Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosti pri ročnej uzávierke v mzdovej učtárni za rok 2020

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Kalendárny rok sa v mzdovej učtárni považuje aj za zdaňovacie obdobie, ktoré je potrebné uzatvoriť a otvoriť nové obdobie so zohľadnením výstupov z predchádzajúceho kalendárneho roka. 

V tejto súvislosti majú zamestnanci ako daňovníci s príjmami zo závislej činnosti a zamestnávatelia ako platitelia týchto príjmov povinnosť sa daňovo vysporiadať s predchádzajúcim zdaňovacím obdobím a pripraviť sa na nové zdaňovacie obdobie.

Pri uzatváraní kalendárneho roka je zamestnávateľ povinný v oblasti mzdového účtovníctva každoročne vykonať úkony smerujúce k príprave ročnej mzdovej uzávierky a k príprave ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti.
Ide predovšetkým o doplnenie zákonom predpísaných evidencií a zabezpečenie, ich archiváciu a vystavenie potvrdení pre zamestnancov, ktoré obsahujú údaje o poskytnutom príjme zo závislej činnosti, o zrazených preddavkoch na daň z príjmov a o ďalších skutočnostiach potrebných pre vysporiadanie ich celoročnej daňovej povinnosti.
Povinnosť viesť evidenciu o dovolenke
Po vykonaní ročnej mzdovej uzávierky za príslušný kalendárny rok zamestnávateľ vypracuje na základe údajov zo mzdového listu ročný prehľad o nároku a čerpaní dovolenky za každého zamestnanca, ktorý bude obsahovať: počet dní nároku na dovolenku, počet dní čerpanej dovolenky, počet dní nevyčerpanej dovolenky a počet dní krátenej dovolenky. Na základe týchto údajov zamestnávateľ určí:
-
Prenesenie dovolenky,
ktorá sa z dôvodu jej nevyčerpania prenesie do nasledujúceho kalendárneho roka. Zamestnávateľ prenáša po ročnej mzdovej uzávierke nevyčerpanú dovolenku z predchádzajúceho roka (z roku 2020), ak si ju zamestnanec nemohol vyčerpať v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčil jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca alebo nevyčerpanú dovolenku z predchádzajúcich rokov (z roku 2019 a zo starších rokov), ak si ju zamestnanec nemohol vyčerpať pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky alebo preto, že bol uznaný za dočasne pracovne neschopného pre chorobu alebo úraz alebo pretože bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie/odborovej funkcie.
-
Preplatenie dovolenky,
t.j. zamestnávateľ v súlade s § 116 ods. 2 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce alebo ZP") za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, poskytne zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Z uvedeného vyplýva, že po vykonaní ročnej mzdovej uzávierky za rok 2020 je zamestnávateľ povinný vyplatiť zamestnancovi náhradu mzdy len za tú časť nevyčerpanej dovolenky (z roku 2019), ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky. Náhradu mzdy za túto časť dovolenky je zamestnávateľ povinný vyplatiť zamestnancovi pri spracovaní výplat za mesiac december 2020 (bez žiadosti zamestnanca!). Zvyšok nevyčerpanej dovolenky (z roku 2019) zamestnancovi k 31.12.2020 prepadne (okrem výnimiek ustanovených v § 113 ods. 3 až 5 ZP).
Príklad č. 1:
Zamestnancovi vznikol v roku 2019 nárok na dovolenku v rozsahu 25 dní (5 týždňov). Počas roka 2019 si z nej vyčerpal 12 dní a v roku 2020 čerpal z minuloročnej dovolenky 5 dní, t.j. ku dňu 31.12.2020 mu zostala nevyčerpaná dovolenka:
-
z roku 2019 v rozsahu 8 dní,
-
z roku 2020 v rozsahu 25 dní.
V akom rozsahu zamestnávateľ preplatí zamestnancovi nevyčerpanú dovolenku?
Ak by pracovný pomer zamestnanca k 31.12.2020 neskončil a pokračoval ďalej, zamestnávateľ je povinný v zúčtovaní výplat za mesiac december 2020 preplatiť zamestnancovi 5 dní nevyčerpanej dovolenky z roku 2019 a preniesť 25 nevyčerpanej dovolenky z roku 2020 do roku 2021.
Z nároku dovolenky na rok 2019 vyčerpal z 25 dní len 17 dní, a preto sa mu 3 dni dovolenky prepadnú a 5 dní sa mu preplatí.
* * *
Príklad č. 2:
Zamestnankyňa nastúpila dňa 16.11.2020 do práce po ukončení rodičovskej dovolenky. Z minulých rokov jej zostalo (po dvoch po sebe nasledujúcich MD a RD) 51 dní dovolenky. Nie je možné ich do konca roka vyčerpať (nie je toľko pracovných dní) a zároveň ju zamestnávateľ z prevádzkových dôvodov potrebuje mať v práci. Mohla by si čerpať iba časť dovolenky (cca 10 dní). Môže sa zvyšok dovolenky preniesť do roku 2021? Alebo jej prepadne nevyčerpaná časť do 4 povinných týždňov a zvyšok (nad 4 týždne) jej zamestnávateľ preplatí?
Súčasná právna úprava neupravuje povinnosť zamestnávateľa poskytnúť zamestnancovi čerpanie nevyčerpanej dovolenky
bezprostredne
po skončení čerpania MD alebo RD. Ale Zákonník práce ustanovuje, že zamestnávateľ by mal určiť čerpanie dovolenky po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek tak, aby si ju zamestnanec mohol vyčerpať najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka.
V súlade s § 113 ods. 2 ZP:
"Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo
pre prekážky v práci na strane zamestnanca
, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka."
To znamená, že dovolenku z minulých rokov (z roku 2019 a skôr) by mala zamestnankyňa začať čerpať po návrate z rodičovskej dovolenky, príp. pokračovať v jej plynulom čerpaní aj v nasledujúcom roku 2021. Do roku 2021 možno preniesť len nevyčerpanú dovolenku z roku 2020.
* * *
-
Tvorbu rezervy na nevyčerpané dni dovolenky
. Ak zamestnanec dovolenku, na ktorú mu vznikol nárok v príslušnom kalendárnom roku, napr. v roku 2020, nevyčerpá, môže si ju (jej celý zostatok) "preniesť" do nasledujúceho kalendárneho roka, t.j. do roku 2021. Na tento účel má zamestnávateľ ako účtovná jednotka povinnosť tvoriť rezervu na nevyčerpanú dovolenku, a to na konci príslušného kalendárneho roka. Pri výpočte rezervy na nevyčerpané dovolenky pre rok 2021 (ako aj napr. pri výpočte rezervy na vyplatenie odstupného, odchodného) sa použije priemerný zárobok platný 31.12.2020 Zásady tvorby a použitie rezerv upravuje § 19 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p.
Príklad č. 3:
Štyria zamestnanci si vyčerpali len časť nároku z dovolenky určenej na kalendárny rok 2020 a zostatok tejto dovolenky im zamestnávateľ preniesol do roku 2021. Ako bude zamestnávateľ postupovať pri tvorbe rezervy za nevyčerpanú dovolenku?
Zamestnávateľ vytvorí rezervu na nevyčerpané dovolenky ku dňu 31.12.2020:
-
vo výške náhrady mzdy, ktorú by zamestnancom poskytol za čerpanie dovolenky,
-
vo výške odvodov na zdravotné a sociálne poistenie, ktoré by bol zamestnávateľ povinný odviesť z náhrady mzdy za dovolenku: 10 % (zdravotné poistenie), 1,4 % (nemocenské poistenie), 14 % (starobné poistenie), 3 % (invalidné poistenie), 1 % (poistenie v nezamestnanosti), 0,25 % (garančné poistenie), 0,8 % (úrazové poistenie), 4,75 % (rezervný fond solidarity).
Pri výpočte náhrady mzdy za dovolenku použije zamestnávateľ priemerný hodinový zárobok platný ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, t.j. priemerný hodinový zárobok platný ku dňu 31.12.2020.
Zamestnanci Týždenný úväzok Nevyčerpaná dovolenka Priemerný zárobok Rezerva na náhradu mzdy za dovolenku
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály