Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výsledok hospodárenia za rok 2020 a jeho vysporiadanie

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Po zostavení účtovnej závierky v obchodných spoločnostiach (akciová spoločnosť, spoločnosť s ručením obmedzeným) a v družstve dochádza k schvaľovaniu účtovnej závierky a k vysporiadaniu účtovného výsledku hospodárenia. Účtovný výsledok hospodárenia za bežné účtovné obdobie sa zisťuje pri ročnej účtovnej závierke a predstavuje rozdiel medzi nákladmi a výnosmi účtovanými na účte 710 – Účet ziskov a strát a rozdiel medzi aktívami a pasívami účtovanými na účte 702 – Konečný účet súvahový. Účtovným výsledkom hospodárenia môže byť účtovný zisk alebo účtovná strata.

Otvorenie účtovných kníh k 1.1.2021

Do nasledujúceho účtovného obdobia sa preúčtovávajú iba účty súvahy.
Podľa § 7 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ"),
účty hlavnej knihy sa otvoria účtovnými zápismi nasledovne:
konečné zostatky jednotlivých súvahových účtov majetku, záväzkov a vlastného imania vykázané k 31. 12. 202x sa zaúčtujú ako začiatočné stavy jednotlivých súvahových účtov majetku, záväzkov a vlastného imania k prvému dňu bezprostredne nasledujúceho účtovného obdobia k 1. 1. 202x.
Začiatočné stavy súvahových účtov sa pri otvorení účtovných kníh účtujú účtovnými zápismi:
-
na ťarchu účtu
701 - Začiatočný účet súvahový
a v prospech príslušných novootvorených účtov záväzkov a vlastného imania a
-
účtovnými zápismi v prospech účtu
701
a na ťarchu príslušných novootvorených účtov majetku.
701 – Začiatočný účet súvahový 
Obsah účtovného prípadu Má dať Dal
Zaúčtovanie pasívnych začiatočných stavov súvahových účtov pri otvorení účtovných kníh Účet 701 Účty pasívne:015, 07x, 08x, 09x, 19x, 221, 261, 23x, 24x, 316, 32x, 36x, 331, 336, 34x, 36x, 372, 379, 383, 384, 391, 411, 41x, 428, 42x, 431, 45x, 461, 47x, 481, 491...
Zaúčtovanie aktívnych začiatočných stavov súvahových účtov pri otvorení účtovných kníh Účty aktívne:01x, 02x, 03x, 04x, 05x, 06x, 11x, 12x, 13x, 21x, 22x, 261, 31x, 335,336, 34x, 35x, 37x, 381, 382, 385, 414, 416, 419, 431, 481, 491.... Účet 701
Účet 431 - Výsledok hospodárenia v schvaľovaní
Podľa § 7 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ, pri otvorení účtov sa výsledok hospodárenia bezprostredne predchádzajúceho účtovného obdobia zaúčtuje na účet
431 - Výsledok hospodárenia v schvaľovaní
. Účtovný zisk sa účtuje na ťarchu účtu
701 - Začiatočný účet súvahový
a v prospech účtu
431
. Účtovná strata sa účtuje v prospech účtu
701
a na ťarchu účtu
431
.
Účtovné súvzťažnosti: MD D
a) v prípade účtovného zisku 701 431
b) v prípade účtovnej straty 431 701
Z uvedeného vyplýva, že výsledok hospodárenia, ktorý účtovná jednotka dosiahla za účtovné obdobie roka 2020, musí k 1.1.2021 zaúčtovať do účtovníctva vedenom v roku 2021 (ide o výsledok hospodárenia vykázaný v súvahe, pretože účty výkazu ziskov a strát sa do nasledujúceho účtovného obdobia neprevádzajú).
Výsledok hospodárenia sa účtuje na účte
431 - Výsledok hospodárenia v schvaľovaní
.
Podľa § 59 ods. 15 Postupov účtovania v PÚ, na účte
431
sa účtuje rozdelenie účtovného zisku alebo usporiadanie účtovnej straty. Na ťarchu účtu
431
sa účtujú aj tantiémy a dividendy na výplatu podľa rozhodnutia účtovnej jednotky o rozdelení účtovného zisku, ak sa na ne netvoria osobitné fondy zo zisku.
Účet
431
nemá ku dňu uzatvorenia účtovných kníh zostatok.
Rozhodovanie o výsledku hospodárenia
O výsledku hospodárenia rozhoduje príslušný orgán účtovnej jednotky. Táto povinnosť účtovnej jednotke, ktorou je obchodná spoločnosť (a.s., s. r. o.) a družstvo vyplýva zo zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník").
Príslušným orgánom v
spoločnosti s ručením obmedzeným
, ktorý rozhoduje o vysporiadaní účtovného výsledku hospodárenia, je
valné zhromaždenie
, ktoré je podľa § 125 Obchodného zákonníka zároveň najvyšším orgánom spoločnosti s ručením obmedzeným. Do jeho pôsobnosti patrí schvaľovanie riadnej individuálnej účtovnej závierky a mimoriadnej individuálnej účtovnej závierky a rozhodnutie o rozdelení zisku alebo úhrade strát.
V akciovej
spoločnosti podľa § 187 Obchodného zákonníka rozhodnutie o rozdelení zisku alebo o úhrade strát, ako aj schvaľovanie účtovnej závierky, patrí tiež do pôsobnosti
valného zhromaždenia,
ktoré je zároveň najvyšším orgánom akciovej spoločnosti. V
družstve
účtovnú závierku schvaľuje a rozhoduje o rozdelení a použití zisku, prípadne o spôsobe úhrady straty podľa § 239 Obchodného zákonníka
členská schôdza
, ktorá je najvyšším orgánom družstva.
Lehoty pre schválenie účtovných závierok a rozdelenie výsledku hospodárenia
Podľa § 128 Obchodného zákonníka, ak zákon, spoločenská zmluva, prípadne stanovy neustanovujú kratšiu lehotu, v
spoločnosti s ručením obmedzeným
zvolávajú valné zhromaždenie konatelia
najmenej raz za rok.
Podľa § 135 Obchodného zákonníka konatelia predkladajú valnému zhromaždeniu na schválenie riadnu alebo mimoriadnu účtovnú závierku, ako aj návrh na rozdelenie zisku alebo úhradu strát v súlade so spoločenskou zmluvou alebo stanovami. Ak s. r. o. má povinnosť vyhotoviť aj výročnú správu, aj táto sa predkladá na prerokovaniu valnému zhromaždeniu.
Podľa ust. § 23a ods. 7 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"), schválená účtovná závierka alebo oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky musia byť ložené v registri účtovných závierok najneskôr do jedného roka od skončenia účtovného obdobia, za ktoré sa účtovná závierka zostavuje.
Na základe uvedeného, účtovná jednotka - s. r. o. (konateľ, konatelia), musí zabezpečiť zvolanie valného zhromaždenia v takej lehote, aby sa schválenie účtovnej závierky a jej uloženie do registra účtovných závierok vykonalo najneskôr do konca kalendárneho roka 2021, ak účtovným obdobím je kalendárny rok.
Aj v
akciovej spoločnosti
podľa § 187 Obchodného zákonníka do pôsobnosti valného zhromaždenia patrí schválenie riadnej individuálnej účtovnej závierky a mimoriadnej individuálnej účtovnej závierky, rozhodnutie o rozdelení zisku alebo úhrade strát a tiež aj rozhodnutie o určení tantiém. Ak akciová spoločnosť má povinnosť vyhotoviť výročnú správu, aj táto sa predkladá na prerokovaniu valnému zhromaždeniu.
Predstavenstvo
musí zvolať valné zhromaždenie aspoň raz do roka (§ 184 Obchodného zákonníka) a podobne ako v s. r. o., zvolania valného zhromaždenia, schválenie účtovnej závierky musí zabezpečiť v lehote, aby schválenú účtovnú závierku alebo oznámenie o dátume schválenia stihla uložiť do registra účtovných závierok v požadovanej lehote, t.j. za rok 2020 do konca roka 2021, ak účtovná závierka bola zostavená k 31.12.2020 (za kalendárny rok). Účtovnú závierku na schválenie predkladá predstavenstvo (§ 191 Obchodného zákonníka).
V
družstve
najvyšším orgánom je
členská schôdza.
Do jej pôsobnosti patrí schvaľovanie účtovnej závierky, rozhoduje o rozdelení a použití zisku, prípadne spôsobe úhrady straty. Členská schôdza sa schádza najmenej raz za rok. Teda aj v prípade družstva platí lehota na schválenie účtovnej závierky a jej uloženie do registra účtovných závierok do konca roka nasledujúceho po roku, za ktoré sa účtovná závierka zostavuje (účtovné obdobie kalendárny rok).
Vysporiadanie výsledku hospodárenia podľa Obchodného zákonníka
Pri rozdeľovaní zisku v
spoločnosti s ručením obmedzeným a v akciovej spoločnosti sa na prvé miesto kladie povinnosť prídelu do rezervného fondu a v družstve do nedeliteľného fondu v zákonom stanovenej výške. Po splnení tejto povinnosti sa zvyšná časť zisku rozdeľuje podľa rozhodnutia účtovnej jednotky, ­napr. dosiahnutý zisk sa rozdelí medzi spoločníkov, alebo sa zvýši základné imanie, prípadne sa vytvoria fondy zo zisku a pod.
Obchodný zákonník neustanovuje spôsob úhrady straty. O tejto skutočnosti rozhoduje valné zhromaždenie alebo v družstve členská schôdza. Stratu možno vykryť z prostriedkov rezervného fondu, odložiť do budúcich účtovných období, prípadne v spoločnosti s ručením obmedzeným možno rozhodnúť o príplatkovej povinnosti spoločníkov za podmienok platných v § 121 Obchodného zákonníka (v akciovej spoločnosti nie je možné vykrytie straty žiadať o akcionárov). Valné zhromaždenie rozhoduje o spôsobe úhrady straty, o použití prostriedkov z rezervného fondu (ak rozhodne valné zhromaždenie o tomto spôsobe úhrady straty) rozhodujú konatelia (§ 124 ods. 2).
______________________________
Poznámka:
Povinnosti prídelu zo zisku do zákonného rezervného fondu podľa Obchodného zákonníka sa venujeme v ďalšej časti tohto príspevku.
______________________________
Účtovanie vysporiadania výsledku hospodárenia v a.s., s. r. o. a družstve
Podľa § 7 ods. 4 Postupov účtovania v PÚ, stav účtu
431 - Výsledok hospodárenia v schvaľovaní
sa účtuje:
a)
podľa rozhodnutia príslušného orgánu účtovnej jednotky, ak ide o účtovný zisk,
zaúčtovaním v prospech príslušných účtov účtovej skupiny
41 - Základné imanie a kapitálové fondy, 42 - Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia
a v prospech účtu
364 - Záväzky voči spoločníkom a členom pri rozdeľovaní zisku
, alebo v prospech ďalších účtov v súlade s osobitnými predpismi alebo na základe rozhodnutia príslušného orgánu;
ak príslušný orgán účtovnej jednotky do konca účtovného obdobia nerozhodol o rozdelení zisku, možno tento zisk alebo jeho časť účtovať na účte
428 - Nerozdelený zisk minulých rokov,
b)
podľa rozhodnutia príslušného orgánu účtovnej jednotky, ak ide o účtovnú stratu,
zaúčtovaním na ťarchu príslušných účtov účtovej skupiny
41 - Základné imanie a kapitálové fondy, 42 - Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia
a na ťarchu účtu
354 - Pohľadávky voči spoločníkom a členom pri úhrade straty
alebo na ťarchu ďalších účtov na základe rozhodnutia príslušného orgánu;
ak príslušný orgán účtovnej jednotky do konca účtovného obdobia nerozhodol o vyrovnaní straty, možno túto stratu alebo jej časť účtovať na účte
429 - Neuhradená strata minulých rokov
,
c)
v účtovných jednotkách, ktorými sú fyzické osoby - podnikatelia, účtovnými zápismi v prospech alebo na ťarchu
491 - Vlastné imanie fyzickej osoby - podnikateľa
.
Rozdelenie účtovného zisku 
Účtovný zisk MD D
431 –
Výsledok hospodárenia v schvaľovaní
41 – Základné imanie a kapitálové fondy
42 –
Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia
364 –
Záväzky voči spoločníkom a členom pri rozdeľovaní zisku
428 – Nerozdelený zisk minulých rokov
Vysporiadanie účtovnej straty 
Účtovná strata MD D
41 – Základné imanie a kapitálové fondy 431 –
Výsledok hospodárenia v schvaľovaní
42 –
Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia
354 –
Pohľadávky voči spoločníkom a členom pri úhrade straty
429 – Neuhradená strata minulých rokov
Výsledok hospodárenia v schvaľovaní ako súčasť vlastného imania
Výsledok hospodárenia v schvaľovaní tvorí súčasť vlastného imania účtovnej jednotky, ktoré sa účtuje na účtoch účtových skupín
41 - Základné imanie a kapitálové fondy, 42 - Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia
účtová skupina
43 - Výsledok hospodárenia.
Zvýšenie alebo zníženie základného imania z výsledku hospodárenia
Najdôležitejšou zložkou vlastného imania je základné imanie. Základné imanie a jeho zmeny sa účtujú na účte
411 - Základné imanie
. Ide o kapitál, ktorý vkladajú spoločníci pri založení spoločnosti ako vstupný zdroj majetku účtovnej jednotky. Charakteristika základného imania pre jednotlivé druhy účtovných jednotiek vyplýva z príslušných ustanovení Obchodného zákonníka. Sú to všeobecné ustanovenia (§ 58 a nasl.) upravujúce obchodné spoločnosti a družstvá a ustanovenia upravujúce vznik, fungovanie a zánik jednotlivých typov obchodných spoločností a družstiev (§ 76 až § 260). Základné imanie sa môže z účtovného zisku zvýšiť, ale aj znížiť v prípade, že o vykázanú stratu dôjde k zníženiu základného imania. Podľa § 59 ods. 11 Postupov účtovania v PÚ zmeny základného imania sa účtujú prostredníctvom účtu
419 - Zmeny základného imania
.
Zmeny základného imania 
Účtovné súvzťažnosti MD D
1. Zvýšenie základného imania zo zisku účtovnej jednotky 431 419
2. Zápis zmeny základného imania v obchodnom registri 419 411
3. Zníženie základného imania z dôvodu vykrytia straty 419 431
4. Zápis zmeny základného imania v obchodnom registri 411 419
Zákonný rezervný fond tvorený zo zisku
Rezervný fond zo zisku sa účtuje na účte
421 - Zákonný rezervný fond
. Podľa § 25 ods. 8 Postupov účtovania v PÚ sa tvorba rezervného fondu z účtovného zisku účtuje na ťarchu účtu
431 - Výsledok hospodárenia v schvaľovaní
a v prospech účtu
421 - Zákonný rezervný fond.
Zákonn
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály