Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpisovanie majetku u fyzickej osoby – mikrodaňovníka

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Podľa ustanovenia § 2 písm. w) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej iba „ZDP“) sa mikrodaňovníkom považuje aj taký daňovník, ktorý je fyzickou osobou, ktorého zdaniteľné príjmy (výnosy) podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP za zdaňovacie obdobie neprevyšujú sumu ustanovenú osobitným predpisom, ktorým je § 4 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). V súčasnosti tak ide o sumu 49 790 €.

Za mikrodaňovníka však nemožno považovať daňovníka:
-
ktorý je závislou osobou podľa § 2 písm. n) až r) ZDP a realizuje kontrolovanú transakciu za toto zdaňovacie obdobie,
-
na ktorého bol vyhlásený konkurz, vstúpil do likvidácie alebo mu bol povolený splátkový kalendár,
-
ktorého zdaňovacie obdobie je kratšie ako 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov okrem daňovníka, ktorý má kratšie zdaňovacie obdobie z dôvodu úmrtia.
Osobitný spôsob odpisovania u mikrodaňovníka
Pre mikrodaňovníka - fyzickú osobu s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP, ktorá o týchto príjmoch účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva alebo vedie daňovú evidenciu, sú v ZDP určené špecifické legislatívne úpravy - okrem iného aj zvýhodnenia v oblastiach odpisovania hmotného majetku. Zvýhodnenie v oblasti uplatňovania daňových odpisov sa teda logicky netýka mikrodaňovníka - fyzickú osobu, ktorá pri príjmoch podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP uplatňuje výdavky percentom z príjmov podľa § 6 ods. 10 tohto právneho predpisu (tzv. paušálne výdavky). Potrebné je tiež skonštatovať, že výhodu v špecifickom spôsobe uplatňovania daňových odpisov, ktorá vyplýva z postavenia mikrodaňovníka je možnosťou, nie je to teda povinnosťou mikrodaňovníka.
Vychádzajúc z ustanovenia § 26 ods. 12 ZDP môže mikrodaňovník odpisovať hmotný majetok zaradený do odpisových skupín 0 až 4, okrem osobného automobilu zatriedeného do kódu Klasifikácie produktov 29.10.2 (ide o osobné automobily, okrem osobných automobilov, ktoré majú v osvedčení o evidencii časť II v položke "18 P.3 Druh paliva/zdroj energie" uvedené "BEV" alebo "PHEV" v akejkoľvek kombinácií s iným druhom paliva alebo zdroja energie) so vstupnou cenou 48 000 € a viac, najviac počas doby odpisovania podľa § 26 ods. 1 a 5 ZDP, t.j. najviac počas 2, 4, 6, 8, príp. 12 rokov, resp. predĺženej doby odpisovania podľa § 26 ods. 5 ZDP, v ním určenej výške najviac však do výšky vstupnej ceny podľa § 25 ods. 1 ZDP.
Výhodou tohto spôsobu odpisovania je, že vstupnú cenu hmotného majetku, na ktorý sa spomínaný zvýhodnený spôsob odpisovania vzťahuje, môže mikrodaňovník zahrnúť do daňových výdavkov prostredníctvom odpisov, ktorých výšku si sám určí, pričom takto určené odpisy zahrnuje do daňových výdavkov najviac počas určenej doby odpisovania. V podstate teda celú vstupnú cenu uvedeného hmotného majetku môže mikrodaňovník zahrnúť do daňových výdavkov, napr. už aj v prvom roku odpisovania hmotného majetku.
Tento spôsob odpisovania môže použiť fyzická osoba, na hmotný majetok zaradený do jej obchodného majetku v súvislosti s dosahovaním príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP, a to v zdaňovacom období, v ktorom bol daňovník považovaný za mikrodaňovníka.
Rovnakým spôsobom môže mikrodaňovník postupovať aj pri odpisovaní iného majetku uvedeného v § 22 ods. 6 písm. e) ZDP, t.j. pri odpisovaní technického zhodnotenia plne odpísaného majetku vyššieho ako 1 700 €.
Príklad č. 1:
Živnostník obstaral v auguste 2023 stroj, ktorý hneď v auguste 2023 aj zaradil do obchodného majetku do odpisovej skupiny 1 s dobou odpisovania 4 roky. Obstarávacia cena stroja bola 4 800 €. V akej výške si môže uplatniť odpis stroja v roku 2023 do daňových výdavkov, ak živnostník splní v roku 2023 podmienky mikrodaňovníka?
Živnostník sa môže rozhodnúť postupovať 2 spôsobmi:
1.
môže za rok 2023 uplatniť odpis stroja v ľubovoľnej výške, najviac však do výšky vstupnej ceny 4 800 €; pri tomto spôsobe uplatnenia odpisu nemôže počas doby odpisovania (počas 4 rokov) predmetný stroj vyradiť z obchodného majetku, ani prerušiť odpisovanie,
2.
za rok 2023 uplatní len pomernú časť z ročného odpisu stroja vypočítanú za 8 mesiacov jeho zaradenia v obchodnom majetku, teda do daňových výdavkov uplatní odpis stroja vo výške 800 €.
* * *
Pri uplatnení zvýhodneného spôsobu odpisovania je identicky, ako pri bežnom spôsobe odpisovania, potrebné aplikovať aj všetky súvisiace ustanovenia upravujúce odpisovanie hmotného majetku [napríklad § 19 ods. 2 písm. t), § 24 ods. 8 ZDP].
Ako už bolo v úvode spomenuté, záleží len na rozhodnutí samotného mikrodaňovníka, či uplatní zvýhodnený spôsob odpisovania podľa § 26 ods. 12 ZDP alebo bude uplatňovať odpisy bežným spôsobom.
Príklad č. 2:
Daňovník s príjmami z podnikania podľa § 6 ods. 1 ZDP, ktorý v roku 2022 nadobudol postavenie mikrodaňovníka, kúpil v januári 2022 za 11 500 € hmotný majetok zaradený do odpisovej skupiny
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály