Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatňovanie paušálnych výdavkov v roku 2023

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Uplatňovanie paušálnych výdavkov výrazne zjednodušuje daňovníkovi podnikateľskú administratívu a vykazovanie základu dane. Percentuálna sadzba paušálnych výdavkov je vo výške 60 % najviac do výšky 20 000 €.
Výhody uplatňovania paušálnych výdavkov v porovnaní s jednoduchým účtovníctvom alebo daňovou evidenciou sú predovšetkým v:
-
administratívnej jednoduchosti - nižšie náklady na účtovníka, resp. daňového poradcu,
-
jednoduchšom priebehu prípadnej daňovej kontroly - nižšie náklady na zastupovanie v prípade daňovej kontroly, nie je nutnosť obhajoby daňových výdavkov.
Ak sú skutočné výdavky nižšie alebo sa pohybujú približne vo výške paušálnych výdavkov, je pre podnikateľa výhodnejšie uplatniť si v daňovom priznaní paušálne výdavky. Odbremení sa od odkladania hotovostných dokladov a prijatých faktúr. Zároveň nemusí riešiť, čo môže a čo nemôže uplatniť v daňových výdavkoch.
Uplatňovanie paušálnych výdavkov (výdavky percentom z príjmov) pri zisťovaní základu dane využívajú najmä drobní podnikatelia z dôvodu uľahčenia evidencie a administratívy pri podnikaní. Paušálne výdavky využívajú aj podnikatelia s vysokým podielom pridanej hodnoty, ktorých charakter podnikateľskej činnosti nevyžaduje vysoké výdavky. Je pre nich výhodnejšie uplatniť paušálne výdavky na zníženie základu dane.
V súčasnosti umožňuje zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") daňovníkom uplatniť paušálne výdavky:
-
Vo výške 60 % z úhrnu príjmov, pri príjmoch podľa § 6 ods. 1, § 6 ods. 2 a § 6 ods. 4 ZDP. Na tieto paušálne výdavky je stanovený limit vo výške 20 000 € ročne, aj v prípade, ak daňovník uplatňuje paušálne výdavky len za časť zdaňovacieho obdobia.
-
Vo výške 25 % z úhrnu príjmov z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva najviac však 5 040 € ročne, podľa § 8 ods. 9 ZDP.
Daňovník, ktorý uplatňuje paušálne výdavky, nie je povinný viesť jednoduché účtovníctvo, nie je povinný evidovať výdavky na podnikanie a posudzovať ich z hľadiska daňovej prípustnosti. Daňovník, ktorý chce uplatňovať paušálne výdavky, musí splniť zákonom stanovené podmienky, ktoré upravuje § 6 ods. 10 ZDP. V období uplatňovania paušálnych výdavkov je daňovník povinný viesť evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a pohľadávkach.
Ak daňovník, ktorý nie je platiteľom DPH, alebo daňovník, ktorý je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia, neuplatní preukázateľné daňové výdavky, môže uplatniť paušálne výdavky. Paušálne výdavky môže uplatniť aj daňovník, ktorý bol časť roka platiteľom dane z pridanej hodnoty, napr.:
-
na začiatku kalendárneho roka bol registrovaný ako platiteľ DPH, ale na konci kalendárneho roka už nebol, alebo
-
na začiatku kalendárneho roka nebol registrovaný ako platiteľ, ale na konci kalendárneho roka bol registrovaný ako platiteľ DPH.
Príklad č. 1:
Podnikateľ, fyzická osoba z príjmami z podnikania, sa stal na základe dosiahnutého obratu platiteľom DPH od 1.7.2023.
Za rok 2023 si môže uplatniť paušálne výdavky, lebo je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia. Za obdobie, keď je platiteľom DPH, uplatňuje paušálne výdavky z príjmov bez DPH.
* * *
Príklad č. 2:
Podnikateľ dosahuje v roku 2023 príjmy na základe živnostenského oprávnenia. Nie je registrovaný ako platiteľ DPH podľa § 4 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH"). Daňovník je však registrovaný pre DPH podľa § 7 zákona o DPH. Môže daňovník uplatniť pri príjmoch zo živnosti paušálne výdavky?
Podnikateľ, ktorý je registrovaný pre DPH podľa § 7 zákona o DPH je zdaniteľnou osobou, ktorej je pridelene IČ DPH. Tento daňovník sa nepovažuje za platiteľa DPH podľa § 4 zákona o DPH.
Ak daňovník nebude v priebehu celého zdaňovacieho obdobia registrovaný ako platiteľ DPH podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály