Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Cestovné náhrady – zmeny v náhradách a dopady ich zvýšenia (II.)

Dátum: Rubrika: Cestovné náhrady Zo seriálu: Cestovné náhrady - zmeny v náhradách a dopady ich zvýšenia

Zvyšovanie súm náhrad, podľa § 8 ods. 1 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“) pre sumy stravného pri tuzemskej pracovnej ceste sa vykonáva na základe štatistických údajov za mesiac január 2023. Mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní dosiahol v januári 2023 hodnotu 107,0. Vzhľadom na to bolo vydané opatrenie MPSVR SR č. 171/2023 Z. z. o sumách stravného (ďalej len „opatrenie o sumách stravného“), ktoré nadobudlo účinnosť 1. 6. 2023.

Spôsoby zabezpečenia stravovania a suma príspevku na stravovanie/stravovaciu poukážku
Z ustanovení § 152 Zákonníka práce priamo vyplývajú pre zamestnávateľa v oblasti stravovania základné povinnosti, a to:
-
zabezpečiť stravovanie zamestnancov (počas ustanovenej pracovnej zmeny zamestnanca, v ktorej vykonáva prácu viac ako štyri hodiny) a
-
prispievať zamestnancom na stravovanie formou príspevku na jedlo alebo
-
poskytovať finančný príspevok na stravovanie [zákonný (ods. 6) alebo na základe výberu (ods. 7)].
Z ustanovení § 152 Zákonníka prácepriamo vyplývajú pre zamestnávateľa v oblasti zabezpečovania stravovania konkrétne podmienky, a to povinnosť zabezpečiť zamestnancom stravovanie vo všetkých pracovných zmenách, zabezpečené stravovanie musí zodpovedať zásadám správnej výživy, poskytovaná strava musí byť podaná hlavne vo
forme jedného teplého hlavného jedla
, súčasťou poskytnutej stravy musí byť aj vhodný nápoj, strava musí byť podaná na pracovisku zamestnanca alebo v jeho blízkosti.
Povinnosť zabezpečiť zamestnancom stravovanie a prispievať na stravovanie má podľa § 152 Zákonníka práce zamestnávateľ a z tohto dôvodu má zamestnávateľ právo rozhodnúť, akým spôsobom/formou bude zamestnancom zabezpečovať stravovanie (napr. podanie hlavného teplého jedla vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v zariadení iného zamestnávateľa v blízkosti pracoviska zamestnávateľa, nákup stravovacích poukážok, finančný príspevok, dovoz hotovej stravy a pod.).
Zákonník práce nevylučuje možnosť využiť viaceré možné spôsoby zabezpečovania stravovania. Zamestnávateľ môže v rámci realizácie svojej sociálnej politiky zabezpečovať stravovanie aj viacerými spôsobmi, napr. poskytnutie teplého hlavného jedla alebo poskytnutie stravovacej poukážky; kombinácia je v niektorých prípadoch aj nevyhnutná (napr. v prípade práce na zmeny, ak pracovný deň pripadne na sobotu alebo nedeľu, nepretržitá prevádzka, odlúčené pracoviská, zdravotné dôvody zamestnanca, prevádzkové dôvody a pod.).
Zamestnávateľ podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práceprispieva na stravovanie v sume
najmenej 55 % ceny jedla
, najviac však na
každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 h podľa osobitného predpisu
(od 1.6.2023 podľa opatrenia MPSVR SR č. 171/2023 Z.z.o sumách stravného
zo sumy stravného 7,30 €
).
Okrem toho zamestnávateľ poskytuje príspevok aj zo sociálneho fondu
.
Podľa § 104 ods. 1 zákona o štátnej službe služobný úrad prispieva na stravovanie najmenej v sume 65 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 65 % stravného poskytovaného pri služobnej ceste v trvaní 5 až 12 h podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách (od 1.6.2023 podľa opatrenia MPSVR SR č. 171/2023 Z.z.o sumách stravného
zo sumy stravného 7,30 €
).
Cena jedla
Teplé hlavné jedlo = cena jedla stanovená na základe kalkulácie
. Zákonník práce ani zákon o štátnej službe neustanovuje jednotnú alebo minimálnu cenu poskytovaného jedla, cena jedla závisí od skutočných nákladov zamestnávateľa na zabezpečenie stravy zodpovedajúcej stanoveným podmienkam, pričom náklady na prípravu alebo zabezpečenie (napr. dovoz hotovej stravy) jedla môžu byť rozličné u jednotlivých zamestnávateľov, v jednotlivých regiónoch a pod.
Stravovacia poukážka = hodnota stravovacej poukážky
. Minimálna hodnota stravovacej poukážky podľa Zákonníka práceje
5,48 €;
75 % zo sumy stravného pre pracovné cesty v trvaní 5 - 12 h, t.j.
75 % zo sumy stravného 7,30 €.
Ustanovenie § 152 ods. 2 Zákonníka práceumožňuje zamestnávateľovi zabezpečiť
stravovanie/teplé hlavné jedlo
vo všeobecnosti nasledovnými spôsobmi:
Poskytovanie stravy vo vlastnom stravovacom zariadení
Stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení zamestnávateľ realizuje buď:
-
predajom stravných lístkov vopred, ktoré sú zúčtované na základe prevzatých lístkov, alebo
-
následne na základe množstva podaných jedál, keď sa uhrádzajú platby za stravné lístky pozadu.
Príklad č. 9:
Ak cena teplého hlavného jedla poskytovaného v stravovacom zariadení zamestnávateľa je
4,90 €
, podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce:
-
minimálny príspevok na stravovanie z nákladov/výdavkov je 2,70 € (4,90 € x 55 % = 2,695 € = 2,70 €) a
-
maximálny príspevok zamestnávateľa na stravovanie z nákladov/výdavkov je 4,02 € (7,30 € x 55 % = 4,02 €).
Príspevok zamestnávateľa z nákladov/výdavkov môže byť v akejkoľvek sume v rámci rozpätia
2,70 € až 4,02 € + samostatný príspevok zo sociálneho fondu
.
Príklad č. 10:
Ak cena teplého hlavného jedla poskytovaného v stravovacom zariadení zamestnávateľa pre štátneho zamestnanca je
4,90 €
, podľa § 104 zákona o štátnej službe:
-
minimálny príspevok na stravovanie z nákladov/výdavkov je 3,19 € (4,90 € x 65 % = 3,185 € = 3,19 €) a
-
maximálny príspevok zamestnávateľa na stravovanie z nákladov/výdavkov je 4,75 € (7,30 € x 65 % = 4,745 € = 4,75 €).
Príspevok zamestnávateľa z nákladov/výdavkov môže byť v akejkoľvek sume v rámci rozpätia
3,19 € až 4,75 € + samostatný príspevok zo sociálneho fondu
.
Zabezpečenie stravovania zamestnancov v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa v blízkosti pracoviska zamestnanca
Stravovanie v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa sa realizuje buď:
-
nákupom stravovacích služieb (stravných lístkov) od poskytovateľa stravovania vopred (pred ich použitím), ktoré sú následne prevzaté a použité zamestnancami za podané jedlá, alebo
-
následne na základe množstva podaných jedál poskytovateľ vystaví pre zamestnávateľa faktúru na základe uzatvorenej zmluvy.
Príklad č. 11:
Ak cena teplého hlavného jedla zabezpečeného v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa je
5,60 €
, podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce:
-
minimálny príspevok na stravovanie z nákladov/výdavkov je 3,08 € (5,60 € x 55 % = 3,08 €) a
-
maximálny príspevok zamestnávateľa na stravovanie z nákladov/výdavkov je 4,02 € (7,30 € x 55 % = 4,02 €).
Príspevok zamestnávateľa z nákladov /výdavkov môže byť v akejkoľvek sume v rámci rozpätia
3,08 € až 4,02 € + samostatný príspevok zo sociálneho fondu
.
Príklad č. 12:
Ak cena teplého hlavného jedla zabezpečeného v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa je pre štátneho zamestnanca
5,60 €
, podľa § 104 zákona o štátnej službe:
-
minimálny príspevok na stravovanie z nákladov/výdavkov je 3,64 € (5,60 € x 65 % = 3,64 €) a
-
maximálny príspevok zamestnávateľa na stravovanie z nákladov/výdavkov je 4,75 € (7,30 € x 65 % = 4,75 €).
Príspevok zamestnávateľa z nákladov/výdavkov môže byť v
akejkoľvek sume v rámci rozpätia 3,64 € až 4,75 €
+ samostatný príspevok zo sociálneho fondu.
Za zabezpečené
teplé hlavné jedlo možno považovať aj dovoz teplej stravy
priamo na pracovisko zamestnanca z
iného stravovacieho zariadenia alebo z centrálnych výrobní jedál a ich výdajom v priestoroch zamestnávateľa alebo priamo zamestnancovi
.
V praxi niektorí zamestnávatelia zabezpečujú zamestnancom na pracoviskách stravovanie
okrem dovozu teplého hlavného jedla
aj formou
dovozu chladenej/mrazenej stravy
, čo v praxi vyvoláva aj problémy a nejasnosti. Pokiaľ nie je iná možnosť (napr. nočná zmena a zamestnávateľ chce poskytnúť jedlo, má napr. zriadené chladiarenské boxy/automaty na výdaj jedla) nie je vylúčené ani dodávanie hotovej schladenej stravy a jej ohrievanie zamestnávateľom alebo zabezpečenie možnosti jej ohrievania v určených priestoroch na stravovanie zamestnancov. V tomto prípade by ohrievanie schladeného jedla mal zabezpečiť zamestnávateľ, a to prostredníctvom zamestnanca, ktorý spĺňa zákonné požiadavky na vydávanie stravy (manipuláciu so stravou a pod.).
Ak by si schladené jedlo mal zohrievať zamestnanec sám, zamestnávateľ musí vytvoriť podmienky na jej zohriate za dodržania všetkých hygienických a bezpečnostných podmienok (vybraný priestor, varič, mikrovlnná rúra a pod.).
Na druhej strane treba upozorniť na to, že § 152 Zákonníka práce nevyžaduje súčinnosť zamestnanca pri zabezpečovaní stravovania zo strany zamestnávateľa; povinnosť zabezpečiť stravovanie zamestnancov, ktoré musí zodpovedať zásadám správnej výživy je len na strane zamestnávateľa.
Súčinnosť zamestnanca pri zabezpečení stravovania by mohla byť iba v rámci zásady dobrých mravov - výkon práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov musí byť v súlade s dobrými mravmi, nikto nesmie tieto práva a povinnosti zneužívať na škodu druhého účastníka pracovnoprávneho vzťahu alebo spoluzamestnancov.
Príklad č. 13:
Ak cena hlavného jedla zabezpečeného dovozom od dodávateľa stravy
je 6,20 €
, podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce:
-
minimálny príspevok na stravovanie z nákladov/výdavkov je 3,41 € (6,20 € x 55 % = 3,41 €) a
-
maximálny príspevok zamestnávateľa na stravovanie z nákladov/výdavkov je 4,02 € (7,30 € x 55 % = 4,02 €).
Príspevok zamestnávateľa z nákladov/výdavkov môže byť v akejkoľvek sume v rámci rozpätia
3
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály