Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postup pri registrácii daňovníka na dani z príjmov od 1. januára 2012

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

S účinnosťou od 1. 1. 2012 je registrácia upravená v § 67 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), ktorý nahradil s účinnosťou od 1. 1. 2012 zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“) a špeciálne pre daň z príjmov § 49a zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

V § 67 daňového poriadku je upravený samotný postup pri registrácii daňovníka, náležitosti žiadosti k registrácii, konanie na základe výzvy správcu dane, napr. pri odstránení nedostatkov pri konaní o registrácii, nesplnenie registračnej povinnosti, alebo postup pri oznámení zmeny údajov nahlásených pri registrácii.

Zo zákona o správe daní platnom do 31. 12. 2011 bola do ustanovenia § 49a ZDP v znení zákona č. 331/2011 Z. z. prenesená časť týkajúca sa vymedzenia okruhu osôb podliehajúcej registrácii v nadväznosti na získanie oprávnenia alebo povolenia na podnikanie, začatie poberania zdaniteľných príjmov, resp. umiestnenia stálej prevádzkarne zahraničnej osoby, prostredníctvom ktorej táto osoba podniká na území SR.

Postup pri registrácii podľa daňového poriadku

Postup pri registrácii určuje § 67 daňového poriadku. Podľa tohto ustanovenia je daňový subjekt, ktorý sa registruje u správcu dane podľa § 49a ZDP, povinný predložiť správcovi dane žiadosť o registráciu na tlačive, ktorého vzor určí ministerstvo. Ak sa žiadosť o registráciu podáva elektronickými prostriedkami, podáva sa v predpísanej forme.

Registračné tlačivá sú uverejnené na webovej stránke Ministerstva financií SR

http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=8134

Údaje povinné pre registráciu sú uvedené v tabuľke.

Žiadateľ o registráciu Údaje povinné pre registráciu
Fyzická osoba (FO) meno a priezvisko
adresa trvalého pobytu
rodné číslo
identifikačné číslo organizácie, ak mu bolo pridelené
miesto podnikania; ak uvedie okrem miesta podnikania aj miesto, kde vykonáva podnikateľskú činnosť, vyznačí, kam sa majú doručovať písomnosti, ak sa miesto vykonávania podnikateľskej činnosti líši od miesta podnikania
svoje organizačné zložky na území SR
hlavný predmet činnosti
dane, ku ktorým žiada registráciu
čísla účtov vedených v bankách, na ktorých budú sústredené peňažné prostriedky z jeho podnikateľskej činnosti
splnomocnenec na doručovanie, ak ide o FO podľa § 9 ods. 11
ďalšie údaje, ktorých uvedenie vyplýva z osobitných predpisov
Právnická osoba (PO) obchodné meno
sídlo
identifikačné číslo organizácie
svoje organizačné zložky na území SR
hlavný predmet činnosti
dane, ku ktorým žiada registráciu
čísla účtov vedených v bankách, na ktorých budú sústredené peňažné prostriedky z jeho podnikateľskej činnosti
štatutárny orgán alebo osoby, ktoré sú okrem štatutárneho orgánu oprávnené za ňu v daňových veciach konať
splnomocnenca na doručovanie, ak ide o PO podľa § 9 ods. 11
ďalšie údaje, ktorých uvedenie vyplýva z osobitných predpisov (v našom prípade ZDP)

Ustanovenie upravuje proces registrácie u správcu dane, pričom okruh osôb, ktoré majú registračnú povinnosť, je vymedzený osobitnými predpismi, t. j. v našom prípade ZDP, pričom pre registráciu na daň z príjmov ide o početne najširšiu skupinu osôb, ktorým vzniká povinnosť registrovať sa u správcu dane.

K žiadosti o registráciu daňový subjekt priloží prílohy podľa osobitných predpisov, ktorým je v prípade dane z príjmov, ZDP. Žiadne z ustanovení ZDP neupravuje povinnosť predkladania akýchkoľvek príloh k registrácii na daň z príjmov.

Príklad č. 1:
Daňovník začal prenajímať v januári 2012 svoj byt, ktorý nepoužíval na bývanie. Keďže mu podľa § 49a ods. 2 ZDP vyplýva povinnosť zaregistrovania sa na daň z príjmov v lehote do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom prenajal nehnuteľnosť (do 29. 2. 2012), požiada správcu dane o svoju registráciu. Je povinný pri registrácii predložiť uzavretú nájomnú zmluvu, na základe ktorej dal byt do prenájmu? Ak sa skončí nájomná zmluva a uzavrie sa ďalšia, je povinný každú nájomnú zmluvu, resp. každý nový nájomný vzťah oznamovať a predkladať správcovi dane?

Nie. Povinnosť predkladania takejto prílohy pri registrácii ani oznamovanie každého nového nájomného vzťahu nie je upravené ani v § 67 daňového poriadku a ani v § 49a ZDP. Daňovník je v tomto prípade povinný zaregistrovať sa, len keď začal prenajímať nehnuteľnosť. Keď definitívne s prenájmom nehnuteľnosti skončil (napr. nemá už ďalej záujem prenajímať danú nehnuteľnosť, predal prenajímanú nehnuteľnosť, začal bývať v prenajímanej nehnuteľnosti) a nie je registrovaný kvôli inej činnosti, napr. podnikateľskej, potom požiada o zrušenie registrácie. V prípade, ak by bol registrovaný aj z dôvodu, napr. podnikania, príslušnému správcovi dane len oznámi skončenie prenajímania nehnuteľnosti. Za skončenie prenajímania sa nepovažuje obdobie, v ktorom nevie nájsť nájomníka do prenajímanej nehnuteľnosti, pričom ju stále plánuje prenajímať.

***

Správca dane preverí údaje uvedené v žiadosti o registráciu (neznamená to, že preveruje hneď pri registrácii), a ak má pochybnosti o ich správnosti alebo úplnosti, vyzve daňový subjekt, aby údaje bližšie vysvetlil, zmenil alebo doplnil a zároveň určí lehotu, v ktorej je daňový subjekt povinný výzve vyhovieť.

Ak daňový subjekt:

  • Vyhovie výzve správcu dane v určenej lehote a v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály