Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nové tlačivá pre zamestnávateľov používané v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Vo Finančnom spravodajcovi (2023) v príspevku č. 31, bolo uverejnené oznámenie Ministerstva financií SR č. MF/013999/2023-721 o určení vzorov tlačív podľa zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti.
Na zabezpečenie jednotného postupu pri používaní tlačív v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP
za zdaňovacie obdobie roku 2023
určuje dva nové vzory tlačív:
-
Ročné zúčtovanie
preddavkov na daň z príjmov fyzickej osoby zo závislej činnosti za zdaňovacie obdobie (rok) (ďalej len "ročné zúčtovanie").
-
Hlásenie
o vyúčtovaní dane a o úhrne príjmov zo závislej činnosti, poskytnutých jednotlivým zamestnancom bez ohľadu na to, či ide o peňažné alebo nepeňažné plnenie za uplynulé zdaňovacie obdobie, o vybraných príjmoch oslobodených od dane ustanovených týmto zákonom, o zrazených preddavkoch na daň, o zamestnaneckej prémii, o daňovom bonuse a o daňovom bonuse na zaplatené úroky (ďalej len "hlásenie").
Na zdaňovacie obdobie roku 2024
určuje jeden nový vzor tlačiva:
-
Prehľad
o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z príjmov zo závislej činnosti, ktoré zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane (ďalej len "zamestnávateľ") zamestnancovi vyplatil, o zamestnaneckej prémii, o daňovom bonuse a o daňovom bonuse na zaplatené úroky za uplynulý kalendárny mesiac (ďalej len "prehľad").
Vzory tlačív sú prílohou tohto oznámenia a Ministerstvo financií SR ich uverejňuje aj na webovom sídle: www.finance.gov.sk.
Uvedené vzory používa zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, t.j. osoba, ktorá vypláca príjmy zo závislej činnosti a zároveň je fyzickou alebo právnickou osobou, ktorá je povinná zraziť alebo vybrať daň alebo preddavok na daň od daňovníka, a ktorá je povinná daň alebo preddavok na daň vybrané od daňovníka alebo zrazené daňovníkovi odvádzať správcovi dane a majetkovo za ne zodpovedá.
V súlade s § 4 ods. 3 ZDP, príjmy zo závislej činnosti plynúce daňovníkovi najdlhšie do 31. 1. po skončení zdaňovacie obdobia, za ktoré sa dosiahli, sú súčasťou základu dane za toto zdaňovacie obdobie.
V súlade s § 39 ods. 9 písm. a) ZDP zamestnávateľ je povinný predkladať správcovi dane prehľad do konca kalendárneho mesiaca, za predchádzajúci kalendárny mesiac.
Príklad č. 1:
Zamestnávateľ v marci 2024 vyplatil príjem zo závislej činnosti za mesiace január a február 2024. V marci podal dva prehľady, a to za január a február 2024. Postupoval zamestnávateľ správne?
Ak zamestnávateľ vypláca príjem zo závislej činnosti v marci 2024, potom je povinný podať prehľad do 31.3.2024 za predchádzajúci kalendárny mesiac, čo je február 2024. V prehľade uvedie úhrnné údaje týkajúce sa miezd za január a február 2024. Zamestnávateľ v prehľade neuvádza údaj, za ktorý mesiac, resp. za ktoré zdaňovacie obdobie bola mzda vyplatená. Znamená to, že zamestnávateľ nepostupoval správne a nápravu urobí podaním opravných prehľadov za mesiac január (tzv. nulový) a za mesiac február, v ktorom uvedie úhrnné údaje. Nezabudnite, ak koniec lehoty pripadne na sobotu, nedeľu alebo deň pracovného pokoja (čo je aj v prípade 31.3.2024), posledným dňom lehoty je najbližší nasledujúci pracovný deň.
* * *
Prehľad nie je povinný podať len ten zamestnávateľ, ktorý v príslušnom mesiaci nevyplácal príjmy zo závislej činnosti.
Príklad č. 2:
Zamestnávateľ v I. štvrťroku 2024 vyplatil príjem zo závislej činnosti vo februári za mesiac január, a preto podal prehľad len za mesiac január 2024. Za mesiace február a marec príjem zo závislej činnosti nevyplácal, preto prehľady nepodal. Pri výplate mzdy za január vyplatil zamestnancom aj daňový bonus na vyživované dieťa z vlastných prostriedkov. Čo môže očakávať zamestnávateľ od správcu dane, ak prehľad za marec 2024 podá po ustanovenej lehote?
O daňový bonus vyplatený z vlastných prostriedkov zamestnávateľa môže zamestnávateľ požiadať správcu dane len žiadosťou, ktorá je súčasťou tlačiva prehľad. V danom prípade ide o prehľad za marec 2024, na ktorý sa ustanovená lehota na podanie prehľadu nevzťahuje, preto tento prehľad môže zamestnávateľ podať aj oneskorene a nebude naň uložená sankcia.
* * *
Príklad č. 3:
Zamestnávateľ celý rok 2023 podával nulové prehľady. Je povinný podať aj nulové hlásenie?
Zamestnávateľ, ktorý v roku 2023 nevyplácal príjmy zo závislej činnosti nie je povinný podávať hlásenie, a to ani vtedy, ak podával tzv. nulové prehľady.
* * *
Príklad č. 4:
Zamestnávateľ v mesiaci február 2024 zamestnancom nevyplatil mzdu, ale ju zúčtoval na mzdovom liste. Vypočítaný preddavok na daň z tejto nevyplatenej mzdy odviedol správcovi dane vo februári 2024. Zamestnávateľ do konca februára 2024 podal správcovi dane prehľad, v ktorom uviedol údaje o nevyplatenej mzde a preddavkoch na daň, ako keby mzdu vyplatil a preddavky na daň zrazil. Postupoval tento zamestnávateľ správne?
Zamestnávateľ podáva prehľad len v tom mesiaci, v ktorom vypláca zamestnancom príjem zo závislej činnosti, a preto tento zamestnávateľ nepostupoval správne. Zamestnancom neboli preddavky na daň zrazené, nakoľko im mzda nebola vyplatená. Zamestnávateľ za mesiac február podá opravný prehľad, tzv. nulový a v mesiaci vyplatenia mzdy, podá prehľad za predchádzajúci kalendárny mesiac, v ktorom zahrnie do úhrnných súm aj údaje z januárovej mzdy.
* * *
Ustanovenie § 39 ods. 13 ZDP definuje pre zamestnávateľa povinnosť podať opravný prehľad v lehote do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom zi
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály