Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmena zákona o dani z príjmov novelou č. 416/2020 Z. z.

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

V rámci schvaľovania každoročných zmien v daňových zákonoch bola prijatá aj vládna novela zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ktorá bola publikované v Zbierke zákonov pod č. 416/2020 Z. z. a ktorá pre podnikateľskú verejnosť prináša s rôznou účinnosťou niekoľko dôležitých zmien.

V príspevku prinášame prehľad týchto zmien a súčasne upozorňujeme, že niektoré zmeny, na ktoré v texte upozorňujeme, sa prvýkrát uplatnia už pri podaní daňové priznania po 31.12.2020, t.j. už pri podaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie 2020 (predovšetkým úpravy v použití zníženej sadzby dane 15 %, oslobodenie príspevkov v rámci tzv. prvej pomoci a prvej pomoci plus a i.). Preto je potrebné týmto zmenám venovať pozornosť už v týchto dňoch, kedy stále plynie lehota na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie 2020. V tomto príspevku neuvádzame zavedenie tzv. CFC pravidiel pre fyzické osoby s účinnosťou od 1.1.2022, nakoľko táto téma pre svoju komplexnosť, ale aj osobitné určenie, si zasluhuje samostatný príspevok. V závere príspevku uvádzame, ktoré ďalšie novely ZDP boli v roku 2020, v jeho závere, prijaté.

Úpravy v oblasti zdaňovania fyzických osôb
Fyzické osoby, ktoré prekračujú hranice len za výkonom závislej činnosti [§ 2 písm. e) ZDP]
Úpravou § 2 písm. e) ZDP
sa vypustila výnimka pre fyzické osoby (FO), ktoré denne alebo v dohodnutých časových obdobiach prekračujú hranice SR len na účely výkonu závislej činnosti a ktoré sa podľa ZDP považovali za daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou. Konflikt daňovej rezidencie tejto FO sa od roku 2021 rieši aplikáciou príslušnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. To znamená, že daňová rezidencia FO, ktoré denne prekračujú hranice SR len za účelom výkonu závislej činnosti, sa určí podľa rozhraničovacích kritérií, uvedených v príslušnej zmluve o zamedzení dvojitého zdanenia postupne v poradí, v akom sú v tejto uvedené (napr. stály byt, stredisko životných záujmov, miesto obvyklého zdržiavania sa, štátne občianstvo, dohoda kompetentných orgánov zmluvných štátov). Tieto kritériá sa posudzujú postupne až pokiaľ nie je stanovený štát daňovej rezidencie.
Príspevky na rekreáciu a na športovú aktivitu detí [§ 5 ods. 7 písm. b) ZDP]
Tieto príjmy (napriek pôvodnému návrhu) sú aj v roku 2021 od dane oslobodené a budú sa poskytovať za rovnakých podmienok ako v súčasnosti.
Zdanenie 13. a 14. platu [§ 5 ods. 7 písm. n) a o) ZDP]
Od roku 2021 bolo zrušené oslobodenie od dane časti 13. a 14. platu vo výške 500 €. Zamestnávatelia môžu takýto príjem vyplatiť,
ale budú ho zdaňovať štandardným spôsobom ako príjem zo závislej činnosti
podľa § 5 ZDP. Tieto príjmy sa tým stávajú aj vymeriavacím základom pre povinné poistné. V tejto súvislosti boli upravené údaje mzdového listu (§ 39 ods. 2 ZDP).
Nezdaniteľnú časť základu dane na kúpeľnú starostlivosť [§ 11 ods. 12 ZDP]
V roku 2021 si nebudú môcť daňovníci - FO uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na preukázateľne zaplatené úhrady súvisiace s kúpeľnou starostlivosťou a s ňou spojenými službami najviac do výšky 50 €. Táto nezdaniteľná časť základu dane bola zrušená. Nadväzne bolo vypustené aj dokladovanie (preukazovanie) nároku na túto nezdaniteľnú časť základu dane v § 37 ZDP.
Upozornenie: Túto nezdaniteľnú časť základu dane je možné ešte použiť na preukázateľne zaplatenú úhradu za kúpeľnú starostlivosť, ktorú daňovník absolvoval na prelome rokov 2020 a 2021, ak aspoň
jeden kalendárny deň
bola kúpeľná starostlivosť poskytovaná v zdaňovacom období 2020.
Daňový bonus na vyživované dieťa [§ 33 ZDP]
Aj keď pôvodný zámer zmeny ZDP bol, aby sa daňový bonus na vyživované dieťa (DB) uplatňoval len pre vyživované dieťa do 19 rokov, v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach sa bude môcť DB aj naďalej uplatňovať na každé vyživované dieťa do 25 rokov veku, žijúce s daňovníkom v domácnosti. Vymedzenie definície vyživovaného dieťaťa zostalo naviazané na zákon č. 600/2003 Z.z. o prídavku na dieťa v z. n. p. a tiež je stále podmienkou dosiahnutie zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti vo výške šesťnásobku minimálnej mzdy alebo zdaniteľných príjmov z podnikania alebo inej zárobkovej činnosti aspoň vo výške šesťnásobku minimálnej mzdy a vykázanie základu dane z týchto príjmov. Za splnenia podmienok ZDP bude môcť daňovník uplatniť DB v rôznych výškach v rôznom časovom období takto:
-
pre deti od 15 do 25 rokov v nadväznosti na platné životné minimum [písm. a)],
-
dvojnásobok sumy podľa písm. a) pre deti od 0 do 6 rokov,
-
1,7-násobok sumy podľa písm. a) pre deti od 6 do 15 rokov od 1.7.2021 do 31.12.2021,
-
1,85-násobok sumy podľa písm. a) pre deti od 6 do 15 rokov od 1.1.2022.
Uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane a daňového bonusu po skončení právneho vzťahu (zamestnania) [§ 36 ods. 1 ZDP]
Ak zamestnávateľ dodatočne vypláca zdaniteľné príjmy bývalému zamestnancovi, t.j. zamestnancovi, ktorý už pre neho nepracuje (napr. bývalý zamestnanec participoval na nejakej úlohe, za ktorú zamestnávateľ vypláca odmenu až po jej dokončení a pod.), dochádza k tomu, že ak zamestnanec neukončí platnosť vyhlásenia na zdanenie príjmov, zamestnávateľ, vzhľadom na podpísané vyhlásenie, musí pri dodatočnom vyplácaní príjmov bývalému zamestnancovi uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus. Podľa upraveného ustanovenia v prípade, že zamestnanec, ktorého právny vzťah (zamestnanie) so zamestnávateľom sa skončil:
-
nevyznačí ukončenie platnosti vyhlásenia na zdanenie príjmov alebo
-
neuvedie v tomto vyhlásení lehotu, dokedy si chce uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane a DB,
zamestnávateľ prihliadne na DB a nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka poslednýkrát za kalendárny mesiac, v ktorom zamestnanec skončil právny vzťah (zamestnanie). To znamená, že ak bude bývalý zamestnávateľ dodatočne vyplácať bývalému zamestnancovi príjmy, tieto daňové zvýhodnenia už neuplatní, aj ak nebude ukončená platnosť vyhlásenia na zdanenie príjmov.
Príklad č. 1:
Michal odišiel od zamestnávateľa k 31.5.2020. Neukončil svojím podpisom platnosť vyhlásenia. Zamestnávateľ zistil, že mu chybne preplatil dovolenku, a preto mu v auguste 2020 vyplatil ešte 283 €.
V roku 2020 a predchádzajúcich
zamestnávateľ neodviedol z tohto príjmu preddavok na daň, pretože vyhlásenie zostalo stále platnosti a pri uplatnení nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka nevznikla povinnosť odvodu preddavkov na daň.
V roku 2021 a nasledujúcich
zamestnávateľ odviedol z tohto príjmu preddavok na daň, pretože podľa doplneného znenia § 36 ods. 1 ZDP zamestnávateľ prihliadol na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka poslednýkrát za kalendárny mesiac, v ktorom zamestnanec skončil právny vzťah (zamestnanie), t.j. naposledy pri základe dane z príjmov zo závislej činnosti za mesiac máj.
Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň [§ 38 ods. 1 ZDP]
Podľa znenia § 38 ods. 1 ZDP do 31.12.2020 zamestnanec môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania len zamestnávateľa, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane a DB ako u posledného v zdaňovacom období. (Ak sú splnené aj ostatné podmienky.) Ak plynuli zamestnancovi v rámci zdaňovacieho obdobia napríklad 1. až 5. mesiac od zamestnávateľa A, potom bol mesiac nezamestnaný a 7. až 12. mesiac poberal zdaniteľné príjmy od zamestnávateľa B, pričom si u obidvoch zamestnávateľov uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a DB, žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania mohol predložiť len zamestnávateľovi B.
Podľa nového znenia zamestnanec bude môcť požiadať o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti
ktoréhokoľvek zamestnávateľa
, od ktorého v zdaňovacom období poberal zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, t.j. v danom príklade zamestnávateľa A alebo zamestnávateľa B.
Úpravy spoločné pre zdaňovanie fyzických osôb a právnických osôb
Legislatívne úpravy súvisiace s mikrodaňovníkom [§ 2 písm. w) a § 19 ods. 2 písm. r) ZDP]
Z dôvodu právnej istoty sa do ustanovenia doplnilo slovko "zdaniteľné", aby bolo jednoznačné, že pri testovaní výšky príjmu daňovníka na účely priznania štatútu mikrodaňovníka sa zohľadňujú zdaniteľné príjmy, ktoré sú definované ako príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane oslobodené.
V nadväznosti na zavedenie definície mikrodaňovníka od 1.1.2021 po spresnení na základe novely ZDP č. 416/2020 Z.z. sa súčasne v § 19 ods. 2 písm. r) ZDP spresňuje daňový výdavok pri odpise pohľadávky. Mikrodaňovník má možnosť tvoriť opravnú položku k pohľadávke, ktorá bola zahrnutá do zdaniteľných príjmov, ako aj k príslušenstvu zahrnutému do zdaniteľných príjmov v statuse mikrodaňovníka, podľa § 20 ods. 23 ZDP v súlade s účtovníctvom. Preto aj pri odpise takejto pohľadávky a príslušenstva je u mikrodaňovníka možné uplatniť daňový výdavok do výšky tvorby opravnej položky, ktorá by bola uznaná za daňový výdavok podľa § 20 ods. 23 ZDP, t.j. do výšky, v akej by si ju zaúčtoval do nákladov v súlade s účtovníctvom. V prípade mikrodaňovníka je zároveň možné predpokladať, že tvorba opravnej položky k neuhradenej pohľadávke bude v účtovníctve zaúčtovaná a uplatnená ako daňový výdavok v plnej výške ešte pred odpisom, resp. postúpením pohľadávky.
Oslobodenie príspevkov v rámci tzv. "prvej pomoci" od dane
Ďalšou zmenou je aj oslobodenie vybraných podpôr a príspevkov poskytovaných
z prostriedkov štátneho rozpočtu od dane, a to už pri podaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie 2020.
Oslobodenie prvej pomoci u fyzickej osoby [§ 9 ods. 2 písm. d), § 9 o
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály