Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dokumentačná povinnosť o transferovom oceňovaní v kontexte aktuálnych zmien v decembri 2022 (II.)

Dátum: Rubrika: Medzinárodné zdaňovanie Zo seriálu: Dokumentačná povinnosť o transferovom oceňovaní v kontexte aktuálnych zmien v decembri 2022

Daňovníci, ktorí uskutočňujú významné kontrolované transakcie podľa § 17 ods. 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) sú povinní podľa § 18 ods. 1 cit. zákona viesť dokumentáciu o použitej metóde na účely zistenia rozdielu cien a podmienok vo významných kontrolovaných transakciách, ktoré by sa použili medzi nezávislými osobami v porovnateľných transakciách (ďalej len „dokumentácia o transferovom oceňovaní“). Článok je pokračovaním z predošlého čísla.

Špecifická časť dokumentácie o transferovom oceňovaní
Táto časť dokumentácie o transferovom oceňovaní nadväzuje na všeobecnú časť. Obsahuje nasledovné informácie týkajúce sa slovenskej spoločnosti a jej kontrolovaných transakcií. Zachytáva súčasný stav a zmeny v porovnaní s predchádzajúcim obdobím:
a)
Identifikáciu a právnu formu daňovníka, popis jeho organizačnej a vlastníckej štruktúry, popis organizačných jednotiek v rámci Skupiny, ktorým sú členovia vedenia daňovníka podriadení vrátane zmien v porovnaní s predchádzajúcim zdaňovacím obdobím.
V tejto časti sa uvádza identifikácia a právna forma slovenskej spoločnosti, opis jej organizačnej a vlastníckej štruktúry. Uvádza sa slovný opis a schematické znázornenie postavenia slovenskej spoločnosti v skupine, jej právna forma, vlastnícka a prevádzková štruktúra, história zmien hlavných vlastníkov akcií a štruktúra manažmentu. V nadväznosti na uvedené sa uvedie slovný opis a schematické znázornenie vnútornej organizačnej štruktúry slovenskej spoločnosti, t.j. uvedú sa jej útvary, oddelenia a úseky, ktoré majú spojitosť s kontrolovanými transakciami (výskum, vývoj, nákup, výroba, distribúcia, marketing, predaj, ľudské zdroje a iné).
b)
Popis podnikateľskej činnosti a obchodnej stratégie daňovníka, vrátane zmien v štruktúre podnikateľskej činnosti alebo presunov nehmotných aktív v rámci príslušného alebo predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia, vrátane zmien v porovnaní s predchádzajúcim zdaňovacím obdobím.
Informácie uvedené v písm. b) a c) na seba nadväzujú, takže je možné ich spojiť a v tejto časti uviesť popis predmetu podnikateľskej činnosti slovenskej spoločnosti. Je ale potrebné uviesť skutočný popis predmetu podnikateľskej činnosti slovenskej spoločnosti v nadväznosti na kontrolované transakcie, resp. interné porovnateľné nezávislé transakcie a nie iba výpis činností zapísaných do obchodného registra. Ďalej sa v tejto časti uvádzajú informácie o konkurencii, informácie o porovnateľných nezávislých subjektoch.
c)
Za jednotlivú kontrolovanú transakciu alebo skupinu kontrolovaných transakcií:
-
Popis kontrolovanej transakcie alebo skupiny kontrolovaných transakcií a okolností, za ktorých sa uskutočňuje.
-
Finančné vyjadrenie hodnoty kontrolovanej transakcie alebo skupiny kontrolovaných transakcií za príslušné zdaňovacie obdobie v členení podľa jednotlivých závislých osôb.
-
Kópia zmluvy k príslušnej kontrolovanej transakcii alebo skupine kontrolovaných transakcií, ak je k dispozícii v písomnej podobe.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály