Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výkaz o povinnom podiele zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím za rok 2023

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Po vykonaní ročnej uzávierky v mzdovej učtárni vznikajú zamestnávateľovi povinnosti s vykazovaním údajov za predchádzajúci kalendárny rok. Jedna z týchto povinností vyplýva zo zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti, ktorá ukladá niektorým zamestnávateľom preukazovať splnenie povinnosti zamestnávať občanov so zdravotným postihnutím.
Počas predošlých rokov preukazoval zamestnávateľ splnenie tejto povinnosti na formulári predpísanom ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny s názvom "Ročný výkaz o plnení povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím". Od 1.1.2023 je účinná nová právna úprava a v nadväznosti na § 63 ods. 5 novely č. 430/2022 Z.z. zákona o službách zamestnanosti (ďalej len "novela zákona o službách zamestnanosti") je zamestnávateľ povinný prvýkrát v roku 2024 podávať ročný výkaz elektronicky cez portál Služby zamestnanosti.
Zamestnávateľ a zamestnávanie občanov so zdravotným postihnutím
Zákon o službách zamestnanosti v súvislosti so zamestnávaním občanov so zdravotným postihnutím ukladá zamestnávateľovi tieto povinnosti:
-
zabezpečovať vhodné podmienky na výkon práce pre občanov so zdravotným postihnutím, ktorých zamestnávateľ zamestnáva,
-
vykonávať zaškoľovanie a prípravu na prácu občanov so zdravotným postihnutím a venovať osobitnú starostlivosť zvyšovaniu kvalifikácie počas ich zamestnávania,
-
viesť evidenciu zamestnancov, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím, ktorá obsahuje údaje v rozsahu ustanovenom v prílohe č. 1 písm. L zákona. A,
-
poskytovať príslušnému úradu práce na základe jeho žiadosti údaje z tejto evidencie (v rámci podania výkazu o plnení povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím).
-
zamestnávať občanov so zdravotným postihnutím, ak zamestnáva najmenej 20 zamestnancov a ak úrad v evidencii uchádzačov o zamestnanie vedie občanov so zdravotným postihnutím, v počte, ktorý predstavuje 3,2 % z celkového počtu jeho zamestnancov, tzn. plniť povinný podiel zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím,
-
preukázať plnenie povinného podielu počtu občanov so zdravotným postihnutím na celkovom počte zamestnancov za predchádzajúci kalendárny rok, a to najneskôr do
31. 3. nasledujúceho kalendárneho roka
; plnenie povinnosti sa preukazuje na tlačive predpísanom Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny s názvom "Ročný výkaz o plnení povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím za príslušný rok". Za nesplnenie povinnosti môže úrad práce uložiť pokutu do výšky 33 193,91 €.
Povinnosť zamestnávať povinný podiel občanov so zdravotným postihnutím sa týka len tých zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú najmenej 20 zamestnancov, a to len vtedy, ak príslušný úrad práce vedie v evidencii uchádzačov o zamestnanie osoby so zdravotným postihnutím. V súlade s § 4 ods. 1 zákona o službách zamestnanostisa pod
pojmom "zamestnanec"
rozumie fyzická osoba v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu. To znamená, že na účely povinného zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím sa za zamestnanca považuje osoba:
-
v pracovnom pomere
založenom pracovnou zmluvou, pričom môže ísť:
-
o zamestnanca pracujúceho na plný pracovný čas, ale aj na kratší pracovný čas,
-
na pracovnú zmluvu na dobu určitú alebo na dobu neurčitú,
-
na pracovnú zmluvu podľa § 53 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len Zákonník práce") uzatvorenú so žiakom strednej odbornej školy alebo odborného učilištia,
-
zamestnanca, ktorý bude vykonávať prácu v pracovnom pomere doma (domácka práca, príp. telepráca),
-
v obdobnom pracovnom vzťahu
, t.j. keď môže ísť o výkon štátnej služby príslušníkov Policajného zboru, SIS, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície podľa zákona č. 73/1998 Z.z., ale aj štátna služba colníkov podľa zákona č. 200/1998 Z.z., štátna služba príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a príslušníkov Horskej záchrannej služby podľa zákona č. 315/2001 Z.z., štátna služba profesionálnych vojakov ozbrojených síl SR, štátna služba podľa zákona č. 55/2017 Z.z.
Z uvedeného teda vyplýva, že občania, ktorí vykonávajú zárobkovú činnosť v právnom vzťahu dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru (dohoda o vykonaní práce, dohoda o pracovnej činnosti a dohoda o brigádnickej práci študentov), sa v súlade so Zákonníkom práce považujú za zamestnancov, ale na účely plnenia povinného podielu sa v zmysle zákona o službách zamestnanosti za zamestnancov nepovažujú, a preto sa do celkového počtu zamestnancov a do plnenia povinného podielu nezapočítavajú.
Zamestnávateľ je povinný zamestnávať občanov so zdravotným postihnutím v počte, ktorý sa vypočíta ako
3,2 % podiel z celkového počtu jeho zamestnancov
. Celkový počet zamestnancov je priemerný evidenčný počet zamestnancov vo fyzických osobách za kalendárny rok, ktorý sa vypočíta podľa metodických vysvetliviek uvedených v štatistickom výkaze ŠÚ SR "Práca 2-04" na príslušný rok. Pri výpočte priemerného evidenčného počtu zamestnancov vo fyzických osobách sa neberie do úvahy dĺžka pracovných úväzkov zamestnancov a ani ich skutočne odpracovaný čas. Nad rámec identifikácie zamestnancov uvedených v metodike k výkazu Práca 2-04 sa do celkového počtu zamestnancov, z ktorého sa vypočíta povinný podiel zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím, nezapočítavajú:
-
zamestnanci, ktorí plnia úlohy zamestnávateľa v zahraničí v súlade so zákonom č. 151/2010 Z.z. o zahraničnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 403/2010 Z.z.,
-
príslušníci Policajného zboru, príslušníci SIS, príslušníci Národného bezpečnostného úradu, príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže, príslušníci Hasičského a záchranného zboru, príslušníci Horskej záchrannej služby, ozbrojení príslušníci finančnej správy, profesionálni vojaci, ktorí vykonávajú štátnu službu.
 Povinný podiel = 3,2 % z celkového počtu zamestnancov za rok 2023 
Zistený počet občanov so zdravotným postihnutím, ktorých je zamestnávateľ povinný zamestnávať a skutočný počet občanov so zdravotným postihnutím, ktorých zamestnávateľ zamestnáva, sa zaokrúhľuje na celé čísla od 0,5 vrátane smerom nahor. Ak by mal zamestnávateľ napríklad presne 20 zamestnancov a na úrade práce by evidovali uchádzačov o zamestnanie so zdravotným postihnutím, mal by povinnosť zamestnať jedného zamestnanca so zdravotným postihnutím.
Príklad č. 1:
Aký počet občanov so zdravotným postihnutím boli organizácie A, B, C povinné zamestnávať? Celkový počet zamestnancov za kalendárny rok je uvedený v tabuľke.
Počet občanov so zdravotným postihnutím, ktorých bol zamestnávateľ povinný zamestnávať, sa určí ako 3,2 % podiel z celkového počtu zamestnancov a vypočítaná hodnota sa zaokrúhli na celé číslo od 0,5 vrátane smerom nahor.
Celkový počet zamestnancov
za rok 2023
Počet občanov so zdravotným postihnutím
ako povinný podiel (3,2 % podiel)
pred zaokrúhlením po zaokrúhlení
Firma A 20 zamestnancov 0,64 1
Firma B 70,5 zamestnancov 2,256 2
Firma C 235,4 zamestnancov 7,532 8
Na účely posúdenia splnenia podmienky, t.j. či zamestnávateľ zamestnával najmenej 20 zamestnancov je potrebné vychádzať z priemerného evidenčného počtu zamestnancov. Priemerný evidenčný počet zamestnancov za dlhšie časové obdobie (napr. za štvrťrok, za rok) sa určí ako aritmetický priemer evidenčného počtu zamestnancov za jednotlivé mesiace podľa metodiky k výkazu Práca 2-04. To znamená, že ak zamestnávateľ za mesiac január až august zamestnával každý mesiac 19 zamestnancov a za mesiac september až december každý mesiac 21 zamestnancov, priemerný evidenčný počet zamestnancov bol za rok 19,7 [(19 x 8) + (21 x 4)/12 = 19,666]. Nakoľko počas roka 2023 zamestnávateľ nezamestnával najmenej 20 zamestnancov, povinnosť zamestnávať a preukazovať plnenie povinného podielu občanov so zdravotným postihnutím sa naňho v roku 2023 nevzťahovala. Rovnako sa postupuje aj v prípade, ak zamestnávateľ vznikol v priebehu kalendárneho roka.
Ako vypočítať a zapísať povinný podiel
Zamestnávateľ preukazuje plnenie povinného podielu počtu občanov so zdravotným postihnutím na celkovom počte svojich zamestnancov za predchádzajúci kalendárny rok:
-
najneskôr do 31. 3. 
nasledujúceho kalendárneho roka,
-
prostredníctvom 
elektronického formulára 
Ročný výkaz o plnení povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím
(ďalej len "Ročný výkaz") zaslaného do informačného systému na účely služieb zamestnanosti.
______________________________
Poznámka: Termín na preukázanie plnenia povinného podielu počtu občanov so zdravotným postihnutím na celkovom počte svojich zamestnancov za rok 2023 pripadol na 31.3.2024; nakoľko však 31. 3. je nedeľa (deň pracovného pokoja) a 1. 4. je sviatok, splnenie oznamovacej povinnosti sa posúva
na 2.4.2024
.
______________________________
Prvýkrát za rok 2023 podáva zamestnávateľ ročný výkaz o plnení povinného podielu elektronicky. Na portál www.sluzbyzamestnanosti.gov.sk sa zamestnávateľ prihlasuje pomocou eID; ak nie je na portáli zaregistrovaný, vytvorí si najskôr konto a vyplní vstupné registračné údaje. Po potvrdení ich správnosti dôjde k vytvoreniu konta zamestnávateľa, o čom bude zamestnávateľ informovaný prostredníctvom notifikačnej e-mailovej správy. Na portál môže zamestnávateľ zapisovať údaje o osobách so zdravotným postihnutím priebežne aj počas roka alebo až po ukončení roka. Tieto údaje bude systém automaticky kontrolovať a porovnávať s údajmi v databáze informačného systému služieb zamestnanosti. Povinný podiel, t.j. počet zamestnancov so zdravotným postihnutím, ktorých mal zamestnávateľ zamestnávať, vypočíta systém automaticky po zadaní vstupných údajov zamestnávateľom:
-
V bode 1 vstupného formulára zapíše zamestnávateľ priemerný evidenčný počet zamestnancov vo fyzických osobách podľa metodiky k výkazu ŠÚ SR Práca 2-04 na príslušný rok
(Poznámka: Do počtu zamestnancov sa nezapočítavajú dohodári).
-
V bode 2 vstupného formulára zapíše zamestnávateľ počet zamestnancov, ktorí plnia úlohy zamestnávateľa v zahraničí v súlade so zákonom č. 151/2010 Z.z. o zahraničnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 403/2010 Z.z.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály