Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uzávierkové práce účtovníka za rok 2021 a vzory pre vykonanie inventúry

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Blíži sa záver účtovného obdobia, ktorým je kalendárny rok 2021 a účtovné jednotky sa začínajú pripravovať na zostavenie účtovnej závierky. Základnou podmienkou správneho zostavenia účtovnej závierky je inventarizácia majetku a záväzkov. Správne vykonaná inventarizácia je základným prvkom preukázateľnosti účtovníctva.

Právne normy upravujúce inventarizáciu:
-
zákon č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"),
-
opatrenie MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú postupy účtovania pre podnikateľov účtujúcich v podvojnom účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ").
Obligatórne a fakultatívne inventarizácie
Inventarizácie možno členiť na povinné (obligatórne), resp. zákonné, ktoré účtovné jednotky musia vykonávať podľa zákona o účtovníctve a na dobrovoľné (fakultatívne).
Povinné inventarizácie
sa z hľadiska jej väzby na účtovnú závierku členia na inventarizáciu riadnu a mimoriadnu. Povinné inventarizácie majú zákonom určenú úlohu a termín ich vykonania.
Fakultatívne
(dobrovoľné) sú v kompetencii účtovnej jednotky z hľadiska úlohy, obsahu a termínu jej vykonania a slúžia pre potreby účtovnej jednotky.
Povinné inventarizácie
Povinnosť inventarizovať majetok a záväzky je ustanovená v § 6 ods. 3 zákona o účtovníctve
. Táto povinnosť je jednoznačná a týka sa všetkých účtovných jednotiek vymedzených v § 1 zákona o účtovníctve, a to nezávisle na tom, v akej sústave účtovníctva účtujú, či v sústave podvojného alebo jednoduchého účtovníctva. Ďalšia požiadavka na vykonanie inventarizácie je ustanovená v § 8 ods. 4 zákona o účtovníctve, podľa ktorého účtovníctvo účtovnej jednotky je preukázateľné, ak všetky účtovné záznamy sú preukázateľné a účtovná jednotka vykonala inventarizáciu.
Cieľ inventarizácie
Cieľom, alebo hlavnou úlohou
inventarizácie je overiť, či stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov v účtovníctve zodpovedá skutočnosti.
Okrem inventarizácie majetku a záväzkov zákon vyžaduje aj inventarizáciu rozdielu majetku a záväzkov. U podnikateľov, ktorí účtujú v podvojnom účtovníctve týmto rozdielom je vlastné imanie, ktoré tvoria účty účtovej skupiny
41 - Základné imanie a kapitálové fondy, 42 - Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia
a
43 - Výsledok hospodárenia
. Inventarizáciu rozdielu majetku a záväzkov účtovné jednotky vykonajú dokladovou inventúrou, teda rovnakým spôsobom ako sa inventarizujú napr. záväzky alebo pohľadávky.
Inventarizácia a účtovná závierka
V súlade s § 29 ods. 2 zákona o účtovníctve a s prihliadnutím na § 17 zákona o účtovníctve(účtovná závierka), je možné určiť termíny, ku ktorým je potrebné inventarizáciu vykonať.
Inventarizáciu účtovná jednotka vykonáva ku dňu, ku ktorému zostavuje riadnu alebo mimoriadnu účtovnú závierku.
Riadnu účtovnú závierku účtovná jednotka zostavuje ku koncu účtovného obdobia, ktorým môže byť kalendárny rok (k 31. 12.), alebo ku koncu účtovného obdobia, ktorým je hospodársky rok (iný dátum ako k 31. 12., napr. k 30. 4. kalendárneho roka). Vo všetkých ostatných prípadoch ide o mimoriadnu účtovnú závierku, pri ktorej sa tiež musí vykonať inventarizácia.
Ak účtovná jednotka zostavuje
priebežnú účtovnú závierku
(napr. v prípade likvidácie alebo konkurzu), pre potreby jej zostavenia sa
inventarizácia vykoná len na účely vyjadrenia ocenenia
podľa § 26 ods. 3 zákona o účtovníctve, to znamená, že účtovná jednotka je povinná upraviť ocenenie hodnoty majetku prostredníctvom opravných položiek, vytvoriť rezervy a zaúčtovať odpisy v súlade s účtovnými zásadami a účtovnými metódami.
Periodicita vykonávania inventarizácií 
Predmet inventarizácie Inventarizované obdobie
Dlhodobý hmotný majetok raz za štyri účtovné obdobia
Dlhodobý nehmotný majetok raz za účtovné obdobie
Dlhodobý finančný majetok
Zásoby
Krátkodobý finančný majetok
Hotovosť
Pohľadávky
Záväzky
Vlastné imanie
-
Inventarizáciu hmotného majetku
musia účtovné jednotky vykonať aspoň raz za štyri roky. To znamená, že ak účtovná jednotka má účtovné obdobie kalendárny rok a naposledy vykonala inventarizáciu dlhodobého hmotného majetku k 31.12.2017, potom ďalšiu musí vykonať k 31.12.2021. Účtovné jednotky však môžu vykonávať inventarizáciu dlhodobého hmotného majetku aj každoročne, resp. podľa svojich potrieb.
-
Inventarizáciu zásob
môžu účtovné jednotky vykonávať kedykoľvek v priebehu účtovného obdobia, avšak podľa § 30 ods. 4 zákona o účtovníctve musia preukázať stav zásob aj ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, preto je vhodné inventarizáciu zásob smerovať čo najbližšie ku dňu zostavenia účtovnej závierky.
Inventúra a inventarizácia
Je potrebné upozorniť na pojmovú odlišnosť slov inventúra a inventarizácia.
Inventúrou
sa rozumie zistenie skutočného stavu majetku a záväzkov k určitému dňu (napr. inventúra tovaru na sklade k 31. 12.). Inventúra majetku a záväzkov môže byť
fyzická
alebo
dokladová.
Ak je to možné, používa sa
kombinácia
fyzickej a dokladovej inventúry (napr. inventúra dlhodobého hmotného majetku sa vykoná fyzickou obhliadkou a odkontrolovaním dokladov preukazujúcimi vlastníctvo k tomuto majetku).
Pojem
inventarizácie
zahŕňa celý súbor prác, spojených s prípravou a zistením skutočného stavu majetku a záväzkov (inventúra), s vyhotovením inventúrnych súpisov, inventarizačných zápisov, prehľadu inventarizačných rozdielov a s vypracovaním návrhu na ich vysporiadanie. Inventúra je teda súčasťou inventarizácie.
Fyzická inventúra
Fyzická inventúra majetku sa vykonáva počítaním, meraním, vážením, technickým prepočtom pri voľne uloženom materiály (uhlie, piesok, krmivo), pričom sa vychádza z jednotiek množstva používaných v účtovníctve (v skladovej evidencii). Fyzickou inventúrou sa overuje najmä:
-
dlhodobý hmotný majetok,
-
dlhodobý finančný majetok pokiaľ fyzicky existuje (napr. akcie v listinnej podobe),
-
krátkodobý finančný majetok - hotovosť v pokladnici a ceniny,
-
zásoby (materiál, tovar, nedokončená výroba, hotové výrobky, zvieratá).
Dokladová inventúra
Dokladová inventúra
sa vykonáva, keď sa
správnosť zostatku účtu overuje prostredníctvom účtovných dokladov, ktoré ho tvoria.
Robí sa pri druhoch majetku a záväzkoch, pri ktorých nie je možné vykonať fyzickú inventúru.
Dokladová inventúra sa vykonáva v prípade:
-
dlhodobého nehmotného majetku (zisťovanie i fyzickou inventúrou napr. oceniteľné práva ak sú v listinnej podobe),
-
dlhodobého finančného majetku (ak je vedený v listinnej podobe aj fyzickou inventúrou pohľadávok,
-
záväzkov,
-
opravných položiek,
-
rezerv,
-
časového rozlíšenia nákladov a výnosov,
-
rozdielu majetku a záväzkov (u podnikateľov ide o vlastné imanie, t.j. základné imanie, kapitálový fond z príspevkov, výsledky hospodárenia z minulých období, fondy tvorené zo zisku a pod.).
V praxi často dochádza aj k tzv. odsúhlasovaniu zostatkov vykázaných na účtoch pohľadávok a záväzkov. Ide o písomné požiadanie jednotlivých odberateľov a dodávateľov o potvrdenie správnosti otvoren
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály