Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Verejná obchodná spoločnosť - účtovníctvo a dane

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Verejná obchodná spoločnosť je právnickou osobou založenou za účelom podnikania. Právna úprava verejnej obchodnej spoločnosti je upravená v § 76 až § 92 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) a rovnako sa na ňu vzťahujú všeobecné ustanovenia o obchodných spoločnostiach v § 56 až § 75j Obchodného zákonníka.

Verejná obchodná spoločnosť je spoločnosťou, v ktorej aspoň dve osoby podnikajú pod spoločným obchodným menom a ručia za záväzky spoločnosti spoločne a nerozdielne všetkým svojim majetkom. Verejná obchodná spoločnosť je tzv. osobnou spoločnosťou, pre ktoré je typické, že jej spoločníci, ktorí musia byť minimálne dvaja, majú právo aj povinnosť osobne sa podieľať na podnikateľskej činnosti spoločnosti a ručia spoločne a nerozdielne celým svojim majetkom veriteľom za záväzky spoločnosti. Verejná obchodná spoločnosť zodpovedá za svoje záväzky
celým svojím majetkom.
Podmienkou vzniku verejnej obchodnej spoločnosti nie je vytvorenie základného imania, nakoľko podľa § 58 ods. 1 Obchodného zákonníka základné imanie sa povinne vytvára v spoločnosti s ručením obmedzeným, v akciovej spoločnosti a v jednoduchej spoločnosti na akcie. Spoločníci verejnej obchodnej spoločnosti sa však v spoločenskej zmluve môžu dohodnúť na tvorbe základného imania. Ak sa spoločníci na vkladoch dohodnú, musia rešpektovať ustanovenia § 59 až § 60 Obchodného zákonníka. Peňažné a nepeňažné vklady spoločníkov sa stávajú majetkom spoločnosti.
Verejná obchodná spoločnosť sa zakladá uzavretím spoločenskej zmluvy. Spoločenská zmluva musí obsahovať obchodné meno a sídlo spoločnosti, určenie spoločníkov uvedením názvu a sídla právnickej osoby alebo mena a priezviska fyzickej osoby, predmet podnikania. Verejná obchodná spoločnosť vzniká až zápisom do obchodného registra a až odo dňa zápisu môže vykonávať podnikateľskú činnosť. Práva a povinnosti spoločníkov sa riadia spoločenskou zmluvou. Na jej zmenu je potrebný súhlas všetkých spoločníkov. Zmenou spoločenskej zmluvy môže do spoločnosti pristúpiť ďalší spoločník alebo môže spoločník zo spoločnosti vystúpiť, ak v spoločnosti ostanú aspoň dvoja spoločníci.
Zisk určený na rozdelenie sa delí medzi spoločníkov rovným dielom, ak v spoločenskej zmluve nie je určené inak. Podiel na zisku určený na základe ročnej účtovnej závierky je splatný do troch mesiacov od jej schválenia. Spoločníci majú nárok aj na úroky z hodnoty svojho splateného vkladu, ktoré majú prednosť pred nárokom na podiel na zisku. Stratu zistenú ročnou účtovnou závierkou znášajú spoločníci rovným dielo, ak v spoločenskej zmluve nie je určené inak. V prípade straty spoločníci nie sú povinní zvýšiť svoj vklad.
Pri zrušení a likvidácii spoločnosti bez likvidácie z dôvodov uvedených v § 88 ods. 2 a § 88a Obchodného zákonníka vzniká bývalému spoločníkovi alebo jeho dedičovi, prípadne právnemu nástupcovi nárok na vyrovnávací podiel. Pri zrušení spoločnosti s likvidáciou majú spoločníci nárok na podiel na likvidačnom zostatku.
Verejná obchodná spoločnosť ako účtovná jednotka
Účtovný prípad MD D
Založenie verejnej obchodnej spoločnosti:
pohľadávka voči spoločníkom za vklady do základného imania 353 411
splatenie peňažným vkladom 211, 221 353
splatenie nepeňažným vkladom 0xx, 1xx, 3xx 353
Zvýšenie základného imania novými vkladmi:
pohľadávka voči spoločníkom za nové vklady 353 411
splatenie peňažným vkladom 211, 221 353
splatenie nepeňažným vkladom 0xx, 1xx, 3xx 353
Zvýšenie základného imania z vlastných zdrojov spoločnosti:
z ostatných kapitálových fondov, ostatných fondov 413, 427 411
zo zisku 364 411
Zníženie základného imania z dôvodu doplnenia iných zdrojov:
ostatných kapitálových fondov, ostatných fondov 411 413, 427
z dôvodu úhrady straty 411 354
Zníženie základného imania z dôvodu vrátenia vkladu spoločníkom:
nárok na vrátenie vkladu spoločníkom 411 365
vyplatenie vkladu 365 411
Verejná obchodná spoločnosť ako právnická osoba je s ohľadom na § 9 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) povinná účtovať v sústave podvojného účtovníctva podľa opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).
Podľa Obchodného zákonníkaverejná obchodná spoločnosť nemá povinnosť tvoriť základné imanie ani povinnosť zápisu základného imania v obchodnom registri. Spoločníci sa však v spoločenskej zmluve
môžu dohodnúť na tvorbe základného imania
, ktoré budú tvoriť ich peňažné a nepeňažné vklady. Ak sa tak dohodnú vklady sú povinní splatiť. Pri účtovaní vkladov spoločníkov do základného imania môže verejná obchodná spoločnosť účtovať obdobne ako spoločnosť s ručením obmedzeným, t.j. na účte
411 - Základné imanie
podľa § 59 ods. 3 a 4 Postupov účtovania v PÚ s výnimkou účtu
419 - Zmeny základného imania
(základné imanie sa do obchodného registra nezapisuje), a o zmenách základného imania podľa § 25 Postupov účtovania v PÚ. Pri účtovaní musí rešpektovať § 59 ods. 4 písm. d) Postupov účtovania v PÚ, podľa ktorého sa k účtu
411 - Základné imanie
vedú analytické účty podľa jednotlivých spoločníkov.
Novovzniknutá verejná obchodná spoločnosť je povinná v súlade s § 17 ods. 7 zákona o účtovníctvezostaviť ku dňu vzniku
otváraciu súvahu
. Otváracia súvaha obsahuje skutočnosti, ktoré nastali ku dňu vzniku spoločnosti. Môže obsahovať napr. majetok vložený spoločníkmi do spoločnosti. Ak sa spoločníci zaviazali vložiť do spoločnosti vklady, ktoré ku dňu vzniku spoločnosti neboli splatené, v otváracej súvahe sa vykážu ako pohľadávky za upísané vklady.
Príklad č. 1:
Dvaja spoločníci sa pri založení verejnej obchodnej spoločnosti v spoločenskej zmluve zaviazali vložiť vklad, ktorý bude predstavovať základné imanie:
-
prvý spoločník vklad pohľadávky v hodnote 10 000 € a peňažný vklad 40 000 €,
-
druhý spoločník vklad zásob tovaru v hodnote 16 400 € a peňažný vklad 33 600 €.
Ku dňu vzniku spoločnosti druhý spoločník ešte vklad tovaru nezrealizoval. Účtovanie založenia verejnej obchodnej spoločnosti a otváracia súvaha budú:
Účtovný prípad Suma v € MD D
Vklad prvého spoločníka  50 000 353A 411A
Vklad druhého spoločníka  50 000 353B 411B
Splatenie vkladu prvého spoločníka:
splatenie pohľadávkou  10 000 311 353A
splatenie peniazmi  40 000 221 353A
Splatenie vkladu druhého spoločníka:
splatenie peniazmi  33 600 221 353B
 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály