Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2006

Rubrika: Daň z príjmov

Pri podaní daňových priznaní k dani z príjmov fyzických osôb je potrebné postupovať podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a tiež podľa zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave finančných orgánov v z. n. p.


Pri podaní daňových priznaní (DP) k dani z príjmov fyzických osôb (FO) je potrebné postupovať podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a tiež podľa zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“).


Kto je daňovníkom dane z príjmov FO


Daňovník dane z príjmov FO a rozsah jeho daňovej povinnosti je zadefinovaný v § 2 ZDP. Daňovníkom je každá FO, ktorej plynú príjmy podliehajúce dani podľa ZDP.


Rozsah daňovej povinnosti FO


Rozsah daňovej povinnosti FO je vymedzený v § 2 písm. d) bod 1 a písm. e) body 1 a 2 ZDP. Určenie rozsahu daňovej povinnosti je dôležité hlavne pri dosahovaní príjmov daňovníkom v zahraničí alebo zahraničným daňovníkom v SR. V takýchto prípadoch okrem ZDP vstupujú do otázky zdanenia príjmov aj medzinárodné zmluvy, ktoré podľa § 1 ods. 2 ZDP majú prednosť pred týmto zákonom za predpokladu, že boli schválené, ratifikované a vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom.
 
Podľa § 2 písm. d) bod 1 ZDP FO, ktorá má na území SR trvalý pobyt, alebo sa tu obvykle zdržiava, je daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou.
 
Podľa § 2 písm. e) ZDP, ak daňovník na území SR nemá trvalý pobyt, ani sa tu obvykle nezdržiava, je daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou. Takýmto daňovníkom je aj daňovník, ktorý sa na území SR obvykle zdržiava, ale len na účely štúdia alebo liečenia, alebo prekračuje hranice do SR denne alebo v dohodnutých časových obdobiach len na účely výkonu závislej činnosti, ktorej zdroj je na území SR. V tomto prípade v súlade s § 2 písm. g) ZDP predmetom dane tohto daňovníka je príjem (výnos) plynúci zo zdrojov na území SR vymedzený v § 16 ZDP.


Čo je príjmom?


Podľa § 2 písm. c) ZDP je príjmom peňažné plnenie a nepeňažné plnenie dosiahnuté aj zámenou, ocenené cenami bežne používanými v mieste a v čase plnenia alebo spotreby podľa druhu, kvality, prípadne miery opotrebenia predmetného plnenia, ak zákon neustanovuje inak.
 
Zdaniteľným príjmom podľa § 2 písm. h) ZDP je len príjem, ktorý je predmetom dane a nie je oslobodený od dane podľa ZDP alebo medzinárodnej zmluvy.


Čo je predmetom dane z príjmov FO?


Predmetom dane z príjmov FO podľa § 3 ods. 1 ZDP sú:
a) príjmy zo závislej činnosti (§ 5 ZDP),
b) príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu (§ 6 ZDP),
c)príjmy z kapitálového majetku (§ 7 ZDP),
d) ostatné príjmy (§ 8 ZDP).
 
Predmetom dane podľa § 3 ods. 2 ZDP nie je:

a) Prijatá náhrada oprávnenej osoby podľa osobitných predpisov, príjem získaný vydaním, darovaním alebo dedením nehnuteľnosti, bytu, nebytového priestoru alebo ich častí (ďalej len „nehnuteľnosť“) alebo hnuteľnej veci, práva alebo inej majetkovej hodnoty, s výnimkou príjmu z neho plynúceho a s výnimkou darov poskytovaných v súvislosti s výkonom činnosti podľa § 5 alebo § 6 ZDP.

 
Príklad č. 1:
Súkromnému zubnému lekárovi bolo darované zubárske kreslo v súlade s ustanoveniami Občianskeho zákonníka v súvislosti s výkonom jeho činnosti podľa § 6 ZDP. Kreslo aj využíval pri svojom podnikaní.

Hodnota tohto daru bude teda predmetom dane, t. j. bude súčasťou základu dane (ZD) z príjmov podľa § 6 ZDP. Ak zubár zaradí kreslo do obchodného majetku, hodnota kresla bude jeho výdavkom, pričom ak bude odpisovaným majetkom v súlade s príslušnými ustanoveniami ZDP, bude výdavkom uplatňovaným postupne prostredníctvom odpisov s využitím postupu ustanoveného v § 17 ods. 3 písm. g) ZDP. To znamená, že do zdaniteľných príjmov sa v roku prijatia daru zahrnie len pomerná časť príjmov zodpovedajúca výške odpisu uplatneného v daňových výdavkoch.
 
***
 

b) Úver a pôžička.

c) Podiel na zisku (dividenda) vyplácaný zo zisku obchodnej spoločnosti alebo družstva alebo obdobnej právnickej osoby v zahraničí určeného na rozdelenie osobám, ktoré sa podieľajú na základnom imaní, alebo členom štatutárneho orgánu a dozorného orgánu tejto obchodnej spoločnosti alebo družstva, aj keď sú ich zamestnancami, vyrovnací podiel, podiel na likvidačnom zostatku obchodnej spoločnosti alebo družstva a podiel na výsledku podnikania vyplácaný tichému spoločníkovi okrem podielu na zisku spoločníka verejnej obchodnej spoločnosti (v. o. s.) a komplementára komanditnej spoločnosti (k. s.) a okrem podielu spoločníka v. o. s. a komplementára k. s. na likvidačnom zostatku pri likvidácii spoločnosti a vyrovnacieho podielu pri zániku účasti spoločníka vo v. o. s. alebo pri zániku účasti komplementára v k. s.

 
Podľa § 52 ods. 24 ZDP sa však § 3 ods. 2 písm. c) (podľa ktorého uvedené plnenia nie sú zdaňované) použije prvýkrát až na podiely na zisku vykázané za rok 2004 a vyrovnacie podiely a podiely na likvidačnom zostatku vyplatené po 1. 1. 2004. Uvedené sa použije aj na vyplácanie týchto príjmov subjektom so sídlom alebo s bydliskom mimo územia SR.
 
Ak boli podiely na zisku vykázané do 31. 12. 2003 a vyplatené po 1. 1. 2004 budú u daňovníka – FO zahrnuté medzi ostatné príjmy podľa § 8 ZDP zdanené sadzbou dane vo výške 19 %.
 
Príklad č. 2:
Slovenská spoločnosť vyplácala v roku 2006 dodatočne podiely na zisku z výsledku hospodárenia vykázaného z roku 2003 a nové podiely na zisku z výsledku hospodárenia za rok 2004. Kým prvé podiely na zisku sú stále zdaniteľným príjmom, ktoré sú súčasťou ZD daňovníkov, u FO je to ostatný príjem podľa § 8 ZDP zdaňovaný sadzbou dane vo výške 19 %, druhé podiely už nie sú vôbec predmetom dane z príjmov FO.

Podiely na zisku vyplácané zamestnancom sú predmetom dane, ale sú oslobodené od dane v súlade s § 5 ods. 7 písm. i) ZDP.
 
***
 
d)Podiel člena pozemkového spoločenstva na výnosoch a na majetku určenom na rozdelenie medzi členov pozemkového spoločenstva. Ustanovenie sa použije tak na podiely vyká- zané do 31. 12. 2003 vyplácané po 1. 1. 2004, ako aj na nové podiely vykázané po 1. 1. 2004. Ide o pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou.
e)DPH uplatnená na výstupe u jej platiteľov.
f)Príjem plynúci z dôvodu nadobudnutia nových akcií a podielov ako aj príjem plynúci z dôvodu ich výmeny pri zrušení daňovníka bez likvidácie, aj vtedy, ak súčasťou splynutia, zlúčenia alebo rozdelenia spoločnosti je aj majetok spoločnosti so sídlom v členských štátoch Európskej únie.


Základ dane z príjmov FO


Ak daňovníkovi plynie viac druhov zdaniteľných príjmov v zdaňovacom období, ZD zo všetkých príjmov, ktoré daňovník zahrnuje do DP, nie je súčet rôznych druhov zdaniteľných príjmov za zdaňovacie obdobie, ale súčet čiastkových základov dane (ČZD) zistených podľa jednotlivých druhov príjmov. Každý druh príjmu má v ZDP ustanovený špecifický spôsob výpočtu ZD (ČZD).
 
Takýto výpočet ZD priamo vyplýva aj zo samotného DP k dani z príjmov FO, kde je pri jednotlivých druhoch príjmov stanovený vždy aj ČZD k danému druhu príjmu a nakoniec celkový ZD ako súčet ČZD.
 
ZD zistený podľa jednotlivých druhov príjmov sa môže znížiť o daňovú stratu, pričom odpočítať (uplatniť) daňovú stratu nemožno od ČZD z príjmov zo závislej činnosti, ale len od úhrnu ČZD zistených podľa § 6 až § 8 ZDP.
 
Daňová strata však môže vzniknúť iba pri príjmoch dosahovaných podľa § 6 ZDP – – pri tých, pri ktorých sa uplatňujú preukázateľné daňové výdavky. Uvedené priamo vychádza z definície daňovej straty vymedzenej v § 2 písm. k) ZDP. Podľa nej daňovou stratou je rozdiel, o ktorý daňové výdavky (výdavok – náklad na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11 ZDP, ak zákon neustanovuje inak) prevyšujú zdaniteľné príjmy (príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú oslobodené od dane podľa ZDP ani medzinárodnej zmluvy) pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období.
 
Pri príjmoch zo závislej činnosti, ak sú vyplácané po skončení zdaňovacieho obdobia, za ktoré sa dosiahli, najneskôr však do 31. 1. nasledujúceho zdaňovacieho obdobia, sú súčasťou ZD za toto zdaňovacie obdobie.
 
Daňovník, ktorý dosahuje príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo z prenájmu (§ 6 ZDP), si môže uplatniť do daňových výdavkov v roku, v ktorom začal vykonávať činnosť, aj výdavky vynaložené na zásoby a iné nevyhnutne vynaložené výdavky spojené so začatím činnosti, ktoré mal v predchádzajúcom roku.
 
***
 
Ak ide o daňovníka s príjmami podľa § 6 ZDP, ktorý pokračuje v činnosti po úmrtí poručiteľa, pri určení ZD prihliadne aj na zásoby získané z dedičstva po poručiteľovi, ktorý mal príjmy podľa § 6 ZDP, ak zásoby zvýšili u poručiteľa ZD podľa § 17 ods. 8 ZDP.
 
Príklad č. 3:
Po smrti daňovníka dedič, ktorý pokračuje vo vykonávaní podnikateľskej činnosti, fakturuje za práce začaté ešte pôvodným podnikateľom. Vo fakturovanej sume je zahrnutý aj materiál z nespotrebovaných zásob, o ktoré bol zvýšený ZD poručiteľa podľa § 17 ods. 8 ZDP. Je možné príjem daňovníka – pokračovateľa vo vykonávaní podnikateľskej činnosti po poručiteľovi vyplývajúci z fakturácie znížiť o sumu zásob materiálu, o ktoré bol zvýšený ZD poručiteľa? Pokračovateľ účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva.
 
Príjem dediča – pokračovateľa, ktorým sú nespotrebované zásoby získané dedením od poručiteľa, nie je v súlade s § 3 ods. 2 písm. a) ZDP, s výnimkou príjmov z nich plynúcich predmetom dane z príjmov FO.

Daňovník – pokračovateľ v živnosti vloží zdedené nespotrebované zásoby do podnikania. Príjem, ktorý mu bude plynúť z týchto zásob zahrnie do ZD v zdaňovacom období, v ktorom mu bude príjem plynúť. Zdedené zásoby vložené do podnikania sa v súlade s postupmi účtovania v sústave jednoduchého účtovníctva sa zaúčtujú v rámci uzávierkových účtovných operácií ako výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov v tom zdaňovacom období, v ktorom pokračovateľ zásoby zdedil.
 
***

Súčasťou ZD daňovníka dane z príjmov FO je príjem z predaja hnuteľných a nehnuteľných vecí (ak nejde o príjem od dane oslobodený), ktoré mal daňovník zahrnuté v obchodnom majetku, aj keď len sčasti, v takom pomere, v akom ich využíval na svoju činnosť.
 
Príklad č. 4:
Daňovník vlastnil nehnuteľnosť, pričom polovicu nehnuteľnosti využíval v súvislosti s podnikaním a mal ju zaradenú v obchodnom majetku. V tejto nehnuteľnosti nemal trvalý pobyt. Vlastnil ju 10 rokov. Rozhodol sa predať ju za 1 mil. Sk.

Keďže využíval len polovicu nehnuteľnosti na podnikanie, príjem z predaja nehnuteľnosti vo výške 500 000 Sk bude súčasťou jeho ZD z príjmov podľa § 6 ZDP a druhá polovica (zvyšných 500 000 Sk), ktorá nebola zahrnutá v obchodnom majetku, bude oslobodená od dane vzhľadom na skutočnosť, že daňovník vlastní nehnuteľnosť viac ako 5 rokov a sú teda splnené podmienky na oslobodenie podľa § 9 ods. 1 písm. b) ZDP.
 
***
 
Súčasťou ZD je aj príjem zdaňovaný zrážkou. Ak vybratím dane nie je daňová povinnosť splnená a ak daňovník o tomto príjme účtoval, pričom daň vybraná zrážkou je v tomto prípade preddavkom na daň podľa § 43 ods. 7 ZDP.
 
Do ZD sa nezahŕňajú príjmy za prenájom nebytových priestorov spoločných častí domu a spoločných zariadení domu vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ktorý je príjmom fondu prevádzky, údržby a opráv, vzhľadom na to, že podľa § 43 ods. 6 ZDP vybratím dane zrážkou z týchto príjmov sa považuje daňová povinnosť za splnenú. Okrem týchto príjmov je daňová povinnosť daňovníkov vys- poriadaná zrazením dane ešte vtedy, ak je daň vybraná platiteľom dane za daňovníka, ktorým je daňovník nezaložený alebo nezriadený na podnikanie, Fond národného majetku SR, Národná banka Slovenska a daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou, ktorý na území SR nepodniká prostredníctvom stálej prevádzkarne, alebo podniká prostredníctvom stálej prevádzkarne a pritom preukázateľne ide o príjmy, ktoré nie sú spojené s touto stálou prevádzkarňou, s výnimkou daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou s príjmami podľa § 16 ods. 1 písm. d) ZDP (činnosť umelcov a športovcov vykonávaná na území SR).
 
Ak ale daňovník účtuje o príjmoch, z ktorých sa zráža daň a zrazením dane nie je splnená daňová povinnosť, už nemá možnosť rozhodovania, ale musí tieto príjmy zaradiť do ZD (príslušného ČZD) a vysporiadať ich prostredníctvom DP, pričom zrazenú daň si započíta ako zrazený preddavok na daň z príjmov FO.
 
Príklad č. 5:
Daňovník – nepodnikateľ má bežný účet, kde mu z uložených peňažných prostriedkov plynú úroky. Z úrokov mu banka zráža daň vo výške 19 %.

Príjmy z úrokov z peňažných prostriedkov na bežnom účte si zahrnie do ČZD z príjmov podľa § 7 ZDP. Keďže po odpočítaní nezdaniteľnej časti vyšla nulová daňová povinnosť, požiada o vrátenie preplatku na dani podľa § 63 zákona o správe daní.
 
***
 
Príjem z majetku, ktorí majú manželia v bezpodielovom spoluvlastníctve, sa zahŕňa do ZD v rovnakom pomere medzi manželov, ak sa nedohodnú inak. V takom istom pomere ako príjmy sa u nich zahŕňajú do ZD aj výdavky spojené s týmito príjmami.
 
Príklad č. 6:
Manželia prenajímali v roku 2006 neh- nuteľnosť, ktorú vlastnili v bezpodielovom spoluvlastníctve. Rozhodli sa preukazovať na daňové účely skutočné výdavky a viesť evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP. Keďže manžel nepoberal žiadne príjmy, dohodli sa, že príjmy za prenájom bude priznávať len on (pomer bol stanovený 100 : 0), ku ktorým si uplatní aj všetky výdavky spojené s prenájmom. Ak by príjem z prenájmu bol nižší ako 50 % z nezdaniteľnej časti stanovenej v § 11 ods. 1 písm. a) ZDP daňovník by nemal povinnosť podávať DP a v súlade s § 9 ods. 1 písm. h) ZDP si uplatňuje aj oslobodenie od dane. 
***
 

Príjmy zo závislej činnosti a funkčných požitkov


Sú to príjmy, pri ktorých daňovník nevys- tupuje vo vlastnom mene, ale je povinný dodržiavať pokyny alebo príkazy platiteľa príjmu. Príjmami zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 ZDP sú:
  1. Príjmy zo súčasného alebo z predchádzajúceho pracovnoprávneho vzťahu, služobného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru alebo členského pomeru alebo z obdobného vzťahu, v ktorom daňovník pri výkone práce pre platiteľa príjmu je povinný dodržiavať pokyny alebo príkazy platiteľa príjmu, ako aj príjmy za prácu žiakov a študentov v rámci praktického vyučovania a príjmy plynúce doktorandom z doktorandského štúdia.
    Patria sem najmä príjmy plynúce z uzatvoreného pracovného pomeru (minulého aj súčasného) podľa Zákonníka práce – riadny pracovný pomer, pracovný pomer na určitú dobu, pracovný pomer na kratší pracovný čas, dohody o vykonaní práce, dohody o brigádnickej práci študentov.
  2. Príjmy za prácu členov družstiev, spoločníkov a konateľov s. r. o. a komanditistov k. s. aj vtedy, keď nie sú povinní pri výkone práce pre družstvo alebo pre spoločnosť dodržiavať príkazy inej osoby.
  3. Platy a funkčné príplatky ústavných činiteľov SR, verejného ochrancu práv, poslancov Európskeho parlamentu, ktorí boli zvolení na území SR, prokurátorov SR a vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy SR ustanovené osobitnými predpismi.
  4. Odmeny za výkon funkcie v štátnych orgánoch, v orgánoch územnej samosprávy a v orgánoch iných právnických osôb alebo spoločenstiev, ak nejde o príjmy podľa písm. a) alebo b), alebo odmeny za výkon funkcie, ak nejde o príjmy uvedené v písmenách a), b) a g).
  5. Odmeny obvinených vo väzbe a odmeny odsúdených vo výkone trestu odňatia slobody podľa osobitných predpisov.
  6. Príjmy z prostriedkov sociálneho fondu poskytované podľa zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde v z. n. p.
    Sociálny fond možno tvoriť len z úhrnu príjmov zo závislej činnosti zamestnanca v pracovnom alebo v obdobnom pracovnom vzťahu. Sociálny fond možno tvoriť okrem riadnych zamestnancov v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti len u spoločníka s. r. o., ktorý má uzatvorený pracovný pomer podľa Zákonníka práce so spoločnosťou, príjmy zo sociálneho fondu môže teda poberať len tento spoločník.
  7. Príjmy plynúce v súvislosti s minulým, súčasným alebo budúcim výkonom závislej činnosti alebo funkcie, bez ohľadu na to, či daňovník pre platiteľa príjmu skutočne vykonával, vykonáva alebo bude vykonávať túto závislú činnosť alebo funkciu.
  8. Obslužné.
  9. Vrátené poistné zo zaplateného poistného na verejné zdravotné poistenie, sociálne poistenie a sociálne zabezpečenie, o ktoré si daňovník znížil podľa § 5 ods. 8 ZDP v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach príjmy zo závislej činnosti.

Toto ustanovenie sa dopĺňa zákonom č. 688/2006 Z. z., ktorý novelizoval ZDP. Aj keď je účinné až od 1. 1. 2007 v nadväznosti na doplnené prechodné ustanovenie § 52b ods. 1, § 5 ods. 1 písm. i) Z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály