Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Najvýznamnejšie zmeny v tlačivách daňových priznaní FO za zdaňovacie obdobie roka 2023

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Podľa ustanovenia § 15 zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok"), daňové priznanie je povinný podať každý, komu táto povinnosť vyplýva z osobitných predpisov, ktorým je aj zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej "len ZDP") alebo ten, koho správca dane na to vyzve. ZDP ďalej upravuje, ktorým daňovníkom, v akej lehote a za akých podmienok vzniká povinnosť podať daňové priznanie.
V prípade vysporiadania daňovej povinnosti k dani z príjmov fyzických osôb je táto povinnosť uvedená v § 32 ZDP.
Na účely zdanenia príjmov fyzických osôb sa používajú dve tlačivá:
-
daňové priznanie typ A určené pre daňovníkov, ktorí dosahujú len príjmy zo závislej činnosti,
-
daňové priznanie typ B určené pre daňovníkov, ktorí dosahujú príjmy podľa § 5 až § 8 ZDP.
Spôsob podania daňového priznania je určený v § 13 a § 14 daňového poriadku v nadväznosti aj na § 33 daňového poriadku.
Podľa § 15 daňového poriadku sa daňové priznanie podáva na tlačive platnom pre príslušné zdaňovacie obdobie. Ak sa daňové priznanie podáva elektronickými prostriedkami, podáva sa v predpísanej forme.
Prílohou daňového priznania, ak tak ustanovuje osobitný predpis, sú doklady preukazujúce tvrdenia uvedené v daňovom priznaní.
Vzory tlačív daňových priznaní určuje ministerstvo financií a sú uverejnené na jeho webovom sídle s vyznačením dátumu uverejnenia.
Tieto tlačivá, okrem údajov vyplývajúcich z osobitných predpisov, obsahujú najmä identifikačné údaje daňového subjektu, a to v prípade fyzickej osoby, meno a priezvisko, adresu trvalého pobytu, daňové identifikačné číslo, rodné číslo alebo dátum jej narodenia.
Podľa § 32 ZDP sa podáva daňové priznanie, ak ročné zdaniteľné príjmy v príslušnom zdaňovacom období presiahnu 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP, t.j. pre rok 2023 suma vo výške 2 461,41 € a za ustanovených podmienok, v lehote podľa § 49 ZDP do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak zákon neustanovuje inak (lehota podľa § 49 ZDP sa vzťahuje aj na daňovníka, ktorý podáva priznanie podľa § 32 ods. 5 ZDP), pričom príjmom na zdanenie podľa zákona sa rozumie peňažné plnenie a nepeňažné plnenie, dosiahnuté aj zámenou.
V daňovom priznaní sa vypočíta daň z príjmov fyzickej osoby a v lehote na podanie daňového priznania je povinný daňovník, dedič alebo osoba podľa osobitného predpisu [§ 35 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonníka práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce")] daň aj zaplatiť.
Ak daňovník v ustanovenej lehote túto daň nezaplatí, správca dane vyrubí úrok z omeškania podľa § 156 daňového poriadku. Ak pripadne posledný deň lehoty na sobotu alebo deň pracovného pokoja (nedeľa, sviatok, štátny sviatok), posledným dňom lehoty je najbližší nasledujúci pracovný deň. V lehote na podanie daňového priznania je daň splatná.
______________________________
Poznámka: Posledný deň zákonnej lehoty uvedenej v § 49 ods. 2 ZDP v roku 2024 za zdaňovacie obdobie roka 2023, t.j. 31.3.2023, pripadne na nedeľu, pričom aj 1.4.2024 je sviatok a preto posledným dňom lehoty na podanie daňového priznania za rok 2023, ak daňovník neoznámil alebo nepožiadal o jej predĺženie je 2.4.2024.
______________________________
Daň sa nevyrubí a neplatí, ak za zdaňovacie obdobie nepresiahne 17 € alebo celkové zdaniteľné príjmy za zdaňovacie obdobie nepresiahnu 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP, s výnimkou, ak daňovník uplatňuje daňové zvýhodnenie na vyživované dieťa podľa § 33 alebo daňové zvýhodnenie na zaplatené úroky pri úveroch na bývanie (ďalej len "daňový bonus na zaplatené úroky podľa § 33a ZDP") resp. sa rozhodol, že nevyužije daňový bonus podľa § 33ana zaplatené úroky ale využije možnosť uplatnenia si novej sumy
daňového bonusu zo zvýšenia zaplatenej splátky úveru na bývanie z dôvodu nárastu úrokov (ďalej len "daňový bonus zo zvýšenia zaplatenej splátky") podľa § 52zzy zákona č. 508/2023 Z.z., čo je predposledná novela ZDP schválená dňa 6.12.2023 v NR SR
.
Daň na úhradu sa neplatí, ak nepresiahne 5 €, a to aj v prípade, ak daňovník využije postup podľa § 50 ZDP (asignuje daň v prospech neziskových organizácií na verejnoprospešný účel).
Daňové priznanie je povinný podať aj daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy nepresiahli určenú zákonnú hranicu (50 % nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka), ale tento vykázal daňovú stratu, čo nastáva len v prípade daňovníka dosahujúceho príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (§ 6 ods. 1 a 2 ZDP), ak jeho skutočne vynaložené daňové výdavky zaúčtované alebo zaevidované v evidencii podľa § 6 ods. 11 ZDP presiahli zdaniteľné príjmy dosiahnuté z tejto činnosti.
Do úhrnu zdaniteľných príjmov (50 % nezdaniteľnej časti základu dane), od ktorých výšky sa odvíja povinnosť podania daňového priznania, sa nezapočítavajú príjmy, ktoré sú:
-
vysporiadané daňou vyberanou zrážkou a jej zrazením je považovaná daňová povinnosť za vysporiadanú alebo daňovník neuplatní postup podľa § 43 ods. 7 ZDP,
-
od dane oslobodené.
Daňové priznanie za zdaňovacie obdobie je povinný podať aj daňovník, ktorému zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, vykonal ročné zúčtovanie, ak v tomto zdaňovacom období daňovník poberal:
a)
príjmy podľa § 5 ZDP od viacerých zamestnávateľov a zamestnávateľovi, ktorý mu vykonal ročné zúčtovanie, nepredložil požadované doklady od každého zamestnávateľa,
b)
iné druhy zdaniteľných príjmov podľa § 6 až § 8 ZDP, vrátane príjmov, z ktorých sa daň vyberá podľa § 43 ZDP, pri ktorých daňovník uplatní postup podľa § 43 ods. 7 ZDP alebo ak je povinný zvýšiť základ dane podľa § 11 ods. 11 ZDP (porušenie podmienok pre uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane).
Podľa § 32 ods. 5 ZDP, daňové priznanie môže podať aj daňovník, ktorému nevyplýva povinnosť podať daňové priznanie.
Toto ustanovenie môže využiť aj daňovník, ktorý nedosiahol žiadne zdaniteľné príjmy (nemá povinnosť podania daňového priznania), ale má nárok na daňový bonus na zaplatené úroky z hypotekárneho úveru podľa § 33a ZDP, o ktorého vyplatenie požiada práve cez podanie daňového priznania, resp. má nárok za zdaňovacie obdobie roka 2023 na uplatnenie nového daňového bonusu zo zvýšenia zaplatenej splátky podľa § 52zzy zákona č. 508/2023 Z.z., t.j. novely ZDP schválenej v decembri roku 2023, ktorý sa bude uplatňovať už v tlačivách daňových priznaní za rok 2023.
Prílohou daňového priznania sú aj kópie potvrdení určené v § 32 ZDP.
______________________________
Najvýznamnejšími a najrozsiahlejšími zmenami sú zmeny v tlačive daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2023 súvisiace:
<
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály