo výške:
-
750 € 
za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou,
-
4,310 € 
za každú hodinu odpracovanú zamestnancom.
Prostredníctvom oznámenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 373/2023 Z.z. došlo podľa § 120 ods. 4 Zákonníka práce aj k ustanoveniu sumy minimálnych mzdových nárokov na rok 2024:
a)
Suma minimálneho mzdového nároku zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou pre príslušný stupeň:
                     
Stupeň Suma minimálneho mzdového nároku v €
1 750
2 866
3 982
4 1 098
5 1 214
6 1 330
b)
Suma minimálneho mzdového nároku pre príslušný stupeň za každú hodinu odpracovanú zamestnancom pri ustanovenom týždennom pracovnom čase 40 hodín:
Stupeň Suma minimálneho mzdového nároku v € za hodinu
1 4,310
2 4,977
3 5,644
4 6,310
5 6,977
6 7,644
V súlade s § 120 ods. 5 Zákonníka práce platí, že ak je ustanovený týždenný pracovný čas zamestnanca nižší ako 40 hodín, sumy minimálnych mzdových nárokov ustanovené v eurách za hodinu úmerne zvýšia.
Príplatky (mzdové zvýhodnenia) v nadväznosti na zvýšenie minimálnej mzdy
Od 1.6.2023 bolo novelou Zákonníka práce schválené opätovné naviazanie mzdových príplatkov na výšku minimálnej mzdy, ktoré bolo v čase pandémie Covidu-19 pozastavené.
Spôsob výpočtu mzdových príplatkov tak od júna znovu nadväzuje na metodiku výpočtu, ktorá platila do konca roka 2020, t.j. mzdové príplatky sa opäť určujú percentom z minimálnej hodinovej mzdy, ktorá sa od 1.1.2024 zvýšila.
Pri určení minimálnej hodinovej mzdy konkrétneho zamestnanca je potrebné brať do úvahy súčasne dva faktory:
-
stupeň náročnosti práce,
-
dohodnutý hodinový týždenný pracovný čas zamestnanca.
Minimálna hodinová mzda
vo výške 4,310 € je stanovená pre prvý stupeň náročnosti práce a dohodnutý 40-hodinový týždenný pracovný čas.
Podľa Zákonníka práce má zamestnanec, ktorý odpracuje svoju pracovnú zmenu napr. v noci, v sobotu alebo nedeľu, či za sťažený výkon práce, nárok okrem dohodnutej mzdy aj na tzv. mzdové zvýhodnenie, ktoré sa odvíja od sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu. Niektoré zvýhodnenia, ako napr. náhrada mzdy za sviatok, či pri práci nadčas sa odvíjajú od sumy priemerného zárobku zamestnanca.
Mzdové príplatky sa okrem osôb pracujúcich v pracovnom pomere (zamestnancov) spravidla týkajú aj osôb, ktoré pracujú na dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohodárov).
Mzdové zvýhodnenie za prácu v sobotu v roku 2024
Za každú hodinu práce v sobotu patrí zamestnancovi podľa § 122a Zákonníka práce okrem dosiahnutej mzdy aj mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 50 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu.
V prípade, ak ide o zamestnávateľa, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa práca pravidelne vykonávala v sobotu, možno v súlade s § 122a ods. 2 Zákonníka práce dohodnúť nižšiu sumu mzdového zvýhodnenia, najmenej však 45 % hodinovej minimálnej mzdy.
Túto sumu možno dohodnúť v:
-
kolektívnej zmluve,
-
pracovnej zmluve, ak ide o zamestnávateľa, u ktorého nepôsobí odborová organizácia a ktorý k 31. 12. predchádzajúceho kalendárneho roka zamestnával menej ako 20 zamestnancov.
Ak ide o pracoviská, kde sa pracuje aj v nočných zmenách, tak tu sobota začína hodinou zodpovedajúcou nástupu pracovnej zmeny, ktorá v pracovnom týždni nastupuje podľa rozvrhu zmien ako prvá ranná zmena, a končí uplynutím 24 hodín od jej začiatku.
Zákonník práce v § 122a ods. 4 ustanovuje, že s vedúcim zamestnancom možno v pracovnej zmluve dohodnúť mzdu už s prihliadnutím na prípadnú prácu v sobotu. V takom prípade mu mzdové zvýhodnenie nepatrí.
Mzdové zvýhodnenie za prácu v nedeľu v roku 2024
Zamestnanec má nárok na aj na príplatok za prácu v nedeľu. Podľa § 122b Zákonníka práce patrí zamestnancovi za prácu v nedeľu popri dosiahnutej mzde aj mzdový príplatok najmenej v sume 100 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu.
Ak zamestnanec pracuje u zamestnávateľa, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky práce vyžaduje pravidelné vykonávanie práce v nedeľu, je možné v kolektívnej alebo pracovnej zmluve dohodnúť sumu nižšieho mzdového príplatku, najmenej však 90 % hodinovej minimálnej mzdy podľa osobitného predpisu, v:
-
kolektívnej zmluve, alebo
-
pracovnej zmluve, ak ide o zamestnávateľa, u ktorého nepôsobí odborová organizácia a ktorý k 31. 12. predchádzajúceho kalendárneho roka zamestnával menej ako 20 zamestnancov.
Ak ide o pracovisko, kde sa vykonávajú nočné zmeny, nedeľa začína hodinou zodpovedajúcou nástupu pracovnej zmeny, ktorá v pracovnom týždni nastupuje podľa rozvrhu zmien ako prvá ranná zmena, a končí uplynutím 24 hodín od jej začiatku.
Podľa § 122b ods. 4 Zákonníka práce možno s vedúcim zamestnancom v pracovnej zmluve dohodnúť mzdu už s prihliadnutím na prípadnú prácu v nedeľu. V takom prípade vedúcemu zamestnancovi nepatrí mzdové zvýhodnenie popri dosiahnutej mzde.
Mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu v roku 2024
Nočná práca je práca, ktorú vykonáva zamestnanec v čase medzi 22.00 h a 6.00 h. Podľa § 123 ods. 1 Zákonníka práce patrí zamestnancovi popri dosiahnutej mzde za každú hodinu nočnej práce aj mzdový príplatok najmenej v sume 40 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu. Ak zamestnanec vykonáva rizikovú prácu, patrí mu mzdový príplatok najmenej v sume 50 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu.
Pri práci u zamestnávateľa, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky práce vyžaduje pravidelné vykonávanie nočnej práce, je možné (okrem zamestnancov, ktorí vykonávajú rizikovú prácu) v kolektívnej alebo pracovnej zmluve dohodnúť sumu nižšieho mzdového príplatku, najmenej však 35 % hodinovej minimálnej mzdy.
S vedúcim zamestnancom možno v pracovnej zmluve dohodnúť mzdu už s prihliadnutím na prípadnú nočnú prácu (§ 123 ods. 3 Zákonníka práce). Mzdové zvýhodnenie v takom prípade vedúcemu zamestnancovi nepatrí.
Mzdová kompenzácia za sťažený výkon práce
Ak zamestnanec vykonáva pracovné činnosti uvedené v § 124 ods. 2 Zákonníka práce, ak tieto pracovné činnosti príslušný orgán verejného zdravotníctva zaradil do 3. alebo 4. kategórie podľa osobitného predpisu, a pri ich výkone intenzita pôsobenia faktorov pracovného prostredia napriek vykonaným technickým, organizačným a špecifickým ochranným a preventívnym opatreniam podľa osobitných predpisov vyžaduje, aby zamestnanec používal na zníženie zdravotného rizika osobné ochranné pracovné prostriedky, patrí tomuto zamestnancovi patrí mzdová kompenzácia za sťažený výkon práce.
Medzi pracovné činnosti, pri ktorých patrí zamestnancovi mzdová kompenzácia za sťažený výkon práce, patria činnosti v prostredí, v ktorom pôsobia:
-
chemické faktory,
-
karcinogénne a mutagénne faktory,
-
biologické faktory,
-
prach,
-
fyzikálne faktory (ako je napr. hluk, vibrácie, ionizujúce žiarenie).
Za každú hodinu vyššie uvedenej práce patrí zamestnancovi popri dosiahnutej mzde aj mzdová kompenzácia, vo výške najmenej 20 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu.
Mzdovú kompenzáciu možno poskytovať aj pri pôsobení iných vplyvov, ktoré zamestnancovi prácu sťažujú alebo zamestnanca negatívne ovplyvňujú alebo pri nižšej intenzite pôsobenia faktorov pracovného prostredia uvedených v § 124 ods. 2 Zákonníka práce.
Náhrada za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti na pracovisku v roku 2024
Ak sa zamestnanec v čase mimo svojej pracovnej doby zdržiava po určený čas na dohodnutom mieste a je pripravený na výkon práce podľa pracovnej zmluvy, ale prácu nevykonáva, hovoríme o neaktívnej časti pracovnej pohotovosti. Táto pracovná pohotovosť sa nezapočítava do pracovného času.
Čas, počas ktorého zamestnanec čaká na výkon práce na pracovisku, pričom samotnú prácu ešte nevykonáva, sa nazýva neaktívna časť pracovnej pohotovosti. Neaktívna časť pracovnej pohotovosti vykonávaná na pracovisku sa považuje za pracovný čas.
V súlade s § 96 ods. 5 Zákonníka práce platí, že za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska patrí zamestnancovi náhrada najmenej 20 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu.
V tabuľke je uvedený prehľad nových súm príplatkov od 1. 1. 2024: 
  Mzdové plnenia
do 31. 12. 2023
Mzdové plnenia
od 1. 1. 2024
Mzdové zvýhodnenie za prácu v sobotu (základná suma) 2,0115  €  50 % 2,155 €  50 %
Mzdové zvýhodnenie za prácu v sobotu (znížená suma) 1,81035 €  45 % 1,9395 €  45 %
Mzdové zvýhodnenie za prácu v nedeľu (základná suma) 4,023 € 100 % 4,31 € 100 %
Mzdové zvýhodnenie za prácu v nedeľu (znížená suma) 3,6207 €  90 % 3,879 €  90 %
Mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu „štandardnú” (základná suma) 1,6092 € 40 % 1,724 € 40 %
Mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu „štandardnú” (znížená suma) 1,40805 € 35 % 1,5085 € 35 %
Mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu „rizikovú” 2,0115 € 50 % 2,155 € 50 %
Mzdová kompenzácia za sťažený výkon práce 0,8046 € 20 % 0,862 € 20 %
Náhrada za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti mimo pracoviska 0,8046 € 20 % 0,862 € 20 %
Mzdové zvýhodnenia (príplatky) a dohodári
Vykonávať závislú prácu možno podľa Zákonníka práce na základe pracovného pomeru založenom pracovnou zmluvou, ale aj na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovný pomer. Zákonník prácedefinuje závislú prácu ako
"výlučne osobný výkon práce zamestnanca pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, za mzdu alebo odmenu, v pracovnom čase, na náklady zamestnávateľa, jeho výrobnými prostriedkami a na zodpovednosť zamestnávateľa a ide o výkon práce, ktorá pozostáva prevažne z opakovania určených činností".
V rámci dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovný pomer rozoznávame:
-
dohodu o vykonaní práce,
-
dohodu o pracovnej činnosti (vrátane dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce) a
-
dohodu o brigádnickej práci študenta.
Časť príplatkov je povinná aj pre dohodárov. Podľa ust. § 223 ods. 2 Zákonníka práce sa na pracovnoprávny vzťah založený dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru vzťahujú ustanovenia prvej časti, § 44 ods. 2, § 44a ods. 1, § 54b ods. 1, § 85 ods. 1 a 2, § 90 ods. 10, § 91 až 95, § 98, § 119 ods. 1, , šiestej časti a § 173 až 175 Zákonníka práce. Ako je zrejmé, ide aj o ustanovenia:
-
§ 122a týkajúce sa mzdového zvýhodnenia za sobotu,
-
§ 122b týkajúce sa mzdového zvýhodnenia za nedeľu,
-
§ 123 týkajúce sa mzdového zvýhodnenia za nočnú prácu,
-
§ 124 týkajúce sa mzdovej kompenzácie za sťažený výkon práce.
Vzhľadom na uvedené platí, že ustanovenia Zákonníka práce o mzdovom zvýhodnení za prácu v sobotu, nedeľu, za nočnú prácu, či za sťažený výkon práce, sa týkajú aj osôb pracujúcich na základe dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti (vrátane dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce) a dohody o brigádnickej práci študenta.
Záver
Suma mesačnej minimálnej mzdy sa od 1.1.2024 zvýšila zo 700 € na 750 €, čo predstavuje nárast o 7,14 %. Zvýšenie minimálnej mzdy o 50 € zvýšilo aj rôzne mzdové zvýhodnenia (príplatky) vyplácané podľa Zákonníka práce, ale zvýšilo aj zdravotné a sociálne odvody.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály