Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predĺženie lehoty na podanie daňového priznania

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Daňové subjekty si z akéhokoľvek dôvodu môžu predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb alebo právnických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2011 na základe písomného oznámenia. Oznámenie je potrebné podať príslušnému správcovi dane najneskôr do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania. V oznámení daňový subjekt uvedie novú lehotu, v ktorej podá daňové priznanie.

Daňové subjekty, ktoré si z akéhokoľvek dôvodu chcú predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb alebo právnických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2011, môžu podľa § 49 ods. 3 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., na základe písomného oznámenia predĺžiť lehotu na jeho podanie. Oznámenie je potrebné podať príslušnému správcovi dane najneskôr do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania. V oznámení daňový subjekt uvedie novú lehotu, v ktorej podá daňové priznanie. Daňové subjekty si môžu predĺžiť lehotu maximálne o 3 kalendárne mesiace. V prípade, ak daňový subjekt dosiahol za zdaňovacie obdobie roka 2011 príjmy zo zahraničia, môže si lehotu predĺžiť až o 6 kalendárnych mesiacov. Po oznámení sa lehota na podanie daňového priznania automaticky predlžuje do termínu uvedenom v oznámení. Zároveň v tejto lehote je daň z príjmov aj splatná. Oznámenie nemá predpísanú formu.

Uvedené neplatí pre daňové subjekty, ktoré sú v konkurze alebo v likvidácii. Tie musia správcu dane písomne požiadať o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania. Lehotu na podanie daňového priznania správca dane správca môže (max o 3 kalendárne mesiace) ale aj nemusí schváliť. Proti rozhodnutiu správcu dane o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania sa nemožno odvolať.

Zároveň si dovoľujeme upozorniť, že napriek možnosti predĺženia lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov právnických osôb majú podľa § 40 Obchodného zákonníka príslušné orgány obchodných spoločností povinnosť predložiť riadnu účtovnú závierku na schválenie do šiestich mesiacov po ukončení účtovného obdobia, t. j. do 30. 6. 2012.

 

 

Vzor:

Oznámenie daňového subjektu o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb

Meno a priezvisko / obchodné meno:

Adresa/sídlo:

DIČ (IČO)/ rodné číslo:

Daňový úrad

(adresa sídla miestne príslušného správcu dane)

Dátum

 

 

Vec: Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby.

Podľa § 49 ods. 3 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. si vám dovoľujem oznámiť, že za zdaňovacie obdobie roka 2011 sa lehota na daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb predlžuje do 31.05.2012.

.....................................................

podpis daňového subjektu

resp. splnomocneného zástupcu



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály