Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nevyfakturované dodávky (záväzky, pohľadávky) ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Čo je to nevyfakturovaná dodávka, kedy vzniká a ako sa o nej účtuje? Nevyfakturovaná dodávka predstavuje účtovný prípad, ktorý sa v danom účtovnom období uskutočnil (prijatá dodávka alebo prijatá služba, poskytnutá dodávka alebo poskytnutá služba) a na ktorý účtovná jednotka ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka (napr. k 31.12.2023) neobdržala účtovný doklad, alebo účtovný doklad nevystavila. V rámci nevyfakturovaných dodávok možno hovoriť o nevyfakturovanom záväzku alebo o nevyfakturovanej pohľadávke.
Právna úprava účtovania nevyfakturovaných dodávok
Podľa § 3 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"),
účtovná jednotka účtuje a vykazuje účtovné prípady v období, s ktorým časovo a vecne súvisia.
Podľa § 17 ods. 8 zákona o účtovníctveje účtovná jednotka 
povinná uvádzať v účtovnej závierke informácie podľa stavu ku dňu, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje
; to platí obdobne aj pre všetky účtovné zápisy, ktoré sa uskutočňujú iba ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, ak zákon o účtovníctveneustanovuje inak.
Účtovná jednotka pritom zohľadňuje aj informácie týkajúce sa stavu ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a ktoré účtovná jednotka získala do dňa zostavenia účtovnej závierky
(fyzické alebo definitívne zostavenie účtovnej závierky), pričom deň zostavenia účtovnej závierky si určí v internom predpise účtovná jednotka sama (musí to byť v lehote na podanie daňového priznania § 49 ods. 11 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"), pretože do lehoty na podanie daňového priznania musí byť účtovná závierka zostavená a uložená do registra účtovných závierok).
Deň, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje
Účtovná závierka sa zostavuje ku koncu účtovného obdobia. Ak účtovným obdobím je kalendárny rok, tak deň ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje je koniec kalendárneho roka, napr. k 31.12.2023.
Deň zostavenia účtovnej závierky
Deň zostavenia účtovnej závierky je deň, keď sa účtovná závierka zostaví a uloží (odošle) do registra účtovných závierok prostredníctvom elektronickej podateľne Finančnej správy SR alebo systému štátnej pokladnice pre subjekty verejnej správy. Ako sme uviedli, tento deň závisí od podania daňového priznania, pretože účtovná závierka musí byť v lehote na podanie daňového priznania zostavená a uložená do registra účtovných závierok. Účtovná závierka sa do registra účtovných závierok ukladá osobitne prostredníctvom účtovných dokumentov, netvorí prílohu k daňovému priznaniu. Prvá lehota na uloženie účtovnej závierky do registra účtovných závierok je 31. 3. nasledujúceho účtovného obdobia. Ak si účtovná jednotka predĺži lehotu na podanie daňového priznania, predĺži sa tým aj lehota na zostavenie účtovnej závierky a jej uloženie do registra účtovných závierok (napr. 30. 4., 31. 5., 30. 6., 30. 9. pri príjmoch zo zahraničia).
Právna úprava účtovania nevyfakturovaných záväzkov s účtom nákladov
Podľa § 50 ods. 6 opatrenia MFSR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ") účte
326 - Nevyfakturované dodávky
sa účtujú položky neúčtované ako obvyklé záväzky, napríklad nevyfakturované dodávky, prijaté služby,
ak účtovná jednotka na základe zmluvy, dodacieho listu alebo iného dokladu pozná výšku záväzku do dňa zostavenia účtovnej závierky.
Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka sa účtujú upravujúce závierkové účtovné prípady, napríklad ak na základe účtovného dokladu účtovná jednotka získala informáciu o výške záväzku a obstarávacej cene majetku, ktorý bol obstaraný do dňa, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.
Ak účtovná jednotka presnú sumu nepozná, musí aj o tomto účtovnom prípadu účtovať, sumu stanoví odhadom, a bude účtovať o rezerve na nevyfakturované dodávky v súlade s § 19 Postupov účtovania v PÚ(rezervy na nevyfakturované dodávky - účet
323
).
Závierkový účtovný prípad
Závierkový účtovný prípad je prípad, o ktorom sa účtuje ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, napr. k 31.12.2023 (účtovný prípad sa v roku 2023 uskutočnil).
Upravujúci závierkový účtovný prípad
je prípad, na základe ktorého sa upraví alebo doúčtuje účtovný prípad, ktorý sa účtoval, resp. sa musí účtovať ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka (napr. k 31.12.2023) a informáciu k upravujúcemu závierkovému účtovnému prípadu účtovná jednotka získala do dňa zostavenia účtovnej závierky, napr. do 25.3.2024).
Právna úprava účtovania nevyfakturovaných pohľadávok s účtom výnosov
Podľa § 48 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ
ak do dňa zostavenia účtovnej závierky 
nie je vystavený účtovný doklad pre dlžníka, potom výška pohľadávky sa určí napríklad na základe zmluvy alebo iného dokladu (suma sa stanoví odhadom) a zaúčtuje sa na príslušných účtoch pohľadávok, s ktorými súvisí a vedie sa na samostatnom analytickom účte pohľadávok, napr. účet
311 - Aú
. Teda, pre účtovanie nevyfakturovaných pohľadávok nie je ustanovený osobitný účet ako tomu je pri nevyfakturovaných záväzkoch (účet
326, 323
), ale nevyfakturované pohľadávky sa účtujú na analytickom účte vytvorenom k príslušnému účtu pohľadávky. Okrem týchto závierkových účtovných prípadov sa ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka (počas zostavovania účtovnej závierky), účtujú upravujúce závierkové účtovné prípady (upresní sa účtovný zápis zaúčtovaný na analytickom účte pohľadávky, napr.
311 - Aú
alebo sa účtový prípad doúčtuje, ak sa o ňom v rámci závierkových účtovných prípadov neúčtovalo).
O nevyfakturovaných záväzkoch 
hovoríme v prípade odberateľa, ktorý za účtovné obdobie, za ktoré sa zostavuje účtovná závierka, obdržal dlhodobý majetok, materiál, tovar, prijal služby a pod., ale za tieto účtovné prípady ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, t.j. napr. k 31.12.2023, neobdržal od dodávateľa účtovný doklad, napr. faktúru.
O nevyfakturovaných pohľadávkach 
hovoríme tak v prípade dodávateľa, ako aj v prípade odberateľa. V 
prípade dodávateľa 
o nevyfakturovanú pohľadávku ide v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály