Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vklady do dcérskych podnikov

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Pojem dcérsky podnik, resp. dcérska spoločnosť nie je predmetom vymedzujúcej definície v žiadnom právnom predpise. V zmysle dostupných ekonomických slovníkov možno vo všeobecnosti považovať za dcérsku spoločnosť (filiálku) takú spoločnosť, ktorej väčšia časť spoločného kapitálu je v rukách inej spoločnosti, ktorá sa nazýva materská spoločnosť.

Pojem dcérsky podnik, resp. dcérska spoločnosť nie je predmetom vymedzujúcej definície v žiadnom právnom predpise. V zmysle dostupných ekonomických slovníkov možno vo všeobecnosti považovať za dcérsku spoločnosť (filiálku) takú spoločnosť, ktorej väčšia časť spoločného kapitálu je v rukách inej spoločnosti, ktorá sa nazýva materská spoločnosť.

 

Právny pohľad

Namiesto pojmu dcérska spoločnosť v praxi sa možno častokrát stretnúť aj s pomenovaním ovládaná spoločnosť. Takýmto subjektom sa označuje spoločnosť, ktorej ovládajúcou osobou je iná obchodná spoločnosť, tzv. materská spoločnosť. Tieto pojmy používa v rámci koncernového práva (resp. tzv. holdingovej úpravy) aj Obchodný zákonník. V rámci § 66a ods. 1 Obchodného zákonníka ustanovuje, že ovládanou osobou je spoločnosť, v ktorej má určitá osoba väčšinový podiel na hlasovacích právach preto, že má podiel na spoločnosti, alebo akcie spoločnosti, s ktorými je spojená väčšina hlasovacích práv, alebo preto, že na základe dohody s inými oprávnenými osobami môže vykonávať väčšinu hlasovacích práv bez ohľadu na platnosť alebo na neplatnosť takejto dohody. Ovládanou osobou môže byť teda obchodná spoločnosť alebo družstvo. Ovládajúcou osobou môže byť každý, t. j. právnická alebo fyzická osoba (pokiaľ jej osobitný predpis nezakazuje nadobúdať hlasovacie práva, ktoré sú rozhodujúcim kritériom vzťahu ovládania). Vzťahy ovládania sa môžu vytvárať priamo, ale aj sprostredkovane. To znamená, že ak má napr. spoločnosť ALFA väčšinový podiel na hlasovacích právach v spoločnosti BETA a spoločnosť OMEGA má väčšinový podiel na hlasovacích právach v spoločnosti ALFA, potom spoločnosť BETA je priamo ovládaná spoločnosťou ALFA, ale aj sprostredkovane ovládaná spoločnosťou OMEGA.
 

Účtovný pohľad

Účtovné predpisy riešia definíciu subjektov v rámci koncernového práva prostredníctvom § 22 ods. 3 a 4 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej iba „zákon o účtovníctve“). Na účtovné účely sa rozumie materskou účtovnou jednotkou (ÚJ) taká ÚJ, ktorá je obchodnou spoločnosťou, štátnym podnikom alebo družstvom, ktorá v inej ÚJ – obchodnej spoločnosti:
  • má väčšinu hlasovacích práv v ÚJ, alebo
  • má právo vymenúvať alebo odvolávať väčšinu členov štatutárneho orgánu alebo dozorného orgánu ÚJ a súčasne je jej spoločníkom alebo jej akcionárom, alebo
  • má právo ovládať ÚJ, ktorej je spoločníkom alebo akcionárom na základe dohody uzavretej s touto ÚJ alebo na základe jej spoločenskej zmluvy alebo stanov, ak to umožňuje právo štátu, ktorým sa ÚJ riadi, alebo
  • je spoločníkom alebo akcionárom ÚJ a väčšina členov štatutárneho orgánu alebo dozorného orgánu ÚJ vykonávajúcich svoju funkciu v priebehu účtovného obdobia a v bezprostredne predchádzajúcom účtovnom období až do zostavenia konsolidovanej účtovnej závierky bola vymenovaná výlučne prostredníctvom výkonu hlasovacích práv spoločníka alebo akcionára, ktorý je materskou ÚJ, alebo
  • je spoločníkom alebo akcionárom a na základe dohody s inými jej spoločníkmi alebo akcionármi má väčšinu hlasovacích práv.
Dcérskou ÚJ sa rozumie ÚJ, v ktorej má materská ÚJ uvedené práva.
 
Účtovné predpisy definujú aj tzv. ÚJ s podstatným vplyvom, ktorou sa rozumie na účtovné účely v zmysle § 27 ods. 1 písm. a) zákona o účtovníctve ÚJ, ktorá má v inej ÚJ najmenej 20 %-ný podiel na hlasovacích právach.
 

Cenné papiere a podiely v dcérskej účtovnej jednotke

Na účtovanie cenných papierov a podielov v dcérskej ÚJ je vyčlenený v rámci účtovej osnovy účet 061 – Podielové cenné papiere a podiely v dcérskej účtovnej jednotke. Účet sa aplikuje na účtovanie:
  • akcií v prípadoch, ak akciová spoločnosť, ktorej akcie ÚJ nadobudla, je dcérskou ÚJ,
  • podielov vtedy, ak obchodná spoločnosť, v ktorej ÚJ nadobudla podiel, je dcérskou ÚJ,
  • podielov, ak družstvo, v ktorom ÚJ nadobudla podiel, je dcérskou ÚJ.
Výnosy plynúce z vlastníctva podielových cenných papierov a podielov v dcérskej ÚJ sa účtujú v prospech účtu 665 – Výnosy z dlhodobého finančného majetku. Úbytok podielových cenných papierov a podielov v dcérskej ÚJ pri ich predaji sa účtuje na ťarchu účtu 561 – Predané cenné papiere a podiely. Tržbu z ich predaja je potrebné zaúčtovať v prospech účtu 661 – Tržby z predaja cenných papierov a podielov. Ak sú k podielovým cenným papierom a podielom v dcérskej ÚJ zaúčtované oceňovacie rozdiely na účte 415 – Oceňovacie rozdiely z kapitálových účastín, pri ich predaji alebo inom úbytku sa zrušia so súvzťažným zápisom podľa povahy oceňovacieho rozdielu buď v prospech účtu 668 – Ostatné finančné výnosy alebo na ťarchu účtu 568 – Ostatné finančné náklady.
 

Cenné papiere a podiely v spoločnosti s podstatným vplyvom

Na účtovanie tejto skupiny cenných papierov a podielov je vyčlenený v rámci účtovej osnovy účet 062 – Podielové cenné papiere a podiely v spoločnosti s podstatným vplyvom. Účet sa aplikuje na účtovanie:
  • akcií vtedy, ak ich menovitá hodnota predstavuje najmenej 20 %-ný podiel na základnom imaní akciovej spoločnosti, ktorej akcie ÚJ nadobudla a nie je materskou ÚJ,
  • podielov, ak výška vkladu do základného imania predstavuje najmenej 20 %-ný podiel na základnom imaní spoločnosti, v ktorej ÚJ nadobudla podiel a nie je materskou ÚJ,
  • podielov v prípadoch, ak výška členského vkladu do základného imania predstavuje najmenej 20 %-ný podiel na základnom imaní družstva, v ktorom ÚJ nadobudla podiel a nie je materskou ÚJ.
Príklad č. 1:
Spoločnosť ALFA, s. r. o. obstarala kúpou 25 %-ný obchodný podiel v spoločnosti BETA, s. r. o. za 600 000 Sk. Základné imanie spoločnosti BETA, s. r. o. zapísané v obchodnom registri je 1 000 000 Sk. Ako bude spoločnosť ALFA, s. r. o. účtovať o tomto podiele?
 
Percento podielu na základnom imaní obchodnej spoločnosti alebo družstva sa určuje z výšky vkladu do základného imania zapísaného v obchodnom registri alebo uvedeného v spoločenskej zmluve, prípadne v stanovách, ak sa výška vkladu do základného imania nezapisuje v obchodnom registri. Neurčuje sa teda z obstarávacej ceny podielu, pokiaľ je obstarávacia cena iná. To znamená, že o nadobudnutom podiele spoločnosť ALFA, s. r. o. bude účtovať ako o podiele v spoločnosti s podstatným vplyvom (t. j. 25 %) napriek tomu, že obstarávacia cena podielu presahuje 50 % z výšky základného imania spoločnosti BETA, s. r. o. zapísaného v obchodnom registri.
 
Uvedené platí rovnako aj pri podielových cenných papieroch (akciách), kde percento podielu na základnom imaní akciovej spoločnosti sa určuje vždy z menovitej hodnoty akcií, nie z obstarávacej ceny, pokiaľ je obstarávacia cena iná.
 
Výnosy plynúce z vlastníctva podielových cenných papierov a podielov v spoločnosti s podstatným vplyvom sa účtujú v prospech účtu 665. Úbytok podielových cenných papierov a podielov v spoločnosti s podstatným vplyvom pri ich predaji sa účtuje na ťarchu účtu 561. Tržbu z ich predaja je potrebné zaúčtovať v prospech účtu 661. Ak sú k podielovým cenným papierom a podielom v spoločnosti s podstatným vplyvom zaúčtované oceňovacie rozdiely na účte 415, pri ich predaji alebo inom úbytku sa zrušia so súvzťažným zápisom podľa povahy oceňovacieho rozdielu buď v prospech účtu 668 alebo na ťarchu účtu 568.

***

 

Oceňovanie podielových cenných papierov a podielov v dcérskej účtovnej jednotke

Zvýšenie, resp. zníženie menovitej hodnoty podielového cenného papiera alebo podielu v dcérskej ÚJ pri zvýšení základného imania zo zisku spoločnosti, resp. pri znížení základného imania spoločnosti je potrebné zaúčtovať na účte 061 – Podielové cenné papiere a podiely v dcérskej účtovnej jednotke so súvzťažným zápisom v prospech alebo na ťarchu účtu 415 – Oceňovacie rozdiely z kapitálových účastín (pozri § 59 ods. 8 opatrenia MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov –  ďalej iba „Postupy účtovania v PÚ“).

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály