Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové termíny v roku 2021

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Zamestnanec, ktorý mal v roku 2020 zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti podľa § 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a nepoberal príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, pri ktorých uplatnil postup podľa § 43 ods. 7 ZDP (t. j. príjmy, z ktorých bola daň vybraná zrážkou sa rozhodol zahrnúť do úhrnu príjmov a z nich zrazenú daň považovať ako preddavok na daň) alebo ktorý nie je povinný zvýšiť základ dane podľa § 11 ods. 11 ZDP, môže vysporiadať svoju daňovú povinnosť prostredníctvom zamestnávateľa, a to tak, že najneskôr do 15. 2. 2021 ho písomne požiada o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň.

V súvislosti s uzatvorením zdaňovacieho obdobia a otvorením nového zdaňovacieho obdobia má zamestnávateľ aj ďalšie povinnosti, ktoré je povinný splniť v zákonom ustanovených termínoch. V zmysle ust. § 27 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) v z. n. p., ak koniec lehoty úkonu zamestnávateľa pripadne na sobotu, nedeľu alebo deň pracovného pokoja, posledným dňom lehoty je najbližší nasledujúci pracovný deň.

Podpísanie vyhlásenie na uplatnenie základnej nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a uplatnenie nároku na daňový bonus (§ 36 ods. 6 ZDP)

Zamestnanci majú možnosť uplatniť si u zamestnávateľa pri výpočte mesačných preddavkoch na daň nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a nárok na daňový bonus na vyživované dieťa. Tieto nároky si uplatňujú u zamestnávateľa na základe písomného vyhlásenia na tlačive predpísanom FR SR s názvom Vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu (ďalej len „Vyhlásenie zdanenia príjmov“).

Nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka alebo nárok na daňový bonus si môžu uplatniť nielen zamestnanci pracujúci v pracovnom pomere, ale všetci daňovníci, ktorí vykonávajú zárobkovú činnosť, z ktorej im plynie zdaniteľný príjem zo závislej činnosti, t. j. aj zamestnanci pracujúci na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, štatutári, konatelia, spoločníci atď. Všetky príjmy zo závislej činnosti sú na uvedený účel rovnocenné.

Lehota na podanie vyhlásenia

Ak má zamestnávateľ u zamestnanca v priebehu zdaňovacieho obdobia roku 2021 prihliadnuť na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a na daňový bonus na vyživované dieťa, zamestnanec je povinný podať vyhlásenie na zdanenie príjmov. Vyhlásenie na zdanenie príjmov sa podáva do konca mesiaca, v ktorom zamestnanec nastúpil do zamestnania alebo ak ho zamestnanec pri nástupe do zamestnania nepodal, kedykoľvek v priebehu zdaňovacieho obdobia, ak sa u zamestnanca zmenia podmienky na uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu. To znamená, že Vyhlásenie na zdanenie príjmov, ktoré podal zamestnanec u zamestnávateľa platí dovtedy, kým ho zamestnanec „nezneplatní“.

Ak zamestnanec podá vyhlásenie do konca mesiaca, v ktorom nastúpil do zamestnania, zamestnávateľ prihliadne na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a na daňový bonus už v kalendárnom mesiaci, v ktorom zamestnanec nastúpil do zamestnania. V takomto prípade, však musí byť splnená podmienka, že si rovnaké nároky neuplatnil v rovnakom kalendárnom mesiaci u iného zamestnávateľa.

Ak zamestnanec podá vyhlásenie neskôr, v priebehu zdaňovacieho obdobia, zamestnávateľ bude môcť prihliadnuť na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a na daňový bonus až od nasledujúceho kalendárneho mesiaca (§ 36 ods. 1 ZDP). Vo vyhlásení zamestnanec svojím podpisom potvrdzuje:

  • že si súčasne za rovnaké zdaňovacie obdobie neuplatňuje nárok na daňovú úľavu na daňovníka a nárok na daňový bonus na tie isté deti u iného zamestnávateľa, resp. že si nárok na daňový bonus na tie isté deti neuplatňuje iná osoba (napr. matka detí),
  • že na účely uplatnenia daňovej úľavy na daňovníka, nie je poberateľom dôchodkovej dávky ustanovenej v § 11 ods. 6 ZDP,
  • že si uplatňuje daňový bonus a že spĺňa podmienky na jeho priznanie, príp. kedy a ako sa tieto podmienky zmenili.

Každoročná povinnosť zamestnanca podpisovať vyhlásenie na zdanenie príjmov pre nasledujúce zdaňovacie obdobie bola od 1. 1. 2020 zrušená. Táto zmena sa prvýkrát uplatnila pre zdaňovacie obdobie roku 2020 a platí aj pre rok 2021. To znamená, že zamestnanci, ktorí si počas roka 2020 uplatňovali pri výpočte mesačných preddavkov na daň nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a nárok na daňový bonus na dieťa (t. j. mali u zamestnávateľa podpísané vyhlásenie na zdanenie príjmov) a chcú si tieto nároky uplatňovať aj pre nasledujúce zdaňovacie obdobie roku 2021, nepodávajú u zamestnávateľa do konca januára 2021 vyhlásenie na zdanenie príjmov, nakoľko vyhlásenie pre rok 2020 je platné aj pre zdaňovacie obdobie roku 2021.

Upozornenie: Dňa 2. 12. 2020 bola schválená novela ZDP, kde sa upresňuje, dokedy môže zamestnávateľ zamestnancovi uplatňovať nárok na nezdaniteľnú časť základu dane a na daňový bonus, ak dôjde k skončeniu pracovnoprávneho vzťahu. Ak zamestnanec skončí zamestnanie, na daňový bonus a nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka prihliadne zamestnávateľ poslednýkrát za kalendárny mesiac, v ktorom skončil zamestnanie, ak vo vyhlásení zamestnanec neuvedie inak. To znamená, že ak zamestnanec ukončí pracovnoprávny vzťah u zamestnávateľa, u ktorého mal podpísané vyhlásenie na zdanenie príjmov, nebude musieť ukončovať platnosť tohto vyhlásenia; toto vyhlásenie sa po skončení zamestnania zneplatní automaticky. Zmenu na vyhlásení vyznačí zamestnanec len v prípade, ak by trval na jeho platnosti aj po skončení pracovnoprávneho vzťahu.

Forma podania vyhlásenia zamestnávateľovi

Od roku 2020 sa podmienky podávania vyhlásenia na zdanenie príjmov upravili. V súlade s ustanovením § 36 ods. 6 a 7 ZDP: „Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, prihliadne na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka [§ 11 ods. 2 písm. a)] a na daňový bonus, ak zamestnanec podá vyhlásenie, ktoré doručí zamestnávateľovi v listinnej podobe, ak sa nedohodnú na jeho doručení elektronickými prostriedkami.“ Z uvedeného vyplýva, že na základe novely zákona č. 301/2019 Z. z. zamestnávateľ pri výpočte preddavkov na daň prihliadne na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a na daňový bonus, ak zamestnanec zamestnávateľovi podá vyhlásenie v listinnej forme, ak sa nedohodnú na jeho doručení elektronickou formou. Podľa predchádzajúcej právnej úpravy sa vyhlásenie doručovalo zamestnávateľovi výhradne v listinnej forme. Od roku 2020 sa doručuje v listinnej forme vtedy, ak sa zamestnanec a zamestnávateľ nedohodli na doručovaní elektronickými prostriedkami. Nový spôsob doručovania sa prvýkrát použil pri doručovaní vyhlásenia po 31. 12. 2019.

Oznamovanie zmeny podmienok na výpočet daňovej povinnosti

Nakoľko sa každoročná povinnosť zamestnanca podpisovať vyhlásenie, t. j. predlžovať jeho platnosť aj pre nasledujúce obdobie, zrušila, už raz podané a podpísané vyhlásenie na zdanenie príjmov bude platiť dovtedy, pokiaľ sa nezmenia podmienky, ktoré majú vplyv na uplatňovanie nároku na daňový bonus a na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. Ak dôjde k zmene podmienok na výpočet daňovej povinnosti zamestnanca, t. j. podmienok rozhodujúcich na priznanie daňového bonusu a nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, zamestnanec je povinný oznámiť tieto skutočnosti zamestnávateľovi. Uvedené vyplýva z ust. § 36 ods. 7 zákona: „Ak dôjde v priebehu zdaňovacieho obdobia k zmene podmienok rozhodujúcich na priznanie daňového bonusu a nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, zamestnanec je povinný oznámiť tieto skutočnosti zamestnávateľovi, ktorý je platiteľom dane, u ktorého si daňový bonus a nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka uplatňuje, v listinnej podobe, napríklad zmenou vo vyhlásení podľa odseku 6, ak sa so zamestnávateľom, ktorý je platiteľom dane, nedohodnú na ich oznamovaní elektronickými prostriedkami, najneskôr posledný deň kalendárneho mesiaca, v ktorom zmena nastala.“ V súlade s ust. § 36 ods. 7 a 8 ZDP je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi nasledovné zmeny:

  • Ak dôjde v priebehu zdaňovacieho obdobia k zmene podmienok rozhodujúcich na priznanie daňového bonusu a nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, zamestnanec je povinný oznámiť tieto skutočnosti zamestnávateľovi, ktorý je platiteľom dane, u ktorého si daňový bonus a nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka uplatňuje, v listinnej podobe, napríklad zmenou vo vyhlásení, ak sa so zamestnávateľom, ktorý je platiteľom dane, nedohodnú na ich oznamovaní elektronickými prostriedkami, najneskôr posledný deň kalendárneho mesiaca, v ktorom zmena nastala (§ 36 ods. 7 ZDP).
  • Ak dôjde v priebehu zdaňovacieho obdobia k zmene zamestnávateľa, u ktorého zamestnanec uplatňuje nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka alebo na daňový bonus, zamestnanec je povinný túto skutočnosť potvrdiť podpisom vo vyhlásení u toho zamestnávateľa, u ktorého uplatňoval nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus ku dňu, keď táto skutočnosť nastala (§ 36 ods. 8 ZDP).

Oznamovaciu povinnosť o zmene podmienok rozhodujúcich na výpočet daňovej povinnosti je zamestnanec povinný plniť v listinnej podobe, napr. uvedením zmeny vo vyhlásení (IV. časť tlačiva Zmeny v údajoch uvedených vo vyhlásení), alebo po vzájomnej dohode so zamestnávateľom, doručí zamestnávateľovi oznámenie o zmene podmienok rozhodujúcich na výpočet daňovej povinnosti elektronickými prostriedkami. K zmenám, ktoré majú vplyv na výpočet daňovej povinnosti a ktoré má zamestnanec povinnosť oznámiť zamestnávateľovi najneskôr posledný deň kalendárneho mesiaca, v ktorom zmeny nastali, patria: napr. zamestnancovi bol priznaný starobný dôchodok, narodilo sa zamestnancovi dieťa, zamestnanec sa oženil (príp. rozviedol), dieťa, na ktoré si uplatňuje daňový bonus, prerušilo/zanechalo štúdium. Zamestnanec, ktorý jezačiatku zdaňovaci

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály