Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Technické zhodnotenie dlhodobého majetku – zmeny od 1. januára 2012

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Definícia technického zhodnotenia platí rovnako, či ide o vlastný majetok alebo o technické zhodnotenie na prenajatom majetku. V aplikačnej praxi sa teda nedajú vykonané zmeny na prenajatom majetku posudzovať bez znalosti definície technického zhodnotenia.

Technické zhodnotenie je z daňového hľadiska charakteristické tým, že zvyšuje vstupnú cenu hmotného majetku a nehmotného majetku. Prvotne vynaložené výdavky nie sú pre spoločnosť okamžitým nákladom tak, ako to ustanovuje § 21 ods. 1 písm. g) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Do základu dane sa technické zhodnotenie premietne postupne prostredníctvom daňových odpisov v časovom horizonte, ktorý závisí od doby odpisovania konkrétneho hmotného a nehmotného majetku.

Z uvedenej charakteristiky je zrejmé, že prípadným nesprávnymnasmerovaním takýchto výdavkov môže daňovník skresliť výsledok hospodárenia a tým aj základ dane z príjmov.

Čo je technickým zhodnotením?

Definícia technického zhodnotenia platí rovnako, či ide o vlastný majetok alebo o technické zhodnotenie na prenajatom majetku. V aplikačnej praxi sa teda nedajú vykonané zmeny na prenajatom majetku posudzovať bez znalosti definície technického zhodnotenia.

Základná definícia technického zhodnotenia je v ustanoveniach § 29 ZDP. Technickým zhodnotením hmotného a nehmotného majetku sú výdavky na dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy, vykonané rekonštrukcie a modernizácie prevyšujúce pri jednotlivom majetku sumu 1 700 € v úhrne za zdaňovacie obdobie. Rovnako za technické zhodnotenie sa považuje aj technické zhodnotenie hmotného a nehmotného majetku neprevyšujúce v úhrne 1 700 € (za zdaňovacie obdobie), ak sa daňovník rozhodne takéto výdavky považovať za výdavky na technické zhodnotenie. V tomto prípade vynaložené výdavky odpisujú ako súčasť vstupnej ceny, zvýšenej vstupnej ceny alebo zvýšenej zostatkovej ceny tohto majetku. Uvedené ustanovenie ZDP dáva priestor na vlastné rozhodnutie daňovníka (výber, resp. optimalizáciu základu dane z príjmov), ak si daňovník zvolí túto možnosť, mal by ju upraviť v internej smernici spoločnosti.

Rekonštrukciou hmotného a nehmotného majetku sa rozumejú také zásahy do predmetného hmotného majetku, ktoré majú za následok zmenu jeho účelu použitia (napr. zmena administratívnej budovy na výrobné priestory), kvalitatívnu zmenu jeho výkonnosti (napr. dosiahnutie dvojnásobného výkonu čerpadla) alebo technických parametrov (napr. zvýšená nosnosť výťahu). Za zmenu technických parametrov nemožno považovať zámenu použitého materiálu pri dodržaní jeho porovnateľných vlastností (napr. zámena kovu alebo dreva za plast).

V aplikačnej praxi dochádza často k problémom správn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály