Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podporné opatrenia podnikateľov v druhej vlne pandémie COVID-19

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Od októbra 2020 vláda SR prijala z dôvodu zhoršovania epidemickej situácie a nástupu druhej vlny pandémie COVID-19 prísnejšie opatrenia spojené s obmedzeniami v niektorých podnikateľských odvetviach, ale aj v kultúrnych a športových sektoroch. V súvislosti s pandémiou sa opatrenia neustále menia, takže všetci podnikatelia musia neustále sledovať médiá a vládou SR spravovanú stránku https://korona.gov.sk/, kde sú informácie aktualizované.

Všetky epidemiologické opatrenia v súvislosti s pandémiou COVID-19 majú nepriaznivý vplyv na realizáciu podnikania u množstva podnikateľských subjektov. Tieto sú už od marca 2020 vystavené takej skúške, s ktorou sa ešte doteraz vo svojej existencii nikdy nestretli. Táto skúška je likvidačná pre množstvo podnikateľov a ostatní musia preukázať veľkú mieru flexibility a podnikateľskej zručnosti, aby vzniknutú situáciu ustáli a podnikanie udržali. Preto možnosť finančných podpôr schválených vládou SR, ktoré sú podľa jednotlivých schém dostupné pre podnikateľské subjekty, má aspoň do určitej miery situáciu podnikateľov sanovať.

V tomto článku sa budeme venovať predovšetkým doteraz zverejneným aktuálnym informáciám (január 2021) v oblasti možnosti získania finančných podpôr pre reštrikčnými opatreniami zasiahnutých podnikateľov v druhej vlne pandémie. Vláda v októbri zverejnila zmeny v podpore s názvom "Prvá pomoc plus" (https://www.vlada.gov.sk//vlada-predstavila-prvu-pomoc-obsahuje-covidovy-priplatok-aj-zvysenu-pomoc/), kde sa zmeny v poskytovaných schémach podpory "Prvá pomoc" z prvej vlny premietli najmä ako zvýšenie maximálnych súm podpôr a základov, z ktorých sa príslušná podpora počíta. Tieto zmeny sa týkajú už podpôr za celý mesiac október (a neskôr), ktoré sa za mesiac október vyplácajú od novembra 2020 podľa upravených pravidiel.
Z prvej vlny sú v platnosti možnosti získania finančných podpôr podnikateľov zabezpečovaných MPSVaR SR schváleného vládou SR uznesením č. 178 zo dňa 31.10.2020 ("
Návrh podmienok projektu podpory udržania zamestnanosti v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu a odstránenie ich následkov
"). Poskytované finančné príspevky sú kategorizované (označené číslovaním schémy/opatrenia) podľa dôvodu, resp. potreby pomoci. Kategórie príspevkov s konkrétnymi podmienkami a príjemcovia týchto pomocí sú špecifikované prostredníctvom oficiálnych internetových stránok
pomahameludom.sk
a
neprepustaj.sk.
Na nich možno nájsť aktuálne informácie, ako požiadať o konkrétny príspevok zaradený do kategórie s názvom "
Prvá pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom - na udržanie zamestnanosti
" v čase vyhláseného núdzového (predtým mimoriadneho) stavu v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 a aj potrebné tlačivá žiadostí a formuláre potrebné na podanie príslušnej žiadosti. Všetky žiadosti sa riešia prevažne elektronickou formou, bez potreby fyzickej návštevy kontaktného miesta.
Od mesiaca november 2020 (za október 2020 a neskôr) sú v SR dostupné na podanie žiadosti a výkazov finančné podpory podnikateľov - z balíka
"PRVÁ POMOC plus".
Opatrenie 1 - príspevok na náhradu mzdy zamestnanca
Príspevok je poskytovaný zamestnávateľom (vrátane SZČO, ktoré sú zamestnávateľmi), ktorí museli svoje prevádzky zatvoriť na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR. Ide o príspevok na úhradu náhrady mzdy zamestnanca za čas, kedy mal zamestnanec prekážku na strane zamestnávateľa podľa § 142 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce"). O poskytnutie príspevku v rámci tohto opatrenia môžu žiadať len zamestnávatelia, ktorí sú povinne uzatvorení z dôvodu rozhodnutia úradu verejného zdravotníctva SR. Ak nie sú povinne zatvorenou prevádzkou, je potrebné podať žiadosť o príspevok podľa iného opatrenia. Zamestnávatelia, ktorí žiadajú opakovane o pomoc v rámci tohto opatrenia, zašlú príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vyplnený výkaz. Za mesiac október bola, okrem výkazu, zasielaná nová dohoda bez povinnosti podať novú žiadosť. Do výkazu je vždy potrebné uviesť číslo zodpovedajúcej dohody s úradom práce, sociálnych vecí a rodiny uzatvorenej na základe žiadosti jednorazovo podanej v predchádzajúcom mesiaci. Príspevok predstavuje úhradu náhrady mzdy zamestnanca. Odvody za zamestnanca je zamestnávateľ povinný vždy odviesť, inak nárok na podporu nemá. Žiadosti a výkazy za mesiac december 2020 možno zasielať do 28.2.2021. Žiadosti za ďalšie mesiace možno podávať až do oznámenia vládou SR, podrobné informácie sú na https://www.pomahameludom.sk/.
Príspevok na náhradu mzdy zamestnanca
„Prvá pomoc plus“
Príklad – za január 2021 je možné žiadať o podporu od 9. 2. 2021, do 31. 3. 2021.
Výška príspevku za január (a príp. neskôr):Vo výške 80 % celkovej ceny práce zamestnanca (hrubá mzda plus odvody platené zamestnávateľom za zamestnanca), najviac vo výške 1 100 €.
Opatrenie 2 - paušálny príspevok na náhradu straty príjmu zo samostatnej zárobkovej činnosti
Príspevok je poskytovaný SZČO, ktoré museli svoje prevádzky zatvoriť na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR alebo im poklesli tržby o najmenej 20 % (resp. 10 % v marci). Zamestnávatelia, ktorí žiadajú opakovane o pomoc v rámci tohto opatrenia, zašlú príslušnému úradu prá
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály