Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Optimalizácia dane z príjmov v roku 2021 odpočtom straty

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Snahou každého podnikateľa, bez rozdielu či ide o podnikajúcu fyzickú alebo právnickú osobu, je dosiahnuť pri dodržaní platnej legislatívy čo najnižšiu daň z príjmov. Jednou z možnosti optimalizácie dane z príjmov je aj odpočet straty, ktorú podnikateľ vykázal v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach. Odpočtom daňovej straty si podnikateľ zníži základ dane, z ktorého počíta daň z príjmov. Pri odpočte straty musí dodržiavať pravidlá stanovené v ustanoveniach zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Daňová strata
Podľa ustanovenia § 2 písm. k) ZDPje daňová strata (ďalej len "strata")
rozdiel, o ktorú daňové výdavky prevyšujú zdaniteľné príjmy pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období
.
Strata sa odpočítava od základu dane.
Základ dane
je, podľa § 2 písm. j) ZDP rozdiel, o ktorý zdaniteľné príjmy prevyšujú daňové výdavky pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období, ak ZDP neustanovuje inak (napríklad pri zahrňovaní obstarávacej ceny hmotného majetku do daňových výdavkov formou odpisov, postupné zahrňovanie dotácií do základu dane a podobne).
Pre podnikajúce fyzické osoby (ďalej len "FO") je základ dane stanovený v § 4 ZDP, podľa ktorého, ak daňovníkovi plynie v zdaňovacom období viac druhov príjmov, základ dane je súčet čiastkových základov dane (ďalej len "ČZD") zistených podľa jednotlivých druhov príjmov. Pre právnické osoby (ďalej len "PO") je základ dane vymedzený v § 14 ZDP.
Strata u podnikajúcej fyzickej osoby
Podľa ustanovenia § 4 ods. 2 ZDP o daňovú stratu sa znižuje základ dane (ČZD) zistený z príjmov uvedených v § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP, pričom sa použije postup podľa § 30 ZDP. To znamená, že strata môže u podnikajúcich FO vzniknúť len pri tzv.
"aktívnych príjmoch",
to je pri príjmoch, ktoré podnikateľ dosiahne z podnikania (§ 6 ods. 1 ZDP) a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (§ 6 ods. 2 ZDP). Ďalšou podmienkou je, že pri týchto príjmoch podnikateľ uplatňuje pri stanovení základu dane preukázateľne vynaložené daňové výdavky. Podnikateľ, ktorý preukazuje pri stanovení základu dane paušálne výdavky, stratu nevykazuje. Stratu nemôže vyčísliť FO pri príjmoch z prenájmu (§ 6 ods. 3 ZDP) a pri príjmoch z použitia diela a použitia umeleckého výkonu (§ 6 ods. 4 ZDP).
Strata u právnickej osoby
Ustanovenie § 14 ZDP vymedzuje stanovenie základu dane u PO, ktorý sa zistí podľa § 17 až § 29 ZDP. Pri stanovení výšky straty je potrebné brať do úvahy skutočnosť, že daňová strata a účtovná strata nemusia byť vždy totožné. Podnikateľ, ktorý vykáže účtovnú stratu, môže vykázať v daňovom priznaní kladný základ dane. Podnikateľ môže vykázať napríklad aj účtovný zisk a daňovú stratu. To, že daňová strata a účtovná strata sú rozdielne, čo je spôsobené výškou pripočítateľných a odpočítateľných položiek, ktoré upravujú základ dane pri jeho výpočte.
Základ dane môže PO upraviť:
-
zvýšiť o pripočítateľné položky, t.j. o výdavky, ktorých výška nemôže byť zahrnutá do daňových výdavkov podľa ustanovení ZDP alebo ktoré boli do daňových výdavkov zahrnuté v nesprávnej výšky, napríklad dary, výdavky na reprezentačné, reklamné predmety, ktorých výška je nad stanovený limit a podobne,
-
pripočítateľné položky, ktoré sú zahrnované podľa ustanovení ZDP do základu dane, ale ich suma nie je súčasťou výsledku hospodárenia, napríklad nepeňažný príjem prenajímateľa vzniknutý z titulu technického zhodnotenia vykonaného nájomcom,
-
odpočítateľné položky, ktoré sa podľa ustanovení ZDP nezahrnujú do základu dane, ale sú súčasťou výsledku hospodárenia, napríklad prijatý finančný dar.
Postup pri výpočte základu dane a daňovej straty
Postup pri výpočte základu dane a daňovej straty je upravený, pre FO a PO, v § 17 až § 29 ZDP. Vždy sa vychádza zo spôsobu vedenia účtovníctva alebo vedenia daňovej evidencie:
-
u daňovníka, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva (ďalej len "JÚ") sa vychádza z rozdielu medzi príjmami a daňovými výdavkami,
-
u daňovníka, ktorý vedie daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP, sa vychádza z rozdielu medzi príjmami a daňovými výdavkami,
-
u daňovníka, ktorý účtuje v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len "PÚ"), sa vychádza z výsledku hospodárenia.
Optimalizácia dane odpočtom straty
Optimalizácia dane je dosiahnutie čo najmenšej výšky dane, poprípade požadovanej výšky dane, legálnym spôsobom. Pri legálnej daňovej optimalizácií nemôže dochádzať k porušeniu právnych predpisov a k daňovým únikom. Pri daňovej optimalizácií by mal podnikateľ plniť svoje daňové povinnosti tak, aby sa vyhol sankciám a pokutám za ich nesplnenie. Výšku daňovej povinnosti k dani z príjmov je možné optimalizovať rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je aj odpočet daňovej straty. V príspevku sa ďalej budeme venovať odpočtu daňových strát z predchádzajúcich rokov zo základu dane, ktorý vyčísli podnikateľ za rok 2021.
Odpočet straty vykázanej za zdaňovacie obdobie roku 2020
S platnosťou od 1.1.2020 sa menili pravidlá pre odpočet daňovej straty, a to počnúc stratou vykázanou za zdaňovacie obdobie za rok 2020 (ustanovenie § 52zza ods. 16 ZDP). Tieto nové pravidla na odpočet straty môže použiť:
-
FO, ktorá dosahuje príjmy z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP, na stratu vykázanú po prvýkrát za zdaňovacie obdobie roku 2020 (FO má vždy zdaňovacie obdobie kalendárny rok).
-
PO počnúc stratou vykázanou za zdaňovacie obdobie, ktoré začína najskôr 1.1.2020. Úprava rieši aj iné zdaňovacie obdobie ako je kalendárny rok, a to hospodársky rok. Ak si takéto zdaňovacie obdobie PO zvolí, t.j. že musí začať aj takéto zdaňovacie obdobie najskôr 1.1.2020, aby mohla začať v nasledujúcom zdaňovacom období, v ktorom bola strata vykázaná, ju odpočítavať.
S platnosťou prijatia nových pravidiel pre odpočet straty dochádza k zrušeniu rovnomernosti odpočtu straty a predĺženiu lehoty na jej odpočet zo 4 rokov na 5 rokov.
Podľa § 30 ods. 1 ZDP daňovú stratu je možné odpočítať od základu dane u PO alebo od z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály