Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predpoklady podania odvolania daňovým subjektom

Dátum: Rubrika: Správa daní

Podanie odvolania daňovým subjektom je podstatným právnom úkonom v daňovom konaní, nakoľko sa ním spúšťa odvolacie konanie a zabezpečuje sa preskúmanie prvostupňového rozhodnutia. Odvolanie pritom musí spĺňať formálne a aj obsahové náležitosti, ktoré sú obligatórne. Podanie odvolania v daňovom konaní taktiež zabraňuje nadobudnutiu právoplatnosti a vykonateľnosti rozhodnutia. Preto správca dane po podaní odvolania nemôže pristúpiť k vymáhaniu plnenia, ktoré je predmetom rozhodnutia, môže tak urobiť len za predpokladu, že odvolanie nemá odkladný účinok.

Odvolanie musí byť taktiež podložené dôkaznými prostriedkami, ktoré potvrdzujú tvrdenia odvolávajúceho sa daňového subjektu.

Príklad č. 1:
V daňovom konaní podal daňový subjekt správcovi dane odvolanie. V odvolaní uviedol tvrdenia, pre ktoré zastával názor, že prvostupňové rozhodnutie správcu dane je nezákonné v danom prípade. Svoje tvrdenia však nepodložil dôkaznými prostriedkami, pretože zastával názor, že dôkazy predloží v priebehu odvolacieho konania, ktoré následne prebehne. Konal daňový subjekt v súlade s platným právom?
Odvolanie v daňovom konaní musí popri všeobecných náležitostiach, ktoré musí obsahovať každé podanie v daňovom konaní, obsahovať aj špecifické náležitosti, ktoré v § 72 ods. 4 ustanovuje zákon č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok"). Ide pritom o tieto náležitosti, ktoré sú ustanovené kogentnou právnou normou a taxatívnym právnym výpočtom:
-
Presné označenie správcu dane, ktorému je odvolanie adresované.
-
Presné označenie subjektu, ktorý odvolanie podáva.
-
Presné označenie rozhodnutia, ktoré je rozhodnutím odvolávajúceho sa subjektu napadnuté.
-
Dôvody, prečo bolo odvolanie podané, teda prečo sa odvolávajúci daňový subjekt dovoláva preskúmania vydaného rozhodnutia v daňovom konaní.
-
Jednotlivé dôkazné prostriedky, ktoré preukazujú tvrdenia daňového subjektu uvedené v odvolaní, pokiaľ sa nenamieta len rozpor s právnym poriadkom. Pokiaľ je to možné, tak daňový subjekt predloží listinné dôkazy preukazujúce jeho tvrdenia.
-
Návrh, akým spôsobom má podľa názoru daňového subjektu - odvolávajúceho sa, odvolací orgán rozhodnúť, teda či len zruší napadnuté rozhodnutie vydané v daňovom konaní alebo ho má pozmeniť a akým spôsobom.
Napríklad, pokiaľ sa odvolaním domáha daňový dlžník zrušenia daňovej exekučnej výzvy podľa § 91 ods. 5 daňového poriadku z dôvodu, že vec, ktorá má byť exekvovaná mu nepatrí alebo patrí inej osobe, nielenže musí túto skutočnosť uviesť vo svojom odvolaní, ale musí predložiť aj dôkazné prostriedky, napríklad list vlastníctva, ktorým preukáže, že stavbu alebo pozemok vlastní niekto iný a navrhovaná exekúcia je preto neprípustná a nemožno ju vykonať. Pokiaľ by neboli doplnené dôkazné prostriedky, mohol by to správca dane kvalifikovať v podobe neúplného odvolania.
Taktiež je veľmi podstatné, aby odvolávajúci sa subjekt uviedol presný opis skutkového stavu, teda v akej podobe prebiehalo prvostupňové daňové konanie, následne doložil dôkazné prostriedky a uviedol, akým spôsobom má odvolací orgán revidovať napadnuté prvostupňové rozhodnutie vydané v daňovom konaní.
V kontexte uvedených súvislostí je možné vyvodiť záver, že daňový subjekt nekonal v súlade s platným právom.
Príklad č. 2:
V odvolacom konaní daňový subjekt odmietol uposlúchnuť výzvu správcu dane na predloženie dôkazov, pričom argumentoval tým, že jednotlivé dôkazy už predložil spolu s podaným odvolaním. Taktiež argumentoval tým, že dôkazné konanie už prebehlo v prvostupňovom daňovom konaní, ktoré bolo ukončené rozhodnutím. Je konanie daňového subjektu právne súladné? Prebieha v rámci odvolacieho konania dokazovanie ako jeho súčasť?
Súčasťou odvolacieho konania je aj samostatné dokazovanie, ktorého cieľom je nielen vykonať dôkazné prostriedky, ktoré odvolávajúci sa subjekt uviedol v predloženom odvolaní, ale zabezpečiť aj výkon iných dôkazných prostriedkov potrebných pre priebeh a rozhodnutie v odvolacom daňovom konaní.
V rámci odvolacieho konania sa v plnom rozsahu uplatňujú jednotlivé procesné inštitúty, ktoré sú uplatnené v prvostupňovom daňovom konaní. Ide napríklad o doručovanie písomností podstatných pre odvolacie konanie, počítanie lehôt, ich určovanie, pokiaľ sú tieto podstatné pre procesný úkon nevyhnutný v odvolacom daňovom konaní.
Preto možno uviesť, že daňový subjekt nekonal v súlade s platným právom.
* * *
Príklad č. 3:
V odvolacom dôkaznom konaní správca dane uznal za dôkaz aj audiovizuálny záznam. Iný daňový subjekt však namietal, že v § 24 ods. 4 daňového poriadku sa v uvedenom výpočte audiovizuálny záznam neustanovuje, a preto ho správca dane nemal vykonať. Konal správca dane v súlade s platným právom?
Pri dôkaznom kona
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály