Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Transformácia účtovnej sústavy z jednoduchého účtovníctva na podvojné účtovníctvo

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Všeobecnú povinnosť viesť účtovníctvo ustanovuje podnikateľom § 35 až § 40 Obchodného zákonníka. Z príslušných ustanovení Obchodného zákonníka vyplýva, že účtovníctvo podnikateľa spočíva vo vedení predpísaných výkazov o skutočnostiach, ktoré sú predmetom hospodárenia podniku, v rozsahu a spôsobom ustanoveným osobitným zákonom, ktorým je zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov.

Všeobecnú povinnosť viesť účtovníctvo ustanovuje podnikateľom § 35 až § 40 Obchodného zákonníka. Z príslušných ustanovení Obchodného zákonníka vyplýva, že účtovníctvo podnikateľa spočíva vo vedení predpísaných výkazov o skutočnostiach, ktoré sú predmetom hospodárenia podniku, v rozsahu a spôsobom ustanoveným osobitným zákonom, ktorým je zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej iba „zákon o účtovníctve“). Zákon o účtovníctve ustanovuje rozsah a spôsob vedenia účtovníctva a zásady jeho preukaznosti okrem právnických osôb aj pre fyzické osoby, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť alebo inú zárobkovú činnosť, ak preukazujú na daňové účely svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov.

Problematika používania účtovných sústav je predmetom úpravy § 9 zákona o účtovníctve, v rámci ktorého je ustanovená ako základná povinnosť účtovných jednotiek (ÚJ) účtovať v sústave podvojného účtovníctva (PÚ). Povinnosť účtovať v sústave PÚ je ustanovená aj v zmysle § 36 Obchodného zákonníka pre všetkých podnikateľov zapísaných v obchodnom registri bez ohľadu na to, či ide o právnické osoby alebo fyzické osoby.

Zákon o účtovníctve v § 9 ods. 2 taxatívne ustanovuje výnimky, kedy a ktoré ÚJ môžu účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva (JÚ). Treba si uvedomiť, že ustanovenie nepredpisuje povinnosť účtovať v JÚ, ale len možnosť. To znamená, že ÚJ, ktorým zákon umožňuje účtovať v JÚ, sa môžu vždy rozhodnúť aj pre účtovanie v PÚ. V JÚ môžu účtovať:
  1. podnikatelia, ktorí nie sú zapísaní v obchodnom registri,
  2. fyzické osoby, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“),
  3. príspevkové organizácie, ktorých zriaďovateľom je obec alebo vyšší územný celok, ak nepodnikajú a objem ich ročného rozpočtu výdavkov nepresahuje 500 000 Sk,
  4. občianske združenia, ich organizačné zložky, ktoré majú právnu subjektivitu, organizačné zložky Matice slovenskej s právnou subjektivitou, združenia právnických osôb, pozemkové spoločenstvá, spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, neinvestičné fondy a neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby, ak nepodnikajú a ich príjmy nedosiahli v predchádzajúcom účtovnom období 3 000 000 Sk,
  5. cirkvi a náboženské spoločnosti, ich orgány a cirkevné inštitúcie, ktoré majú právnu subjektivitu, ak nepodnikajú a nie sú príjemcami dotácií (grantov) zo štátneho rozpočtu.
Ak ÚJ nespĺňa podmienky ustanovené v § 9 ods. 2 zákona o účtovníctve pre účtovanie v JÚ, je povinná transformovať svoje účtovníctvo z JÚ do PÚ.

Podľa § 7 ods. 3 zákona o účtovníctve platí, že ÚJ musí používať v jednom účtovnom období rovnaké účtovné metódy a účtovné zásady. Novela tohto zákona však od 1. 1. 2005 pripúšťa, že ÚJ môžu v opodstatnených prípadoch aj v priebehu účtovného obdobia zmeniť doterajšie účtovné zásady a metódy, avšak musia ich zmeniť spätne od začiatku účtovného obdobia. O zmene sú v takýchto prípadoch povinné informovať v účtovnej závierke v poznámkach. Podľa platného znenia zákona o účtovníctve do 31. 12. 2004 totiž ÚJ nesmeli v priebehu účtovného obdobia meniť použité účtovné metódy a účtovné zásady – tieto mohli zmeniť až v bezprostredne nasledujúcom účtovnom období.

V kontexte s § 7 ods. 3, ako aj § 16 zákona o účtovníctve na účely zmeny používania účtovnej sústavy z JÚ na PÚ nemožno opomenúť zákonné ustanovenie povinnosti uzavrieť účtovné knihy k poslednému dňu účtovného obdobia. Pre úplnosť treba tiež poznamenať, že ak ÚJ prevedie JÚ na PÚ, neznamená to, že ÚJ ako právny subjekt zaniká. V danom prípade dôjde iba k zmene postupov účtovania tej istej ÚJ.


Právna úprava prechodu z JÚ na PÚ

Podnikatelia a ÚJ, ktoré vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov, prechod z účtovania v sústave JÚ na účtovanie v sústave PÚ realizujú zákonne ustanoveným spôsobom v zmysle § 2 a § 3 opatrenia MF SR č. 21 378/2003-92. Ustanovuje sa ním postup účtovania pri prechode zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva a postup účtovania pri prechode zo sústavy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva pre podnikateľov a účtovné jednotky, ktoré vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov. Zároveň sa ním mení a dopĺňa opatrenie MF SR č. 23586/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky, obsahovom vymedzení položiek a rozsahu údajov určených z účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov (ďalej iba „opatrenie“).

V zmysle § 2 opatrenia postup prechodu z JÚ na PÚ podnikateľov sa orientuje iba na prevod stavov majetku a záväzkov. To znamená, že práve z dôvodu daňovej orientácie JÚ (t. j. vedie sa na účely zistenia základu dane) opatrenie neuvažuje s prevodom príjmov na výnosy a ani výdavkov na náklady. Premietnutie vplyvov zmeny sústavy účtovania (do výnosov alebo nákladov) je predmetom § 3 opatrenia.

Možno konštatovať, že pred prechodom z JÚ na PÚ podnikateľov je potrebné vykonať nasledujúce 3 základné kroky:
 

1. Vykonať inventarizáciu majetku a záväzkov

Všeobecná povinnosť inventarizovať majetok, záväzky a rozdiel majetku a záväzkov je ustanovená v § 6 ods. 3 zákona o účtovníctve. Táto povinnosť je jednoznačná a týka sa všetkých právnických a fyzických osôb (t. j. ÚJ), ktoré vykonávajú podnikateľskú alebo inú zárobkovú činnosť, bez ohľadu na to, v akej sústave účtovníctva účtujú.

Inventarizácia majetku a záväzkov vzhľadom na jej účel a predovšetkým význam predstavuje najdôležitejšiu časť uzávierkových prác. Bez vykonania inventarizácie účtovníctvo nespĺňa jednu zo základných požiadaviek stanovených v zákone o účtovníctve, t. j. nie je preukázateľné a nadväzne na to ani účtovná závierka nepodáva pravdivý a verný obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o finančnej situácii
ÚJ.

Vymedzenie inventarizácie, ako aj jej postup ustanovuje zákon o účtovníctve v § 29 a § 30.
Účelom inventarizácie je preukázať, či stav majetku a záväzkov v účtovníctve (účtovný stav) zodpovedá skutočnosti.
 

2. Uzavrieť jednoduché účtovníctvo

Z § 4 ods. 3 opatrenia MF SR č. 23586/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky, obsahovom vymedzení položiek a rozsahu údajov určených z účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov (ďalej iba „Postupy účtovania v JÚ“), vyplýva, že účtovná závierka sa zostavuje na podklade údajov z peňažného denníka, z knihy pohľadávok, z knihy záväzkov, z pomocných kníh a z vykonanej inventarizácie majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov.
Podľa § 4 ods. 2 Postupov účtovania v JÚ pri uzavretí účtovných kníh:
  • Zisťujú sa súhrnné sumy príjmov a výdavkov podľa členenia v peňažnom denníku.
  • Zaúčtujú sa uzávierkové účtovné operácie tak, že sa:
    • zvýšia príjmy o sumy doteraz nezaúčtované v peňažnom denníku, ktoré sa zahrnujú do základu dane z príjmov do položky Príjmy celkove a do položiek podľa ich druhového členenia,
    • znížia príjmy o sumy, ktoré sa nezahrnujú do základu dane z príjmov do položky Príjmy celkove a príjmov podľa ich druhového členenia,
    • zvýšia výdavky o sumy doteraz nezaúčtované v peňažnom denníku, ktoré sa zahrnujú do základu dane z príjmov do položky Výdavky celkove a podľa ich druhového členenia,
    • znížia výdavky o sumy, ktoré sa nezahrnujú do základu dane z príjmov do položky Výdavky celkove a výdavkov podľa ich druhového členenia.
  • V knihe pohľadávok, v knihe záväzkov a v pomocných knihách sa zisťujú súhrnné sumy a označí sa ukončenie účtovného obdobia, ak sa v týchto účtovných knihách bude účtovať aj v ďalšom účtovnom období.
  • Zisťuje sa výsledok hospodárenia za účtovné obdobie, ktorým je rozdiel medzi príjmami a výdavkami po zohľadnení uzávierkových účtovných operácií.
Pri uzatvorení účtovných kníh ÚJ zostaví účtovnú závierku (pozri prílohu k Postupom účtovania v JÚ), ktorej neoddeliteľnou súčasťou sú:
  • výkaz o príjmoch a výdavkoch Úč. Fo 1–01,
  • výkaz o majetku a záväzkoch Úč Fo 2–01.
Uzavretie účtovných kníh v JÚ pred prechodom do sústavy PÚ a následná príprava účtovných kníh v PÚ napokon vyplýva aj z § 2 ods. 1 opatrenia, v zmysle ktorého platí, že pri prechode z JÚ do PÚ:
  • k poslednému dňu bežného účtovného obdobia sa uzavrú účtovné knihy v JÚ podľa zákona o účtovníctve a osobitného predpisu a zostaví sa účtovná závierka v JÚ a
  • k prvému dňu účtovného obdobia nasledujúceho po bežnom účtovnom období otvoria sa účtovné knihy v PÚ.
V rámci tzv. prípravných prác pred prechodom účtovnej sústavy je potrebné upozorniť, že na základe § 3 opatrenia č. 23 054/2002-92 Z. z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“), ÚJ si musí v zmysle rámcovej účtovej osnovy zostaviť vlastný účtový rozvrh syntetických účtov, ako aj ich analytického členenia podľa § 4 Postupov účtovania v PÚ. Predmetom tohto ustanovenia sú iba rámcové zásady na vytváranie analytických účtov, preto obsah účtovných kníh sústavy JÚ možno vo veľkej miere úspešne použiť ako základ analytických evidencií. V tejto súvislosti možno uviesť, že účtovné knihy sústavy JÚ obsahujú účty v tzv. najnižšej úrovni členenia majetku a záväzkov (pre jednotlivé veci a práva v knihe dlhodobého majetku, jednotlivé druhy materiálov, tovarov, výrobkov v knihe zásob, jednotlivých dlžníkov v knihe pohľadávok, jednotlivých veriteľov v knihe záväzkov, jednotlivé zákonné rezervy v knihe rezerv).
 

3. Otvoriť účtovné knihy v sústave

Na základe § 7 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ začiatočné stavy súvahových účtov pri otvorení účtovných kníh sa účtujú účtovnými zápismi na ťarchu účtu 701 – Začiatočný účet súvahový a v prospech príslušných novootvorených účtov záväzkov a vlastného imania a účtovnými zápismi v prospech účtu 701 a na ťarchu príslušných novootvorených účtov majetku.

Ak sa ÚJ rozhodne uplatniť v analytickej evidencii rovnaké členenie, aké používala v účtovných knihách sústavy JÚ, prevedie konečné zostatky bez zmeny na analytické účty, v opačnom prípade bude nevyhnutné vykonať potrebné úpravy. Pre zápis na syntetické účty v hlavnej knihe je potrebné zostatky zoskupiť a spočítať na úrovni členenia, ktorá vyplýva z účtového rozvrhu. Pritom treba mať na zreteli zásadu ustanovenú v rámci § 14 ods. 1 zákona o účtovníctve, na základe ktorej peňažné sumy analytických účtov musia zodpovedať príslušným súhrnným peňažným sumám syntetických účtov, ku ktorým sa analytické účty vedú.

Samotný postup prechodu účtovania zo sústavy JÚ na PÚ v oblasti majetku a záväzkov je upravený v rámci § 2 ods. 2 opatrenia. Pri otvorení účtovných kníh v sústave PÚ údaje z účtovných kníh v sústave JÚ sa účtujú ako začiatočné stavy príslušných účtov súvzťažným zápisom na ťarchu alebo v prospech účtu 701 takto:
  • Suma ocenenia jednotlivého dlhodobého nehmotného alebo hmotného majetku zistená podľa § 25 zákona o účtovníctve zvýšená o prípadné náklady na dokončené technické zhodnotenie tohto majetku sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej skupiny (ÚS) 01 – Dlhodobý nehmotný majetok, ÚS 02 – Dlhodobý hmotný majetok – odpisovaný alebo ÚS 03 – Dlhodobý hmotný majetok – neodpisovaný.
  • Suma odpisov k jednotlivému dlhodobému nehmotnému majetku alebo k jednotlivým zložkám dlhodobého hmotného majetku sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov ÚS 07 – Oprávky k dlhodobému nehmotnému majetku alebo ÚS 08 – Oprávky k dlhodobému hmotnému majetku.
  • Suma poskytnutých preddavkov na obstaranie jednotlivého dlhodobého majetku sa účtuje ako začiatočný stav účtov ÚS 05 – Poskytnuté preddavky na dlhodobý majetok.
  • Suma ocenenia jednotlivého dlhodobého finančného majetku okrem poskytnutých dlhodobých pôžičiek sa účtuje ako začiatočný stav príslušného účtu ÚS 06 – Dlhodobý finančný majetok.
  • Suma obstarávania jednotlivého dlhodobého nehmotného, hmotného alebo finančného majetku do času jeho uvedenia do užívania vrátane nedokončeného technického zhodnotenia sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov ÚS 04 – Obstaranie dlhodobého majetku.
  • Suma opravnej položky k odplatne nadobudnutému majetku vytvorenej po jeho nadobudnutí v pôvodnej výške sa účtuje ako začiatočný stav účtu 097 – Opravná položka k nadobudnutému majetku a súčet odpisov k nej ako začiatočný stav účtu 098 – Oprávky k opravnej položke k nadobudnutému majetku.
  • Stav zásob sa účtuje ako začiatočný stav na príslušných účtoch ÚS 11 – Materiál, účtu 12 – Zásoby vlastnej výroby alebo ÚS 13 – Tovar.
  • Stav peňažných prostriedkov v pokladnici sa účtuje ako začiatočný stav účtu 211 – Pokladnica; stav cenín zistený v pomocnej knihe cenín sa uvedie ako začiatočný stav účtu 213 – Ceniny.
  • Stav peňažných prostriedkov na bankových účtoch sa účtuje ako začiatočný stav účtu 221 – Bankové účty.
  • Stav jednotlivých krátkodobých cenných papierov sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov ÚS 25 – Krátkodobý finančný majetok.
  • Stav jednotlivých zmeniek na inkaso sa účtuje ako začiatočný stav účtu 312 – Zmenky na inkaso.
  • Nevyrovnaný rozdiel priebežných položiek peňažného denníka, ktorý vznikol prevodom medzi pokladnicou a bankovými účtami alebo prevodom medzi bankovými účtami a pokladnicou sa účtuje ako začiatočný stav účtu 261 – Peniaze na ceste.
  • Stav jednotlivých pohľadávok okrem pohľadávok z poskytnutých krátkodobých pôžičiek sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej triedy (ÚT) 3.
  • Stav jednotlivých pohľadávok z poskytnutých pôžičiek sa účtuje ako začiatočný stav účtu 067 – Ostatné pôžičky, účtu 335 – Pohľadávky voči zamestnancom alebo účtu 378 – Iné pohľadávky.
  • Stav jednotlivých záväzkov okrem záväzkov z prijatých pôžičiek, úverov, rezerv a zo sociálneho fondu sa účtuje ako začiatočné stavy príslušných účtov ÚT 3 a 4.
  • Stav jednotlivých rezerv sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov ÚS 45 – Rezervy.
  • Stav jednotlivých prijatých pôžičiek a úverov sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov ÚT 2, 3 a 4.
  • Zostatok jednotlivých výdavkov, ktoré sa z dôvodu časového rozlišovania nezahrnovali na daňové účely ako výdavok vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov, sa účtuje na ťarchu účtu 381 – Náklady budúcich období.
  • Zostatok jednotlivých príjmov, ktoré sa z dôvodu časového rozlišovania nezahrnovali do základu dane, sa účtuje v prospech účtu 384 – Výnosy budúcich období.
  • Stav sociálneho fondu sa účtuje v prospech účtu 472 – Záväzky zo sociálneho fondu.

Rozdiel medzi súčtom syntetických účtov majetku a súčtom syntetických účtov záväzkov, na ktorých sa účtovalo podľa doteraz uvedeného (§ 2 ods. 1 opatrenia), sa zaúčtuje týmto spôsobom:

  • ak ide o kladný rozdiel, zaúčtuje sa na ťarchu účtu 701 so súvzťažným zápisom v prospech účtu 491 – Vlastné imanie fyzickej osoby – podnikateľa,
  • ak ide o záporný rozdiel, zaúčtuje sa v prospech účtu 701 so súvzťažným zápisom na ťarchu účtu.
Z dôvodu, že sústavy PÚ a JÚ uplatňujú rôzne princípy pri zobrazovaní výsledku hospodárenia, je potrebné pri prechode z jednej sústavy do druhej zabezpečiť, aby na začiatku účtovného obdobia nasledujúceho po prechode bola sústava v rovnakej situácii, ako keby sa bolo účtovalo v rovnakej sústave v období pred prechodom účtovných sústav. Takýmto spôsobom sa zamedzí tomu, aby:
  • niektoré príjmy nezostali nezahrnuté do výsledku hospodárenia,
  • sa niektoré príjmy nezahrnuli opakovane do výsledku hospodárenia,
  • došlo k uplatneniu všetkých nákladov,
  • sa niektoré náklady neuplatnili duplicitne.
Na tento účel majú v účtovej osnove opodstatnenie dva výsledkové účty: 681 – Výnosy zo zmeny metódy a 581 – Náklady na zmenu metódy. Každé účtovanie nákladov alebo výnosov v sústave PÚ ovplyvňuje v dôsledkoch čisté obchodné imanie, v konkrétnom prípade vlastné imanie fyzickej osoby – podnikateľa. Preto účtovanie na účtoch 681 a 581 má vždy súvzťažný zápis na účte 491. Vychádzajúc z § 3 opatrenia vyplýva, že v účtovných knihách v sústave PÚ sa zaúčtujú po ich otvorení na účely prechodu z JÚ do PÚ tieto účtovné prípady:
  • na ťarchu účtu 491 so súvzťažným zápisom v prospech účtu 681 sa účtuje suma:
    • ocenenia odplatne obstaraných zásob, ak obstaranie zásob bolo uhradené,
    • ocenenia zásob vlastnej výroby, ktoré sú v stave zásob vlastnej výroby,
    • ocenenia krátkodobého finančného majetku, ak obstaranie krátkodobého finančného majetku bolo uhradené a úhrada bola uznaná na daňové účely ako výdavok na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov,
    • ocenenia pohľadávky, ktorá sa pri vzniku pohľadávky účtuje v PÚ súvzťažne s účtom výnosu,
    • poskytnutého preddavku, ak jeho úhrada bola uznaná na daňové účely ako výdavok na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov,
  • na ťarchu účtu 581 so súvzťažným zápisom v prospech účtu 491 sa účtuje suma:
    • ocenenia záväzku okrem dane z príjmov, ktorý sa v PÚ účtuje pri vzniku záväzku súvzťažne s účtom nákladu a ocenenia záväzku zo spotrebovaných zásob,
    • prijatého preddavku, ak prijatie preddavku bolo uznané na daňové účely ako príjem zahrnovaný do základu dane z príjmov,
    • prijatej dotácie, ak prijatie dotácie bolo uznané na daňové účely ako príjem zahrnovaný do základu dane z príjmov,
  • časť zostatku účtu 451 – Rezervy zákonné, ktorú tvorí rezerva na opravu dlhodobého majetku, sa účtuje na ťarchu účtu 451 so súvzťažným zápisom v prospech účtu 491.

Príklad č. 1:

Podnikateľ Juraj účtujúci v sústave JÚ sa rozhodol, že od 1. 1. 2006 bude účtovať v PÚ. Aký bude postup pri takejto transformácii účtovných sústav, ak k 31. 12. 2005 vykáže v peňažnom denníku inventúrnym súpisom doložené tieto stavy:
  • peňažné prostriedky v hotovosti 214 830 Sk
  • peňažné prostriedky na účte v banke 5 695 620 Sk
  • priebežné položky príjem 7 361 025 Sk
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály