Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vozidlo a zamestnávateľ

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Zákon o dani z motorových vozidiel precizuje v samostatnom ustanovení daňovníkov tejto dane. V zásade rozpoznáva daňovníka fyzickú a právnickú osobu a následne ich ďalej špecifikuje podľa vzťahu k vozidlu, v dokladoch ktorého môže byť uvedená iná osoba zapísaná ako držiteľ vozidla. Jedným z daňovníkov je aj fyzická alebo právnická osoba v polohe zamestnávateľa.

Zákon o dani z motorových vozidiel precizuje v samostatnom ustanovení daňovníkov tejto dane. V zásade rozpoznáva daňovníka fyzickú a právnickú osobu a následne ich ďalej špecifikuje podľa vzťahu k vozidlu, v dokladoch ktorého môže byť uvedená iná osoba zapísaná ako držiteľ vozidla. Jedným z daňovníkov je aj fyzická alebo právnická osoba v polohe zamestnávateľa.

 

Zákon o dani z motorových vozidiel precizuje v samostatnom ustanovení daňovníkov tejto dane. V zásade rozpoznáva daňovníka fyzickú a právnickú osobu a následne ich ďalej špecifikuje podľa vzťahu k vozidlu, v dokladoch ktorého môže byť uvedená iná osoba zapísaná ako držiteľ vozidla. Jedným z daňovníkov je aj fyzická alebo právnická osoba v polohe zamestnávateľa.

 

Vymedzenie osoby daňovníka v polohe zamestnávateľa je uvedené v § 3 písm. e) zákona č. 361/2014 Z.z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o dani z motorových vozidiel"). Zákon o dani z motorových vozidiel nerieši pojem "zamestnávateľ", ale pracuje s týmto pomenovaním daňovníka pri povinnosti zdanenia vozidla použitého zamestnancom na pracovnej ceste, za podmienok týmto zákonom ustanovených.
______________________________
Poznámka: Definícia zamestnávateľa je obsiahnutá v § 7 ods. 1 a ods. 2 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. Podľa predmetnej definície zamestnávateľom je právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu, a ak to ustanovuje osobitný predpis aj v obdobných pracovných vzťahoch. Zamestnávateľom je aj organizačná jednotka zamestnávateľa, ak to ustanovujú osobitné predpisy alebo stanovy podľa osobitného predpisu. (Ak je účastníkom pracovnoprávneho vzťahu zamestnávateľ, nemôže ním byť súčasne jeho organizačná jednotka a naopak.) Zamestnávateľ vystupuje v pracovnoprávnych vzťahoch vo svojom mene a má zodpovednosť vyplývajúcu z týchto vzťahov.
______________________________
Daňovníkom - zamestnávateľom uvedeným v § 3 písmene e)je vždy
fyzická osoba alebo právnická osoba
. Na to, aby bola fyzická osoba alebo právnická osoba považovaná za daňovníka - zamestnávateľa, musí spĺňať podmienky ustanovené priamo . V predmetnom ustanovení je teda uvedené, že daňovníkom je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá je zamestnávateľom, ak za použitie vozidla zamestnancom na pracovnej ceste, na ktorú dala súhlas použiť vozidlo, vypláca cestovné náhrady. Ďalšia podmienka, obsiahnutá v predmetnom ustanovení, ktorá musí byť splnená uvádza, že
použité vozidlo na pracovnej ceste sa nepoužíva na podnikanie
.
Pri podmienke
vyplácania cestovných náhrad za použitie vozidla na pracovnej ceste
nie je uvedený odkaz na zákon č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách v z. n. p., avšak pri splnení uvedenej podmienky, je nutné postupovať v jeho intenciách. Splnenie tejto podmienky - vyplatenie cestovných náhrad za použitie vozidla zamestnancom je jednoduchšie oproti primárnemu posúdeniu toho, či použité vozidlo na pracovnej ceste sa nepoužíva na podnikanie.
Podmienku
nepoužívania vozidla na podnikanie
(toho, ktoré sa používa na pracovnej ceste) je potrebné verifikovať v rámci zásady zdaňovania jedného predmetu dane v jednom zdaňovacom období (kalendárnom roku), t.j. najviac 12 kalendárnych mesiacov.
Nepoužívanie vozidla na podnikanie, v čase jeho použitia na pracovnej ceste
znamená, že vozidlo, ktoré zamestnanec na pracovnú cestu použije, nie je predmetom dane z motorových vozidiel, či už u:
-
Samotného zamestnanca
; ak ide o vozidlo, v dokladoch ktorého je tento zamestnanec uvedený ako držiteľ [
sám vykonáva podnikateľskú činnosť
alebo vozidlo
prenajíma (zapožičiava) v rámci podnikateľskej činnosti
inej osobe na podnikanie].
Príklad č. 1:
Podnikateľ fyzická osoba (SZČO), zapísaný
v
dokladoch vozidla ako držiteľ, používa na podnikanie osobné motorové vozidlo. Súčasne je tento podnikateľ aj zamestnaný a toto vozidlo počas roka použije viackrát so súhlasom zamestnávateľa aj na pracovnú cestu, za ktorú mu zamestnávateľ vyplatí cestovné náhrady. Kto je daňovníkom
v
takomto prípade?
Daňovníkom je podľa § 3 zákona o dani z motorových vozidiel fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá je zapísaná ako držiteľ v dokladoch vozidla [§ 3 písm. a)] alebo zamestnávateľ, ktorý vypláca cestovné náhrady za použitie vozidla, ktoré sa nepoužíva na podnikanie [§ 3 písm. e)]. Vzhľadom na zadanie príkladu je v tomto prípade daňovníkom držiteľ - fyzická osoba podnikateľ (SZČO), ktorý používa vozidlo na podnikanie, a to aj napriek skutočnosti, že toto vozidlo bolo viackrát použité aj na pracovnú cestu so súhlasom zamestnávateľa, za čo mu zamestnávateľ vždy vyplatil cestovné náhrady. Zamestnávateľ by bol daňovníkom vtedy, ak by zamestnanec nebol fyzickou osobou - podnikateľom (SZČO) a predmetné vozidlo nepoužíval sám na podnikanie.
* * *
Príklad č. 2:
Zamestnanec zapísaný v dokladoch motorového vozidla ako držiteľ, použil so súhlasom zamestnávateľa toto motorové vozidlo na pracovnú cestu. Zamestnávateľ zamestnancovi vyplatil za použitie vozidla cestovné náhrady. Použité vozidlo nebolo použité na podnikanie v čase trvania pracovnej cesty, zamestnanec nie je podnikateľom. Je daňovníkom v tomto prípade zamestnávateľ?
Vzhľadom na to, že zamestnanec na pracovnej ceste použil vozidlo, v dokladoch ktorého je zapísaný ako držiteľ a toto vozidlo sa nepoužíva na podnikanie (zamestnancom ani inou osobou), daňovníkom je zamestnávateľ.
* * *
______________________________
Poznámka: Daňovníkom je podľa § 3 zákona o dani z motorových vozidiel vždy fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá podľa:
-
písm. a) je ako držiteľ vozidla zapísaný v dokladoch vozidla,
-
písm. b) má v doklade ako držiteľa zapísanú organizačnú zložku,
-
písm. c) používa vozidlo, v dokladoch ktorého je ako držiteľ vozidla zapísaná osoba, ktorá zomrela, bola zrušená alebo zanikla,
-
písm. d) používa vozidlo, v dokladoch ktorého je ako držiteľ vozidla zapísaná osoba, ktorá nepoužíva vozidlo na podnikanie,
-
písm. e) je zamestnávateľom, ak vypláca zamestnancovi cestovné náhrady za použitie vozidla, ktoré sa nepoužíva na podnikanie.
______________________________
-
Inej osoby, ktorá je v dokladoch vozidla zapísaná ako držiteľ a používa toto vozidlo na podnikanie sama alebo toto vozidlo prenajíma inej osobe na podnikanie.
Príklad č. 3:
Zamestnanec si na účely pracovnej cesty zapožičal motorové vozidlo, v dokladoch ktorého je zapísaný jeho brat ako držiteľ. Zamestnávateľ dal súhlas zamestnancovi na použitie predmetného vozidla na pracovnej ceste, a vyplatil mu cestovné náhrady. Brat zamestnanca vozidlo používa na podnikanie. Kto je daňovníkom v tomto prípade, zamestnanec, brat zamestnanca alebo zamestnávateľ?
V tomto prípade daňovníkom dane z motorových vozidiel je brat zamestnanca, ktorý predmetné vozidlo používa na podnikanie, a to aj napriek tomu, že toto vozidlo zapožičal zamestnancovi na vykonanie pracovnej cesty u zamestnávateľa. Ak by brat zamestnanca nepoužíval vozidlo na podnikanie, daňovníkom by bol zamestnávateľ.
* * *
Príklad č. 4:
Zamestnanec pracujúci v dvoch zamestnaniach vykoná pracovnú cestu v jednom kalendárnom mesiaci u obidvoch týchto zamestnávateľov (vždy v iné dni). Zamestnanec nie je podnikateľ, na pracovnú cestu použije vlastné vozidlo, v dokladoch ktorého je zapísaný ako držiteľ. Kto je daňovníkom? Zamestnanec, zamestnávateľ (aj jeden aj druhý dal súhlas na použitie vozidla zamestnanca a preplatil cestovné náhrady zamestnancovi) ten, u ktorého použil zamestnanec vozidlo v skorší deň mesiaca alebo ten zamestnávateľ, u ktorého použil vozidlo v neskorší deň mesiaca, alebo obaja zamestnávatelia?
Podľa zadania príkladu je zrejmé, že daňovníkom v tomto prípade je zamestnávateľ [§ 3 písm. e)], nakoľko boli splnené zákonné podmienky, t.j. za použitie vozidla zamestnávateľ (jeden i druhý) zamestnancovi vyplatili cestovné náhrady a súčasne toto vozidlo nebolo použité na podnikanie. Otázkou je však, ktorý z týchto zamestnávateľov je daňovníkom, nakoľko platí zásada zdanenia jedného predmetu dane v zdaňovacom období iba raz. Zákon o dani z motorových vozidiel nerieši túto situáciu osobitne a tak, ktorý zo zamestnávateľov to bude, je skôr na zamestnancovi, resp. na dohode zamestnanca so zamestnávateľom. Zamestnanec sa s jedným zo zamestnávateľov dohodne na tom, že za použité vozidlo je potrebné daň z motorových vozidiel zaplatiť a druhému zamestnávateľovi o tejto dohode poskytne informáciu, aby nedošlo k duplicitnému zdaneniu vozidla, keďže zákon o dani z motorových vozidiel nerieši ani "poradie", v akom má byť vozidlo zdanené pri jeho použití v jednom kalendárnom mesiaci u dvoch zamestnávateľov a ani neupravuje spôsob preukázania skutočnosti použitia vozidla na strane zamestnanca. (Pozor na skutočnosť, podľa ktorej vozidlo je predmetom dane nie iba za deň, resp. dni použitia v kalendárnom mesiaci, ale v súlade s definíciou vzniku a zániku daňovej povinnosti za celý kalendárny mesiac).
* * *
Ak ide o daňovníka v polohe zamestnávateľa, o tejto skutočnosti musí byť správca dane informovaný, a to prostredníctvom relevantného údaja, ktorý je možné získať jedine z podaného daňového priznania.
V daňovom priznaní sa táto skutočnosť zaznamená v III. oddiele, na r. 10 vyznačením zodpovedajúceho písmena, označujúceho daňovníka - zamestnávateľa, t.j. písm. e).
Okrem toho, že v prípade daňovníka - zamestnávateľa je potrebné tohto daňovníka prostredníctvom daňového priznania riadne vyznačiť, je tiež nutné použitie vozidla časovo vymedziť, a to v spojitosti so zadefinovaným vznikom a zánikom daňovej povinnosti. V tejto súvislosti je vhodné pripomenutie si vzniku a zániku daňovej povinnosti, ktorý je upravený v § 8 zákona o dani z motorových vozidiel.
Vznik daňovej povinnosti
sa spája s
prvým dňom mesiaca
, v ktorom boli splnené rozhodujúce skutočnosti pre definíciu predmetu dane, t.j. ide o vozidlo príslušnej kategórie, evidované v Slovenskej republike a používané na podnikanie, pričom používaním vozidla na podnikanie sa pre naplnenie definície predmetu zdanenia rozumie nielen jeho skutočné používanie, ale aj účtovanie o vozidle podľa zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p., evidovanie vozidla v daňovej evidencii podľa zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (§ 6 ods. 11) alebo uplatňovanie výdavkov spojených s používaním vozidla ale tiež aj používanie vozidla daňovníkom uvedeným v § 3 písm. c) až e).
Vznik
daňovej povinnosti daňovníka, ktorým je
zamestnávateľ
sa tak odvíja
od prvého dňa mesiaca, v ktorom bolo vozidlo použité zamestnancom
, pri splnení zákonných podmienok (t.j., že za použitie vozidla, ktoré sa nepoužíva na podnikanie zamestnávateľ vyplatí cestovné náhrady zamestnancovi).
______________________________
Poznámka: Vznik daňovej povinnosti, zákon o dani z motorových vozidiel, v troch zavedených výnimkách posúva na prvý deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom dôjde k situácii týkajúcej sa:
-
právneho nástupcu daňovníka, ktorý bol zrušený bez likvidácie,
-
nového daňovníka (ak došlo k zmene daňovníka) pri tom istom predmete dane v jednom kalendárnom mesiaci
-
a potvrdenia skutočnosti, že vozidlo je predmetom dane najviac 12 kalendárnych mesiacov v
prípade zániku a vzniku daňovej povinnosti pri jednom vozidle u jedného a toho istého daňovníka v jednom a tom istom kalendárnom mesiaci.
______________________________
Zánik daňovej povinnosti sa spája s posledným dňom mesiaca, v ktorom dôjde k vyradeniu alebo dočasnému vyradeniu vozidla z evidencie vozidiel v Slovenskej republike, k ukončeniu alebo prerušeniu podnikania, vydaniu potvrdenia orgánom policajného zboru o odcudzení vozidla, k zániku daňovníka bez likvidácie, k vykonaniu zápisu prevodu držby vozidla do dokladov vozidla, k ukončeniu použitia vozidla daňovníkom
; užívateľom (ak používa vozidlo osoby, ktorá vozidlo nepoužíva na podnikanie, ktorá zomrela, zanikla, alebo bola zrušená) alebo zamestnávateľom (ak používa na podnikanie vozidlo zamestnanca, ktoré sa nepoužíva na podnikanie).
Zánik daňovej povinnosti
daňovníka, ktorým je
zamestnávateľ
sa tak viaže
k poslednému dňu mesiaca, v ktorom došlo k ukončeniu použitia
vozidla zamestnancom.
Vznik a zánik daňovej povinnosti, daňovník zamestnávateľ (fyzická alebo právnická osoba),
uvádza
v daňovom priznaní podľa § 8 ods. 3 zákona o dani z motorových vozidielv III. oddiele na riadku 02). Uvedenie vzniku a zániku daňovej povinnosti na tomto riadku daňového priznania sa týka jednorazového vzniku a/alebo zániku daňovej povinnosti. Ak ide o opakovaný vznik a/alebo zánik daňovej povinnosti počas zdaňovacieho obdobia, zamestnávateľ takýto vznik a/alebo zánik daňovej povinnosti uvádza v VII. oddiele daňového priznania -
Poznámkach
, ktoré slúžia pre potreby daňovníka.
______________________________
Dôležité upozornenie: Zamestnávateľ, za použitie vozidla zamestnancom platí daň za kalendárne mesiace, počas ktorých sa vozidlo použilo na podnikanie v súlade s definíciou vzniku a zániku daňovej povinnosti podľa § 8 zákona o dani z motorových vozidiel.
______________________________
V nadväznosti
na vznik a zánik daňovej povinnosti, tak zamestnávateľ vypočítavá daň v daňovom priznaní a túto platí
za použitie vozidla zamestnanca.
Vypočítaná a zaplatená daň za použitie vozidla zamestnancom na pracovnej ceste je buď v sume:
-
ročnej sadzby dane
upravenej podľa § 7, ak bolo vozidlo použité minimálne raz v každom kalendárnom mesiaci počas celého zdaňovacieho obdobia alebo
-
pomernej časti dane
(zodpovedajúcej počtu kalendárnych mesiacov, počas ktorých sa v zdaňovacom období vozidlo použilo, pričom na účely výpočtu pomernej časti dane sa použije upravená ročná sadzba dane podľa § 7, t.j. v závislosti od veku vozidla, a v závislosti od toho či išlo o použitie hybridného motorového vozidla alebo motorového vozidla s alternatívnym palivom, na ktoré sa zníženie ročnej sadzby dane uplatňuje (CNG, LNG alebo vodík).
Ročná sadzba dane
Príklad č. 5:
Zamestnanec so súhlasom zamestnávateľa použil na pracovnú cestu, ktorá bola uskutočnená v trvaní jedného dňa v každom kalendárnom mesiaci zdaňovacieho obdobia svoje vlastné motorové vozidlo kategórie M1, v dokladoch ktorého je zapísaný ako držiteľ. Zamestnanec nie je podnikateľ, jeho vlastné vozidlo okrem využitia na súkromné účely a vykonanie pracovných ciest nebolo použité na iný účel. Kto je daňovníkom podľa zadania príkladu a akú daň zaplatí daňovník za použitie predmetného vozidla?
V tomto prípade je daňovníkom zamestnávateľ, nakoľko zamestnanec používal na pracovné cesty vozidlo, v dokladoch ktorého je uvedený ako držiteľ a ktoré sa okrem použitia na už zmienené pracovné cesty nepoužívalo na podnikanie. Aj ďalšia podmienka na to, aby bol zamestnávateľ daňovníkom bola splnená, a tou je zamestnávateľom vyplatenie cestovných náhrad za použitie vozidla. Daňovník - zamestnávateľ tak za použitie motorového vozidla kategórie M1 zamestnancom (zamestnancovho vlastného vozidla), v každom kalendárnom mesiaci počas zdaňovacieho obdobia, zaplatí daň zodpovedajúcu ročnej sadzbe dane podľa prílohy č. 1 k zákonu o dani z motorových vozidiel, upravenú podľa § 7 cit. zákona, t.j. v závislosti od veku vozidla, a v závislosti od toho, či išlo o použitie hybridného motorového vozidla alebo motorového vozidla s alternatívnym palivom, na ktoré sa zníženie ročnej sadzby dane uplatňuje (CNG, LNG alebo vodík).
* * *
Pomerná časť dane
Príklad č. 6:
Zamestnanec so súhlasom zamestnávateľa použil na pracovnú cestu, ktorá bola uskutočnená v dňoch od 30. 7. do 3. 8. zdaňovacieho obdobia svoje vlastné motorové vozidlo kategórie M1, v dokladoch ktorého je zapísaný ako držiteľ. Zamestnanec nie je podnikateľ, jeho vlastné vozidlo okrem využitia na súkromné účely a vykonanie pracovných ciest nebolo použité na iný účel. Kto je daňovníkom a akú daň zaplatí tento daňovník za použitie predmetného vozidla?
Aj v tomto prípade je daňovníkom zamestnávateľ, nakoľko motorové vozidlo kategórie M1 zamestnanca (v dokladoch ktorého je tento zapísaný ako držiteľ) nebolo použité na podnikanie a zamestnávateľ vyplatil za jeho použitie tomuto zamestnancovi cestovné náhrady. Vzhľadom na to, že vozidlo zamestnanec použil de facto počas dvoch kalendárnych mesiacov (júl a august) daňovník - zamestnávateľ je povinný zaplatiť pomernú časť dane za tieto dva kalendárne mesiace. Na účely výpočtu pomernej časti dane, daňovník - zamestnávateľ použije ročnú sadzbu dane podľa prílohy č. 1 k zákonu o dani z motorových vozidiel, ktorá zodpovedá základu dane, (v tomto prípade, je ním zdvihový objem motora v cm3). Predmetnú ročnú sadzbu dane daňovník upraví podľa § 7 zákona o dani z motorových vozidiel, t.j. najskôr v závislosti od veku vozidla, potom podľa toho či motorové vozidlo je hybridné alebo používa alternatívny druh paliva (CNG, LNG alebo vodík) a až potom takto upravenú ročnú sadzbu dane použije na výpočet pomernej časti dane.
Pomerná časť dane = (ročná sadzba dane (upravená podľa § 7)/12 kalendárnych mesiacov) x 2 (počet mesiacov použitia vozidla). 
Vypočítaná pomerná časť dane sa zaokrúhľuje podľa § 12
zákona o dani z motorových vozidielna eurocenty nadol, pričom pred jej výpočtom sa najskôr
podľa § 12 zaokrúhli každá úprava ročnej sadzby dane podľa § 7
(v závislosti od toho, akým úpravám príslušná ročná sadzba dane podlieha).
Daňovník - zamestnávateľ
, podáva daňové priznanie po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Ak predpokladáme, že zdaňovacím obdobím daňovníka zamestnávateľa je kalendárny rok, povinnosť podať daňové priznanie je upravená v § 9 ods. 2, t.j. do 31. januára po uplynutí zdaňovacieho obdobia (ročného). Táto lehota nie je dotknutá ani v prípade, ak vozidlo zamestnancom nebolo použité počas celého zdaňovacieho obdobia na pracovné cesty, daňové priznanie daňovník - zamestnávateľ podá
až po uplynutí ročného zdaňovacieho obdobia. V tejto lehote je aj daň splatná
.
* * *
Príklad č. 7:
Zamestnanec so súhlasom zamestnávateľa použil na pracovnú cestu uskutočnenú v dňoch od 30. 7. do 3. 8. zdaňovacieho obdobia svoje vlastné motorové vozidlo kategórie M1, v dokladoch ktorého je zapísaný ako držiteľ. Zamestnanec nie je podnikateľ, jeho vlastné vozidlo okrem využitia na súkromné účely a vykonanie pracovných ciest nebolo použité na iný účel. Dokedy má daňovník podať daňové priznanie?
V tomto prípade, je daňovníkom dane z motorových vozidiel zamestnávateľ, podľa § 3 písm. e) zákona, keďže spĺňa podmienky uvedeného ustanovenia (vyplatil cestovné náhrady za použitie vozidla zamestnancovi, ktorý je zapísaný v dokladoch vozidla ako držiteľ a ktorý nepoužíva toto vozidlo na podnikanie). Zamestnávateľovi ako daňovníkovi vyplýva povinnosť podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel a daň zaplatiť za kalendárne mesiace, v ktorých bolo vozidlo predmetom dane, t.j. za mesiac júl a august. Lehota na podanie daňového priznania a zaplatenie pomernej časti dane je do 31. januára po uplynutí zdaňovacieho obdobia.
* * *
Zdaňovacím obdobím daňovníka zamestnávateľa nemusí byť vždy kalendárny rok, ale môže ním byť obdobie kratšie ako kalendárny rok, a to z dôvodu, že došlo k naplneniu niektorej zo skutočností, na základe ktorej sa zdaňovacie obdobie končí posledným dňom toho mesiaca, v ktorom k niektorej z týchto skutočností (ktorej dôsledkom je iné ako ročné zdaňovacie obdobie), došlo. Ide o skutočnosti, ktoré sa týkajú daňovníka, ktorý zanikne bez likvidácie, ktorý vstúpi do likvidácie, daňovníka na ktorého majetok je vyhlásený konkurz, daňovníka, ktorý zruší alebo preruší podnikanie alebo daňovníka, ktorý zomrie. V takýchto prípadoch sa daňové priznanie podáva osobou na to oprávnenou podľa zákona o dani z motorových vozidiel
do jedného mesiaca
po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ktoré končí posledným dňom mesiaca, v ktorom došlo k rozhodujúcej skutočnosti určujúcej koniec zdaňovacieho obdobia, s výnimkou daňovníka, ktorý zomrel. Za daňovníka, ktorý zomrel, podáva daňové priznanie
dedič, alebo ak je dedičov viac ten, ktorému to vyplýva z dohody dedičov podľa § 9 ods. 7. do troch mesiacov po mesiaci
, v ktorom daňovník zomrel.
Príklad č. 8:
Daňovník (právnická osoba) používa na podnikanie vlastné vozidlá. Na pracovnú cestu zamestnanca umožnil tomuto zamestnancovi použiť vlastné vozidlo,
v
dokladoch ktorého je zapísaný ako držiteľ. Zamestnanec nie je podnikateľ, vozidlo použité na pracovnej ceste sa nepoužíva na podnikanie.
Daňovníkovi zamestnávateľovi vyplýva povinnosť podania daňového priznania za svoje vozidlá, ktoré používa na podnikanie ako i za použitie vozidla, ktoré použil zamestnanec na pracovnej ceste. Pracovná cesta bola
v
trvaní od 15. 4. do 18. 4. Má daňovník, právnická osoba podať daňové priznanie za použité vozidlo zamestnancom
v
mesiaci apríl skôr (ešte pred uplynutím zdaňovacieho obdobia)?
Daňovník (právnická osoba) je nielen daňovníkom z titulu používania "vlastných vozidiel" ale súčasne aj daňovníkom - zamestnávateľom (vyplatenie cestovných náhrad za použitie vozidla zamestnancom, ktoré sa nepoužíva na podnikanie). Daňovú povinnosť tento daňovník (právnická osoba) - zamestnávateľ, vysporiada prostredníctvom podania jedného daňového priznania po uplynutí zdaňovacieho obdobia, v ktorom "pozíciu" držiteľa zapísaného v dokladoch vlastného vozidla vyznačí na riadku 10 v III. oddiele daňového priznania vyznačením písmena a) a pozíciu zamestnávateľa vo vzťahu k vozidlu zamestnanca, na riadku 10 v III. oddiele písmenom e). Vzhľadom na to, že tento daňovník má ročné zdaňovacie obdobie, uvedie všetky vozidlá v jednom daňovom priznaní, ktoré podá po uplynutí zdaňovacieho obdobia do 31. januára a v tejto lehote aj výslednú sumu dane zaplatí. Výsledná suma dane je súčtom ročných sadzieb daní za jeho vlastné vozidlá, upravené podľa § 7 (veku vozidla, resp. ak by boli v zadaní aj iné kritéria aj v závislosti od nich) a pomernej časti dane za použitie vozidla zamestnancom v mesiaci apríl. To, že zamestnanec použil na pracovnú cestu vozidlo v mesiaci apríl, neznamená, že ide o skutočnosť, v ktorej dôsledku ide o iné ako ročné zdaňovacie obdobie.
* * *
Ak by daňovník - právnická osoba, ukončil
podnikanie
napr. v mesiaci september, potom z titulu definície zániku daňovej povinnosti (vo väzbe na ukončenie podnikania)
má povinnosť podať daňové priznanie
skôr, a to do jedného mesiaca po zániku tejto daňovej povinnosti a daň zaplatiť, t.j. do konca októbra. V tomto prípade, by výsledná suma dane na úhradu pozostávala zo súčtu pomerných častí dane za vlastné vozidlá a vozidlo zamestnanca, s upravenými ročnými sadzbami dane podľa § 7 a následne použitými pre výpočet týchto pomerných častí dane.
Aj daňovník v polohe
zamestnávateľa v podávanom daňovom priznaní za ročné zdaňovacie obdobie
vypĺňa riadok 40 v IV. oddiele daňového priznania
"Predpokladaná daň"
s uvedením sumy tejto predpokladanej dane, pretože aj on je
povinný platiť preddavky na daň
.
______________________________
Poznámka: Predpokladaná daň je súčtom ročných sadzieb daní upravených podľa veku vozidla, druhu pohonu vozidla alebo druhu alternatívneho paliva, za všetky vozidlá, ktoré sú predmetom dane k 1. januáru zdaňovacieho obdobia a ktoré nie sú oslobodené od dane, na ktoré sa budú preddavky platiť. Úprava ročnej sadzby dane z titulu veku vozidla sa vykoná podľa počtu mesiacov, ktoré vozidlo má v januári toho roku, na ktorý sa preddavky na daň platia, pričom tento "vek vozidla" sa počíta počnúc dátumom prvej evidencie (roku výroby) predmetného vozidla.
______________________________
Daňovník
zamestnávateľ nie je výnimkou
pri vypĺňaní riadku 40 s označením "Predpokladaná daň" v IV. oddiele daňového priznania. Aj v tomto prípade, podmienkou pre vyplnenie uvedeného riadku, je existencia predmetu dane (vozidla) k 1. januáru zdaňovacieho obdobia. Ak bude zamestnávateľ vyplácať cestovné náhrady za vozidlá zamestnancov a tieto vozidlá budú
predmetom dane k 1. januáru
zdaňovacieho obdobia, započíta ročnú sadzbu dane (upravenú podľa § 7) za tieto vozidlá do sumy predpokladanej dane.
Pri úprave ročnej sadzby dane podľa veku vozidla, daňovník do počtu mesiacov, počnúc dátumom prvej evidencie vozidla (rok výroby),
ako posledný mesiac započíta mesiac január
toho zdaňovacieho obdobia, v ktorom podáva daňové priznanie (za predchádzajúce zdaňovacie obdobie) a na ktoré sa platia preddavky na daň z predpokladanej dane.
______________________________
Poznámka: Pri výpočte predpokladanej dane, tým, že vek vozidla sa počíta počnúc dátumom prvej evidencie vozidla (rok výroby) až do mesiaca január (vrátane) toho roka, v ktorom sa podáva daňové priznanie za "uplynulé zdaňovacie obdobie", ročná sadzba dane nemôže podliehať dvom úpravám.
______________________________
Príklad č. 9:
Započíta zamestnávateľ do predpokladanej dane aj ročné sadzby dane za vozidlá, ktoré sa nezačali používať na podnikanie 1. 1. ale až neskôr v mesiaci január?
Ak vozidlo nie je predmetom dane k 1. 1 (tento deň), nakoľko sa začalo používať na podnikanie až počas mesiaca január, daňová povinnosť síce vzniká 1. 1. ale nie je splnená podmienka predmetu dane presne 1. 1. na to, aby došlo k započítaniu upravenej ročnej sadzby dane do predpokladanej dane za toto vozidlo.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály