Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pohľadávky v podvojnom účtovníctve

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

V príspevku si priblížime účtovanie pohľadávok v účtovníctve podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva podľa opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ").
VZNIK POHĽADÁVOK
Pohľadávku možno v rámci záväzkových právnych vzťahov charakterizovať ako právo na plnenie, ktoré vzniká veriteľovi zo záväzkového vzťahu a dlžníkovi vzniká povinnosť splniť záväzok (§ 488 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p.). Znamená to, že pohľadávka je právom veriteľa voči dlžníkovi na plnenie, pričom vzniká vtedy, keď dochádza k časovému posunu medzi dodávkou hnuteľnej alebo nehnuteľnej veci, poskytnutím služby alebo prevodom práva a úhradou za tieto plnenia. Rozsah časového posunu pre vznik pohľadávky nie je rozhodujúci. Pri akomkoľvek časovom posune u veriteľa vzniká pohľadávka a u dlžníka záväzok. Pri bezprostrednej úhrade pohľadávka nevzniká. Bezprostrednou úhradou sa rozumie taký spôsob úhrady, keď k úhrade dochádza pri prevzatí veci, služby alebo práva bez akéhokoľvek časového odkladu.
Z účtovného hľadiska
predstavujú pohľadávky majetkovú zložku účtovnej jednotky. Spĺňajú tak základnú definíciu majetku podľa § 2 ods. 4 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"). Podľa tohto ustanovenia sú majetkom tie aktíva účtovnej jednotky, ktoré sú výsledkom minulých udalostí (pohľadávka vznikla z uskutočnených účtovných prípadov), je takmer isté, že v budúcnosti zvýšia ekonomické úžitky účtovnej jednotky (priamo alebo nepriamo prispejú k toku peňažných prostriedkov), a dajú sa spoľahlivo oceniť. Vykazujú sa v účtovnej závierke v súvahe alebo vo výkaze o majetku a záväzkoch. Okamih vzniku ako aj zániku pohľadávok je definovaný prostredníctvom dňa uskutočnenia účtovného prípadu, a to v § 2 Postupov účtovania v PÚ. Vo vzťahu k pohľadávkam je dňom uskutočnenia účtovného prípadu deň splnenia dodávky, deň poskytnutia preddavku, deň inkasa pohľadávky, deň započítania pohľadávky, deň postúpenia pohľadávky, deň zistenia manka a škody na majetku, schodku, deň vkladu do obchodnej spoločnosti a družstva a deň zistenia ďalších skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov alebo z vnútorných podmienok účtovnej jednotky, ktoré sú predmetom účtovníctva, a ktoré v účtovnej jednotke nastali a účtovná jednotka má k dispozícii potrebné podklady, ktoré dokumentujú tieto skutočnosti.
Osobitne je určený deň uskutočnenia účtovného prípadu v nasledovných prípadoch:
-
pri nehnuteľnostiach obstaraných na základe zmluvy, pri ktorých sa vlastníctvo nadobúda povolením vkladu do katastra nehnuteľností a do nadobudnutia vlastníctva nadobúdateľ nehnuteľnosť užíva, kedy je deň uskutočnenia účtovného prípadu stanovený na deň odovzdania nehnuteľnosti prevádzajúcim (vznik pohľadávky z dôvodu predaja nehnuteľnosti),
-
pri príspevku do kapitálového fondu z príspevkov je deň uskutočnenia účtovného prípadu deň splatenia príspevku do kapitálového fondu z príspevkov; deň splatenia pri nepeňažnom príspevku je deň prevzatia príspevku obchodnou spoločnosťou (vznik a zánik pohľadávky z dôvodu vytvorenia kapitálového fondu z príspevkov).
V tabuľke uvádzame prehľad dňa uskutočnenia účtovného prípadu v súvislosti s pohľadávkami.
Deň uskutočnenia účtovného prípadu Dôvod na účtovanie vo vzťahu k pohľadávke Popis
Deň splnenia dodávky Vznik pohľadávky, ak u veriteľa dochádza k časovému posunu medzi splnením dodávky a úhradou za ňu. Pri stanovení tohto dňa je potrebné vychádzať z uzatvorených zmlúv, kde by mal byť vymedzený deň nadobudnutia vlastníctva k majetku, ktorý je predmetom dodávky. Napr. pri predaji tovaru by mal byť v zmluve dohodnutý deň, od ktorého má kupujúci právo nakladať s tovarom, resp. deň, od ktorého sa kupujúci stáva vlastníkom tovaru a pod., v tento deň predávajúcemu (veriteľovi) vzniká pohľadávka voči kupujúcemu.
Deň poskytnutia preddavku Vznik pohľadávky u tej účtovnej jednotky, ktorá poskytuje preddavok. Pred splnením dodávky niektorí obchodní partneri vyžadujú zaplatenie tzv. zálohy, resp. preddavku. Požiadavka na zaplatenie preddavku, tzv. zálohová faktúra, nie je titulom na účtovanie a o tejto skutočnosti sa neúčtuje. Účtuje sa len o skutočne poskytnutom preddavku, tzn. o úbytku peňažných prostriedkov, pričom dochádza k vzniku pohľadávky z dôvodu poskytnutého preddavku. Ak je príjemca platby prijatej vopred (pred splnením dodávky) platiteľom DPH, vystavuje podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) faktúru na prijatú platbu.
Deň inkasa pohľadávky Zánik pohľadávky. Pri tomto účtovnom prípade dochádza v účtovnej jednotke, ktorá je veriteľom, k zániku pohľadávky a zároveň k prírastku peňažných prostriedkov.
Deň započítania pohľadávky Zánik pohľadávky. Podľa § 580 Občianskeho zákonníka, ak veriteľ a dlžník majú vzájomné pohľadávky, ktorých plnenie je rovnakého druhu, zaniknú započítaním, pokiaľ sa vzájomne kryjú, ak niektorý z účastníkov urobí voči druhému prejav smerujúci k započítaniu. Zánik pohľadávky nastane okamihom, keď sa stretli pohľadávky spôsobilé na započítanie. Osobitnú úpravu započítania pohľadávok upravuje aj § 358 – § 364 Obchodného zákonníka.
Deň postúpenia pohľadávky Zánik pohľadávky a zároveň vznik novej pohľadávky z postúpenia. Postúpiť pohľadávku možno podľa Občianskeho zákonníka, a to podľa § 524 – § 530. Ak účtovná jednotka postúpi (predá) pohľadávku, o ktorej účtuje vo svojom účtovníctve, tak postúpením jej táto pohľadávka zaniká, zároveň jej však vzniká pohľadávka ako „odmena“ za postúpenie (predaj) pohľadávky.
Deň zistenia manka alebo škody na majetku a schodku Manko, schodok alebo škoda na majetku zakladá vznik pohľadávky, ak je určená hmotne zodpovedná osoba za tento majetok. Manko je podľa § 30 ods. 5 zákona o účtovníctve inventarizačným rozdielom, ak zistený skutočný stav je nižší ako stav v účtovníctve a ak ho nemožno preukázať účtovným záznamom.Schodkom sa označuje manko pri peňažných prostriedkoch a ceninách.Škodou na majetku sa podľa § 26 ods. 6 zákona o účtovníctve rozumie neodstrániteľné poškodenie, zničenie, odcudzenie alebo strata majetku.Ak je určená hmotne zodpovedná osoba, tak účtovnej jednotke pri vzniku manka, schodku alebo škody vzniká pohľadávka voči tejto osobe na náhradu manka, schodku alebo škody. Ak hmotne zodpovedná osoba nie je určená, účtovnej jednotke nevzniká pohľadávka, ale náklad.
Deň vkladu do obchodnej spoločnosti a družstva Vznik a zánik pohľadávky z upísaných vkladov. Ak účtovná jednotka rozhodne o zvýšení základného imania príplatkami spoločníkov resp. akcionárov, vzniká pohľadávka voči akcionárovi, resp. voči spoločníkovi na jej splatenie. Takáto pohľadávka zaniká dňom prijatia vkladu od akcionára alebo spoločníka. Podľa § 59 Obchodného zákonníka je vkladom spoločníka súhrn peňažných prostriedkov (peňažný vklad) a iných peniazmi oceniteľných hodnôt (nepeňažný vklad), ktoré spoločník vkladá do spoločnosti a podieľa sa nimi na výsledku podnikania spoločnosti.
Deň zistenia ďalších skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov alebo z vnútorných podmienok účtovnej jednotky, ktoré sú predmetom účtovníctva a ktoré v účtovnej jednotke nastali a účtovná jednotka má k dispozícii potrebné podklady, ktoré dokumentujú tieto skutočnosti.   Napríklad zánik pohľadávky rozhodnutím o jej odpísaní, vklad pohľadávky do základného imania, ak nepeňažným vkladom je pohľadávka a pod.
Každý účtovný prípad je účtovná jednotka povinná doložiť účtovnými dokladmi. Podkladom pre účtovanie pohľadávok sú doklady preukazujúce ich vznik. Pre účtovníctvo je dôležité, aby doklad, na základe ktorého sa uskutoční účtovný zápis v účtovných knihách, spĺňal náležitosti účtovného dokladu podľa § 10 zákona o účtovníctve.
Náležitosťami účtovného dokladu podľa cit. ustanovenia sú:
-
slovné a číselné označenie účtovného dokladu,
-
obsah účtovného prípadu a označenie jeho účastníkov,
-
peňažnú sumu alebo údaj o cene za mernú jednotku a vyjadrenie množstva,
-
dátum vyhotovenia účtovného dokladu,
-
dátum uskutočnenia účtovného prípadu, ak nie je zhodný s dátumom vyhotovenia,
-
podpisový záznam osoby zodpovednej za účtovný prípad v účtovnej jednotke, ak overenie účtovného prípadu nie je zabezpečené podľa § 32 ods. 3 písm. b) alebo písm. c).
Pri pohľadávkach, ktoré vznikli splnením dodávky právne preukazným dokladom vzniku pohľadávky je faktúra, ale aj dodací list o prevzatom tovare, výrobkoch a pod. alebo preberacie protokoly pri dodávkach služieb, obchodná zmluva atď. Tak ako vznik pohľadávok, rovnako aj zánik pohľadávok je potrebné doložiť účtovnými dokladmi (pri inkase pohľadávok je to doklad o zaplatení, pri odpise pohľadávok rozhodnutie o odpise a interný doklad atď.).
ČLENENIE POHĽADÁVOK
Podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály