Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úprava rozhodovania správcu dane v prípade autoremedúry

Dátum: Rubrika: Správa daní

Správca dane má právnu povinnosť prijať odvolanie daňového subjektu proti vlastnému rozhodnutiu. Pritom, v prvom rade musí posúdiť podané odvolanie z obsahovej stránky. Taktiež prvostupňový správca dane posúdi právnu správnosť podaného odvolania, predovšetkým či je podanie odvolania možné a či bolo odvolanie podané v odvolacej lehote. Pokiaľ prvostupňový správca dane usúdi, že odvolaniu vyhovie v plnom rozsahu, tak o ňom môže ako v jedinom prípade rozhodnúť v rámci autoremedúry. Uvedené predpoklady pre rozhodovanie v prípade autoremedúry budú predmetom tohto článku.

Príklad č. 1:
Správca dane prijal odvolanie daňového subjektu. Podané odvolanie zhrňovalo dôvody daňového subjektu, pre ktoré ho podal. Správca dane odvolanie posúdil a požadoval od daňového subjektu, aby odvolanie doplnil dôkazmi, ktoré predloží. S uvedeným postupom správcu dane daňový subjekt nesúhlasil s odôvodnením, že dôkazy predloží postupne počas priebehu odvolacieho konania a žiadal správcu dane, aby rozhodol v rámci autoremedúry. Konal správca dane v súlade s platným právom?
Odvolanie v daňovom konaní musí obsahovať všeobecné náležitosti podania v daňovom konaní podľa § 13 ods. 3 zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok"), a síce:
-
kto ho podáva,
-
v akej veci,
-
čo sa navrhuje,
-
a, ak to z povahy podania vyplýva, dôvody podania.
Popritom odvolanie musí obsahovať aj špecifické náležitosti, ktoré v § 72 ods. 4 ustanovuje daňový poriadok. Ide o náležitosti, ktoré sú ustanovené kogentnou právnou normou a taxatívnym právnym výpočtom. Sú to:
-
presné označenie správcu dane, ktorému je odvolanie adresované,
-
presné označenie subjektu, ktorý odvolanie podáva,
-
presné označenie rozhodnutia, ktoré je rozhodnutím odvolávajúceho sa subjektu napadnuté,
-
dôvody, prečo bolo odvolanie podané, teda prečo sa odvolávajúci daňový subjekt domáha preskúmania vydaného rozhodnutia v daňovom konaní,
-
jednotlivé dôkazné prostriedky, ktoré preukazujú tvrdenia daňového subjektu uvedené v odvolaní, pokiaľ sa nenamieta len rozpor s právnym poriadkom. Pokiaľ je to možné, tak daňový subjekt predloží listinné dôkazy preukazujúce jeho tvrdenia,
-
návrh, akým spôsobom má podľa názoru daňového subjektu - odvolávajúceho sa, odvolací orgán rozhodnúť, teda navrhované zmeny alebo zrušenie napadnutého rozhodnutia.
Tak napríklad, pokiaľ sa odvolaním domáha daňový dlžník zrušenia daňovej exekučnej výzvy podľa § 91 ods. 5 daňového poriadku z dôvodu, že vec, ktorá má byť exekvovaná mu nepatrí alebo patrí inej osobe, nielenže musí túto skutočnosť uviesť vo svojom odvolaní, ale musí predložiť aj dôkazné prostriedky, napríklad list vlastníctva, ktorým preukáže, že stavbu alebo pozemok vlastní niekto iný a navrhovaná exekúcia je preto neprípustná a nemožno ju vykonať. Pokiaľ by neboli doplnené dôkazné prostriedky, mohol by to správca dane kvalifikovať v podobe neúplného odvolania.
Taktiež je veľmi podstatné, aby odvolávajúci sa subjekt uviedol presný opis skutkového stavu, teda v akej podobe prebiehalo prvostupňové daňové konanie, následne doložil dôkazné prostriedky a uviedol, akým spôsobom má odvolací orgán revidovať napadnuté prvostupňové rozhodnutie vydané v daňovom konaní.
Preto možno uviesť, že správca dane konal v súlade s platným právom.
* * *
Príklad č. 2:
Správca dane prijal odvolanie daňového subjektu. Okamžite po preskúmaní obsahu odvolania začal správca dane dôkazné konania, a to za účelom preverenia opodstatnenosti jeho podania. S uvedeným postupom správcu dane príslušný daňový subjekt nesúhlasil s tým, že dôkazné konanie si má uskutočniť Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky (ďalej len "finančné riaditeľstvo"). Konal príslušný správca dane v súlade s platným právom?
Súčasťou odvolacieho konania je aj samostatné dokazovanie, ktorého cieľom je nielen vykonať dôkazné prostriedky, ktoré odvolávajúci sa subjekt uviedol v predloženom odvolaní, ale zabezpečiť aj výkon iných dôkazných prostriedkov potrebných pre priebeh a rozhodnutie v odvolacom daňovom konaní.
V rámci odvolacieho konania sa v plnom rozsahu uplatňujú jednotlivé procesné inštitúty, ktoré sú uplatnené v prvostupňovom daňovom konaní. Ide napríklad o doručovanie písomností podstatných pre odvolacie konanie, počítanie lehôt, ich určovanie, pokiaľ sú tieto podstatné pre procesný úkon nevyhnutný v odvolacom daňovom konaní.
Pri dôkaznom konaní v rámci odvolacieho konania odvolací org
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály