Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zlúčenie spoločností

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Spoločnosť A vlastní podielové cenné papiere svojej dcérskej spoločnosti so sídlom v inom štáte EÚ, spoločnosti B. Rozhodnutím jediného spoločníka sa spoločnosť B v EÚ presídli na Slovensko. Bola založená spoločnosť s r. o. na Slovensku, spoločnosť C. Spoločnosť A vložila do základného imania spoločnosti C nepeňažný vklad podielové cenné papiere, ktoré spoločnosť A evidovala na účte 061. Hodnota nepeňažného vkladu v spoločnosti A je nižšia ako hodnota základného imania v spoločnosti C, nakoľko bol zaúčtovaný v spoločnosti A oceňovací rozdiel z precenenia majetku a záväzkov na účtoch MD 414/D 061. Zároveň bolo rozhodnuté, že spoločnosť C sa zlúči so spoločnosťou A, a to tak, že v spoločnosti A sa navýši základné imanie o hodnotu základného imania spoločnosti C. Napríklad základné imanie spoločnosti A 500, základné imanie spoločnosti C 200, zlúčením základného imania spoločnosti A 700 (rozhodný deň bol určený). Ako správne toto celé zaúčtovať? Spoločnosť A je platiteľ DPH, spoločnosť C nie, tieto dve spoločnosti sa idú zlučovať. Nevzniká spoločnosti C povinnosť zo zákona registrovať sa pre DPH?
Účtovanie vkladu do spoločnosti C
Účtovanie vkladu (cenných papierov B) spoločnosti A do základného imania spoločnosti C:
-
Má dať
061/A (majetkový podiel v C)/061/A
(majetkový podiel v B)
-
Má dať
414/061/A
(majetkový podiel v B)
Účtovanie v spoločnosti C:
Má dať
061/A (majetkový podiel v B)/411
základné imanie, resp.
419
Zlúčenie spoločností A a C
Nástupnická účtovná jednotka A spoločnosti zaniknutej zlúčením od rozhodného dňa stanoveného v zmluve o zlúčení spoločnosti, vykazuje vo svojom účtovníctve majetok a záväzky zanikajúcej účtovnej jednotky. Od rozhodného dňa sa vedie účtovníctvo tak, aby bolo možné jednoznačne vyčísliť majetok, záväzky a výsledok hospodárenia zanikajúcej spoločnosti.
V prípade zlúčenia nástupnícka účtovná jednotka neuzatvára účtovné knihy, ale zisťuje konečné stavy účtov, pričom na účely zostavenia otváracej súvahy majetok a záväzky nepreceňuje na reálnu hodnotu a pokračuje vo vedení svojich účtovných kníh po doplnení účtov z podkladov otváracej súvahy.
Otváracia súvaha sa zostavuje v súlade s
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály