Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Tichý spoločník z hľadiska účtovníctva a dane

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Tiché spoločenstvo je právny vzťah uzatvorený medzi podnikateľským subjektom a tichým spoločníkom, ktorý za poskytnutie určitého vkladu do firmy získava právo podieľať sa na budúcich ziskoch firmy. Takýto právny vzťah nezakladá nový právny subjekt. Tichým spoločníkom môže byť ktorákoľvek osoba, ktorá má záujem vložiť určitý vklad do podnikania podnikateľského subjektu a podieľať sa ním na jeho podnikaní.

Tichý spoločník nie je zapísaný v žiadnom verejnom registri. Ak má tichý spoločník právo na hospodársky prospech najmenej 25 % z podnikania fyzickej osoby alebo právnickej osoby, podľa § 6a zákona č. 297/2008 Z.z. o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. je tzv. konečným užívateľom výhod, ktorý musí byť zapísaný do obchodného registra (v neverejnej časti).

Právna úprava
zmluvy o tichom spoločenstve
je upravená v § 673§ 681 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník"). Zmluvou o tichom spoločenstve sa tichý spoločník zaväzuje poskytnúť podnikateľovi určitý vklad a podieľať sa ním na jeho podnikaní a podnikateľ sa zaväzuje na platenie časti zisku vyplývajúcej z podielu tichého spoločníka. Zmluvnými stranami obchodného vzťahu o tichom spoločenstve sú dva subjekty, a to podnikateľ vymedzený v § 2 ods. 2 Obchodného zákonníka ako príjemca vkladu a tichý spoločník.
Podnikateľom podľa § 2 ods. 2 Obchodného zákonníka je osoba zapísaná v obchodnom registri, osoba, ktorá podniká na základe živnostenského oprávnenia, osoba, ktorá podniká na základe iného než živnostenského oprávnenia podľa osobitných predpisov a fyzická osoba, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu a je zapísaná do evidencie podľa osobitného predpisu.
Tichým spoločníkom môže byť fyzická osoba aj právnická osoba, a to bez ohľadu na to, či je alebo nie je podnikateľom. Tichým spoločníkom nemôže byť osoba, ktorej to zakazuje zákon. Napríklad z ustanovenia § 20 ods. 2 zákona č. 85/2005 Z.z. o politických stranách a politických hnutiach v z. n. p. vyplýva, že strana alebo hnutie nesmie vo vlastnom mene podnikať a ani uzatvárať zmluvy o tichom spoločenstve.
Zmluva o tichom spoločenstve, uzatvorená písomne, by mala obsahovať:
-
určenie zmluvných strán, t.j. podnikateľa a tichého spoločníka,
-
záväzok tichého spoločníka poskytnúť vklad a dohodu o druhu a výške vkladu tichého spoločníka,
-
záväzok podnikateľa vyplácať tichému spoločníkovi podiel na zisku a dohodu o výške podielu tichého spoločníka na zisku, prípadne aj dohodu o tom, že tichý spoločník sa podieľa aj na strate,
-
vymedzenie rozsahu účasti tichého spoločníka na podnikaní.
Tichý spoločník je oprávnený nahliadať do všetkých obchodných dokladov a účtovných záznamov týkajúcich sa podnikania, na ktorom sa podieľa svojim vkladom. Podnikateľ je povinný poskytnúť tichému spoločníkovi informácie o podnikateľskom zámere na budúce obdobie a o predpokladanom vývoji stavu majetku a financií týkajúcich sa podnikania, na ktorom sa tichý spoločník podieľa, a tiež kópiu účtovnej závierky a výročnej správy, ak má povinnosť mať účtovnú závierku overenú audítorom.
Tichý spoločník sa na rozhodovacom procese podnikateľa aktívne nezúčastňuje. Ak je napríklad tichým spoločníkom spoločnosti s ručením obmedzeným, nezúčastňuje sa valného zhromaždenia, nehlasuje, nemá právo žiadať vysvetlenia od konateľov, nerozhoduje o spôsobe výkonu podnikateľskej činnosti a pod. Tichý spoločník nemá ani právo rozhodovať o tom, akým spôsobom podnikateľ využije jeho vklad. Práva a povinnosti voči tretím osobám z podnikania vznikajú iba podnikateľovi. Tichý spoločník ručí za záväzky podnikateľa, ak jeho meno je obsiahnuté v obchodnom mene podnikateľa, alebo ak osobe, s ktorou rokuje, vyhlási, že obaja podnikajú spoločne.
Účasť tichého spoločníka na podnikaní zaniká:
-
uplynutím doby, na ktorú bola zmluva o tichom spoločenstve uzatvorená,
-
výpoveďou, ak zmluva nebola uzatvorená na dobu určitú, pričom zmluvu môžu vypovedať obidve zmluvné strany z akýchkoľvek dôvodov, prípadne i bez uvedenia dôvodu, ak zmluva bola uzatvorená na dobu neurčitú a neobsahuje výpovednú lehotu, možno ju vypovedať najneskôr šesť mesiacov pred koncom kalendárneho roka,
-
ak dosiahne podiel tichého spoločníka na strate výšku jeho vkladu,
-
ukončením podnikania, na ktoré sa zmluva vzťahuje,
-
vyhlásením konkurzu na majetok podnikateľa pričom vklad tichého spoločníka sa stáva súčasťou konkurznej podstaty s tým, že tichý spoločník si musí ako veriteľ svoju pohľadávku, ktorá spočíva vo vrátení vkladu, uplatniť prihláškou v konkurznom konaní,
-
zamietnutím návrhu na vyhlásenie tohto konkurzu pre nedostatok majetku.
Vklad tichého spoločníka
Tichý spoločník sa na podnikaní podnikateľa podieľa
svojim vkladom
. Vklad tichého spoločníka nie je vkladom do základného imania obchodnej spoločnosti. Určenie druhu a výšky vkladu tichého spoločníka je podstatnou náležitosťou zmluvy o tichom spoločenstve. Okrem týchto základných časti je potrebné v zmluve upraviť aj ďalšie náležitosti v súvislosti s vkladom, a to:
-
určiť cenu, prípadne spôsob ocenenia vkladu (tichý spoločník nemusí mať predmet vkladu ocenený znaleckým posudkom),
-
moment odovzdania vkladu,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály