Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pomerné odpočítanie DPH v príkladoch

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Ak platiteľ použije tovary a služby pre dodávky tovarov a služieb, pri ktorých môže odpočítať daň, a súčasne pre dodávky tovarov a služieb, pri ktorých nemôže odpočítať daň podľa zákona o dani z pridanej hodnoty, je povinný vypočítať pomernú výšku dane, ktorú môže odpočítať.

Ak platiteľ použije tovary a služby pre dodávky tovarov a služieb, pri ktorých môže odpočítať daň, a súčasne pre dodávky tovarov a služieb, pri ktorých nemôže odpočítať daň podľa § 49 ods. 3 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), je povinný vypočítať pomernú výšku dane, ktorú môže odpočítať. Uvedené konštatovanie vyplýva z ustanovenia § 49 ods. 4 zákona o DPH. Platiteľ dane teda pomerne odpočítava daň v prípade, ak prijaté tovary a služby použije na svoje zdaniteľné obchody, pri ktorých vzniká daňová povinnosť, ako aj na zdaniteľné obchody, ktoré sú oslobodené od dane s nárokom na odpočítanie dane a súčasne prijaté tovary a služby použije na svoje zdaniteľné obchody oslobodené od dane podľa § 28 až § 41 zákona o DPH bez nároku na odpočítanie dane.

Príklad č. 1:
Súkromná odborná škola – platiteľ dane má vlastnú budovu, v ktorej prebieha teoretická výučba a súčasne v tejto budove prevádzkuje reštauráciu. V reštaurácii sú zamestnaní stáli zamestnanci a okrem toho v nej prebieha aj praktická výučba vlastných žiakov. Elektrárne každý mesiac fakturujú škole dodávku elektrickej energie. Má škola nárok na plný odpočet DPH z nakupovaných dodávok elektrickej energie?

Výchovné a vzdelávacie služby poskytnuté v rámci teoretickej výučby žiakov sú oslobodené od dane podľa § 31 zákona o DPH. Reštauračné služby nie sú oslobodené od dane a dani podliehajú. V rámci reštauračných služieb by bolo oslobodené od dane podľa § 31 ods. 2 zákona o DPH len stravovanie poskytované pre vlastných študentov.

Keďže odobratú elektrickú energiu škola použije aj v časti budovy, kde prebieha teoretická výučba žiakov a zároveň aj v reštaurácii, ktorej služby podliehajú dani, odborné učilište môže odpočítať len pomernú výšku dane z odobratej elektrickej energie upravenú koeficientom podľa § 50 zákona o DPH.

***

Príklad č. 2:
Platiteľ DPH prenajíma budovu platiteľom DPH (nájom fakturuje s DPH) a jednému neplatiteľovi dane (nájom fakturuje bez DPH). To znamená, že v každom zdaňovacom období vystavuje faktúru za nájom bez DPH, ktorý uvádza do riadka 15 daňového priznania. Musí z tohto koeficientom krátiť všetku daň z nakupovaných dodávok tovarov a služieb v každom zdaňovacom období?

Platiteľ prepočítava koeficientom vstupnú daň podľa § 49 ods. 4 zákona o DPH, t. j. len tú DPH, ktorá súvisí s nákupom tovarov a služieb použitých na účel uskutočňovania zdaniteľných plnení platiteľa oslobodených od dane podľa § 28 až § 41 cit. zákona (nájom oslobodený od dane) a zároveň slúži aj na účel, pri ktorom má nárok na odpočet (nájom neoslobodený od dane). Z uvedeného vyplýva, že platiteľ si musí „vstupné faktúry“ rozdeliť do troch skupín podľa § 49 ods. 2 až ods. 4 zákona o DPH (vecné priraďovanie vstupov k výstupom) a len DPH z faktúr v skupine podľa § 49 ods. 4 zákona o DPH podlieha prepočtu koeficientom. Ak v zdaňovacom období platiteľ neuskutočnil nákupy súvisiace s poskytovaným nájmom, potom nemá akú daň prepočítavať koeficientom. Ak napr. elektrická energia dodávaná pre príslušnú budovu súvisí so zdaňovanými nájmami ako aj oslobodeným nájmom – v tomto prípade musí platiteľ daň uplatnenú voči nemu dodávateľom elektrickej energie odpočítať iba v pomernej výške, t. j. musí túto daň krátiť koeficientom. Ak by platiteľ obstarával tova

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály