Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie kapitálového fondu z príspevkov

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podľa ust. § 6 ods. 4 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) vlastné imanie tvoria vlastné zdroje financovania obchodného majetku podnikateľa. Na viacerých miestach Obchodný zákonník pracuje s pojmom „iné vlastné zdroje“. S cieľom vyjasniť pozíciu vlastných zdrojov obchodnej spoločnosti a odstrániť problémy z aplikačnej praxe bola s účinnosťou od 1. 1. 2018 ustanovená v Obchodnom zákonníku tvorba a použitie kapitálového fondu z príspevkov

Kapitálový fond z príspevkov podľa Obchodného zákonníka
Vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov ako aj jeho prerozdelenie ustanovuje Obchodný zákonník v § 217a (zákon č. 264/2017 Z.z.). Ustanovenie § 217a Obchodného zákonníka sa vzťahuje na akciovú spoločnosť (a.s.). Pre spoločnosť s ručením obmedzeným (s. r. o.) sa uvedené ustanovenie použije rovnako, tzn. pre tvorbu kapitálového fondu príspevkami spoločníkov a ich použitie na rozdelenie medzi spoločníkov platí § 217a Obchodného zákonníka rovnako. Vyplýva to z § 123 ods. 2 Obchodného zákonníka. Pojmy použité v § 217a Obchodného zákonníka pre a.s. je potrebné použiť primerane v nadväznosti na s. r. o., napr. pri a.s. ide o príspevky akcionárov, pri s. r. o. sú to príspevky spoločníkov alebo to, čo musí byť upravené pri a.s. v zakladateľskej zmluve alebo v stanovách, to pri s. r. o. musí byť upravené v spoločenskej zmluve alebo stanovách.
Podľa prechodného ustanovenia § 768q ods. 2 Obchodného zákonníka sa ustanovenia § 123 ods. 2 a § 217a použijú len na príspevky do kapitálového fondu poskytnuté po 1.1.2018.
Znenie § 217a Obchodného zákonníka:
"§ 217a Kapitálový fond z príspevkov:
Spoločnosť môže vytvoriť kapitálový fond z príspevkov akcionárov. Vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov akcionárov musí byť upravené v zakladateľskej zmluve alebo v stanovách. Ak ide o vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov akcionárov pri vzniku spoločnosti, musia ho schváliť zakladatelia. Ak ide o vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov akcionárov za trvania spoločnosti, musí ho schváliť valné zhromaždenie. Na splatenie príspevku akcionára do kapitálového fondu sa primerane použijú ustanovenia o vkladoch a za kapitálový fond sa považujú okamihom splatenia.
Ak osobitný predpis neustanovuje inak, splatený kapitálový fond z príspevkov akcionárov možno použiť na prerozdelenie medzi akcionárov alebo na zvýšenie základného imania, ak tak ustanovuje zakladateľská zmluva alebo stanovy, a to na základe rozhodnutia valného zhromaždenia. Kapitálový fond z príspevkov akcionárov nemožno použiť na prerozdelenie medzi akcionárov, ak je spoločnosť v kríze alebo ak by sa v dôsledku prerozdelenia kapitálového fondu z príspevkov akcionárov dostala do krízy.
Ak sa má splatený kapitálový fond z príspevkov akcionárov použiť na prerozdelenie medzi akcionárov, najneskôr 60 dní vopred sa musí zverejniť oznámenie o výške jeho prerozdelenia. Ustanovenie § 179 ods. 4 tým nie je dotknuté.
Na kapitálový fond z príspevkov akcionárov použitý na prerozdelenie akcionárom v rozpore s týmto zákonom sa použije primerane ustanovenie § 67f ods. 2 a 3. Akcionár nie je povinný vrátiť plnenie z prerozdelenia kapitálového fondu z príspevkov akcionárov, ak preukáže, že plnenie prijal dobromyseľne."
Zo znenia § 217a Obchodného zákonníka vyplývajú nasledovné skutočnosti:
-
predpokladom
tvorby
kapitálových fondov z príspevkov akcionárov (spoločníkov) je úprava v zakladateľskej alebo spoločenskej zmluve alebo v stanovách:
-
tvorba pri vzniku spoločnosti - musia ho schváliť zakladatelia,
-
tvorba za trvania spoločnosti - jeho vytvorenie podlieha schváleniu valného zhromaždenia, v s. r. o. je predpokladom úprava v spoločenskej zmluve;
-
príspevkom do kapitálového fondu môže byť to, čo môže byť predmetom vkladu do základného imania; v prípade nepeňažných príspevkov je potrebné uplatniť pravidlá pre stanovenie hodnoty príspevkov, tak ako pri vkladoch do základného imania (znalecký posudok);
-
tvorba kapitálového fondu z príspevkov (v praxi sa používa výraz "vklady akcionára mimo základného imania") je podmienená jeho splatením;
-
prerozdelenie
splatených príspevkov medzi akcionárov (spoločníkov) je podmienené:
-
Splnením notifikačnej povinnosti (oznámenie je potrebné zverejniť v Obchodnom vestníku). Táto povinnosť vyplýva z § 769 Obchodného zákonníka, podľa ktorého povinnosť zverejnenia údajov ustanovená týmto zákonom je splnená ich zverejnením v Obchodnom vestníku. Táto povinnosť platí rovnako pre a.s. aj pre s. r. o.
-
Rozhodnutím valného zhromaždenia.
-
Neexistenciou krízy spoločnosti, do ktorej by sa mohla taktiež dostať v dôsledku rozdelenia príspevkov.
______________________________
Poznámka:
Krízu upravuje § 67a až § 67k Obchodného zákonníka. Spoločnosť je v kríze, ak je v úpadku alebo jej úpadok hrozí. Spoločnosti hrozí úpadok, ak pomer vlastného imania a záväzkov je menej ako 8 ku 100.
______________________________
Kapitálový fond z príspevkov podľa účtovných predpisov
V nadväznosti na tvorbu kapitálového fondu z príspevkov podľa § 217a Obchodného zákonníka boli s účinnosťou od 1.1.2018 vykonané zmeny aj v účtovných predpisoch a s
účinnosťou od 31.12.2020 došlo k zmene
v
účtovaní prerozdelenia kapitálového fondu z príspevkov
(
pozri ďalej
). Prehľad ustanovení, ktoré súvisia s účtovaním kapitálového fondu z príspevkov, uvádzame v tabuľke.

Predpis

Zmena a doplnenie v súvislosti
s kapitálovým fondom z príspevkov

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“).

Do § 28 zákona o účtovníctve bol doplnený nový odsek 5, ktorý upravuje vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov v obchodnej spoločnosti, ktorá tento príspevok prijíma, a to okamihom splatenia príspevkov akcionármi alebo spoločníkmi. V účtovníctve akcionára alebo spoločníka sa splatené príspevky do kapitálového fondu účtujú ako súčasť ocenenia cenného papiera alebo podielu na základom imaní.

Opatrenie MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len
„Postupy účtovania v PÚ“).

●   doplnenie § 2 o nový odsek 3 – definícia dňa uskutočnenia účtovného prípadu pri kapitálovom fonde z príspevkov

●   nové znenie § 27a – účtovanie nepeňažných vkladov a nepeňažných príspevkov,

●   nové ustanovenie § 27b – účtovanie kapitálového fondu z príspevkov

●   úprava § 59 ods. 6 – obsahová náplň účtu 413 – Ostatné kapitálové fondy.

Opatrenie MF SR č. MF/15464/2013-74,
ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre mikro účtovné jednotky v znení opatrenia č. MF/18008/2014-74.

V prílohe č. 1 opatrenia MF SR č. MF/15464/2013-74 v časti poznámky ÚČ MÚJ 3-01 sa dopĺňajú informácie, ktoré vysvetľujú a dopĺňajú súvahu a výkaz ziskov a strát o informáciu, či účtovná jednotka vytvorila kapitálový fond z príspevkov (Čl. III), a to z dôvodu, že kapitálový fond z príspevkov sa neuvádza na samostatnom riadku súvahy, pričom je dôležité poskytnutie informácie o jeho tvorbe.

Opatrenie MF SR č. MF/23378/2014-74,
ktorým sa ustanovujú podrobnosti o individuálnej účtovnej závierke a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre malé účtovné jednotky v znení opatrenia č. MF/19927/2015-74.

V prílohe č. 1 opatrenia MF SR č. MF23378/2014-74 sa v časti poznámky dopĺňajú informácie, ktoré vysvetľujú a dopĺňajú súvahu a výkaz ziskov a strát o informáciu o tvorbe kapitálového fondu z príspevkov (Čl. IV), a to z dôvodu, že kapitálový fond z príspevkov sa neuvádza na samostatnom riadku súvahy, pričom je dôležité poskytnutie informácie o jeho tvorbe.

Opatrenie MF SR č. MF/23377/2014-74,
ktorým sa ustanovujú podrobnosti o individuálnej účtovnej závierke a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre veľké účtovné jednotky a subjekty verejného záujmu v znení opatrenia
z 2. decembra 2015 č. MF/19926/2015-74.

V prílohe č. 1 opatrenia MF SR č. MF/23377/2014-74 sa v časti poznámky dopĺňajú informácie, ktoré vysvetľujú a dopĺňajú položky súvahy:

●   informáciu týkajúcu sa príspevkov akcionárov alebo spoločníkov do kapitálového fondu z príspevkov podľa § 123 ods. 2 a § 217a Obchodného zákonníka [Čl. III ods. 1 písm. f)];

●   opis a tvorbu kapitálového fondu z príspevkov, najmä počet príspevkov a jednotlivé sumy príspevkov, ako aj opis vplyvu jeho tvorby na rozdelenie čistého zisku alebo iných vlastných zdrojov obchodnej spoločnosti pre akcionárov alebo spoločníkov, ako aj na zvýšenie základného imania [Čl. III ods. 2 písm. a)].

Účtovanie tvorby a použitia (prerozdelenia) kapitálového fondu z príspevkov
Tak ako je uvedené v tabuľke, Postupy účtovania v PÚ upravujú skutočnosti súvisiace s účtovaním kapitálového fondu z príspevkov v § 2 ods. 3, § 27a a § 27b, § 59 ods. 6. Z týchto ustanovení vyplýva, že kapitálový fond z príspevkov sa účtuje na účte
413 - Ostatné kapitálové fondy
, pričom sa vytvárajú analytické účty k tomuto účtu podľa jednotlivých akcionárov alebo spoločníkov.
Deň uskutočnenia účtovného prípadu
pri príspevku do kapitálového fondu je ustanovený v § 2 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ, podľa ktorého týmto dňom je deň splatenia príspevku. Deň splatenia pri nepeňažnom príspevku je deň prevzatia príspevku obchodnou spoločnosťou a u akcionára alebo spoločníka je to deň odovzdania príspevku obchodnej spoločnosti.
Účtovanie kapitálového fondu z príspevkov Postupy účtovania v PÚ upravujú v závislosti od toho, či kapitálový fond z príspevkov bol vytvorený:
-
ako súčasť vkladu podniku alebo ako súčasť nepeňažného vkladu, ktorým nie je podnik (jednotlivý, resp. individuálny majetok) - § 27a Postupov účtovania v PÚ,
-
samostatne - § 27b Postupov účtovania v PÚ.
V prípade, ak ide o nepeňažný príspevok do kapitálového fondu, je dôležité jeho
ocenenie,
ktoré je ustanovené v § 27a ods. 2 Postupov účtovania v PÚ, a to v nadväznosti na § 59 ods. 3 Obchodného zákonníka. Podľa tohto ustanovenia
hodnota nepeňažného vkladu sa určí znaleckým posudkom
, ktorý musí obsahovať aj opis nepeňažného vkladu, spôsob jeho ocenenia, údaj o tom, či jeho hodnota zodpovedá emisnému kurzu upísaných akcií splácaných týmto vkladom alebo hodnote prevzatého záväzku na vklad do spoločnosti. To znamená, že
na ocenenie hodnoty nepeňažného príspevku do kapitálového fondu sa použije znalecký posudok.
Nepeňažným vkladom môže byť aj pohľadávka. Podľa § 59 ods. 5 Obchodného zákonníka, ak vklad do spoločnosti alebo jeho časť spočíva v prevode pohľadávky, použijú sa primerane ustanovenia o postúpení pohľadávky. Spoločník, ktorý previedol na spoločnosť ako vklad pohľadávku, ručí za vymožiteľnosť tejto pohľadávky do výšky hodnoty svojho vkladu. Nepeňažným vkladom môže byť aj pohľadávka voči spoločnosti. Rovnako to platí aj pre príspevok do kapitálového fondu. Ak tvorba kapitálového f
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály