Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Založenie spoločnosti s ručením obmedzeným zjednodušeným spôsobom od 1. februára 2023

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Založenie spoločnosti s ručením obmedzeným (ďalej len „s. r. o.“) je od 1. 2. 2023 možné zjednodušeným spôsobom, a to prostredníctvom vyplnenia elektronického formulára.

Formulár je zverejnený na stránke Ministerstva spravodlivosti SR v slovenčine a angličtine. Formulár má slúžiť na vytvorenie štandardizovaného vzoru spoločenskej zmluvy.
Následne sa použije elektronická služba obchodného registra na podanie návrhu na zápis údajov do obchodného registra využitím štruktúrovaných údajov zo spoločenskej zmluvy vypracovanej pomocou interaktívneho sprievodcu elektronického formulára na vytvorenie spoločenskej zmluvy.
Zjednodušenie založenia s. r. o. spočíva najmä v interaktívnom sprievodcovi, ktorý sprevádza zakladateľov spoločnosti s ručením obmedzeným od tvorby zakladateľského dokumentu až po podanie návrhu na zápis do obchodného registra a v možnosti získania živnostenského oprávnenia zápisom do obchodného registra.
Zjednodušene je možné od 1.2.2023 založiť len obchodnú spoločnosť - s. r. o., netýka sa iných spoločností, napr. akciovej spoločnosti, komanditnej spoločnosti, verejnej obchodnej spoločnosti a pod. Naďalej je však možné založiť s. r. o. aj doterajším spôsobom.
Tento príspevok sa venuje problematike založenia s. r. o. zjednodušeným spôsobom, ktoré je možné od 1.2.2023 na základe zákona schváleného dňa 20.12.2022, a to zákona č. 8/2023 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
Predpoklady na zjednodušené založenie s. r. o.
Spoločnosť sa zakladá spoločenskou zmluvou podpísanou všetkými zakladateľmi, pričom pravosť podpisov musí byť úradne overená. Pokiaľ spoločnosť zakladá jediný zakladateľ, spoločenskú zmluvu nahrádza zakladateľská listina, ktorá musí obsahovať rovnaké časti, ako spoločenská zmluva. Na základe spoločenskej zmluvy, či zakladateľskej listiny síce dochádza k založeniu spoločnosti, avšak táto vznikne až zápisom do obchodného registra.
Po splnení zákonných podmienok môžu zakladatelia založiť a aj zapísať s. r. o. do obchodného registra online v rámci jedného registrového konania.
Registrovým súdom, čiže súdom, ktorý je príslušný na zápis do obchodného registra v prípade zjednodušeného postupu s. r. o., je pre celé územie SR Okresný súd Žilina.
Zmena spočívajúca v zjednodušenom založení s. r. o. nevyžaduje osobitný postup získania živnostenského oprávnenia prostredníctvom živnostenského úradu. Na využitie tejto možnosti je vytvorený zoznam tých voľných živností (maximálny počet 15 voľných živností pri prvozápise), ku ktorým vznikne živnostenské oprávnenie automaticky zápisom do obchodného registra (pred zápisom do obchodného registra nie je potrebné žiadať okresný úrad, odbor živnostenského podnikania o vydanie osvedčenia o živnostenskom oprávnení).
Zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník") v § 57 ods. 4 ustanovuje, že spoločnosť môže byť založená aj zjednodušeným spôsobom prostredníctvom na to určeného elektronického formulára na vytvorenie spoločenskej zmluvy. To znamená, že zjednodušený postup založenia s. r. o. sa realizuje prostredníctvom nového elektronického formulára, ktorý vytvorí spoločenskú zmluvu. Zakladateľ tak nemusí vytvárať spoločenskú zmluvu alebo zakladateľskú listinu sám, systém ju vytvorí sám po zadaní určených zákonných údajov do formulára.
Zakladateľ si musí sám pripraviť ďalšie povinné prílohy potrebné k návrhu na zápis s. r. o. do obchodného registra.
Spoločnosť s ručením obmedzeným môže byť založená zjednodušeným spôsobom, ak sú splnené tieto podmienky podľa ust. § 110a Obchodného zákonníka:
-
sp
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály